IP: *.pkobp.pl 20.09.02, 02:24
Witam,

mam pytanie, czy ktoś z Państwa miał "doczynienia" z VW zwanym "ogórkiem" ?
Pytam bo zastanawiam się nad kupnem takiego pojazdu. Czy da się "tym" np.
pojechać na wakacje, może ktoś ma lub miał podobny pojazd i może podzielić
się uwagami.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar Re: Ogórek IP: 2.4.STABLE* / 10.2.13.* 20.09.02, 12:04
      W "Psach" Czaruś P. miał ogórka i bezprzerwy chodził upieprzony smarem, bo co
      trochę musiał grzebać pod maską i bez przerwy psuły mu sie jakies "panewki".

To tyle co wiem o ogórach... Generalnie należy sie spodziewać, że to takie samo
      g... dla entuzjastów i fanatyków jak garbus.
    • vwdoka Re: Ogórek 20.09.02, 12:19
      Gość portalu: daro27 napisał(a):

> Witam,
      >
      > mam pytanie, czy ktoś z Państwa miał "doczynienia" z VW zwanym "ogórkiem" ?
      > Pytam bo zastanawiam się nad kupnem takiego pojazdu. Czy da się "tym" np.
      > pojechać na wakacje, może ktoś ma lub miał podobny pojazd i może podzielić
      > się uwagami.
      >
      > Pozdrawiam

Witam,
      Ja mam ogórka w wersji DoKa. Jest on ciągle w stanie średnim. Jeżeli takowy
      pojazd znajduje się w dobrym stanie technicznym, jak najbardziej jest to bardzo
      fajne autko wycieczkowo-weekendowe.
      Pozdrawiam,
      vwdoka
      • Gość: sandwich Re: Ogórek IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 20.09.02, 12:59
        Co to jest ogórek?
        Oświećcie mnie trochę.
        • vwdoka Re: Ogórek 20.09.02, 13:14
          Witaj,
          jest to Volkswagen Typ 2. Produkowany pomiędzy 1967 a 1979 rokiem.
          Pozdrawiam,
          vwdoka
          • Gość: mac1 Re: Ogórek ma stronę www. IP: 213.77.125.* 20.09.02, 13:53
            www.typ2.de/
            Fajna stronka, możecie sobie pooglądać i poczytać jesli znacie niemiecki. Pzdr.
    • chaladia Re: Ogórek 20.09.02, 20:44
      Witam!
      Sam rozważałem zakup "Ogórka" jako samochodu wakacyjnego i "klasyka"
      jednocześnie i po namyśle doszedłem do następujących wniosków:
      Na samochód wakacyjny lepiej nadaje się następca "Ogórka", VW Bus Caravelle.
      Ogórek niewątpliwie niesie ze sobą aurę hippies-vehicle'a, ale w Polsce
      większość egzemplarzy ma za sobą wieloletnią służbę u rzemieślników i
      badylarzy, co wiąże się z fizycznym wyeksploatowaniem do granic możliwości i
      poza nie. O ile zakup "Garbusa" w dobrym, czy choćby jakim-takim stanie nie
      stanowi problemu, to zakup "Ogórka" w porówywalnej kondycji - tak.
      Cena "Ogórka" w dobrym stanie (o ile się na takiego trafi) jest porównywalna z
      ceną VW Busa Caravelle młodszego o parę lat, może nawet w wersji "Syncro",
      czyli 4WD.
      Oczywiście chłodzonym woda busem nie ma co jechać na zlot Garbusiarzy, ale za
      to można spokojnie pojechać do Dubrovnika i z powrotem w 6-7 osób. W razie
      awarii każdy warsztat VW będzie w stanie go naprawić, podczas gdy z Ogórkiem
      mogą być kłopoty, choćby z powodu braku części.
      Ogórek pali bardzo dużo i nie bardzo daje się przerobić na gaz (chłodzenie
      powietrzem), no i ma nie za wielki bagażnik jak na te nominalne 8 miejsc.
      Przy forsowaniu np. Alp chłodzony powietrzem silnik może się mocno przegrzać.
      Tak więc na koniec doszedłem do wniosku, że jeżeli już kupować samochód
      turystyczny (nie campingowy) - to chyba raczej Caravellę. No, chyba że trafi
      się jakiś "Ogórek" w stanie idealnym za rozsądną cenę - w takich przypadkach
      decyzja powinna zalezeć od tego, co można kupić.

Poczekajmy jeszcze trochę, aż w Polsce zapanują przepisy takie, jak np. w
      Austrii - gdzie można mieć w domu dowolną ilość samochodów o jednym i tym samym
      numerze rejestracyjnym, byle na ulice wyjeżdżać tylko jednym jednocześnie. W
      takim przypadku luźniej się zrobi na ulicach, gdyż na codzień można będzie
      jeździć Cinquecentem do pracy, a na wakacje wyciągać Busa.
      • vwdoka Re: Ogórek 23.09.02, 13:50
        Cóż, miejmy nadzieję iż tak będzie....
        vwdoka
      • vwdoka Re: Ogórek 23.09.02, 13:51
        Aha, o ile mi wiadomo, gaz jak najbardziej montują i do garbatych i do ogórków.
        Pozdrawiam,
        vwdoka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka