gls1 20.10.05, 18:58 Czy ktoś jeżdził kiedykolwiek tą wersją silnikową??? Jaki jest komfort, dynamika ( chodzi mi o trasę; wyprzedzanie itp)?? PZDR!! Link Zgłoś Obserwuj wątek
unterseeboot Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 20.10.05, 19:04 witam. chodzi Tobie o okulara z lat 98 do II liftingu. osobiście nie jeździlem nim ale dobre recenzje słyszałem - ekonomiczny , dobre przyspieszenie i świetnie wyciszony. żadko spotykany. dobry zakup Link Zgłoś
gls1 Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 20.10.05, 22:35 Dokładnie o ten samochód mi chodzi, kiedyś pare razy jeżdziłem W 124 300 D Turbo i bylem pod wrażeniem, a to jest chyba podobny silniek a może nawet i ten sam. Pewnie osiągi są porównywalne z 220 CDI, ale E290 TD jest mniej skompilikowany i napewno trawalszy, a "starsze" Diesle Merca są jak wiadomo "nie do zajeżdzenia"!! Jak bedzie mnie stać na zakup Hondy Integry 190 PS ( do zabawy) i Mercedesa ( do użytku) to o takiej wersji właśnie bym myslał. Dzieki za odpowiedż i PZDR!!! Link Zgłoś
tisi123 Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.02.15, 21:32 17-letni strucel to rzeczywiście miód :-) Wszystko w nim działa jak w nówce, pachnie jak salon fryzjerski o poranku, a osiągów mogą mu pozazdrościć najnowsze Ferrari. Polecam, koniecznie. Kup! Będziesz nim jeździł kolejne 300 lat bez wymiany żadnej części! Oleju też nie wymieniaj, ten z lat 90-tych jest wieczny! Link Zgłoś
sebog6 Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.10.05, 14:53 unterseeboot napisał: > witam. chodzi Tobie o okulara z lat 98 do II liftingu. > osobiście nie jeździlem nim ale dobre recenzje słyszałem - ekonomiczny , dobre > przyspieszenie i świetnie wyciszony. > żadko spotykany. > dobry zakup To najglosniejsza jednostka w okularze jaka kiedykolwiek byla montowana :) Z ta ekonomicznoscia to tez tak do konca bym sie nie zgodzil w trasie pali ok.8 litrow ale automat w cyklu miejskim pali ponad 10. Poza rdza w kilku punktach ktora atakuje kazde w210 przed 99' to dobre auto. Silnik mimo niskiej kulturze pracy(5 cylindrow) jest nie do zajezdzenia, automat bdb. wspolpracuje z silnikiem. Zawieszenie do trwalych nie nalezy ale w porownaniu z konkurencyjnymi autami jest ok. Link Zgłoś
misiak.bk Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.10.05, 11:04 Komfort jak to w okularze. Silinik ten sam co w Sprinterze (rózni sie detalami np.: kolektor ssący ). Ma trysk bezpośredni ale jednocześnie paliwo podawane jest klasyczna pompa rotacyjną. Relatywnie mało pali (wersja kombi z automatem do 9l po mieście). Części nie są kosmicznie drogie (jak na mercedesa:)) ale zapomnij o obniżeniu kosztów utzrymania do poziomu w 124. Alternatywnie poszukałbym 300d bez turbo. Ostatni wół roboczy mercedesa. Silniki cdi są cichsze i sprawniejsze ale wymagaja starannego i niestety drogiego serwisu no i oczywiście trza lać czyste paliwo. Jako "złomiarz" i mechanik amator polecałbym wersje sprzed 98r. są prostsze . Zapomnij o zamiennikach częsci do okulara. Znakomita większość w ogóle nie nadaje się do montażu (chyba że auto jest picowane na giełdę:) pzdr Link Zgłoś
gls1 Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.10.05, 18:59 Własnie ta wersja moim zdaniem byla by rozsądna bo jest mniej skomplikowana od CDI. PZDR!! Link Zgłoś
pindoll Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.10.05, 19:39 gls1 napisał: > Czy ktoś jeżdził kiedykolwiek tą wersją silnikową??? > > Jaki jest komfort, dynamika ( chodzi mi o trasę; wyprzedzanie itp)?? > > PZDR!! komfortowo, choc dość głośno. Osiągi nie powalają (przyśpieszenie gorsze niż w beczce 300 TD - subiektywnie) ale elastyczność dobra, więc wyprzedzanie bezstresowe. Jeździłem kombiakiem. Link Zgłoś
adrian851 Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.02.15, 21:14 witam pasjonatów mercedesa!miał ktoś kłopoty z kluczami-kostkami centralny zamek -zapłon?prosze o pomoc!pozdrawiam! Link Zgłoś
nazimno Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.02.15, 21:30 Zaraz wp..sz jakis link do tandety. Odgrzebujesz cos po dziesieciu latach i rzniesz glupa. Link Zgłoś