Dodaj do ulubionych

Renault Laguna II 3.0 V6 warto??????

30.09.05, 10:30
Nadciągający "wiek starczy" czyli piąty krzyżyk na karku powoli skłania mnie
do przesiadki z 2 litrowej Vectry 136KM na coś bardziej statecznego np. z
automatem.

W zaprzyjaźnionej firmie będą nie długo sprzedawać coś takiego i głośno
pomyślełem"a może by tak"? 8 sekund do setki zamiast 10 to już coś.

Czy ktoś z Was ma coś sensownego do powiedzenia jako faktyczny użytkownik
tego samochodu? Przejrzałem wszystkie wątki o Lagunie z z tego forum i
niestety przebija opinia, że to strasznie awaryjny kaprys znajdujący zresztą
odbicie w dramatycznym spadku ceny. Nowy 120 tysięcy (najtańszy jaki
spotkałem to 2001 rok za 36000 w komisie forda na Popularnej).Czyli 1/4
wartosci po 4 latach!!!!! Czy to rzeczywiscie taki sztrucel??????

Czy warto się pakować w takie coś z 2001 roku????
Obserwuj wątek
    • knurzynski Re: Renault Laguna II 3.0 V6 30.09.05, 10:45
      Dlaczego nie warto ???
      przede wszystkim liczy się pare czynników na chęć kupienia danego samochodu ,a
      są nimi - napewno SAM wiesz ale przypomnę !
      1.przebieg
      2. rocznik - to uzaleznione jest od marki itd.
      3.stan ogólny

Tobie chodzi zapewne o silnik.
      Niewiem czemu taki mocny ale to Twoja Decyzja.Wiesz kupla szwgier miał taką i
      sie nie psuła ale miał ja nową i tylko 3 lata...z kolei czytałem w mag.mot. ze
      psutliwe są te silniki.jesli i tak nie jest to nowy lub 5 letni sam. to tzreba
      sie liczyc z wydatkami... niema samochodu który by sie nie psuł na polskich
      drogach i w polskich super warsztatach dbają o nie fachowcy (niewszyscy) ;)

jesli jestes z Wawy lub okolic , to powstaje klub tego forum -
      zloty,rajdy,imprezy automotorowe, Zapraszam.
      • zdecydowany4 Re: Renault Laguna II 3.0 V6 30.09.05, 11:14
        Kupiony i serwisowany w Polsce, rocznik 2001, a przebiegu i stanu jeszcze nie
        znam. Wszystko będzie zależało od ceny:)jak będzie atrakcyjna to ruszę cztery
        litery i pojadę obejrzeć:)

Dlaczego taki mocny silnik? Z prozaicznego powodu, że jeżdzę mało tzn ok
        15.000km rocznie i bardziej stawiam na fun niż na ekonomię:)

Wyprzedzanie dwóch tirów to powinna być formalność ograniczona do minimum, a
        nie droga przez mękę jak w tej chwili.

Tak jestem z Warszawy i po zakupie (o ile się zdecyduję)przeniosę się z forum
        Opla do Renault to oczywiste.

Jakieś uwagi o skrzyni? spalaniu czy rocznych kosztach utrzymania poza paliwem
        i ubezpieczeniami ??????.

Jak jest z awariami tego silnika i skrzyni bo o bolączce wskaźników ciśnienia w
        ogumieniu i padających kartach (kluczyk) już się naczytałem:)
        • wujaszek_joe Re: Renault Laguna II 3.0 V6 30.09.05, 11:34
          nie wiem nic o takiej lagunie ale jesli ma złą opinie i związany z tym duzy
          spadek wartosci to nie wchodziłbym w to
          moze vectra 2.5 v6? podobno rewelacyjne auto, niewiele słabsze a nie pali jak
          smok
          • sanczopanczo Re: Renault Laguna II 3.0 V6 30.09.05, 11:40
            wujaszek_joe napisał:

> nie wiem nic o takiej lagunie ale jesli ma złą opinie i związany z tym duzy
            > spadek wartosci to nie wchodziłbym w to
            > moze vectra 2.5 v6? podobno rewelacyjne auto, niewiele słabsze a nie pali jak
            > smok

Pali niewiele mniej, ale dzięki skrzyni manualnej nie jest wolniejsza od reno,
            które jest zmulona automatem.
            • plawski Re: Renault Laguna II 3.0 V6 30.09.05, 13:05
              sanczopanczo napisał:

> wujaszek_joe napisał:
              >
              > > nie wiem nic o takiej lagunie ale jesli ma złą opinie i związany z tym du
              > zy
              > > spadek wartosci to nie wchodziłbym w to
              > > moze vectra 2.5 v6? podobno rewelacyjne auto, niewiele słabsze a nie pali
              > jak
              > > smok
              >
              > Pali niewiele mniej, ale dzięki skrzyni manualnej nie jest wolniejsza od
              reno,
              > które jest zmulona automatem.

Z doświadczenia - Vectra 2,5 V6 kombi - 1998r. salon Polska, nie bita.
              Spalanie minimum 10l/100 - trasa 110 km/h. Max spalanie miasto fun - 17l/100km.
              Aktualny przebieg - 156tys. Silnik nie do zajeb...ania. Wiem co mówię, znam
              auto od nowości i wiem kto nim jeździ (ja też) i w jaki sposób. Małe awarie
              zawieszenia i alternatora. That's all. Ale dziury w obrotach to ona niestety
              ma. Trza ją kręcić jak japska. Ale ten dźwięk V6 ;)))
              Ale przeciez to miało być o innym karze, sorka ;(
        • miloszpm Re: Renault Laguna II 3.0 V6 30.09.05, 11:37
          Witam,

Mam przyjemność na codzień jeździć Laguną 1,9dCi oraz od czasu do czasu Laguną
          2,0T (żony). Nie mamy złych doświadczeń z tymi samochodami. Jedyny powód do
          narzekania, to kiepskie gumowe dywaniki (dodane gratis do samochodu przez
          dealera, zostały zresztą gratis wymienione przez dealera po przetarciu).

Obie Laguny zostały kupione jako nowe w salonie, nie ma z nimi ŻADNYCH
          problemów, mają 4letnią gwarancję. Ciężko mi powiedzieć jak te samochody będą
          się zachowywać po upłynięci gwarancji, zamierzam je zresztą sprzedać po tym
          okresie.

Trzeba pamiętać, że żaden samochód po czterech latach eksploatacji nie będzie
          bezawaryjny, wiem to na przykłądzie moje VW Passata 1,8T...

P.S.
          Nie zwracaj uwagi na komentarze Iberii29-jej opinie opierają się na
          opowieściach kolegi/szefa więc nie są wiarygodne.
        • latamnisko Re: Renault Laguna II 3.0 V6 30.09.05, 12:39
          > Dlaczego taki mocny silnik? Z prozaicznego powodu, że jeżdzę mało tzn ok
          > 15.000km rocznie i bardziej stawiam na fun niż na ekonomię:)

szybko przestawisz się na ekonomię z powrotem:) moja potrafi wycisnąć w mieście
          16l... trochę to frustrujące jak co 2 - 3 dni musisz odwiedzać stację. poza tym
          osatnio leję tylko dobre paliwa (np suprema 98 z 'stacia') bo miałem już
          kłopoty z cewkami i kat. właśnie z powodu rzekomej złej jakości paliwa (chociaż
          z BP).

> Wyprzedzanie dwóch tirów to powinna być formalność ograniczona do minimum, a
          > nie droga przez mękę jak w tej chwili.

to prawda, tiry łykasz 'na miękko':) przerzucasz na manual, 2 albo 3 i
          startujesz, a to wszystko przy pięknym dźwięku szóstki

> Jakieś uwagi o skrzyni? spalaniu czy rocznych kosztach utrzymania poza
          paliwem
          > i ubezpieczeniami ??????.

pisałem już o tym ze 2 tygodnie temu, musiałbyś poszukać. generalnie, moim
          zdaniem, skrzynia nienajlepsza, jest bardziej 'sportowa' niż komfortowa, ale to
          pasuje do charakteru tego samochodu. Jednym z dużych mankamentów jest
          wyczuwalne odbieranie przez skrzynię mocy przy prędkościach od ok 170 w górę -
          jeździłem 607 man. z tym samym silnikiem, który ładnie ciągnął aż do 210.
          Laguna np przeciąga strasznie 'trójkę' do 170 - 180. Wskazówka na czerwonym
          polu a Ty czekasz i czekasz kiedy wreszcie wrzuci czwórkę. Strasznie się to
          dłuży...

> Jak jest z awariami tego silnika i skrzyni bo o bolączce wskaźników ciśnienia
          > w ogumieniu i padających kartach (kluczyk) już się naczytałem:)

ja takich problemów nie miałem, co prawda system 'wolne ręce' teraz nie działa,
          ale to wina warsztatu po niedawnej blacharce (dodam, że ASO...)
        • 6nine9 Re: Renault Laguna II 3.0 V6 30.09.05, 12:41
          > Jakieś uwagi o skrzyni? spalaniu czy rocznych kosztach utrzymania poza
          paliwem
          > i ubezpieczeniami ??????.
          >
          > Jak jest z awariami tego silnika i skrzyni bo o bolączce wskaźników ciśnienia
          w
          >
          > ogumieniu i padających kartach (kluczyk) już się naczytałem:)

Padające karty to bajka - chyba ze chodzi o padanie klamek elektronicznych, ale
          nie wiem czy w 2001 juz byly.
          Czujniki ciśnienia w oponach - tak, nawalają, nie wiem czy to gawno mozna
          zdemontowac/zablokowac? Bo w praktyce bardzo mało przydatne, a upierdliwe,
          klopoty przy zmianie opon itp.
          O awariach tych silników nic nie slyszalem, raczej pochwaly.
          Slaby punkt Laguny to zawieszenie - tzn. bardzo mile do jazdy, ale awaryjne.
          Ciekawe czy poprzedni wlasciciel wymienial przeguby i amory, ale zapewne
          wlasciciel takiego auta mial kase, wiec może dbał. I w ogole w serwsie mozna
          spytac o historię napraw? Ciekawe czy dadzą, wlascicielowi powinni.
          I jeszcze zaleznie od przebiegu - sprawdz rozrząd - w instrukcji jest pewnie 90
          albo 120 tys., a lubi sie sypnąć wcześniej (nie życzę). I w ogole wiele zalezy
          od przebiegu.....
          • latamnisko Re: Renault Laguna II 3.0 V6 30.09.05, 12:47

> Slaby punkt Laguny to zawieszenie - tzn. bardzo mile do jazdy, ale awaryjne.

ja powiem na odwrót - mało awaryjne ( uważam na dziury:) ) ale niemiłe do jazdy
            (oczywiście mówię o naszych 'wspaniałych' drogach), poza tym ciężki silnik z
            przodu robi swoje. Prawda, że na równych, dobrych drogach spisuje się bez
            zarzutu
            • 6nine9 Re: Renault Laguna II 3.0 V6 30.09.05, 14:57
              latamnisko napisał:

>
              > > Slaby punkt Laguny to zawieszenie - tzn. bardzo mile do jazdy, ale awaryj
              > ne.

> ja powiem na odwrót - mało awaryjne ( uważam na dziury:) ) ale niemiłe do
              jazdy
              > (oczywiście mówię o naszych 'wspaniałych' drogach), poza tym ciężki silnik z
              > przodu robi swoje. Prawda, że na równych, dobrych drogach spisuje się bez
              > zarzutu

Przyznaję nie wiem jakie jest w Lagunie 3.0 (a zwlaszcza w Twojej) bo sam nie
              jechałem. W kilku lagunach z ktorymi mialem do czynienia bylo srednio-miekkie
              lub średnie (faktycznie, najwieksza jaką jechalem czyli 2.2 - miala najtwardsze
              i cos w nim łomotało...). Ale w porownaniu z germańcami to jednak cały czas
              wielki komfort. Wiele zalezy od opon, oczywiscie.
    • latamnisko Re: Renault Laguna II 3.0 V6 warto?????? 30.09.05, 12:43
      a propos ceny, to zajrzyj w wątek o 406 coupe z wczoraj
      Laguna z tym silnikiem strasznie traci na wartości, np w jednym ASO widziałem
      droższą 1.9dci z 2001 i 3.0 z 2002
      • latamnisko Re: Renault Laguna II 3.0 V6 warto?????? 30.09.05, 12:58
        acha, oczywiście "niż" zamiast "i" pod koniec:)
    • chris62 Re: Renault Laguna II 3.0 V6 warto?????? 30.09.05, 12:49
      To Mercedes też musi być kiepski jak traci za rok tyle,za tą sumę możesz kupić
      inne auto.
      Silnik V6 taki sam jest też w PSA bo chyba wspólnie był opracowywany.
      Wolałbym jednak to auto z manualną skrzynią.
      No a niska cena może wynikać z tego że to kradzione, powypadkowe albo z innym
      felerem auto. Bo dobrego za 1/4 ceny nikt rozumny by nie sprzedawał.
      A generalnie duże auta z dużymi silnikami dużo tracą bo polska klientela szuka
      czegoś co pali 0/100 i przyspiesz 20s do 100 i ma na masce VW albo T albo
      indiańską strzałę.
      • fru.fru Re: Renault Laguna II 3.0 V6 warto?????? 30.09.05, 14:42
        Ja jezdze laga z 2003 roku z silnikiem 2.0T i manualna, 6 biegowa skrzynia,
        przebieg 51kkm.
        Najslabszy punkt, jak dla mnie to charakterystyka zawieszenia, oryginalne,
        japonskie kajaby sa do doopki, na wiosne zawita u mnei caly zestaw KW.
        Z elektronika zadnych hec.
        Co do V6, silniki sa ok, skrzynie pochodza z japonii,aisin, wiec w rozumieniu
        wielu z tego forum sa nei do zaje..ia;-)
        Mam kombi, i choc to kombi to bardziej"lans" kombi niz prawdziwe kombi to cos
        tam sie zaladuje zawsze :)
        Pozatym, jezdzi sie naprawde dobrze, cicho, szybko i wygodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka