Dodaj do ulubionych

nalałem przez pomyłkę uniwersalnej zamiast Pb95

17.09.02, 17:52
nalałem przez pomyłkę kilkanaście litrów benzyny uniwersalnej 95 i dolałem po
zauważeniu pomyłki resztę normalnego paliwa (tzn. bezołowiowej 95). Czy mam
się tym martwić, bo samochód jeździ normalnie (chociaż dzisiaj po solidnym
rozgrzaniu, co chwilę na jałowych obrotach spadały one, jak nigdy wcześniej w
czasie eksploatacji samochodu). Może ktoś wie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: nalałem przez pomyłkę uniwersalnej zamiast Pb IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 17.09.02, 18:31
      Nic się nie stało. Uniwersalna to poprostu zwykła bezołowiowa z dodatkiem
      potasu, który zastąpił czteroetylek ołowiu w przypadku stosowania w starszych
      samochodach z nieutwardzonymi gniazdami zaworowymi.Wyjeździj do końca i
      następnym razem tylko bezołowiowa, ale powtarzam nie ma stresu!!!!!!!

Pozdrawiam,
    • greenblack Re: nalałem przez pomyłkę uniwersalnej zamiast Pb 17.09.02, 18:49
      Spokojnie, nic się nie stało. Jak już tak bardzo się martwisz, to dolej sobie
      do pełna dobrej 98 i spal to wszystko.
      • quak Re: nalałem przez pomyłkę uniwersalnej zamiast Pb 17.09.02, 19:11
        Dzięki. Muszę jednak powiedzieć, że jak mi parę razy spadły obroty do 500 może
        600 (jałowe) i tak niemrawo się jechało - to miałem czarne myśli :(
        • Gość: robert autosugestia :))) IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 17.09.02, 19:54
          to tak jak ci, którzy wleją 98 i im sie wydaje, że dopiero auto dostało kopa :-
          )))
          • greenblack Re: autosugestia :))) 17.09.02, 20:03
            Gość portalu: robert napisał(a):

> to tak jak ci, którzy wleją 98 i im sie wydaje, że dopiero auto dostało
            kopa :-
            > )))
            Jak ktoś ma w instrukcji, że musi/powinien lać 98, to raczej nie będzie
            ryzykował:)
            • Gość: Piotr Re: autosugestia :))) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.09.02, 21:22
              To jak to w końcu jest z PB98 ? wiem że jest mniej podatna na spalanie stukowe
              ale czy są też inne różnice ? Ja mam wrażenie, że silnik na 98 pracuje nieco
              spokojniej i ciszej. proszę o informacje.
              pzdr
              Piotr
              • Gość: noras Re: autosugestia :))) IP: 2.2.STABLE* / 212.244.59.* 18.09.02, 21:32

> To jak to w końcu jest z PB98 ? wiem że jest mniej podatna na spalanie
                stukowe
                > ale czy są też inne różnice ? Ja mam wrażenie, że silnik na 98 pracuje nieco
                > spokojniej i ciszej. proszę o informacje.
                > pzdr
                > Piotr
                Dokładnie - Twoje wrażenia są prawdziwe - paliwo spala się mniej
                stukowo, "równiej" - więc silnik pracuje ciszej i równiej, ale nie jest od tego
                mocniejszy jak się niektórym wydaje. To tak jak z LPG - LPG ma ok. 100 oktan, a
                silnik jest słabszy, choć chodzi równiej i ciszej.
            • Gość: Piotr Re: autosugestia :))) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.09.02, 21:24
              dodam jeszcze, że powożę corolkę gaźnikowca
              Piotr
    • mut Re: nalałem przez pomyłkę uniwersalnej zamiast Pb 18.09.02, 15:41
      a w jaki sposób udało Ci się włożyć końcówkę dystrybutora benzyny U95 do wlewu
      paliwa dla bezołowiowej ??
      • dypsoman Re: nalałem przez pomyłkę uniwersalnej zamiast Pb 18.09.02, 16:20
        Kupił sobie lejek na stacji benzynowej. He he he. Polak potrafi. O zgrozo!
        • quak Re: nalałem przez pomyłkę uniwersalnej zamiast Pb 21.09.02, 15:21
          To prosta sprawa - wkładasz "pistolet" i lejesz - średnica jest dokładnie ta
          sama! Oczy już nie te :(
    • Gość: Andre Re: nalałem przez pomyłkę uniwersalnej zamiast Pb IP: *.pcplus.com.pl 18.09.02, 16:33
      Ty się nie pytaj co się stanie z silnikiem.
      Ty sie lepiej spytaj co się stanie z katalizatorem ?!
      Koatlizator bardzo nie lubi związków ołowiu.
      Związki potasu mają spełnić w silniku tę samą rolę co związki ołowiu.
      Ciekawe czy z katalizatorem zrobią to samo ?
      PZDR
      • Gość: piotras Re: nalałem przez pomyłkę uniwersalnej zamiast Pb IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.09.02, 16:37
        Gość portalu: Andre napisał(a):

> Związki potasu mają spełnić w silniku tę samą rolę co związki ołowiu.
        > Ciekawe czy z katalizatorem zrobią to samo ?
        > PZDR

Nic nie zrobią.Może jakby lał tylko taką i jeździł po 500000 rocznie.
        • Gość: Michal Re: nalałem przez pomyłkę uniwersalnej zamiast Pb IP: *.telia.com 18.09.02, 19:27
          Nic sie nie stalo,nawet jakbys wlal prawdziwa olowiowa.Po trzech tankowaniach i
          wyjechaniu tego nastepuje oczysczenie kata i powrot do stanu pierwotnego.
          Dawniej sadzono ze to konec z katem i wymieniano .Przez pewien przypadek ,a
          mianowicie ubezpieczenie odzyskalo z polski okolo 5 aut,audi volva itp.Bylo to
          na poczatku lat dziewiedziesiatych.Przeprowadzono badania i stwierdzono ze katy
          nie funkcjonuja,postanowiono nic nie robic ,tylko normalnie elsploatowac i po
          trzech miesiacach normalnej jazdy katy zaczely pracowac.Auta byly w Polsce
          jezdzone ponad rok na benzynie olowiowej.
          Pzdr.Michal
          • Gość: Staruch Re: nalałem przez pomyłkę uniwersalnej zamiast Pb IP: *.fys.sdu.dk 18.09.02, 22:15
            Zaszokowalo mnie to, co napisales. Nie do konca wierze. Opinia jest POWSZECHNA,
            ze zatankowanie olowiowej, to koniec kata. Wszyscy nie maja racji?
            Rozumiem, ze taka wiadomosc moze byc nie na reke producentom katow, ale nie do
            konca Ci wierze. Moze to jakis przypadek lub blad? Moze te auta nie jezdzily
            (ROK!) na olowiu? Pzdr.
            • Gość: ryjek Re: nalałem przez pomyłkę uniwersalnej zamiast Pb IP: *.pl 18.09.02, 23:21
              Jeżeli masz gaźnikową corolkę tzn. że jest bez katalizatora?! To spokojnie
              możesz tankować uniwersalną. W starszych samochodach (np. z 1990 r.) jest tak,
              że w zasadzie zatankowanie uniwersalnej jest co jakiś czas wskazane. Te
              informacje pochodza z serwisu więc przyjmuje za prawdziwe - od czasu wlewam
              uniwersalna i (pewnie własnie autosugestia) wydaje mi się, że na niej auto
              lepiej jedzie (jakos tak bardziej miękko i ciszej). więc spokojnie - nic sie
              nie stało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka