Gość: gosc IP: 213.17.165.* 17.09.02, 14:31 Czy mozna kupic opony z indeksem preskosci T na zime, jesli fabryczne maja H. W cenie jest roznica, ale czy to ma znaczenie ze w zimie wolniej jezdze? Dzeki za rady. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Kicur Re: Opony zimowe - indeks predkosci IP: *.bielsko.msk.pl 17.09.02, 16:17 Gość portalu: gosc napisał(a): > Czy mozna kupic opony z indeksem preskosci T na zime, jesli fabryczne maja H. > W cenie jest roznica, ale czy to ma znaczenie ze w zimie wolniej jezdze? > Dzeki za rady. Ja zrobiłem dokładnie tak samo: lato - H, a zima - T. Choc niektorzy "specjalisci" mowili, że Q wystarczy - ale ja nie mam zamiaru zastanawiać się nad ew. ryzykiem np. na autostradzie w Niemczech czy moge dłużej jechać 180 czy nie. Moim zdaniem - nie powinno się. T - to indeks do 190 km/h (Q - 160; H - 210). Wydaje mi się, że Ci (tak jak mi) - wystarczy. Inna sprawa, to musisz mieć świadomość, że gwoli ścisłości opony z indeksem H (i wyżej) powinno się WCZEŚNIEJ niż inne zamieniać na zimówki - już przy śr. temp. ok. 10°C, a nie jak to reszta - przy ok. 7°C. Różnica niby niewielka - ale jednak jest. Pzdr. kocuras@go2.pl GG2823614 Link Zgłoś