Dodaj do ulubionych

katalizator i sonda lambda

IP: *.waw.cdp.pl 07.10.02, 08:04
Jaki wplyw na sonde lambda bedzie mialo wyzucenie katalizatora. Czy te dwa
urzadzenia sa od siebie jakos zalezne czy dzialaja osobno?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kosiarz Re: katalizator i sonda lambda IP: 195.94.205.* 07.10.02, 09:57
      Cześć!
      Wszystko zależy czy w samochodzie jest układ OBD.
      Bo jeżeli tak to układ wyposażony jest w co najmniej dwie sondy lambda, jedna
      przed i jedną za katalizatorem. W tym wypadku usunięcie katalizatora
      sygnalizowane jest kodem błędu OBD. Co prawda nie ma to wpływu na pracę
      silnika, ale zapala się kontrolka diagnostyczna i jak już wejdą przepisy
      wykonawcze to bez wykonywania badań toksyczności spalin policja ma prawo zabrać
      dowód rejestracyjny.
      Jeżeli jest to stary układ tzn jedna sonda przed katalizatorem to usunięcie
      katalizatora jest niezauważalne dla systemu diagnostycznego silnika.
      Ale.....
      Demontując katalizator przyczyniasz sie do powiększenia efektu cieplarnianego,
      zanieczyszczasz środowisko i co ciekawe w niektórych przypadkach demontaż
      katalizatora powoduje utratę mocy silnika, związane jest to z drganiami spalin
      w układzie wylotowym.
      Więc zastanów się......
      Pozdro,
      Kosiarz
      • Gość: zxy Re: katalizator i sonda lambda IP: *.waw.cdp.pl 07.10.02, 10:43
        Mam jedna sonde lambda przed katalizatorem, czyli kontrolka diagnostyczna nie
        bedzie mi sie zapalac? Zastanawiam sie nad jego wyrzuceniem bo autko ma
        przebieg 225 kkm a jego wymiana jest troche zadroga. Co do ekologi to jezdze na
        LPG wiec bez katalizatora tez nie powinienem truc.
        • Gość: Ali Re: katalizator i sonda lambda IP: 217.153.102.* 07.10.02, 14:47
          Gość portalu: zxy napisał(a):

> Mam jedna sonde lambda przed katalizatorem, czyli kontrolka diagnostyczna nie
          > bedzie mi sie zapalac? Zastanawiam sie nad jego wyrzuceniem bo autko ma
          > przebieg 225 kkm a jego wymiana jest troche zadroga. Co do ekologi to jezdze
          na
          >
          > LPG wiec bez katalizatora tez nie powinienem truc.

To że nie stać Cie na naprawę auta nie tłumaczy że masz jeździć niesprawnym.
          Trzeba kupić tańszy samochód.
          Ostatnio modne stało się argumentowanie w ten sposób. Trzeba mierzyć siły na
          zamiary. Nie stać kogoś na sprawny samochód? To jeździ autobusem.
          • lancerm Re: katalizator i sonda lambda 07.10.02, 16:49
            Gość portalu: Ali napisał(a):

> Gość portalu: zxy napisał(a):
            >
            > > Mam jedna sonde lambda przed katalizatorem, czyli kontrolka diagnostyczna
            > nie
            > > bedzie mi sie zapalac? Zastanawiam sie nad jego wyrzuceniem bo autko ma
            > > przebieg 225 kkm a jego wymiana jest troche zadroga. Co do ekologi to jezd
            > ze
            > na
            > >
            > > LPG wiec bez katalizatora tez nie powinienem truc.
            >
            > To że nie stać Cie na naprawę auta nie tłumaczy że masz jeździć niesprawnym.
            > Trzeba kupić tańszy samochód.
            > Ostatnio modne stało się argumentowanie w ten sposób. Trzeba mierzyć siły na
            > zamiary. Nie stać kogoś na sprawny samochód? To jeździ autobusem.

Jaaasne - jeździć autobusem! Weź pod uwagę, że niktórzy do pracy mają ładny
            kawałek (np. nie wiem, z Żyrardowa) i jak mają dojechać autobusem? Kup tańszy
            samochód - tłumaczenie do dupy - tańszy nie znaczy z katem.... Jeśli chodzi o
            moją opinie to jakiś czas temu zmieniałem cały układ wydechowy na sportowego
            Devil'a i wogóle nie mam kata tylko strymienice... A środowisko? Mam przestać
            używać dezodorantu bo powiększam w ten sposób dziurę ozonową? Też do dupy. Moim
            zdaniem jeśli masz jedną sondę to wyrzuć kata, wstaw strumienicę, albo po
            prostu kawałek rury i nie przejmuj się teoretycznym(!) zatruwaniem(????)
            środowiska

pzdr
            LancerM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka