Dodaj do ulubionych

mam Lagune, CD Clariona, glosniki Infinity i wzmacniacz Marantz'a

IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 23.09.01, 15:01
wlasnie i po zainstalowaniu calego zestawu okazalo sie, ze nie gra on tak jak
powinien
CD Clariona jest nowy, ma niby 4x40 czyli pewnie 4x13 Watt
Infonity sa z dobrej serii - 16 czy 17 cm, okolo 100 nominalnej
wzmacniacz duzy 4 x 100 czy jakos tak
glosniki instalowalem tylko z przodu w drzwiach
calosc nie gra jak powinna

czy jesli dokupie glosniki do tylu i umieszcze je w plycie poprawi sie sygnal?
a co bedzie jesli te glosniki, ktore mam przeloze do tylu?

prosze o pomoc!

ps. wydalem sporo kaski na te elementy i nie chce juz dluzej czekac na muze!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mac Re: mam Lagune, CD Clariona, glosniki Infinity i wzmacniacz Marantz'a IP: 10.129.134.* / *.acn.pl 23.09.01, 16:32
      A jaki masz gust stricte muzyczny?
      • Gość: zizi Re: mam Lagune, CD Clariona, glosniki Infinity i wzmacniacz Marantz'a IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 23.09.01, 16:52
        Gość portalu: Mac napisał(a):

> A jaki masz gust stricte muzyczny?

lata 80-te

ultravox
        toto

billy joel
        mike and the machanics

rowniez
        edyta geppert

czy gust wspolgra ze sprzetem audio?
        czy moze powiesz, ze Marantz daje duzo basu i nie da rady sluchac tego sprzetu?

• Gość: Tom Ok Parę wskazówek na początek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.01, 17:07
          Witam,
          ze zdumieniem przyjąłem twą wiadomość o tym, że na pokładzie swojego auta masz
          wzmacniacz Marantza. Jeśli jest to prawdziwy produkt to masz z
          pewnością "białego kruka". Napisz czego Ci brakuje w brzmieniu systemu a
          postaram Ci się jakoś pomóc. Nie bez znaczenia jest również to czego słuchasz.
          Różne urządzenia wyróżniają się dość charakterystycznym dźwiękiem - odpowiednie
          zestawienie da Ci maksimum satysfakcji. Napisz również jakich kabli używasz.
          Pozdrawiam
          Tom Ok
          • Gość: art Re: Parę wskazówek na początek IP: 195.205.246.* 23.09.01, 18:42
            na poczatek zerwij nalepke marantz i zobacz kto wyprodukowal wzmacniacz;-)
            Zestaw powinien niezle grac i tylem powinienes raczej napedzac basy - efekt
            stereo jest dla Ciebie - bo to Twoj samochod.
            Infiniti sa ok - sprawdz czy dobrze zamontowales zwrotnice do tweeterow i czy
            masz dobre kable.
            Jak nie gra dalej jedz do jakiegos dobrego studia audio.
            Jak ciagle nie bedzie grac (zalezy od Twoich preferencji)- zmien audio... a
            jezeli ciagle Ci sie nie podoba ... zmien samochod na lepiej przygotowany
            akustycznie.

Pzdr
          • Gość: zizi Re: Parę wskazówek na początek IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 23.09.01, 20:47
            Gość portalu: Tom Ok napisał(a):

> Witam,
            > ze zdumieniem przyjąłem twą wiadomość o tym, że na pokładzie swojego auta masz
            > wzmacniacz Marantza. Jeśli jest to prawdziwy produkt to masz z
            > pewnością "białego kruka".

Sorki, wlasnie moj brat mi podpowiedzial, ze moj wzmacniacz to nie Marantz a
            Magnat. Taki znawca ze mnie, ze nawet nazwy nie pamietam. Mam nadzieje, ze Magnat
            tez daje niezly dzwiek. Jakis spec powiedzial, ze daje duzo basu. Mi raczej na
            super basie nie zalezy.
            Chodzi mi o wlasciwa kombinacje - w zaleznosci od typu muzyki.

Napisz czego Ci brakuje w brzmieniu systemu a
            > postaram Ci się jakoś pomóc.

Po zamontowaniu wzmacniacza plus glosniki (ale tylko drzwi przednie), kable 2,5
            mm2 dobrane przez brata speca z elektroniki i podlaczeniu CD Clariona calosc
            zagrala gorzej niz sredni system zamontowany fabrycznie w sredniej klasy aucie.

Nie jestem specem, ale mam wrazenie, ze naklada sie kilka problemow:

1. Jako ze instalowalem glosniki w drzwiach, a Laguna jest anty-akustyczna
            (opinia speca) dzwiek ginie w otchlani dziur w drzwiach
            2. Instalacja glosnikow w drzwiach z przodu dopelnia dzwiek, a nie jest
            podstawowym zrodlem.

Rozwiazaniem wg mnie jest:

1. umieszczenie tych glosnikow, ktore mam z tylu w plycie (dziury) czy dokupienie
            calej plyty
            2. wyciszenie drzwi (przynajmniej podstawowe) i zamontowanie sensownych glosnikow
            rowniez tam

czy mozecie podzielic sie swoimi uwagami?
            dzieki!!!

Nie bez znaczenia jest również to czego słuchasz.
            > Różne urządzenia wyróżniają się dość charakterystycznym dźwiękiem - odpowiednie
            >
            > zestawienie da Ci maksimum satysfakcji. Napisz również jakich kabli używasz.
            > Pozdrawiam
            > Tom Ok

• Gość: Tom Ok Re: Parę wskazówek na początek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.01, 21:04
              Witam,
              z Twojego opisu właściwości brzmienia domyślam się (choć niekoniecznie
              trafnie), że bardzo Ci zależy na tym, aby przednie głośniki były podstawowym
              źródłem dźwięku - co istotne, źródłem które łatwo zidentyfikować. Wnioskując,
              podejrzewam, że paradoksalnie scena dźwiękowa, która roztacza się przed Tobą i
              pasażerem jest jak najbardziej prawidłowa (!). Aby jednak zanadto się nie
              wymądrzać (zważywszy na to, że nie słuchałem Twojego auta)oferuję Ci parę
              wskazówek.
              1. jeśli zestaw z przodu to system dwudrożny z odseparowanymi modelami
              wysokotonowymi (a taki najbardziej Ci polecam), które możesz bez obaw zmieścić
              w desce, to wówczas możesz liczyć na to, że będziesz mógł zdecydowanie łatwiej
              zidentyfikować poszczególnych wykonawców i instrumenty muzyczne przed Tobą
              mniej więcej na powierzchni tablicy rozdzielczej.
              2. jeśli jednak jest to tradycyjny zintegrowany głośnik (np. wysokotonowy
              umieszczony na stałe w centralnym miejscu membrany) to wówczas dźwięk będzie
              zdecydowanie łatwiej lokalizowany z podłogi - innymi słowy, wszystko a
              szczególnie instrumenty grające niżej (np. fortepian czy gitara basowa,
              kontrabas, itd) usłyszysz zdecydowanie z dolnej części drzwi a nie wyżej w
              okolicach tablicy
              3. wygłuszenie drzwi na pewno poprawi Ci jakość tonów niskich - metody są
              tanie, skuteczne i nie wpływają na gwarancję auta
              4. skoro masz wzmacniacz na pokładzie polecam Ci subwoofer - mała kompaktowa
              skrzynka dobrze uzupełni Ci dźwięk o najniższy rejestr i z pewnością poprawi Ci
              całe brzmienie
              5. kable są ok; przypuszczam że tak samo jest z kablami sygnałowymi z radia do
              wzmacniacza i przewodami zasilania - domyślam się, że zasilanie wzmacniacza
              poprowadziłeś bezpośrednio z akumulatora :)
              Pozdrawiam
              Tom Ok
              • Gość: Tom Ok Re: Parę wskazówek na początek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.01, 21:19
                Jeszcze jedno - jeśli piszesz, że dźwięk wydobywa się jak z otchłani to BYĆ
                MOŻE masz problemy z fazą - po polsku - sprawdź czy tak samo są podłączone oba
                głośniki w drzwiach (mam na myśli połączenia zacisków plus i minus). Jeśli są
                połączone odwrotnie to po zamianie zyskasz dwie rzeczy:
                1. lepszy poziom basu (membrany pracują wówczas w tym samym kierunku a nie
                przeciwnie)
                2. głos wokalistów będzie zdecydowanie łatwiejszy do zidentyfikowania i
                bardziej naturalny(w zakresie miejsca)
                Pozdrawiam
                Tomasz Okurowski
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka