Dodaj do ulubionych

jak zabezpieczyć radio?

04.10.05, 19:13
moja dziewczyna już dwa razy straciła radio, mimo wyjętego panelu. Może mi
ktoś powiedzieć, co z tym zrobić? Jak to zabezpieczyć? A może można tak
zrobić, by wyciągać całe radio, a nie tylko panel.
Obserwuj wątek
    • laura_x Re: jak zabezpieczyć radio? 04.10.05, 19:26
      Ja wyciągam całe radio, nauczona złym doświadczeniem :(
      • hondziarz Re: jak zabezpieczyć radio? 04.10.05, 19:28
        całe radio da się wyciągnąć tylko wtedy, gdy radio montowane jest na
        specjalnych szynach. Tak jest u ciebie. W tamtym wypadku te szyny należy po
        prostu zamontować. Nie wiem też jak jest z kablami i jak one sa podpięte i czy
        oprócz dwóch głośników jest coś jeszcz?
        • laura_x Re: jak zabezpieczyć radio? 04.10.05, 19:35
          U mnie była dorabiana specjalna kieszeń, za którą musiałam dodatkowo zapłacić.
          Nie mam pojęcia o szczegółach elektroniczno-technicznych :) Kable podpięte są
          do tej kieszeni, mam dwa głośniki.
          • pizza987 Re: jak zabezpieczyć radio? 04.10.05, 21:06
            Też miałem przerabiane na kieszeń, ale wcześniej wyciągałem tym specjalnym "kluczykiem" do odpinania blokad (w zestawie z radiem), ale niszczyły mi się kostki. Lepsza przeróbka na kieszeń. Teraz mam stare oryginalne (OPEL) i całkiem przestałem sie przejmować. Ale też kiedyś straciłem zwykłe radio z panelem. Pzdr.
            • trabant5 Re: jak zabezpieczyć radio? 04.10.05, 22:25
              Jeżeli masz radio z panelem, to dobrze sprawdza się maskownica zrobiona z frontu
              jakiegos starego kaseciaka typu Kamosonik albo Tompsonik. Po wyjęciu panela
              wkładasz taką maskownicę w jego miejsce i powinno działać. Co lepsi nawet
              wklejają do tej maskownicy kawałek kasety, żeby wyglądąło bardziej profesjonalnie.
              • zdecydowany4 Co do maskownicy 04.10.05, 22:43
                Ci złodzieje to nie idioci z reklamy Mediamarkt,doskonale wiedzą co mogą brać.
                Moja zaślepka rano leżała ładnie ułożona równiutko na fotelu, radio wysunięte
                do połowy i oczywiscie zbita prawa szyba tak pokazali mi "źli ludzie" co sądzą
                o zaślepkach.Generalnie nie polecam naśladowania czyli zaślepek.

Ponieważ straciłem do tej pory (górny Mokotów) radio i dwa razy szybę to teraz
                zawsze odpinam radio w całosci pomimo, że ma panel (to tylko dwie kostki i wtyk
                anteny). Po prostu po jednorazowym wyjęciu radia tymi fabrycznymi prętami do
                wyjmowania podgiąłem te wąsy mocujące radio w kieszeni i od tej pory przesuwa
                się całkiem nieźle w tej kieszeni i nie wypada przy dodaniu gazu, a wyciągam je
                wkładając palce w szczelinę kasety. W drugim samochodzie mam CD, ale te już
                wyciągam w całosci (fabryczna kieszeń oplowska)bo myślę, że kaseciaki po prostu
                wypadły ze złodziejskiego obiegu i dlatego przestali je kraść, ale CD są teraz
                powszechniejsze i oczywiscie droższe dlatego znikają.Sami zobaczcie na Allegro,
                że czas kaseciaków się skończył. Całkiem ładne rzeczy po 150-200 zł, ale cóż to
                jest kwestaia zużycia "moralnego"
    • polokokt Re: jak zabezpieczyć radio? 04.10.05, 22:38
      przerobic na kieszen i po problemie(wiekszosc zakladow ktore montuja radia
      swiadczy takie uslugi, a jak nie to skieruja w odpowiednie miejsce). Bedzie
      mniej estetycznie bo raczka bedzie sterczala ale przynajmniej odpada problem
      braku radia po kradziezy i uszkodzonego zamka lub wybitej szyby.
      Pozdrawiam
    • trabant5 Re: jak zabezpieczyć radio? 04.10.05, 22:42
      jak jest pusta kieszeń to "młodzieńcy" potrafią czasem walnąć szybę, żeby
      sprawdzić czy nie ma radia pod siedzeniem
    • logis_on_line Re: jak zabezpieczyć radio? 05.10.05, 14:27
      Kupić za 100 zł w MediaMarkcie i po kłopocie. Radio zamontowane na stałe nie
      wyjmowane a auto stawiane w różnych miejscach - złodzieje dobrze wiedzą, które
      radia da się spieniężyć.

Pozdrawiam
      • leslaw_m Re: jak zabezpieczyć radio? 05.10.05, 19:52
        lepiej kupic za podobną cenę fabrycznego kaseciaka,są często niezłej jakosci
        (oczywiscie nie dla audiofilów-o ile mozna mówic o audiofilstwie w czasie jazdy
        samochodem)
    • niknejm Re: jak zabezpieczyć radio? 05.10.05, 15:23
      Przerobić na kieszeń. Wada - musisz tą cegłę potem nosić ;-))

Pzdr
      Niknejm
      • ziemovit Re: jak zabezpieczyć radio? 05.10.05, 15:44
        można zabezpieczyć radio antykorozyjnie Bitexem
        • niknejm Re: jak zabezpieczyć radio? 05.10.05, 15:55
          Zły pomysł. Trochę się lepi. Lepiej wymontować i trzymać w domu, w suchym i
          ciepłym pomieszczeniu. ;-)

Pzdr
          Niknejm
    • zaq26 Re: jak zabezpieczyć radio? 05.10.05, 19:58
      ja pod panelem pomazałem korektorem w kratkę. wygląda paskudnie. ale jak się
      założy panel to nie widać. na razie nikt się nie skusił.
      kumplowi natomiast zakosili niedawno tylko panel, a radio zostało. panele z
      reguły nie mają numerów, więc dla pasera są niemal bezpieczne :(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka