Gość: Marek IP: *.atlanta-25-30rs.ga.dial-access.att.net 17.09.02, 00:48 Lista pojazdow, ktore zdaniem TheCarConnection sa warte uwagi: www.thecarconnection.com/index.asp?article=5286&sid=241&n=156 Link Zgłoś Obserwuj wątek
devote Re: Ciekawe samochody model 2003 17.09.02, 01:03 Marek,te twoje posty staja sie juz troche nudne nie stac cie na napisanie czegos od siebie? Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Ciekawe samochody model 2003 IP: *.atlanta-25-30rs.ga.dial-access.att.net 17.09.02, 01:06 1) Zbieram sie od dluzszego czasu na opisanie moich doswiadczen z 1 miesiaca jezdzenia na Uniroyal TigerPaw, ale musze jeszcze mysli pozbierac. Nie wiem czy je zgnoic czy tylko troche skrytykowac. 2) A o czym bys chcial zebym napisal? Link Zgłoś
devote Re: Ciekawe samochody model 2003 17.09.02, 01:07 no przynajkmniej mogl bys napisac cos o swoim aucie to by bylo ciekawsze nic jakies linki Link Zgłoś
devote Re: Ciekawe samochody model 2003 17.09.02, 01:09 tym bardziej ze nowosci na rynku amerykanskim malo interesuja ludzi z polski Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Ciekawe samochody model 2003 IP: *.atlanta-25-30rs.ga.dial-access.att.net 17.09.02, 01:24 Juz sie kiedys niezle na ten temat oklepalem, ale sprobuje jeszcze raz: Pontiac Grand Prix GTP. Jak go ponad rok temu kupowalem to w tej klasie cenowej nie bylo niczego co mogloby mu podskoczyc w dziedzinie przyspieszenia. Teraz pojawilo sie G35 i nowa Altima i juz nie jest tak rozowo. Silnik 3.8L + doladowanie (o ile sie nie myle to z niezlym cisnieniem) za pomoca sprezarki Eaton napedzanej osobnym paskiem - nie zadne turbo tylko zwykla sprezarka. Do tego calkiem wygodne wnetrze (choc chyba zaprojektowane przez fana Lego). Z ciekawych bajerow Head Up Display - wyswietla wszelkie wazniejsze informacje (predkosc, ostrzezenia) w powietrzu przed toba. Inny ciekawy bajer to 8-mio glosnikowy sprzet Bose z wzmacniaczem w bagazniku + CD. Uwierzylem ze w samochodzie mozna sluchac muzyki. Z pozostalych bajerow komputer (normalka), regulacja radia na kierownicy, fotel elektrycznie regulowany w 8 plaszczyznach (rozkladanie sie nie liczy - niezalezne podnoszenie przodu i tylu + miejsce i stopien wygiecia na kregoslup + prezod-tyl) i podgrzewany na dwa sposoby (slabo, mocno). Do tego mozliwosc przelaczenia automatu w tryb sportowy (twarde zmiany biegow, niechetnie zmienia w gore, bardzo chetnie w dol). Komfort w srodku niezly - automatyczna dwustrefowa klima (choc nieco glosna) + szyberdach + nieograniczone miejsce na tylniej kanapie. Bagaznik niewielki i plaski. Zachowanie na drodze takie sobie - zryw niesamowity i zupelnie inny od pojazdow jakimi jezdzilem wczesniej - zwykle czuc wzrost mocy z wzrostem obrotow a potem spadek jak bieg sie zmienia. W tym jest uczucie ze ktos cie wyciagarka ciagnie - moc i moment jest od 2000 RPM. Zakrety pokonuje tak sobie - zawieszenie choc utwardzone w stosunku do wersji GT jest nadal miekkie a opony 225/60R16 nie pomagaja w dobrym zachowaniu na jezdni (sa za wysokie). Za to na prostej to samochod marzen. Wciska sie gaz do dechy i 7 sekund pozniej mamy stowe a samochod dalej ciagnie jak opetany. Hamulce niezle, choc czuc ze ten pojazd ma prawie dwie tony. Jakbym w tym momencie mial te same pieniadze to na GTP bym nie spojrzal. Kupilbym najprawdopodobniej G35, choc Cadillac CTS tez mi sie podoba. Niestety z uwagi na rodzine samochod musi byc czterodzwiowy. Aha - to co w GTP mi sie podoba to tania metoda poprawienia osiagow - zmienia sie kolko przy sprezarce z 3.8" na 3.4" i samochod z 240 KM nagle dostaje 280 KM. 0-100 o pol sekundy sie poprawia. Wielu moich znajomych to zrobilo. Ja tez sie zbieram, ale jakos ciezko mi to idzie. Link Zgłoś
devote Re: Ciekawe samochody model 2003 17.09.02, 01:30 Gość portalu: Marek napisał(a): > Eaton napedzanej osobnym paskiem - nie zadne turbo tylko zwykla sprezarka. jesli sie nie myle to mowi sie na to supercharger Link Zgłoś
devote Re: Ciekawe samochody model 2003 17.09.02, 01:37 zawsze podobaly mi sie auta z silnikami turbo dlatego nosze sie z zamiarem wymiany swojej bryki na Golf GTI z silnikiem 1.8T.ma to tylko 180km ale na takie auto jak GOLF to jest az za duzo. jezdzilem juz takim Golfem GTI i musze powiedziec ze wrazenia z jazdy o niebo lepsze niz moim VR6.powyzej 2000 obrotow jak sie turbo wlaczy to doslownie wciska w fotel.i to jest tylko 4 cylinderki.a w audi TT ten sam silnik ma 225 km.to dopiero musi leciec,tez malutkie autko. interesuje mnie tez w tym samochodzie skrzynia Tiptronic,5 biegow automat plus samemu mozna zmieniac biegi.miodzio jak dla mnie. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Ciekawe samochody model 2003 IP: *.atlanta.ga.us 17.09.02, 14:11 A ja sie przekonalem do sprezarki (nie uzywajmy angielskich slow). Jezdzilem troszke Saabem 9-3 (wynajety) i nie poasowalo mi to ze na swiatlach najpierw wszyscy mnie odchodza a dopiero za chwile moj pojazd dostaje kopa i ich dogania. Sprezarka daje cisnienie od samego poczatku. Link Zgłoś
devote Re: Ciekawe samochody model 2003 18.09.02, 01:17 np: normalne turbo napedzane spalinami wydechowymi (VW,AUDI) to ze startu jest wolne i dopiero okolo 2000-2200 obrotow kopie jak cholera.no i silnik nieco glosno pracuje ale zawsze cos za cos Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Ciekawe samochody model 2003 IP: *.atlanta-36-37rs.ga.dial-access.att.net 19.09.02, 22:33 Juz kiedys pisalem - wydaje mi sie ze sprezarki napedzane mechanicznie wczesniej czy pozniej wypra turbosprezarki. Najbardziej czekam na 42V instalacje i elektryczne sprezarki - samochod moglby wtedy decydowac ile mu naprawde powietrza potrzeba. Link Zgłoś
greenblack Do Marka pytanie o sprężarkę. 18.09.02, 09:31 Marek, czy Twoja sprężarka pracuje przez cały czas, czy tylko przez 7 sekund, jak słyszałem, podczas startu zatrzymanego? Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Do Marka pytanie o sprężarkę. IP: *.atlanta.ga.us 18.09.02, 18:46 Sprezarka jest polaczona paskiem z walem korbowym wiec kreci sie stale. Nadmiar powietrza odprowadzany jest spowrotem do kolektora (bezsensowne rozwiazanie - zwieksza temperature na wlocie). Nie ma intercoolera - sprezarka jest przykrecona do kadluba (jeszcze bardziej bezsensowne rozwiazane - intercooler pozwala na wieksze cisnienia + gorsza benzyne). Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Do Marka pytanie o sprężarkę. IP: *.atlanta.ga.us 18.09.02, 18:55 Najsmieszniejsze sa wynalazki oferowane przez rozne firmy do GTP: - mniejsze kolka do sprezarki = wieksze cisnienie - podkladka tak by sie sprezarka nie nagrzewala od silnika - usluga polegajaca na polerowaniu i powiekszeniu wlotow i wylotow - intercooler ale na wode z wlasnym obiegiem, zbiorniczkiem i pompka - zmodyfikowane regulatory cisnienia i wtryski pozwalajace na wtrysniecie duzo wiecej benzyny (wazne z N20) - specjalne N2O wtryskujace podtlenek ponizej sprezarki (powyzej sie zle konczy dla niej) - zmodyfikowane skrzynie biegow + poloski wytrzymujace wieksza moc - filtry stozkowe + maski z chrapami na szczycie + odciagaczami ciepla spod maski - 13" tarcze wentylowane z dziurkami + 18" felgi ... Mozna fortune wydac i zrobic monstrum majace 600-700 KM na przednich kolach. Tylko po co? Link Zgłoś
devote Re: Do Marka pytanie o sprężarkę. 20.09.02, 03:16 Gość portalu: Marek napisał(a): > Mozna fortune wydac i zrobic monstrum majace 600-700 KM na przednich kolach. Tylko po co? no chyba po to aby urwac przednie pol osie napedowe :) Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Do Marka pytanie o sprężarkę. IP: *.atlanta-21-22rs.ga.dial-access.att.net 20.09.02, 03:18 Montuje sie mocniejsze wiec urwac sie ich nie da... Link Zgłoś
greenblack Re: Ciekawe samochody model 2003 18.09.02, 09:33 Co to za nowości-Range np. w Europie od roku. Ja tam czekam na Citroena C6 i oby był z silnikiem większym niż 3.0V6 z C5. Link Zgłoś