Dodaj do ulubionych

civic 1,4-kupić??

20.09.05, 14:29
Witajcie,przymierzam się do zakupu hondy civic 1,4.proszę o rady i uwagi (co
do eksploatacji, na co uważać etc.).zastanawiam się nad kupem nowego
(kredyt),teraz jest upust cenowy.chciałabym pojeździć samochodem z 5-6 lat,
bez zastanawiania się czy ktos potem mi go kupi i co się w nim zaraz
zepsuje.wiem, wiem że po wyjeździe z salonu trace na wartości ...
poza tym czy czekać np. do końca roku - bo ponoc wtedy samochody tanieją?
dzięki z góry za wszystkie dobre rady i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: civic 1,4-kupić?? 20.09.05, 14:41
      Chyba duzo taniej niz teraz nie bedzie ,a bedzie wchodzil nowy model wiec
      pewnie dlatego tez obizyli cene.
      A jesli chodzi o pytania to poszukaj na forum wiele osob pytalo o civica.
      • gringo68 Re: civic 1,4-kupić?? 20.09.05, 14:47
        Latem jak przymierzałem się do zakupu nowego kompakta sprawdzałem i civic.
        Trochę za ubogie standardowewyposażenie w porównaniu z innymi samochodami tej
        samej klasy. Silnik 1,4 90 KM niby OK, ale jak jedziesz z rodziną i bagażami na
        wakacje robi się dość mułowaty. Zdecydowanie polecam 1,6 110 KM. Pza tym auto
        OK zwłaszcza pod względem niezawodności i jakości wykonania...
    • nie_rowny Re: civic 1,4-kupić?? 20.09.05, 15:15
      Dobre autko,lecz cholernie drogie,kosztuje jak kompakt.
      • gregor886 Re: civic 1,4-kupić?? 20.09.05, 20:10
        Bo to jest kompakt!!!
    • ok19 Re: civic 1,4-kupić?? 21.09.05, 16:25
      Lepiej kupic 1,6, znacznie lepsze osiągi oraz....mniejsze spalanie niż
      1,4.Poprzednio mialem wersje 1,4 z roku 2000 i zdziwilem sie, że obecny 1,6
      pali mniej.Jeśli dobra cena, to brac, to jest ustepujący model i nowe bedą
      podejrzewam znacznie droższe (zgodnie z tradycją) i nieloniecznie lepsze.Pod
      koniec ubieglego roku brat szukal coś z kompaktow do kupienia, testowalem
      razem z nim parę różnych aut, i jednak civic 1,6 sedan byl jak dla nas
      najlepsza opcją (cena, osiągi , niezawodnosc itp).Ja przez 3 lata mam na
      liczniku 50 tys. km, bezproblemowo (oprocz rdzewienia rantu klapy, wymieniona
      na gwarancji), jeśli będę mial problemy ze sprzedaża za rok lub dwa, to
      pojeżdżę dlużej bez obawy, znajomi maja na liczniku ponad 200 tys. km i chodzą
      nadal jak złoto.)))Pozdrawiam.
    • black.iron Re: civic 1,4-kupić?? 21.09.05, 21:03
      kupic na pewno warto, to dobre auto. jesli poruszasz sie tylko po miescie, to
      1.4 bedzie wystarczajacy. jesli wchodza w gre trasy, to sie lepiej zastanow nad
      1.6, o ile mozesz doplacic roznice w cenie.

i, tak jak juz ktos tu napisal, poczekaj do konca roku. samochod powinien wtedy
      staniec, bo od 2006 bedzie nowy civic. mozesz tez poczekac na nowy model - to
      juz niedlugo, z tym ze nowy model z silnikiem 1.4 raczej nie bedzie mial startu
      do obecnego.
      • ok19 Re: civic 1,4-kupić?? 21.09.05, 22:53
        Acha, nie wiem, czy przeczytane w necie ceny nowego civica to plotka, próbny balon czy rzeczywiscie zamiary: coś ok. 80 tys. zl za 1,8 i 100 tys. zł za Diesel 2,2, jeśli tak, to obecne 60 tys. zl, to jak "za darmo")))Choc może byc blisko prawdy, kiedy słyszy sie glosy, że Honda chce sie lokowac na rynku w wyzszych (czytaj droższych) segmentach.3 lata temu Honda Accord, odchodzący model kosztował dokladnie 68 tys. zl, plus ubezpieczenie gratis w promocji .Aktualny Accord wskoczyl od razu o 20 tys. zl wyzej, na 88 tys. (wersja 2,0) ale inne wersje silnikowe skoczyly na 116 tys. i wiecej, co wyglada jak dysonans porownujac chocby ceny Mondeo, Vectry, Citroena C5 czy nawet Avensisa, gdzie Wersje Diesla porownywalne można kupi gdzies w okolicach blizszych 90 000.Skoro taki manewr udal sie(?) hondzie z Accordem, czemu go nie powtorzyc z civicem, Jazzem i najnowszym City made in Turkei, teraz civic bedzie w cenie Accordeona, Jazz w cenie civa a City w cenie jazza.....obym sie mylił)))Ale cala nadzieja w Chinach, skoro już jest Jazz robiony w Chinach, wiec może kupic takze inne auto chinskie, tylko, że za polowe ceny Jazza?Toż to to samo, tylko różni sie ceną.
        • turecki4 Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 11:22
          Tyle napewno nie będzie - mówią, że "niewiele" drożej, a "niewiel" to chyba nie
          jest 20 tyś. Nie porównuj natomiast diesle C5, a szczególnie Forda do Hondy. To
          jest klasa niżej samochodu po prostu, ani one jeżdżą, ani są wyposażone jak
          Accord 2,2, w którym nie dopłacasz za podłokietnik albo opuszczane tylnie szyby
          etc.. Toyota jeszcze, jeszcze ale tylko ten nowy 177 konny. Za to ceny
          benzynowych Toyot to jest dopiero nieporozumienie, skoro 2litry są droższe od
          Hondy o 20 tyś.!!! Ale ludzie i tak kupują.
          • ml_500 Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 11:29
            turecki nie rozsmieszaj ludzi- klasa nizej? w przedszkolu Pani upuscila Ci cos ciezkiego na glowe?
            • turecki4 Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 12:56
              Wiesz, skoro tak, to zastanawiam się czy te 500 ml Ci nie zaszkodziło aby? Nim
              zaczniesz kolejne pliz sprawdź ceny w jakiejś gazecie (taki papier z czarnymi
              literkami) i porównaj.
              • waskes29 Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 13:05
                turecki4 napisał:

> Wiesz, skoro tak, to zastanawiam się czy te 500 ml Ci nie zaszkodziło aby?
                Nim
                > zaczniesz kolejne pliz sprawdź ceny w jakiejś gazecie (taki papier z czarnymi
                > literkami) i porównaj.

Akurat zgadzam sie z 500ml w czym accord jest wyzsza klasa od mondeo c5 czy
                reszty?
                To taka sama klasa i niezaszkodziloby poczytac te czarne literki dla uzyskania
                wiedzy na ten temat.
                • turecki4 Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 13:39
                  ... jeśli porównać osiągi, silnik, jazdę np. Diesel Forda 3 litry TYTAN (!),
                  który żłopie niesamowicie, kosztuje ponad 135 tyś. a jeździ gorzej i wolniej od
                  Accorda 2,2 za 115 tyś.? Porównywalne pod względem jazdy, wyposażenia Audi A4
                  to tylko 1,8 T - jest znowu kilkadziesiąt tyś. droższe i należy do wyższej
                  (cenowo) klasy niż Accord.
                  Accord jest więc lepszy od samochodów wyższej klasy, czyli droższych. Jest
                  lepszy od wszystkich samochodów swojej klasy. A, no chyba, że Reno :):):)
                  • waskes29 Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 14:06
                    turecki4 napisał:

> ... jeśli porównać osiągi, silnik, jazdę np. Diesel Forda 3 litry TYTAN (!),
                    > który żłopie niesamowicie, kosztuje ponad 135 tyś. a jeździ gorzej i wolniej
                    od
                    >
                    > Accorda 2,2 za 115 tyś.? Porównywalne pod względem jazdy, wyposażenia Audi A4
                    > to tylko 1,8 T - jest znowu kilkadziesiąt tyś. droższe i należy do wyższej
                    > (cenowo) klasy niż Accord.
                    > Accord jest więc lepszy od samochodów wyższej klasy, czyli droższych. Jest
                    > lepszy od wszystkich samochodów swojej klasy. A, no chyba, że Reno :):):)

Lepsze osiagi ma passat 2.0 tdi 170ps jest rownie duzy ,tak samo wyposazony a
                    nawt lepiej ,za to oferuje rowniez silnik v6 diesel no i tez jest troche
                    drozszy od accorda.
                    Z tym twierdzeniem ze to najlepszy samochod w swojej klasie to bylbym ostrozny
                    chyba ze to tylko Twoje zdanie.
                    Jak widzialem w nastepnym wydaniu Auto-swiat bedzie porownanie m.in. tych
                    samochodow i innych ,wiem ze zaraz napisza ze ta gazeta jest malo obiektywna
                    ale mimo wszystko jakies porownanie daje .
                    • turecki4 Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 21:55
                      Właśnie ciekawe ile droższy. W Polsce chyba nie ma póki co 170 konnego Passata.
                      Nie wiadomo chyba ile kosztuje?
                  • pindoll Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 14:12
                    turecki4 napisał:

> ... jeśli porównać osiągi, silnik, jazdę np. Diesel Forda 3 litry TYTAN (!),

jaki Diesel Forda 3 litry TYTAN?
                    • turecki4 Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 21:57
                      Odszczekuję - tytan to benzyna. Ale sprawdziłem testy 2,2 Mondeo, 155 km, co ma
                      niby jeździć 8,7 sek. Więc w 10 sek. to będzie miał stówę, ale nie prędzej.
                      • typson Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 22:47
                        po jakiemu ty bredzisz?
                  • ml_500 Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 14:13
                    turecki idz sie leczyc:P
                    • turecki4 Re: civic 1,4-kupić?? 23.09.05, 12:19
                      Dobsz, dzięki za dyskusję, było miło.
    • ml_500 Re: civic 1,4-kupić?? 21.09.05, 23:19
      a nie mozna bylo wybrac sobie jeszcze brzydszego kompakta?
      nie mozna bo nie ma
      • niknejm Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 10:56
        Zapomniałeś o obecnym Megane w wersji hatchback. ;-)
        Jak dla mnie koszmar, ale gusta bywają różne.

Pzdr
        Niknejm
        • ml_500 Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 11:06
          tez prawda:)
          chociaz megance trudno nie odmowic wyrazistej formy ktorej jednak brakuje hondzie.
          pzdr:)
          • ml_500 Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 11:08
            "nie" mi sie bezsensu wpisalo. ale wiadomo o co chodzi:)
            ale pytanie jaki kompakt jest ładny?
            leon, 307? juz wiem strasznie fajne jest C4
            • niknejm Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 12:09
              Ładne? Mam, owszem, kilka typów (kolejność przypadkowa):
              - BMW1
              - Civic TypeR
              - Peugeot 307
              - Golf V
              - Mazda 3

Chyba nie lubię samochodów o zbyt "wyrazistej stylistyce" ;-)

Pzdr
              Niknejm
              • cc_2004 Re: bmw 1? 22.09.05, 14:23
                przecież to wygląda jakby się trochę stopiło w wysokiej temperaturze :O
                albo jakby było z blachy na puszki do piwa i pogięło się w transporcie.

A obecnie sprzedaway Civic 5d to faktycznie tragedia stylistyczna. Sprzedaje
                się też gorzej niż konkurencja z Japonii.

Może jestem konserwatywny, ale wolę obecnego Civica 4d lub coupe.
                • black.iron Re: bmw 1? 22.09.05, 14:31
                  cc_2004 napisał:

> przecież to wygląda jakby się trochę stopiło w wysokiej temperaturze :O

hihi, masz talent, cc_2004:))
                  • niknejm Re: bmw 1? 22.09.05, 15:11
                    Mi się BMW1 aqrat podoba ;-) Mam i tak chyba mniej 'nieortodoksyjny' gust niż
                    miłośnicy wyglądu Megane II ;-)
                    Co do obecnego Civa, to wygląda nieszczególnie, ale wersja TypeR IMHO bardzo
                    fajnie.

Pzdr
                    Niknejm
                    • black.iron Re: bmw 1? 22.09.05, 15:16
                      mi sie tez bmw 1 dosc podoba, ale jeszcze bardziej podobalo mi sie porownanie
                      cc_2004. utrafil w sedno:)

a skoro w temacie bmw 1 jestesmy to kiedy maja sie objawic nastepne wersje
                      nadwozia? mial byc jescze sedan, bodaj jeszcze coupe... i co?

niknejm, zmartwiles mnie tymi cenami nowego civika... mam nadzieje, ze to tylko
                      ploty.
                      • cc_2004 Re: bmw 1? 22.09.05, 15:38
                        z całym brakiem szacunku dla linii bmw 1, przyznaję że ostra przejażdżka (jako
                        pasażer niestety) 150-konną wersją 120i zrobiła na mnie wrażenie. Jeździ to
                        lepiej niż silniejsza piątka.
                        • typson Re: bmw 1? 22.09.05, 22:50
                          sugeruje przejazdzke 120d ;)
                    • wlk.brytania Re: bmw 1? 22.09.05, 15:34
                      Niknejmnie,na portalu funkcjonuje forum "Honda" a Ciebie tam nie ma...
                      Z ciekawosci - przypadek czy wyrachowanie ?
                      • niknejm Re: bmw 1? 22.09.05, 15:41
                        wlk.brytania napisał:

> Niknejmnie,na portalu funkcjonuje forum "Honda" a Ciebie tam nie ma...
                        > Z ciekawosci - przypadek czy wyrachowanie ?

Raczej brak czasu :-)

Pzdr
                        Niknejm
    • wlk.brytania Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 16:09
      Panimaju ;D
      • ok19 Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 20:29
        Z tych aut ani C5 , ani Mondeo, anie Accordem Diesel nie jeżdzilem, wiec tym bardziej nie mogę ich porównac, ale ostatnio mialem okazje przejechac sie wlasnie Toyotą 2,2 Diesel 150 KM, oraz Vectrą 1,9 150KM i...znacznie lepsze wrażenie (wyciszenie, osiągi, kultura pracy) zrobila na mnie Vectra, co bylo dla mnie wielką niespodzianką.I taką Vectrę można kupic gdzies blisko 90 tys. zl, może troche ponad.Ale wracajac do tematu autor wątku pytał sie o civica 1,4.Ja powtarzam, warto kupic 1,6 (mam sedana), nie dlatego, że nim jeżdzę, ale dlatego, że w tej cenie jak dla mnie wydaje sie najlepszą alternatywą.O klasach premium, prestiżu i innych atrapach własnego ego sie nie wypowiem.
    • gorny77 Re: civic 1,4-kupić?? 22.09.05, 22:41
      Według mnie warto. tym bardziej, że obecnie masz zachęcającą cenę w promocji. Od
      maja 2004r. jestem w posiadaniu 5-drzwiowego civica 1,4 - przebieg obecny ok.
      23000 km. Wyposażenie porównując z konkurencją bardzo dobre, a wersji droższej
      /chyba hight/ rewelacyjne-patrz wygląd z kierunkowskazami w lusterkach. Przez
      półtora roku żadnych problemów, żadnej rdzy itp, tylko raz zaparowały przy myciu
      od środka przednie reflektory /gdy się to powtórzy serwis w ramach gwarancji
      zamontuje odpowietrzniki/. Najlepsze to spalanie - trasa w nocy tam i z powrotem
      1300 km - średnie wskazanie komputera 4,7 litra !!!!!/potwierdziłem na stacji
      tankując łącznie 61 litrów/, w drodze do Wiednia czeską autostradą 5,0 litra,
      największe w zimie przy mrozie w mieście 5,9 litra / piszę szczerze, według
      wskazań komputera/. W środku jadąc nawet w 5-osób jest dobry komfort
      podróżowania nawet z tyłu w czym pomaga całkowicie płaska podłoga z powodu braku
      tunela środkowego wewnątrz oraz wysoko poprowadzony dach/ Podsumowując ja jestem
      bardzo zadowolony, a wybierałem między civiciem, nissanem almerą oraz toyotą
      corollą - chodziło mi o samochód rodzinny, a nie o wyglądzie sportowym.
      Gdy się zdecydujesz dzwoń do kilku dilerów, powinieneś wywalczyć zimówki,
      ubezpieczenie , alarm lub inne dodatkowe wyposażenie gratis. W razie innych
      pytań służę pomocą.
    • chris62 Re: civic 1,4-kupić?? 23.09.05, 09:26
      EE tam 1,4 90 KM i to ma byc Honda?
      Pojeździj po salonach i poprzymierzaj wszystko co mozna porównaj ceny i będziesz
      znał odpowiedź.
      Bo raz jest tak że bardziej opłaci się Honda innym razem Ford a innym Renault
      lub coś innego.
      Ja np kupiłem w cenie półgołego Golfa 1,6 2 litrowego Scenica w bardzo dobrym
      wyposażeniu i wiesz co nie żałuję.
      Dziś nalezy podchodzić do tematu w sposób "Dostać jak najwięcej za określoną sumę".
      Więc ja bym kupił to co oferuje najlepszy silnik hamulce zawieszenie i
      wyposażenie (klima, pakiet bezpieczeństwa ABS, EBD, ASR KGB itd.)
    • wicio2004 Re: civic 1,4-kupić?? 23.09.05, 09:37
      Auto w sumie fajne, ale moja teściowa w ciągu niecałych 2 lat była 2 razy w warsztacie na naprawach gwarancyjnych. Nie pamiętam co robili za pierwszym razem. Ostatnio wymienili jej JEDEN amortyzator. Dziwne to jakieś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka