Dodaj do ulubionych

Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG?

IP: 217.98.57.* 06.10.02, 15:23
Czy myslicie zeby to sie udalo??
Vectra 2.5V6 z 1998r. z nitrem i instalacja gazowa najwyzszej jakosci?
Macie moze cos takiego albo znacie takie przypadki?
Czy nitro i gaz sie nie "pogryza"?
I czy silnik V6 nie bedzie mial nic przeciwko?>
pozdrawiam
Rafał
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? 06.10.02, 15:36
      Zainwestuj lepiej w instalację gazową z wtryskiwaczami i odpuść sobie to nitro,
      jak chcesz jeździć dłużej niż dwa tygodnie.
      • Gość: Rafał Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: *.kalisz.mm.pl 06.10.02, 15:41
        Na czym opierasz swoja opinie?
    • Gość: robert marzą się F&F? a jak chcesz to nitro zaprządz do IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 06.10.02, 19:39
      przednich kółek?
      • polokokt Re: marzą się F&F? a jak chcesz to nitro zaprządz 06.10.02, 19:54
        Czesc
        wlasnie nie wiem jak kolega sobie wyobraza polaczenie gazu z nitro? Jakos
        ciezko mi to sobie wyobrazic. Mysle ze producent i pomyslodawca nitro w zyciu
        nie myslal o polaczeniu nitro i gazu. No chyba ze sie chce miec podtlenek^2 ,
        no to co innego. ALe na zywotnosc silnika to pozytywnie nie wplynie. Juz samo
        nitro wplywa zle a dodajac do tego gaz to widze fatalne skutki.
        Osobiscie nigdy nie spotkalem sie z takim polaczeniem, albo gaz albo nitro,
        nigdy razem.
        A co do przeniesiania tej mocy na kola to nie powinno byc wiekszych problemow
        (w koncu juz jakos z tymi prawie 200KM sobie jakos radzi). Jesli nie zrywa na
        jedynce to z nitro tez nie zerwie, bo to podaje sie dopiero minimmum na 2
        biegu. Jakby podal na jedynce to mysle ze nie zdazylbys zmienic biegu (tak mi
        sie wydaje).
        Mysle ze trza wybrac: albo F&F albo oszczednosci. Bo polaczenie oszczednosci i
        maksymalnego wyzylowania nie przyniesie oczekiwanego efektu. No chyba ze masz
        dosyc kaski na remont silnika, a wlasciwie na nowy sinik.
        Pozdrawiam
        • Gość: Rafał Re: marzą się F&F? a jak chcesz to nitro zaprządz IP: 217.98.57.* 06.10.02, 21:53
          polokokt napisał:

> Czesc
          > wlasnie nie wiem jak kolega sobie wyobraza polaczenie gazu z nitro? Jakos
          > ciezko mi to sobie wyobrazic. Mysle ze producent i pomyslodawca nitro w zyciu
          > nie myslal o polaczeniu nitro i gazu. No chyba ze sie chce miec podtlenek^2 ,
          > no to co innego. ALe na zywotnosc silnika to pozytywnie nie wplynie. Juz samo
          > nitro wplywa zle a dodajac do tego gaz to widze fatalne skutki.
          > Osobiscie nigdy nie spotkalem sie z takim polaczeniem, albo gaz albo nitro,
          > nigdy razem.
          > A co do przeniesiania tej mocy na kola to nie powinno byc wiekszych problemow
          > (w koncu juz jakos z tymi prawie 200KM sobie jakos radzi). Jesli nie zrywa na
          > jedynce to z nitro tez nie zerwie, bo to podaje sie dopiero minimmum na 2
          > biegu. Jakby podal na jedynce to mysle ze nie zdazylbys zmienic biegu (tak mi
          > sie wydaje).
          > Mysle ze trza wybrac: albo F&F albo oszczednosci. Bo polaczenie oszczednosci
          i
          > maksymalnego wyzylowania nie przyniesie oczekiwanego efektu. No chyba ze masz
          > dosyc kaski na remont silnika, a wlasciwie na nowy sinik.
          > Pozdrawiam

Witam
          W zwiazku z tym,ze jezdze naprawde duzo musze miec gaz,a czasami lubie tez
          ladnie wyprzedzic.Ale zostawmy to po co i na co mi nitro i LPG.Nie w tym
          rzecz...
          Myslalem o czyms takim:w spokojnej jezdzie jade sobie na LPG,a kiedy mam ochote
          wylaczam gaz i na benzynie dokladam nitro.Czy to jest mozliwe?
          pozdrawiam
          • greenblack Re: marzą się F&F? a jak chcesz to nitro zaprządz 06.10.02, 22:02
            Gość portalu: Rafał napisał(a):

> Witam
            > W zwiazku z tym,ze jezdze naprawde duzo musze miec gaz,a czasami lubie tez
            > ladnie wyprzedzic.Ale zostawmy to po co i na co mi nitro i LPG.Nie w tym
            > rzecz...
            > Myslalem o czyms takim:w spokojnej jezdzie jade sobie na LPG,a kiedy mam
            ochote
            >
            > wylaczam gaz i na benzynie dokladam nitro.Czy to jest mozliwe?
            > pozdrawiam

Widzę,że naogladałeś się "Szybkich i Wściekłych". Jak już tak ślepo czerpiesz z
            tego filmidła, to spójrz, co stało się z silnikiem, jak za długo jechał na
            NOSie. Wszystko jest możliwe. Możesz Sobie zamontować silnik z odrzutowca i
            dodatkowo zasilanie gazem. Możesz Sobie zamontować dwa, trzy silniki zasilane
            stałym paliwem rakietowym. Tylko wierz Mi. Opel na pewno nie przygotował
            silnika na zasilanie NOSem. Ale kto bogatemu z fantazją zabroni?
            • Gość: Rafał Re: marzą się F&F? a jak chcesz to nitro zaprządz IP: 217.98.57.* 06.10.02, 22:16
              Zbedny sarkazm Panie Greenblack,naprawde...
              Nie kupie sobie odrzutowca,nie stac mnie...
              Niektorzy to lubia...
              W koncu "kto bogatemu z fanatzja zabroni?"
              pozdrawiam
          • Gość: robert Re: marzą się F&F? a jak chcesz to nitro zaprządz IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 06.10.02, 22:10
            Ja specjalistą od nitro nie jestem. Natomiast mam na codzień do czynienia z
            autami dużej mocy (min. 420KM z turbo). Jak w moim samochodzie (na dwójce -
            automat) depnę w podłogę, to na suchym asfalcie przy 80/godz. zrywa
            przyczepność i włącza mi się ESP. Uwaga - mam z tyłu koła o szerokości 30cm.

A teraz wróćmy do nitro - jeśli to rzeczywiście jest tak jak pokazują na
            filmach (chociaż to chyba bajka:)) to przy włączeniu nitro łeb urywa. Mając
            porównanie z tym co się dzieje w moim aucie, nie wiem jak Vectra (z szytkami na
            felgach i przednim napędem) miałaby przenieść na asfalt taki moment. Zakładam,
            że układ trakcji by pospalał wszystkie tranzystory, albo (przy wyłączonym) koła
            zaczęły jechać gdzie chcą, a nie tam gdzie chce kierowca:))

Nie wydaje mi się aby takim samochodem jak Vectra można takie dziwy wyprawiać.
            Chyba lepszym rozwiązaniem byłoby kupno normalnego 300 konnego auta. Taniej i
            fun bardziej "długodystansowy" :)) Takie coś nie rozpadnie się po paru dopałach.

Nie ustawaj w próbach - ja też kiedyś miałem Vectrę 2,5 180KM. Wspominam to
            auto bardzo pozytywnie. Ale nitro to zostaw sobie jak bedziesz przerabiał
            Suprę. Tam przynajmniej jest szansa, że "podwozie spod ciebie nie wyjedzie".
            Nara:)
            • Gość: Rafał Re: marzą się F&F? a jak chcesz to nitro zaprządz IP: *.kalisz.mm.pl 06.10.02, 22:35
              Gość portalu: robert napisał(a):

> Ja specjalistą od nitro nie jestem. Natomiast mam na codzień do czynienia z
              > autami dużej mocy (min. 420KM z turbo). Jak w moim samochodzie (na dwójce -
              > automat) depnę w podłogę, to na suchym asfalcie przy 80/godz. zrywa
              > przyczepność i włącza mi się ESP. Uwaga - mam z tyłu koła o szerokości 30cm.
              >
              > A teraz wróćmy do nitro - jeśli to rzeczywiście jest tak jak pokazują na
              > filmach (chociaż to chyba bajka:)) to przy włączeniu nitro łeb urywa. Mając
              > porównanie z tym co się dzieje w moim aucie, nie wiem jak Vectra (z szytkami
              na
              >
              > felgach i przednim napędem) miałaby przenieść na asfalt taki moment.
              Zakładam,
              > że układ trakcji by pospalał wszystkie tranzystory, albo (przy wyłączonym)
              koła
              >
              > zaczęły jechać gdzie chcą, a nie tam gdzie chce kierowca:))
              >
              > Nie wydaje mi się aby takim samochodem jak Vectra można takie dziwy
              wyprawiać.
              > Chyba lepszym rozwiązaniem byłoby kupno normalnego 300 konnego auta. Taniej i
              > fun bardziej "długodystansowy" :)) Takie coś nie rozpadnie się po paru
              dopałach
              > .
              >
              > Nie ustawaj w próbach - ja też kiedyś miałem Vectrę 2,5 180KM. Wspominam to
              > auto bardzo pozytywnie. Ale nitro to zostaw sobie jak bedziesz przerabiał
              > Suprę. Tam przynajmniej jest szansa, że "podwozie spod ciebie nie wyjedzie".
              > Nara:)

Chcialbym miec Supre albo chociaz Corolle GT Four,ale na razie mnie nie stac.
              mam nadzieje,ze kiedys cos takiego bede mial i na pewno nie pozaluje na NOS.
              Chyba na razie zrezygnuje z nitro i poszukam paru KM gdzie indzie...:(
              dzieki
              • Gość: is300 Re: marzą się F&F? a jak chcesz to nitro zaprządz IP: *.dyn.optonline.net 07.10.02, 02:33
                Pare rzeczy o Nitrous Oxide zwanym "NOS" nie wiecie.
                Jest sporo modeli o ruznym nasileniu.
                Tak zwanych Shot-25, Shot-50, Shot-75, Shot-100, i wyzej nie jestem pewien do
                jakiego number. Numer podobno ma oznaczac moc, w KM jaka mozesz osiagnac, ale
                prawda jest taka ze czesto gesto to sie nie sprawdza.
                Po drugie NOS jest najbardziej effektywnym/tanszym tunningiem dla twego auta,
                pod wzgledem KM.
                Ja, jak bym sie z takim czyms mial bawic, to bym to wrzucil do Civica, Celici,
                lub jakiegos malego auta w miare sportowego.
                Jak masz troche kasy i chcesz po eksperymentowac, to wal na taki sysem jak
                Shot-25. Powiem jeszcze raz NOS nie jest zdrowy na twoj silnik, silnik w
                czasie wtrysku jest bardzo przesilony. O jeszcze sa dwa rodzaje zwane Suchy
                Wtrysk, i Mokry Wtrysk. Podobno Mokry jest zdrowszy na silnik. Mokry jest
                chyba prosto strzelany z paliwem jak sie nie myle.
                Prubuj chlopie, nie bede cie tempil tak jak pare innych, moze cosc sie
                dowiesz, nam opowiesz jak bylo

www.driverfx.com/products/N23/051-Imp-Nitrous-Sys-WetDry.jpg
    • olgierd1 Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? 07.10.02, 09:08
      Snmiesza mnie tacy goscie, co to kupią sobie bydle 2.5 litrowe, a potem
      szybciutko przerabiają na gaz, bo kaski nie ma na benzynkę. Ostatnio widziałem
      Golfa R32 z .......instalacją gazową. No ludzie!!! To woła o pomstę. Po jaką
      cholerę kupować taki samochód a potem wstawiać tanią instalację gazową? Jeśłi
      ma mało palić to kupić seicento, a po co zgrywać macho w samochodzie na gaz?

Co do nitro, to chętnie wsadziłbym ci je w tyłek i zobaczył jak szybko biegasz.
      Stuknij się w łeb i nie szalej po naszych drogach. Chyba 2.5 litra to i tak za
      dużo na dozwolone 90 km/h za miastem i 50 km/h w mieście. Jesteś zagrożeniem na
      drodze i mam nadzieję że jak ci rozerwie twoj zmodyfikowany samochodzik to nie
      uszkodzisz innych ludzi.
      Pracowałem w policji i codziennie widziałem ilu młodych ludzi ginie na drodze
      tylko dlatego że chcą szybko wyprzedzić (tak jak ty). Popatrz na to co zostaje
      z człowieka po wypadku samochodowym a dopiero potem załóż sobie nitro bałwanie.

• darksmile Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? 07.10.02, 10:28
        Olgierd można spokojnie ale zgadzam się z tobą, że jak ktoś kupuje 2.5l, i
        przerabia go na gaz to jest to śmiech. Można przecież kupić diesla, który
        jeździ taniej ale też śmiga. A jeżeli chodzi o gaz + nitro to chyba można ale
        po co.
        PS.a gdzie widziałeś R32-już zaczeli sprzedawać?
      • Gość: TRUSKAVA Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: 195.94.197.* 07.10.02, 10:39
        olgierd1 napisał:

> Snmiesza mnie tacy goscie, co to kupią sobie bydle 2.5 litrowe, a potem
        > szybciutko przerabiają na gaz, bo kaski nie ma na benzynkę. Ostatnio
        widziałem
        > Golfa R32 z .......instalacją gazową. No ludzie!!! To woła o pomstę. Po jaką
        > cholerę kupować taki samochód a potem wstawiać tanią instalację gazową? Jeśłi
        > ma mało palić to kupić seicento, a po co zgrywać macho w samochodzie na gaz?
        (...)

Fakt. W Warszawce jest taki dealer VW - Chyliński. Gościu jeździ srebrnym Audi
        S4 Avant (cyba 420 KM, może trochę mniej, nie wiem dokładnie). Autko faktycznie
        bardzo fajnie się prezentuje. A jakiś czas temu co widzę?... W autku jest
        zamontowana gazownia. Dla mnie to profanacja. Rozumiem pogląd, że jeździ się
        dwa razy taniej, a ubytek mocy jest nieznaczny, ale mimo wszystko śmieszy mnie
        coś takiego.

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
        • Gość: robert Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 07.10.02, 10:43
          Gość portalu: TRUSKAVA napisał(a):

> Fakt. W Warszawce jest taki dealer VW - Chyliński. Gościu jeździ srebrnym
          Audi
          > S4 Avant (cyba 420 KM, może trochę mniej, nie wiem dokładnie). Autko
          faktycznie
          >
          > bardzo fajnie się prezentuje. A jakiś czas temu co widzę?... W autku jest
          > zamontowana gazownia. Dla mnie to profanacja. Rozumiem pogląd, że jeździ się
          > dwa razy taniej, a ubytek mocy jest nieznaczny, ale mimo wszystko śmieszy
          mnie
          > coś takiego.

Może to jakieś zwykłe 1,8 tylko z paroma gadżetami wyglądającymi na S4 8:-))
          A tak gwoli informacji S4 ma katalogowo 265KM. I rzeczywiście KOCHA paliwo:-)))
          • Gość: TRUSKAVA Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: 195.94.197.* 07.10.02, 10:48

> Może to jakieś zwykłe 1,8 tylko z paroma gadżetami wyglądającymi na S4 8:-))
            > A tak gwoli informacji S4 ma katalogowo 265KM. I rzeczywiście KOCHA paliwo:-
            )))

Raczej ma to więcej KM niż 1.8. Widziałem kilka razy jak TO się odpycha od
            asfaltu :-)). I jeszcze kiedeś gadałem z tym gościem, mówił coś o mocy rzędu
            400 KM. Więc albo ściemniał, albo autko jest niefabryczne, ew. ja coś
            popierwiastkowałem. Tak czy inaczej niezła kicha z tą gazownią...

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
            • Gość: robert Może to było RS4? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 07.10.02, 10:59
              ale przyznam, że gaz w takim wozie to obciach:))))
              • Gość: TRUSKAVA Re: Może to było RS4? IP: 195.94.197.* 07.10.02, 16:03

> ale przyznam, że gaz w takim wozie to obciach:))))

Niewykluczone, że to faktycznie RS4, jeżeli posiada moc rzędu 400 KM.
                Z mniejszych "obciachów", to widziałem też parę razy jakieś Punto HGT, Astrę
                GSI, HYUNDAI'a Coupe itp. (oczywiście wszystkie przerobione na zapalniczki.

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
            • Gość: Art Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: 213.158.197.* 13.10.02, 14:55
              Z tego co piszesz to wydaje mi się że opisujesz pewne S4 (seria 265 KM)
              ztunowane chipem na 320 KM i do tego dołożony NX z dyszą 75 KM. I coś mi się
              wydaje że może pomylił ci się LPG z podtlenkiem azotu. Wtedy faktycznie moc
              była by zbliżona do opisywanej przez ciebie. Poza tym pasaowało by też to że
              auto jest na gaz (choć już nie LPG) :))))))

Art
              • Gość: TRUSKAVA Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: 195.94.197.* 14.10.02, 09:44
                Gość portalu: Art napisał(a):

> Z tego co piszesz to wydaje mi się że opisujesz pewne S4 (seria 265 KM)
                > ztunowane chipem na 320 KM i do tego dołożony NX z dyszą 75 KM. I coś mi się
                > wydaje że może pomylił ci się LPG z podtlenkiem azotu. Wtedy faktycznie moc
                > była by zbliżona do opisywanej przez ciebie. Poza tym pasaowało by też to że
                > auto jest na gaz (choć już nie LPG) :))))))
                >
                > Art

Chyba to nie do końca jest tak. Za pierwszym razem jak sobie oglądałem to
                autko, to nie miało "wlewu do gazowni". I wtedy też rozmawiałem z właścicielem
                o tym wózku. Potem widziałem jeszcze parę razy autko. A ostatnio dopiero
                pojawił się na zderzaku "wlew do gazowni" (przynajmniej wygląda jak typowy
                zaworek wlewowy gazu LPG).
                Nie znam się na instalacjach NX, więc nie wiem czy tam jest zewnętrzny
                zawór "do tankowania", tak jak w LPG, czy też gaz uzupełnia się podłączając się
                bezpośrednio do butli.

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
                • Gość: Art Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: 213.158.197.* 23.10.02, 00:34
                  1) Co do napełniania NXa...Napełniasz butlę przez wyjęcie jej i napełnienie na
                  stacji. Nie ma zewnętrznego "korka wlewu" gazu tak jak w przypadku LPG.
                  2) Co do wspomnianej A4 to chyba faktycznie jest na LPG

Art
      • Gość: Rafał Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: *.kalisz.mm.pl 07.10.02, 10:59
        olgierd1 napisał:

widziałem
        >
        > Co do nitro, to chętnie wsadziłbym ci je w tyłek i zobaczył jak szybko
        biegasz.
        >
        > Stuknij się w łeb i nie szalej po naszych drogach. Chyba 2.5 litra to i tak
        za
        > dużo na dozwolone 90 km/h za miastem i 50 km/h w mieście. Jesteś zagrożeniem
        na
        >
        > drodze i mam nadzieję że jak ci rozerwie twoj zmodyfikowany samochodzik to
        nie
        > uszkodzisz innych ludzi.
        > Pracowałem w policji i codziennie widziałem ilu młodych ludzi ginie na drodze
        > tylko dlatego że chcą szybko wyprzedzić (tak jak ty). Popatrz na to co
        zostaje
        > z człowieka po wypadku samochodowym a dopiero potem załóż sobie nitro
        bałwanie.
        >

Spokojnie dziadku,bo wrzodow dostaniesz...
        Pytalem sie tylko teoretycznie czy o takim czyms slyszeliscie,a ty sie
        podniecasz jak mrowka przy pierwszym okresie.
        Wedlug mnie Vectra nawet V6 + gaz to bardzo dobry pomysl!
        Jak potrzeba mozna szybko wyprzedzic(nie mylic z szybka jazda!) i do tego
        jezdzi tanio.Smieszy cie to...?
        To co mam kupic Vectre 1.6 i przerobic ja na gaz i stwarzac duzo wieksze
        zagrozenie na drodze tragiczna elastycznoscia?
        Skoro mowimy tu o smiesznych ludziach to jestes tego najlepszym przykladem....
        Golf R32 bedzie sprzedawany od poczatku nastepnego roku,a ty widziales go juz i
        do tego przerobionego na gaz...
        Tak smieszne,ze az przykre...
        Nie staraj sie na sile blyszczec.
        Biegam dosc szybko,zeby poradzic sobie bez nitro.
        Nie szaleje po polskich drogach,tylko wiem jak sie na nich jezdzi i naprawde
        czasami przydaje sie dobra elastycznosc.
        Patrzac przez pryzmat twojej chorej wyobrazni mozna stwierdzic,ze jakies 80%
        polskich kierowcow to debile!
        Po co im lepsze fury skoro do 90km/h poza i 50km/h wystarcza Maluch!
        Ja na pewno nie jestem zagrozeniem:jezdze jush 10 lat i nie mialem nawet
        najmiejszej stluczki.
        wiem,ze wielu mlodych ginie w wypadkach.To jest bardzo przykre,ale to jest
        kwestia niedostatecznego wyszkolenia a nie brawury.
        A po co te podjazdy osobiste.Nie mozesz spelnic sie w lozku to przylazisz na
        forum?
        Stary wyluzuj,zobacz ilu ludzi umiera dziennie na zawal...
        pozdrawiam
        Rafał
        • Gość: robert niezłe IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 07.10.02, 11:01

> Spokojnie dziadku,bo wrzodow dostaniesz...
          > Pytalem sie tylko teoretycznie czy o takim czyms slyszeliscie,a ty sie
          > podniecasz jak mrowka przy pierwszym okresie.

:-))))
          • Gość: Rafał Re: niezłe IP: 217.98.57.* 07.10.02, 11:03
          • Gość: Rafał dziekuje:-)) IP: 217.98.57.* 07.10.02, 11:05
      • Gość: Rafał Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: 217.98.57.* 07.10.02, 11:00
        olgierd1 napisał:

widziałem
        >
        biegasz.
        >
        za
        na
        >
        nie
        zostaje
        bałwanie.
        >

Spokojnie dziadku,bo wrzodow dostaniesz...
        Pytalem sie tylko teoretycznie czy o takim czyms slyszeliscie,a ty sie
        podniecasz jak mrowka przy pierwszym okresie.
        Wedlug mnie Vectra nawet V6 + gaz to bardzo dobry pomysl!
        Jak potrzeba mozna szybko wyprzedzic(nie mylic z szybka jazda!) i do tego
        jezdzi tanio.Smieszy cie to...?
        To co mam kupic Vectre 1.6 i przerobic ja na gaz i stwarzac duzo wieksze
        zagrozenie na drodze tragiczna elastycznoscia?
        Skoro mowimy tu o smiesznych ludziach to jestes tego najlepszym przykladem....
        Golf R32 bedzie sprzedawany od poczatku nastepnego roku,a ty widziales go juz i
        do tego przerobionego na gaz...
        Tak smieszne,ze az przykre...
        Nie staraj sie na sile blyszczec.
        Biegam dosc szybko,zeby poradzic sobie bez nitro.
        Nie szaleje po polskich drogach,tylko wiem jak sie na nich jezdzi i naprawde
        czasami przydaje sie dobra elastycznosc.
        Patrzac przez pryzmat twojej chorej wyobrazni mozna stwierdzic,ze jakies 80%
        polskich kierowcow to debile!
        Po co im lepsze fury skoro do 90km/h poza i 50km/h wystarcza Maluch!
        Ja na pewno nie jestem zagrozeniem:jezdze jush 10 lat i nie mialem nawet
        najmiejszej stluczki.
        wiem,ze wielu mlodych ginie w wypadkach.To jest bardzo przykre,ale to jest
        kwestia niedostatecznego wyszkolenia a nie brawury.
        A po co te podjazdy osobiste.Nie mozesz spelnic sie w lozku to przylazisz na
        forum?
        Stary wyluzuj,zobacz ilu ludzi umiera dziennie na zawal...
        pozdrawiam
        Rafał
      • Gość: Jacek Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: CBSAP* / 150.148.218.* 07.10.02, 21:11
        olgierd1 napisał:

widziałem
        >
        biegasz.
        >
        za
        na
        >
        nie
        zostaje
        bałwanie.
        >

Po lekturze tych wypocin nasunely mi sie wnioski nastepujace:
        - pracowales w milicji a nie w policji i tam nabyles takiej oglady,
        - prawdopodobnie jezdzisz hulajnoga (zazdroscisz innym, ze stac ich na wieksze
        auto).
        Nie widze nic zlego w tym, ze ktos chce kupic auto z duzym slinikiem i pozniej
        wstawic do niego gaz. Chce wyprzedzac szybko i sprawnie - na pewno bedzie to
        bezpieczniejsze niz maluchem czy sejczento.
        Jacek
        • Gość: Rafał Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: *.kalisz.mm.pl 07.10.02, 22:09
          Dzieki bardzo za slowa poparcia!
          pozdrawiam
          Rafał
      • Gość: Art Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: 213.158.197.* 13.10.02, 14:56
        Jasne olgierd, a ja widziałem już Passata R40 przerobionego na mieszankę propan-
        butan. Chyba coś ci się pomyliło.

Art
    • lancerm Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? 07.10.02, 14:43

> Czy myslicie zeby to sie udalo??

Nie - Nitro i gaz wykluczają się;(((

> Vectra 2.5V6 z 1998r. z nitrem i instalacja gazowa najwyzszej jakosci?
      > Macie moze cos takiego albo znacie takie przypadki?
      > Czy nitro i gaz sie nie "pogryza"?

Pogryżć to się nie pogryzą, ale silnik się porzyga! Chłopie! do 2,5 V6 chcesz
      gaz założyć??? Szkoda auta! A nitro dałoby zajeb.... efekt! Wiem, bo sam mam
      założone, tylko, że w BMce 325....

> I czy silnik V6 nie bedzie mial nic przeciwko?>

Za nitro silnik Cię będzie całował do końca życia (Twojego lub jego) ;))
      Za gaz zabije Cię przy pierwszym silniejszym przyspieszeniu ;((

> pozdrawiam
      > Rafał
      • Gość: robert do lancerm - jeśli masz nitro to napisz coś o tym IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 07.10.02, 14:46
        Pytam tak z ciekawości. Raczej tego sobie nie założę, ale ciekaw jestem jak to
        wpływa np. na takie cos jak 325i.
        • lancerm Re: do lancerm - jeśli masz nitro to napisz coś o 07.10.02, 14:53

> Pytam tak z ciekawości. Raczej tego sobie nie założę, ale ciekaw jestem jak
          to
          > wpływa np. na takie cos jak 325i.

Heh, to jest niesamowite - z tym tylko, że połowa ludzi co mają nitro w tym
          kraju nie ma pojęcia jak go używać.... przykre, ale cóż. Jak wpływa -
          dokładnych danych to Ci nie podam, bo jestem w pracy, a wyniki z badania przed
          i po założeniu nitro mam w domu, ale jutro opisze wszystko dokładnie... Jak to
          działa w praktyce: nie ma sensu używać tego gazu non stop jak to robi
          większość "gazowników". Ja używam nitro w momentach gdy potrzebuje gwałtownie
          przyspieszyć przy np: wyprzedzaniu. Samochód dostaje dodatkowego kopa (nie wiem
          czy wiesz jaka jest zasada działania tego gazu?) i dobrze, że mam kubełkowe
          fotele bo by mi chyba mózg wypłynął gdybym miał seryjne zagłówki ;))
          Szczegóły techniczne podam jutro

Pzdr
          LancerM
      • Gość: Rafał Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: *.kalisz.mm.pl 07.10.02, 14:54
        Chyba jednak rzeczywiscie daruje sobie LPG.
        Mam do Ciebie pytanie lancerm:czy sprawdzales osiagi auta z NOSem? czy roznica
        jest bardzo odczuwalna(bo i tak BMW 325 ma niezlego kopa) i jak sie to ma do
        spalania? ile zuzywasz srednio podtlenku?
        dzieki
        pozdrawiam
        Rafał
        • lancerm Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? 07.10.02, 15:00

> Chyba jednak rzeczywiscie daruje sobie LPG.
          > Mam do Ciebie pytanie lancerm:czy sprawdzales osiagi auta z NOSem? czy
          roznica
          > jest bardzo odczuwalna(bo i tak BMW 325 ma niezlego kopa)

jest bardzo odczuwalna - wzrost mocy (oczywiście chwilowo) o jakieś 35-45%, ale
          nie podam dokładnych danych dziś - jestem w pracy a wyniki badań mam w domu.
          Jutro wyślę na forum ;))

i jak sie to ma do
          > spalania?

szczerze - nie zwracam na to uwagi - jak kończy się wacha - wtedy tankuje ;))

ile zuzywasz srednio podtlenku?

mam założone dwie butle 7,5 litrowe firmy NX Nitro. Na ile mi starczają -
          jeszcze nie wiem - mam jeszcze chyba z pół jednej butli a mam toto już założone
          chyba z 1,5 miesiąca;))

> dzieki
          > pozdrawiam
          > Rafał

Ja też pozdrawiam

LancerM
          • lancerm Info o Nitro w mejej BMce dla Roberta i Rafała 08.10.02, 09:39
            Heja!
            Tak jak obiecałem podaję troszkę szczegółów technicznych:
            NX Nitro zakładałem w firmie Forti Auto Tuning (wyłączny przedstawiciel NXa na
            Polksę, tel. 22 679-95-11; 0607-181-122).
            Koszty przeróbki:
            Instalacja - 3990pln + 450pln montaż;
            Termoizolator butli - 790pln;
            Automatyczny otwieracz butli - 1499pln;
            Koszt zatankowania gazu - 42,5pln/kg
            CO WAŻNE: STACJA CZYNNA 24 GODZ/DOBA!!!!

A teraz najlepsze - czyli co mi dała sama instalacja:
            w standardzie było tak:
            Moc - 192,4KM przy 6100obr/min
            Maksymalny moment obrotowy - 246Nm/4300obr
            V max - 248km/h
            0 - 100km/h - 7,94s
            0 - 120km/h - 11,98s
            0 - 400m - 14,92s
            V po 400m - 152km/h
            A po założeniu podtlenku:
            Moc - 266,9KM przy 4900obr/min
            Maksymalny moment obrotowy - 392Nm/4700obr
            V max - 319,6km/h
            0 - 100km/h - 6,14s
            0 - 120km/h - 8,20s
            0 - 400m - 12,87s
            V po 400m - 183,8km/h

A LUDZIE MÓWIĄ, ŻE TO GŁUPOTA ZAKŁADAĆ PODTLENEK ;)))
            JA TAM JESTEM BAAAAARDZO ZADOWOLONY Z INSTALACJI ;)))

pzdr
            LancerM
            • Gość: robert Dzięki, ale IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.10.02, 09:45
              powiedz jak to możliwe, aby auto 270KM osiągało 320km/godz. Takie np. Ferrari
              musi zbudować F50 aby im sie udało a tu facio taksówką trrrach u już?

Czy mierzyłeś również czasy od 0-200? Taki parametr więcej mi powie, bo do
              setki, to każde jakie takie auto ma 6 sekund. Ciekawsza jest druga i trzecia
              setka.
              Czy parametry mocy i momentu są z hamowni?
              • lancerm Re: Dzięki, ale 08.10.02, 12:13

> powiedz jak to możliwe, aby auto 270KM osiągało 320km/godz. Takie np. Ferrari
                > musi zbudować F50 aby im sie udało a tu facio taksówką trrrach u już?

Na tym polega urok podtlenku... Poza tym spójrz na takie Mitsu Lancer EVO VII -
                2,0 turbo, 254KM i vmax ok.270-280km/h. Jak chcesz to możemy się gdzieś spotkać
                i pokarze Ci wydruki z hamowni i, co najlepiej udowodni wszystko, przewiozę Cię
                miom autkiem ;))

>
                > Czy mierzyłeś również czasy od 0-200? Taki parametr więcej mi powie, bo do
                > setki, to każde jakie takie auto ma 6 sekund. Ciekawsza jest druga i trzecia
                > setka.
                > Czy parametry mocy i momentu są z hamowni?

Tak, wszystki dane są z hamowni
                • Gość: robert Chętnie sie spotkam - czy jesteś z W-wy? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 09.10.02, 08:31
                  lancerm napisał:

> Na tym polega urok podtlenku... Poza tym spójrz na takie Mitsu Lancer EVO
                  VII - 2,0 turbo, 254KM i vmax ok.270-280km/h. Jak chcesz to możemy się gdzieś
                  spotkać

Z tym Evo to trochę odwrotnie:-) 280KM i 250km/godz.
                  Czekam na kontakt.
                  • lancerm Re: Chętnie sie spotkam - czy jesteś z W-wy? 09.10.02, 09:18

> lancerm napisał:
                    >
                    > > Na tym polega urok podtlenku... Poza tym spójrz na takie Mitsu Lancer EVO
                    > VII - 2,0 turbo, 254KM i vmax ok.270-280km/h. Jak chcesz to możemy się gdzieś
                    > spotkać
                    >
                    > Z tym Evo to trochę odwrotnie:-) 280KM i 250km/godz.
                    > Czekam na kontakt.

Ups, cholera, pomyliło mi się ;-) A i owszem - jestem z Wawki... Myśle, że
                    nalepiej będzie jak przeniesiemy dyskusję na maila. Możemy się spotkać w np.
                    sobotę 19 bm (bliższe szczegóły na maila). Pasuje Ci?
                    • Gość: robert wysłałem ci maila. Jeśli nie doszedł daj znać. IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 09.10.02, 19:20
            • Gość: Rafał Re: Info o Nitro w mejej BMce dla Roberta i Rafał IP: *.kalisz.mm.pl 08.10.02, 09:56
            • Gość: Rafał Re: Info o Nitro w mejej BMce dla Roberta i Rafał IP: 217.98.57.* 08.10.02, 09:57
            • Gość: Rafał Re: Info o Nitro w mejej BMce dla Roberta i Rafał IP: 217.98.57.* 08.10.02, 10:00
              Sorry za te dwa poprzednie.Nacisnal mi sie Enter:( Dzieki bardzo za info.Na
              Twoim przykladzie widac,ze wart w to inwestowac.Koszt co prawda wysoki,ale to
              osiagi...:))
              pozdrawiam
              Rafał
            • Gość: Art Re: Info o Nitro w mejej BMce dla Roberta i Rafał IP: 213.158.197.* 13.10.02, 15:52
              lancerm napisał:
              > Moc - 266,9KM przy 4900obr/min
              > Maksymalny moment obrotowy - 392Nm/4700obr
              > V max - 319,6km/h
              > 0 - 100km/h - 6,14s
              > 0 - 120km/h - 8,20s
              > 0 - 400m - 12,87s
              > V po 400m - 183,8km/h

Niezły wynik przy stosunkowo "niewielkiej" mocy. Nawet nie zagłębiając się w
              Vmax to czas 0-400m masz lepszy od A3 1.8 TT 4x4 265KM+75KM NX, a zbliżony do
              wspomnianej S4 320 KM+75 NX. Ale pewnie nie takie rzeczy mnie jeszcze w życiu
              zaskoczą...
              pozdrawiam

Art
            • Gość: zeo Re: Info o Nitro w mejej BMce dla Roberta i Rafał IP: proxy / 126.97.1.* 15.10.02, 08:51
              lancerm napisał:

> A po założeniu podtlenku:
              > Moc - 266,9KM przy 4900obr/min
              > Maksymalny moment obrotowy - 392Nm/4700obr
              > V max - 319,6km/h
              > 0 - 100km/h - 6,14s
              > 0 - 120km/h - 8,20s
              > 0 - 400m - 12,87s
              > V po 400m - 183,8km/h

Wybacz stary, ale po tym co napisałeś jakoś przestałem Ci wierzyć, mogę uwieżyć
              że moc wynosi dokładnie 266,9KM bo to można zmierzyć na hamowni, ale wytłumacz
              mi jak zmierzyłeś przyspieszanie z dokładnością do jednej setnej sekundy(!!!) i
              prędkość maksymalną z dokładnością do jednej dziesiątej sekundy... Coś ci się
              pomieszało w głowie albo też sam chodzisz "doładowany", bo z Twojego opisu
              wynika że spokojnie możesz konkurować z AMG 55...
    • Gość: Sven Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: 217.153.10.* 07.10.02, 15:16
      Gaz w vectrze 2.5 to pomylka. Tak powiedzial mi taksiarz, z ktorym
      jechalem. Auto sie dlawi i jest slabe - umoczone 3 tys. Biore jednak poprawke
      na to ze ci goscie montuja do aut rozne cuda byleby bylo taniej.
      Teoretyzujac, nie wiem, czy silniki opla sa wystarczajaco odporne na takie
      zmiany. Raz slaby naped gazem, a za chwile dopal nitro. Rozrzad pojdzie na
      pierwszy ogien.

Mam inna propozycje - TDi (wszystkie czerwone) + chip.
      Spieszysz sie - chip on,
      oszczedzasz - chip off.
      Tylko cena boli...
      • Gość: TRUSKAVA Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: 195.94.197.* 07.10.02, 16:19
        Gość portalu: Sven napisał(a):

> Gaz w vectrze 2.5 to pomylka. Tak powiedzial mi taksiarz, z ktorym
        > jechalem. Auto sie dlawi i jest slabe - umoczone 3 tys. Biore jednak poprawke
        > na to ze ci goscie montuja do aut rozne cuda byleby bylo taniej.
        > Teoretyzujac, nie wiem, czy silniki opla sa wystarczajaco odporne na takie
        > zmiany. Raz slaby naped gazem, a za chwile dopal nitro. Rozrzad pojdzie na
        > pierwszy ogien.
        >
        > Mam inna propozycje - TDi (wszystkie czerwone) + chip.
        > Spieszysz sie - chip on,
        > oszczedzasz - chip off.
        > Tylko cena boli...

Znajomy ma gazownie w starej Vectrze A (1994 r.). Silnik 2.0i (8 zaworów 115
        KM).
        Subiektywne odczucia są takie, że spadek mocy jest niewielki. Moznaby pobawić
        się w jakieś pomiary ze stoperem, ale po co?
        Inna sprawa, że silnik jest dosyć przestarzały, moze dlatego zmiana benzynki na
        gaz jest mało odczuwalna.
        Acha, i koleś przed montażem tej gazowni ganiał po różnych ASO. Tam na
        podstawie oznaczeń stwierdzili, że autko jest wyprodukowane na rynek
        holenderski i przystosowane do montaży gazowni (chyba chodzi o utwardzone
        gniazda zaworowe, ale tego nie jestem pewien).

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
        • Gość: Michal Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: *.telia.com 07.10.02, 16:34
          Co sie na ksiezyc wybierasz?
          Do wtrysku nitra uzywa sie specjalnej ekstra inastalacji i kompa ktory nia
          steruje koszt okolo 20tys.baksow.
          Czas wtrysku jest liczony w milisekundach,dluzszy cas moze doprowadzic do
          natychmiastowefgo rozerwania silnika.
          Zainteresuj sie konstrukcjami jakie sie uzywa w Dragsterach.Pamietaj ze sinik
          Dragstera nie pracuje wiecej jak szesc sekund wydziela okolo 3-4tys.KM i
          rozpedza potwora do 400km/h i nadaje sie natychmiast do remontu o ile nie
          wyeksploduje.
          Te wszystkie gazy ktore mozna sobie przez nacisniecie guziczka wtrysnac do
          kolektorka to nic wspolnego z nitrooxygenem nic nie maja.
          Pzdr.Michal
          • Gość: Ralph Sprinty spod świateł? Tylko tyle... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.10.02, 18:50
            Cześć, Michał!
            Nie musi być tak źle, jak opisujesz:) Jakiś czas temu w jednej z gazet auto-
            moto, której tytułu nie podaje ("nie wymawiaj nazwy szmatławca nadaremno") był
            parareklamowy test (wozu: 'Punto' i czyjejś tam oferty
            instalacji 'tuningowej'), w którym przy użyciu instalacji wtrysku- właśnie
            chyba podtlenku azotu, auto robiło max. 8sek. do setki (wobec fabrycznych 14 z
            haczykiem). Koszt przeróbki oscylował wokół 1.500pln (a chyba 1.300, ale nie
            jestem 100% pewien), butla wystarczać miała na 40 zrywów. Do sześciu cylindrów
            byłoby drożej, ale pewnie to tak, jak z gazem:?)
            Co do proponowanego rozwiązania- znajduje pewne zastrzeżenie... Chodzi
            mianowicie o fakt, że (szybsze, niż zazwyczaj większość) jeżdżenie szybkim
            samochodem wymaga od ambitnego kierowcy proporcjonalnie większych umiejętności.
            W sam samochód trzeba się "wjeździć", a żeby go dobrze poznać, trzeba go
            próbować właśnie przy maksimum wykorzystania jego potencjału. Patrząc od tej
            strony, nitro nadaje się właściwie tylko do rajdów po prostej, bo trudno
            byłoby "trenować" na permanentnym dopale. Wóz trzeba by zresztą w ogóle
            przerobić, usportowić... Może to i jest jakieś wyjście, oszczędny gaz i
            kosmiczny dopał, ale z czasem, po kilku wygranych startach apetyt wzrośnie na
            coś więcej, a to będzie "tylko" Vectra na koksie; frustracja murowana,
            pozdrawiam
            • Gość: Michal Re: Sprinty spod świateł? Tylko tyle... IP: *.telia.com 07.10.02, 21:07
              Ralphe chlopcy sobie maza co wy bylo gdyby mysmy to mieli zamontowane i nic
              wiecej.
              Pzdr.Michal
              • Gość: is300 Potrzebny Webspace, na ciekawostke on (film) NOS!! IP: *.dyn.optonline.net 07.10.02, 23:24
                Mam gdziesc filmik, w ktorym jest pokazane jak silnik w Pontiacu Firebird,
                pracuje na pelnych obortach, potem gosc strzela NOS i pokazuja jak silnki
                przyspiesza, a botem BUMMMMMMMMMMMMM, troche ognia, i po silniku.
                POtrzebny mi webspace, moze wiecie gdzie go mozna umiescic?
                • Gość: Sven Re: Potrzebny Webspace, na ciekawostke on (film) IP: 217.153.10.* 08.10.02, 11:23
                  Ile "wazy" ten filmik? Moze na skrzynke wejdzie?
    • darr.darek PYTANIE od ... niezorientowanego 08.10.02, 12:36
      Cholera , co jeszcze mnie zaskoczy ?
      NIE WIEM CO TO JEST NITRO .

Mógłby mi ktoś wyjaśnić od strony technicznej , co to za dziwo , gdzie się
      znajduje i na jakiej zasadzie działa ?
      • Gość: BAMBAM Re: PYTANIE od ... niezorientowanego IP: 217.153.60.* 08.10.02, 12:47
        darr.darek napisał:

> Cholera , co jeszcze mnie zaskoczy ?
        > NIE WIEM CO TO JEST NITRO .
        >
        > Mógłby mi ktoś wyjaśnić od strony technicznej , co to za dziwo , gdzie się
        > znajduje i na jakiej zasadzie działa ?

Nazwa Nitro oznacza podtlenek azotu - to taki gaz, który umożliwia znacznie
        lepsze spalanie benzyny w silniku dzięki czemu auto dostaje dodatkowej mocy i
        niesamowitego kopa. Gdzie się znajduje? Najważniejsze elementy są pod maską -
        selenoidy, wtryskiwacze gazu i paliwa i inne. Serce układu czyli butla z
        zapasem gazu jest umieszczana dowolnie - w bagażniku, pod siedzeniem, zamiast
        tylnych siedzeń i gdzie jeszcze tylko się zamarzy kierowcy. Jak działa - w
        momencie gdy chcesz przyspieszyć i masz co najmniej 3000obr wciskasz magiczny
        guziczek najczęściej na kierownicy i uwalniany gaz z butli dostaje się do
        silnika tworząc ulepszoną mieszankę i samochód "odlatuje". Co daje dla auta -
        poczytaj posta niejakiego LancerM i zobacz co zrobił z BMW dzięki podtlenkowi
        azotu...

pozdrowionka
        BAMBAM
        • greenblack Re: PYTANIE od ... niezorientowanego 09.10.02, 13:11
          Skoro to naprawdętak cudowne urządzenie, to dlaczego żaden poważny producent
          samochodów nie oferuje tego wynalazku w swoich autach? Nawet jako wyposażenie
          dodatkowe.

I jeszcze do Tego, który zamontował Sobie NOS w BMW 325i. Czy pytałeś o opinię
          jakiś autoryzowany serwis, co o tym sądzi, a jeżeli tak, to co Ci odpowiedzieli?

Pozdrawiam
          • lancerm Re: PYTANIE od ... niezorientowanego 09.10.02, 13:52
            greenblack napisał:

> Skoro to naprawdętak cudowne urządzenie, to dlaczego żaden poważny producent
            > samochodów nie oferuje tego wynalazku w swoich autach? Nawet jako
            wyposażenie
            > dodatkowe.

żeby dać zarobić stacjom montującym PODTLENEK AZOTU a nie żaden NOS. Nos to
            masz na twarzy między oczami, nad ustami ;))

>
            > I jeszcze do Tego, który zamontował Sobie NOS w BMW 325i.

Nie mam żadnego NOSa tylko NX Nitro - NOS to nazwa firmy, a nie urządzenia!!!

Czy pytałeś o opinię
            > jakiś autoryzowany serwis, co o tym sądzi, a jeżeli tak, to co Ci
            odpowiedzieli ?

A i owszem byłem w serwisie u Smorawińskiego - mechanik najpierw zapiał z
            zachwytu, później zawołał chyba trzech kolegów żeby sobie pooglądali...
            Mało tego - powiedzieli, że jeśli używa się podtlenku w sposób prawidłowy (nie
            wiem czy wiesz co to znaczy?) i będę regularnie robił przeglądy (tzn. dwa razy
            częściej niż bez podtlenku) i dokonywał stosownych napraw, to nie wpłynie mi to
            szkodliwie na silnik. Także więc jeśli nie wiesz przynajmniej podstawowych
            spraw związanych z tematem w którym się wypowiadasz to nie zabieraj głosu,
            proszę. Poza tym to chyba moja sprawa czy silnik mi szlag trafi czy nie.
            Montując podtlenek liczyłem się ze zwiększeniem kosztów używania samochodu.

Pzdr
            LancerM
    • Gość: zacek Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 08.10.02, 23:21
      Faktycznie, daj sobie spokój kolego z NOSem - nikt Ci wiarygodnie nie odpowie,
      jak bardzo zmiejsza się przeciętne "dożycie" silnika z każdym strzałem
      podtlenku - myślę, że dramatycznie.
      Inna sprawa jest z gazem - dlaczego nie ? dlatego, że to obciach ? To umówmy
      się może, że czterocylindrowce to też obciach, że diesle to obciach itp :)
      Poradzę Ci jedynie, żebyś poszperał w internecie i poszukał ludzi, którzy już
      LPG w oplowej V6 montowali. Nie przejmuj się natomiast doświadczeniami w
      jeżdżeniu taryfami na gaz. Taksiarze montują przeważnie "garażowe" jak
      najtańsze instalacje. Ciebie musi interesować jakieś nowoczesne rozwiązanie z
      (sekwencyjnym) wtryskiem gazu za cenę-sorry- 6000-8000 plnów.
      • Gość: Rafał Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: proxy / 217.98.57.* 08.10.02, 23:33
        Gość portalu: zacek napisał(a):

> Faktycznie, daj sobie spokój kolego z NOSem - nikt Ci wiarygodnie nie
        odpowie,
        > jak bardzo zmiejsza się przeciętne "dożycie" silnika z każdym strzałem
        > podtlenku - myślę, że dramatycznie.
        > Inna sprawa jest z gazem - dlaczego nie ? dlatego, że to obciach ? To umówmy
        > się może, że czterocylindrowce to też obciach, że diesle to obciach itp :)
        > Poradzę Ci jedynie, żebyś poszperał w internecie i poszukał ludzi, którzy już
        > LPG w oplowej V6 montowali. Nie przejmuj się natomiast doświadczeniami w
        > jeżdżeniu taryfami na gaz. Taksiarze montują przeważnie "garażowe" jak
        > najtańsze instalacje. Ciebie musi interesować jakieś nowoczesne rozwiązanie z
        > (sekwencyjnym) wtryskiem gazu za cenę-sorry- 6000-8000 plnów.

Przemyslalem to wszystko,odpuszczam NOS(niestety...)
        Jak bede mial mniej jezdzaca prace to zamontuje sobie NOS.
        Znalazlem specjalistyczny warsztat montujacy gaz do silnikow V6 itp.
        Montowali gaz w Omedze MV6(maja na to potwierdznie) rok temu i mowia,ze do tej
        pory wszystko jest OK.Nie mam powodow im nie wierzyc,tym bardziej ze daja
        gwarancje.Koszt wraz z badniami i napelnieniem wyniesie 5.000zl.Jest to
        najnowoczesniejsza instalacja dostepna na rynku.
        pozdrawiam i dziekuje wszystkim za glosy
        Rafał
    • Gość: Hiszpan Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: 213.25.43.* 09.10.02, 13:03
      zastosuj jeszcze superchargera.... i pneumatyczne zawieszenie a'la low rider!
      będziesz miał super furę! :)

PZDR!

• Gość: AB Re: Co myslicie:Vectra V6+nitro+LPG? IP: *.magma-net.pl 13.10.02, 18:44
      Mam pytanie, może naiwne, ale w myśl maksymy,że nie ma głupich pytań, mogą być
      tylko głupie odpowiedzi, zapytam : co to jest "nitro" i na czym to polega, jak
      to działa ?
      • Gość: Ralph Nitro to mniej więcej... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.10.02, 17:45
        ...takie paliwo, które ma o wiele większą energię wybuchu od etyliny. Popycha
        tłoki z większą siłą, wydzielając znacznie więcej ciepła. Ogólnie rzecz biorąc,
        na silnik i jego elementy działają takie siły, że dłuższe korzystanie z takiego
        dopału z pewnością szybko zniszczy prawie każdy seryjny silnik.
        • Gość: letalin Re:LPG +turbo+inne IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 20:41
          W tym roku w Le Mans startował prototyp napędzany LPG... Nie był ostatni.
          Podobno zaletą w wysilonych silnikach napędzanych LPG jest fakt lepszego
          smarowania- gaz nie rozcieńcza oleju tak jak etylina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka