Dodaj do ulubionych

Ciekawe samochody model 2003

IP: *.atlanta-25-30rs.ga.dial-access.att.net 17.09.02, 00:48
Lista pojazdow, ktore zdaniem TheCarConnection sa warte uwagi:

www.thecarconnection.com/index.asp?article=5286&sid=241&n=156

Obserwuj wątek
    • devote Re: Ciekawe samochody model 2003 17.09.02, 01:03
      Marek,te twoje posty staja sie juz troche nudne
      nie stac cie na napisanie czegos od siebie?
      • Gość: Marek Re: Ciekawe samochody model 2003 IP: *.atlanta-25-30rs.ga.dial-access.att.net 17.09.02, 01:06
        1) Zbieram sie od dluzszego czasu na opisanie moich doswiadczen z 1 miesiaca
        jezdzenia na Uniroyal TigerPaw, ale musze jeszcze mysli pozbierac. Nie wiem
        czy je zgnoic czy tylko troche skrytykowac.

2) A o czym bys chcial zebym napisal?
        • devote Re: Ciekawe samochody model 2003 17.09.02, 01:07
          no przynajkmniej mogl bys napisac cos o swoim aucie
          to by bylo ciekawsze nic jakies linki
          • devote Re: Ciekawe samochody model 2003 17.09.02, 01:09
            tym bardziej ze nowosci na rynku amerykanskim malo interesuja ludzi z polski
          • Gość: Marek Re: Ciekawe samochody model 2003 IP: *.atlanta-25-30rs.ga.dial-access.att.net 17.09.02, 01:24
            Juz sie kiedys niezle na ten temat oklepalem, ale sprobuje jeszcze raz:
            Pontiac Grand Prix GTP. Jak go ponad rok temu kupowalem to w tej klasie
            cenowej nie bylo niczego co mogloby mu podskoczyc w dziedzinie przyspieszenia.
            Teraz pojawilo sie G35 i nowa Altima i juz nie jest tak rozowo. Silnik 3.8L +
            doladowanie (o ile sie nie myle to z niezlym cisnieniem) za pomoca sprezarki
            Eaton napedzanej osobnym paskiem - nie zadne turbo tylko zwykla sprezarka. Do
            tego calkiem wygodne wnetrze (choc chyba zaprojektowane przez fana Lego). Z
            ciekawych bajerow Head Up Display - wyswietla wszelkie wazniejsze informacje
            (predkosc, ostrzezenia) w powietrzu przed toba. Inny ciekawy bajer to 8-mio
            glosnikowy sprzet Bose z wzmacniaczem w bagazniku + CD. Uwierzylem ze w
            samochodzie mozna sluchac muzyki. Z pozostalych bajerow komputer (normalka),
            regulacja radia na kierownicy, fotel elektrycznie regulowany w 8 plaszczyznach
            (rozkladanie sie nie liczy - niezalezne podnoszenie przodu i tylu + miejsce i
            stopien wygiecia na kregoslup + prezod-tyl) i podgrzewany na dwa sposoby
            (slabo, mocno). Do tego mozliwosc przelaczenia automatu w tryb sportowy
            (twarde zmiany biegow, niechetnie zmienia w gore, bardzo chetnie w dol).
            Komfort w srodku niezly - automatyczna dwustrefowa klima (choc nieco glosna) +
            szyberdach + nieograniczone miejsce na tylniej kanapie. Bagaznik niewielki i
            plaski.

Zachowanie na drodze takie sobie - zryw niesamowity i zupelnie inny od
            pojazdow jakimi jezdzilem wczesniej - zwykle czuc wzrost mocy z wzrostem
            obrotow a potem spadek jak bieg sie zmienia. W tym jest uczucie ze ktos cie
            wyciagarka ciagnie - moc i moment jest od 2000 RPM. Zakrety pokonuje tak
            sobie - zawieszenie choc utwardzone w stosunku do wersji GT jest nadal miekkie
            a opony 225/60R16 nie pomagaja w dobrym zachowaniu na jezdni (sa za wysokie).
            Za to na prostej to samochod marzen. Wciska sie gaz do dechy i 7 sekund
            pozniej mamy stowe a samochod dalej ciagnie jak opetany. Hamulce niezle, choc
            czuc ze ten pojazd ma prawie dwie tony.

Jakbym w tym momencie mial te same pieniadze to na GTP bym nie spojrzal.
            Kupilbym najprawdopodobniej G35, choc Cadillac CTS tez mi sie podoba. Niestety
            z uwagi na rodzine samochod musi byc czterodzwiowy.

Aha - to co w GTP mi sie podoba to tania metoda poprawienia osiagow - zmienia
            sie kolko przy sprezarce z 3.8" na 3.4" i samochod z 240 KM nagle dostaje 280
            KM. 0-100 o pol sekundy sie poprawia. Wielu moich znajomych to zrobilo. Ja tez
            sie zbieram, ale jakos ciezko mi to idzie.
            • devote Re: Ciekawe samochody model 2003 17.09.02, 01:30
              Gość portalu: Marek napisał(a):

> Eaton napedzanej osobnym paskiem - nie zadne turbo tylko zwykla sprezarka.

jesli sie nie myle to mowi sie na to supercharger
              • devote Re: Ciekawe samochody model 2003 17.09.02, 01:37
                zawsze podobaly mi sie auta z silnikami turbo dlatego nosze sie z zamiarem
                wymiany swojej bryki na Golf GTI z silnikiem 1.8T.ma to tylko 180km ale na
                takie auto jak GOLF to jest az za duzo.

jezdzilem juz takim Golfem GTI i musze powiedziec ze wrazenia z jazdy o niebo
                lepsze niz moim VR6.powyzej 2000 obrotow jak sie turbo wlaczy to doslownie
                wciska w fotel.i to jest tylko 4 cylinderki.a w audi TT ten sam silnik ma 225
                km.to dopiero musi leciec,tez malutkie autko.

interesuje mnie tez w tym samochodzie skrzynia Tiptronic,5 biegow automat plus
                samemu mozna zmieniac biegi.miodzio jak dla mnie.
                • Gość: Marek Re: Ciekawe samochody model 2003 IP: *.atlanta.ga.us 17.09.02, 14:11
                  A ja sie przekonalem do sprezarki (nie uzywajmy angielskich slow). Jezdzilem troszke Saabem 9-3 (wynajety) i nie
                  poasowalo mi to ze na swiatlach najpierw wszyscy mnie odchodza a dopiero za chwile moj pojazd dostaje kopa i ich
                  dogania. Sprezarka daje cisnienie od samego poczatku.
                  • devote Re: Ciekawe samochody model 2003 18.09.02, 01:17

np: normalne turbo napedzane spalinami wydechowymi (VW,AUDI) to ze startu jest
                    wolne i dopiero okolo 2000-2200 obrotow kopie jak cholera.no i silnik nieco
                    glosno pracuje ale zawsze cos za cos
                    • Gość: Marek Re: Ciekawe samochody model 2003 IP: *.atlanta-36-37rs.ga.dial-access.att.net 19.09.02, 22:33
                      Juz kiedys pisalem - wydaje mi sie ze sprezarki napedzane mechanicznie
                      wczesniej czy pozniej wypra turbosprezarki. Najbardziej czekam na 42V
                      instalacje i elektryczne sprezarki - samochod moglby wtedy decydowac ile mu
                      naprawde powietrza potrzeba.
    • greenblack Do Marka pytanie o sprężarkę. 18.09.02, 09:31
      Marek, czy Twoja sprężarka pracuje przez cały czas, czy tylko przez 7 sekund,
      jak słyszałem, podczas startu zatrzymanego?
      • Gość: Marek Re: Do Marka pytanie o sprężarkę. IP: *.atlanta.ga.us 18.09.02, 18:46
        Sprezarka jest polaczona paskiem z walem korbowym wiec kreci sie stale. Nadmiar powietrza odprowadzany jest
        spowrotem do kolektora (bezsensowne rozwiazanie - zwieksza temperature na wlocie). Nie ma intercoolera -
        sprezarka jest przykrecona do kadluba (jeszcze bardziej bezsensowne rozwiazane - intercooler pozwala na
        wieksze cisnienia + gorsza benzyne).
        • Gość: Marek Re: Do Marka pytanie o sprężarkę. IP: *.atlanta.ga.us 18.09.02, 18:55
          Najsmieszniejsze sa wynalazki oferowane przez rozne firmy do GTP:
          - mniejsze kolka do sprezarki = wieksze cisnienie
          - podkladka tak by sie sprezarka nie nagrzewala od silnika
          - usluga polegajaca na polerowaniu i powiekszeniu wlotow i wylotow
          - intercooler ale na wode z wlasnym obiegiem, zbiorniczkiem i pompka
          - zmodyfikowane regulatory cisnienia i wtryski pozwalajace na wtrysniecie duzo wiecej benzyny (wazne z N20)
          - specjalne N2O wtryskujace podtlenek ponizej sprezarki (powyzej sie zle konczy dla niej)
          - zmodyfikowane skrzynie biegow + poloski wytrzymujace wieksza moc
          - filtry stozkowe + maski z chrapami na szczycie + odciagaczami ciepla spod maski
          - 13" tarcze wentylowane z dziurkami + 18" felgi
          ...
          Mozna fortune wydac i zrobic monstrum majace 600-700 KM na przednich kolach. Tylko po co?
          • devote Re: Do Marka pytanie o sprężarkę. 20.09.02, 03:16
            Gość portalu: Marek napisał(a):

> Mozna fortune wydac i zrobic monstrum majace 600-700 KM na przednich kolach.
            Tylko po co?

no chyba po to aby urwac przednie pol osie napedowe :)
            • Gość: Marek Re: Do Marka pytanie o sprężarkę. IP: *.atlanta-21-22rs.ga.dial-access.att.net 20.09.02, 03:18
              Montuje sie mocniejsze wiec urwac sie ich nie da...
    • greenblack Re: Ciekawe samochody model 2003 18.09.02, 09:33
      Co to za nowości-Range np. w Europie od roku.
      Ja tam czekam na Citroena C6 i oby był z silnikiem większym niż 3.0V6 z C5.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka