Dodaj do ulubionych

Mercedes E290 Turbo Diesel

20.10.05, 18:58
Czy ktoś jeżdził kiedykolwiek tą wersją silnikową???

Jaki jest komfort, dynamika ( chodzi mi o trasę; wyprzedzanie itp)??

PZDR!!
Obserwuj wątek
    • unterseeboot Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 20.10.05, 19:04
      witam. chodzi Tobie o okulara z lat 98 do II liftingu.
      osobiście nie jeździlem nim ale dobre recenzje słyszałem - ekonomiczny , dobre
      przyspieszenie i świetnie wyciszony.
      żadko spotykany.
      dobry zakup
      • gls1 Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 20.10.05, 22:35
        Dokładnie o ten samochód mi chodzi, kiedyś pare razy jeżdziłem W 124 300 D Turbo
        i bylem pod wrażeniem, a to jest chyba podobny silniek a może nawet i ten sam.

Pewnie osiągi są porównywalne z 220 CDI, ale E290 TD jest mniej skompilikowany
        i napewno trawalszy, a "starsze" Diesle Merca są jak wiadomo "nie do
        zajeżdzenia"!! Jak bedzie mnie stać na zakup Hondy Integry 190 PS ( do zabawy)
        i Mercedesa ( do użytku) to o takiej wersji właśnie bym myslał. Dzieki za
        odpowiedż i PZDR!!!
        • tisi123 Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.02.15, 21:32
          17-letni strucel to rzeczywiście miód :-) Wszystko w nim działa jak w nówce, pachnie jak salon fryzjerski o poranku, a osiągów mogą mu pozazdrościć najnowsze Ferrari. Polecam, koniecznie. Kup! Będziesz nim jeździł kolejne 300 lat bez wymiany żadnej części! Oleju też nie wymieniaj, ten z lat 90-tych jest wieczny!
      • sebog6 Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.10.05, 14:53
        unterseeboot napisał:

> witam. chodzi Tobie o okulara z lat 98 do II liftingu.
        > osobiście nie jeździlem nim ale dobre recenzje słyszałem - ekonomiczny , dobre
        > przyspieszenie i świetnie wyciszony.
        > żadko spotykany.
        > dobry zakup

To najglosniejsza jednostka w okularze jaka kiedykolwiek byla montowana :)
        Z ta ekonomicznoscia to tez tak do konca bym sie nie zgodzil w trasie pali ok.8
        litrow ale automat w cyklu miejskim pali ponad 10. Poza rdza w kilku punktach
        ktora atakuje kazde w210 przed 99' to dobre auto. Silnik mimo niskiej kulturze
        pracy(5 cylindrow) jest nie do zajezdzenia, automat bdb. wspolpracuje z
        silnikiem. Zawieszenie do trwalych nie nalezy ale w porownaniu z konkurencyjnymi
        autami jest ok.

• misiak.bk Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.10.05, 11:04
      Komfort jak to w okularze. Silinik ten sam co w Sprinterze (rózni sie detalami
      np.: kolektor ssący ). Ma trysk bezpośredni ale jednocześnie paliwo podawane
      jest klasyczna pompa rotacyjną. Relatywnie mało pali (wersja kombi z automatem
      do 9l po mieście). Części nie są kosmicznie drogie (jak na mercedesa:)) ale
      zapomnij o obniżeniu kosztów utzrymania do poziomu w 124. Alternatywnie
      poszukałbym 300d bez turbo. Ostatni wół roboczy mercedesa. Silniki cdi są
      cichsze i sprawniejsze ale wymagaja starannego i niestety drogiego serwisu no i
      oczywiście trza lać czyste paliwo. Jako "złomiarz" i mechanik amator polecałbym
      wersje sprzed 98r. są prostsze .
      Zapomnij o zamiennikach częsci do okulara. Znakomita większość w ogóle nie
      nadaje się do montażu (chyba że auto jest picowane na giełdę:)
      pzdr
      • gls1 Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.10.05, 18:59
        Własnie ta wersja moim zdaniem byla by rozsądna bo jest mniej skomplikowana od
        CDI. PZDR!!
    • pindoll Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.10.05, 19:39
      gls1 napisał:

> Czy ktoś jeżdził kiedykolwiek tą wersją silnikową???
      >
      > Jaki jest komfort, dynamika ( chodzi mi o trasę; wyprzedzanie itp)??
      >
      > PZDR!!

komfortowo, choc dość głośno. Osiągi nie powalają (przyśpieszenie gorsze niż w
      beczce 300 TD - subiektywnie) ale elastyczność dobra, więc wyprzedzanie
      bezstresowe. Jeździłem kombiakiem.
    • adrian851 Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.02.15, 21:14
      witam pasjonatów mercedesa!miał ktoś kłopoty z kluczami-kostkami centralny zamek -zapłon?prosze o pomoc!pozdrawiam!
      • nazimno Re: Mercedes E290 Turbo Diesel 21.02.15, 21:30
        Zaraz wp..sz jakis link do tandety.
        Odgrzebujesz cos po dziesieciu latach
        i rzniesz glupa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka