Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o Fiacie Marea 1.9 JTD ?

IP: *.net.autocom.pl 15.10.02, 20:38
Mam pytanie w imieniu znajomego, zastanawia się nad kupnem samochodu Fiat
Marea 1.9 JTD, co o nim sądzicie? Pytanie kieruje do użytkowników tego
samochodu, jak z awaryjnością, zużyciem paliwa i wszystko inne, co warto
wiedzieć zanim się kupi to auto.
Z góry dziękuje za wszystkie opinie.

Pozdrawiam
Katka
Obserwuj wątek
    • kubazuro Re: Co sądzicie o Fiacie Marea 1.9 JTD ? 15.10.02, 23:02
      z moja fascynacja Fiatami moge tylko powiedziec, ze swietna bryka.
      Duzy, wygodny, stabilny w prowadzeniu i zwykle niezle wyposazony.
      Fiaty jednak maja to do siebie, ze nei tylko sa fajne i maja niezly stosunek
      jakosc/cena (Bravo, Brava, Marea, Multipla, Stilo, Doblo- reszty nie polecam),
      to lubia jak sie o nie trosczy. Jednym slowem- nie jest to samochod
      bezobslugowy. To troszczenie nei musi byc drogie, ale regularne, a dla laika
      zupelnego bedzie drogie.

Osobiscie polecem jedndak zakup benzynowca (1,6 16V lub 1,8 16V) i przerobke na
      gaz. Koszt paliwa na gazie to w tym przypadku (11x1.2zl=13.2) zamiast
      (7x2.6=18.2), a poza tym tanszy w zakupie i ekologiczny.
      w sprawie pytan co do jednostki 1.6 16V i przerobki na gaz- chetnie udziele
      jakis porad bubas@interia.pl lub 602 306 906
      • Gość: malko Re: 1,6 benzyna? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 09:09
        toto ledwie pociągnie maryskę, a jak z klimą to zupełna porażka. Maryskę kupuj
        tylko z jtd. Benzyna jest tańsza w zakupie, ale nieźle się umeczysz przy
        wyprzedzaniu zwłaszcza z kompletem na pokładzie. Jtd naprawdę ładnie się
        zbiera.
    • Gość: waldi Re: Co sądzicie o Fiacie Marea 1.9 JTD ? IP: *.tpi.pl 16.10.02, 09:26
      Trochę kiedyś pracowałem w firmie blisko współpracującej z Fiatem. Co mogę
      powiedzieć o tym samochodzie - jeżeli chodzi o silnik JTD naprawdę jest on
      godny polecenia i nawet benzynowe jednostki ( a 1.6 w szczególności) nie mogą
      się z nim równać. Samo auto jest dość solidne a przed zakupem proponował bym
      odwiedzić kilku dealerów i zapytać jakie mają promocje i upusty (czasem coś
      indywidualnie można wytargować gdyż to autko nie schodzi jak przysłowiowe
      ciepłe bułeczki...

pozdrawiam
      • Gość: vd Re: Co sądzicie o Fiacie Marea 1.9 JTD ? IP: *.kra.cdp.pl, / *.topware.pl 16.10.02, 10:13
        mam sedana 1.6, blisko 100 000 km na liczniku,
        silnik jest wystarczajacy do jazdy tym samochodem pod warunkiem ze nie uzywasz
        klimatyzacji, po jej wlaczeniu auto staje sie mulowate, poza skrzypieniem
        lewarka zmiany biegow (potwornie wkurzajca sprawa) i beznadziejnym radiem
        trudno jest marysi cos zarzucic. Prowadzi sie doskonale, ma dobrze wytlumione
        zawieszenie (ciszej niz w stilo), samochod jest przestronny i ma ogromny
        bagaznik, poza standardowymi przegladami i wymiana amorow po 80000 km nie
        dzieje sie nic, nie przepalaja sie nawet zarowki (mam soczewki), wlasciwe to
        przeszkadzaja mi najbardziej nie najmocniejsze hamulce (ale to po przesiadce
        ze stilo), mysle ze nowa dobrze wyposazona wersja weekend JTD, z jasno bezowa
        tapicerka i tworzywami to jest to z czego bylbym zadowolony przez dlugie lata
    • Gość: Sławek Nie zgadzam się,że 1,6 16 v to muł ! IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 16.10.02, 16:52
      Nie zgadzam się,że silnik 1.6 we Miacie Marea to muł.Piszecie chyba tak bo tak
      usłyszeliście od znajomych lub wydaje sie wam tak z uwagi na dobra elastyczność
      nowoczesnych turbodiesli.Oczywiście na poszczególnych biegach silnik 1.6
      wypadnie gorzej w dziedzinie elastyczności.Zaryzykuje stwierdzenie (a właściwie
      jestem pewien),że w przypadku "sportowej" jazdy (żyłując silnik,biegi jakie kto
      uważa za słuszne w danym momencie) Marea z silnikiem 1.6 będzie szybsza łącznie
      z prędkością maksymalną.Dynamika silników TD to subiektywne odczucie wynikające
      z faktu "wciskania w fotel" w momencie działania turbiny.Przed i po jej (i tak
      krótkotrwałym działaniem w zakresieokoło 2000-3500 tys obr.) działanu samochód
      jest zwyczajnie mułowaty.

Zapraszam do dyskusji np. vd oraz osoby które miały okazje jeździć Mareą
      bądź Bravą z silnikiem 1.6 16 v oraz 1.9 JTD 105 dłużej niż chwile (z uwagi na
      brak możliwości rzetelnego przetestowania samochodu na krótkiej jeździe próbnej)
      Ja jeździłem 1.6 oraz 1.9 JTD stąd moja opinia (również codziennie jeźdze
      benzyniakiem i TD o podobnej mocy)

pozdrawiam

p.s.Kilka miesięcy temu Motor przeprowadził test obciążonych benzyniaków i
      turbodiesli (samochodów różnych klas) z którego wynikło jednoznacznie,że
      obciążony turbodiesel znaczaco traci moc -wolniej przyspiesza itp. mimo
      zastosowania tam właśnie turbiny oraz średnio dwa razy większym momencie
      obrotowym przy dwa razy nizszych obrotach niż w przypadku benzyniaków o
      podobnych mocach i pojemnościach silników bez turbin ! ! ! To bardzo ciekawe
      ale jednak.Polecam test (powinien być w archiwum motoru na internetowej stronie)

• Gość: vd do slawka IP: *.kra.cdp.pl, / *.topware.pl 17.10.02, 09:40
        ....jestem :)
        jak wiesz moim ulubionym silnikiem w fiatach jest 1.6 (marea,brava,stilo),
        tak jak napisalem, marea staje sie mulowata (wylacznie) przy wlaczonej
        klimatyzacji, zjawisko to najwyrazniej odczuwalne jest przy starcie samochodu,
        w porownaniu do stilo (ciezszego o pare kilo) z tym samym (lub prawie)
        silnikiem jest to drastyczny spadek mocy, sprawa ulega zmianie na trasie, tutaj
        mam wrazenie ze klimatyzacja juz tak bardzo nie jest odczuwalna, a nawet wydaje
        mi sie ze marea ma szybszy piaty bieg od stilo, a juz na pewno od bravy gdzie
        wyprzedzanie na piatce bylo dosc ryzykowne nawet w pozornie prostych
        sytuacjach. Niestety w bravie nie mnialem klimy wiec trudno mi powiedziec jak
        auto zachowuje sie z tym obciazeniem, ale z calej tej trojki i tak subiektywnie
        byla najbardziej dynamicznym samochodem, zarzuty moglbym miec tylko co do
        pewnosci prowadzenia Bravy przy predkosciach powyzej 160 km\h, w tym przypadku
        zdecydowanie wygrywa stilo ktorym bez wiekszych problemow i zadnych emocji
        jechalem 195 km/h (wskazanie licznika), a auto prowadzi sie tak jak przy 120,
        marysia jezdze zawsze z zona wiec nie wiem co sie dzieje powyzej 140 km/h :)
        Roznice na korzysc bravy sa nabardziej odczuwalne w gorach. Tam stracilem
        troche euforii do stilo, niestety czuje sie mase samochodu, pod wzniesienia na
        ktore wspinalem sie brava bez problemu na piatce, zdarzylo mi sie w stilo
        wrzucac 3, marysia plasuje sie tutaj po srodku. Choc w stilo braki mocy
        rekompensowane sa znakomitym prowadzeniem sie w zakretach, a gorskie drogi
        wiadomo.. krete sa :)
        Przed zakupem stilo mialem do dyspozycji na pare dni wersje 1,8 (3d) i po tym
        doswiadczeniu swiadomie wybralem znany mi 1,6 bo nie zauwazylem drastycznych
        roznic w dynamice obu wersji (troche lepsza elastycznosc, ale od czego, sa
        biegi ?) , a koszty (zakupu, spalnia) i komfort (ciszej) zdecydowanie byly na
        korzysc 1,6
        pozdrawiam
        • Gość: Sławek Re: do vd IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 17.10.02, 10:08
          witam

Ja również nie miałem w Bravie klimy więc pewnie dla tego uważam,że jest taka
          szybka ;-)
          Co do prowadzenia się na autostradzie....hmmm bo ja wiem,nie przypominam sobie
          jakichś specjalnych problemów ze stabilnościa nawet przy licznikowych 200 km/h.
          W normalnej eksploatacji 5 bieg w Bravie to nadbieg ale za to na autostradzie
          to prawdziwy pogromca -maja Brava wyciągneła licznikowe 220 km/h z góry (ale
          dodać nalezy,że na prostych odcinkach 200 km/h to nie problem).Ciekawym
          zjawiskiem jak na auto z silnikiem 1.6 oraz o nie rzucajacej dzisiaj na kolana
          mocy 103 koni jest fakt,że na prostym odcinku Brava wyczuwalnie przyspieszała
          nawet od 180 km/h!
          Z moich doswiadczeń wynika,że silnik 1.6 nie jest tez mistrzem oszczędności
          (choć znajomy twierdzi,że na trasie Kraków-Poznań-Kraków spala mu 5,8 l na
          100km przy miejscami dość dynamicznej jeździe)
          Dla kapeluszników również odgłosy pracy silnika będą wadą -dla mnie nie, z
          uwagi na bardzo przyjemny rasowy gang.
          I jeszcze jedna bardzo wazna zaleta: przy jeździe na mineralnym oleju Selenia
          (czyli żadna rewelacja) silnik ten między wymainą co 20 kkm nie zuzywa ani
          grama oleju!!!
          Reasumując silnik Fiata 1.6 16v 103 KM to pod wieloma wzgledami bardzo dobry i
          nowoczesny silnik.

p.s.skąd masz w Marei te soczewki,przecież to nie standard w wersji 1.6? (moim
          zdaniem nawet dzisiaj 6 czy 7 lat po premierze reflektory te są najładniejsze
          na rynku ;-)

pozdrawiam

pozdrawiam

> ....jestem :)
          > jak wiesz moim ulubionym silnikiem w fiatach jest 1.6 (marea,brava,stilo),
          > tak jak napisalem, marea staje sie mulowata (wylacznie) przy wlaczonej
          > klimatyzacji, zjawisko to najwyrazniej odczuwalne jest przy starcie
          samochodu,
          > w porownaniu do stilo (ciezszego o pare kilo) z tym samym (lub prawie)
          > silnikiem jest to drastyczny spadek mocy, sprawa ulega zmianie na trasie,
          tutaj
          >
          > mam wrazenie ze klimatyzacja juz tak bardzo nie jest odczuwalna, a nawet
          wydaje
          >
          > mi sie ze marea ma szybszy piaty bieg od stilo, a juz na pewno od bravy gdzie
          > wyprzedzanie na piatce bylo dosc ryzykowne nawet w pozornie prostych
          > sytuacjach. Niestety w bravie nie mnialem klimy wiec trudno mi powiedziec jak
          > auto zachowuje sie z tym obciazeniem, ale z calej tej trojki i tak
          subiektywnie
          >
          > byla najbardziej dynamicznym samochodem, zarzuty moglbym miec tylko co do
          > pewnosci prowadzenia Bravy przy predkosciach powyzej 160 km\h, w tym
          przypadku
          > zdecydowanie wygrywa stilo ktorym bez wiekszych problemow i zadnych emocji
          > jechalem 195 km/h (wskazanie licznika), a auto prowadzi sie tak jak przy 120,
          > marysia jezdze zawsze z zona wiec nie wiem co sie dzieje powyzej 140 km/h :)
          > Roznice na korzysc bravy sa nabardziej odczuwalne w gorach. Tam stracilem
          > troche euforii do stilo, niestety czuje sie mase samochodu, pod wzniesienia
          na
          > ktore wspinalem sie brava bez problemu na piatce, zdarzylo mi sie w stilo
          > wrzucac 3, marysia plasuje sie tutaj po srodku. Choc w stilo braki mocy
          > rekompensowane sa znakomitym prowadzeniem sie w zakretach, a gorskie drogi
          > wiadomo.. krete sa :)
          > Przed zakupem stilo mialem do dyspozycji na pare dni wersje 1,8 (3d) i po tym
          > doswiadczeniu swiadomie wybralem znany mi 1,6 bo nie zauwazylem drastycznych
          > roznic w dynamice obu wersji (troche lepsza elastycznosc, ale od czego, sa
          > biegi ?) , a koszty (zakupu, spalnia) i komfort (ciszej) zdecydowanie byly na
          > korzysc 1,6
          > pozdrawiam
          • Gość: vd Re: do slawka IP: *.kra.cdp.pl, / *.topware.pl 17.10.02, 12:18
            ... marysie kupilem dla zony od tescia a on wymienil wczesniej potluczony
            reflektor (kamien) wlasnie na soczewki i chwala mu za to :), swiece doskonale,
            a wygladaja jeszcze lepiej, w ogole ta marysia to jakis ewenement bo ma
            fabrycznie zalozony szeroki przedni zderzak od JTD, (tesc ma teraz stilo :)),
            jesli chodzi prowadzenie sie bravy to tak jak napisalem do predkosci ok. 160
            bez zastrzezen ale powyzej nie czulem sie juz pewnie byc moze to nie wina
            samochodu tylko kiepskich opon (fabryczne firestony 14), z tego powodu nie
            jechalem brava szybciej niz 180, w kazdym razie stilo prowadzi sie lepiej przy
            takich predkosciach (pirelli p6 195/65/15), co do przyspieszen do faktycznie na
            nizszych biegach w bravie (szczegolnie trojeczka) bylo czym pojezdzic, odglos
            silnika tez jest przyjemny, (koci pomruk :)), o dolewaniu oleju przez
            pierwszych 40 000 w ogole nie bylo mowy, a przed 60000 i tak bagnet wskazywal
            norme. Spalanie to trasa ok 7 l, a miasto ok. 9 (bez szalenstw), wiec nie wiem
            skad ten mit o paliwozernosci 1,6 z jakim sie spotkalem przy sprzedazy bravy.
            Ogolnie z bravy bylem bardzo zadowolony i zamienilem go na rok starsza marysie
            z wiekszym przebiegiem glownie z powodu klimatyzacji. Zal troche lepszego
            wykonczenia jakie bylo w mojej bravie (wersja po liftingu 99) i radia, bo tego
            co jest w marysi nawet nie wlaczam, zreszta nie trzeba bo marea jest bardzo
            dobrze wyciszona i milo sie jezdzi w takiej ciszy. Poza tym mam wrazenie ze
            wnetrza brava/marea sa przytulniejsze niz to w stilo gdzie jest wiecej swiatla
            wewnatrz, w marysi sa tez wygodniejsze przednie fotele (na krotkich trasach)
            pozdrawiam
            • Gość: Sławek Re: do vd IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 17.10.02, 16:57
              Gość portalu: vd napisał(a):

Co do tego zderzaka to też nie mam pewności czy jest on od JTD.U nas po mieście
              jeździ Marea Weekend TD 100 i to właśnie ona ma piekny bardziej pasujący do
              rajdowego samochodu zderzak oraz soczewki (to w jej przypadku standard)
              Przyglądałem się ostatnio JTD i ma ona właśnie zwykły brzydszy zderzak.Chyba
              wkładają teraz tego badziewia (brzydki zderzak ;-) chcąc zbić cene
              (pamiętajmy,że Maryski JTD od momentu premiery "JTD" znacznie staniały)

W mojej Bravce miałem bardzo dobre i ciche opony Michelin Energy `14.
              Szkoda,ze po modernizacji nie wsadzili do Bravy soczewek,a tak po za tym to
              Brava od `99 ma ładniejsze zegary,przyjemniejszą (odrobine) tablice rozdzielczą
              oraz troche lepsze radio (radio w starej wersji to SKANDAL !!!)
              Nie wiem jak z siedzeniami ale Marea ma chyba dłuższe siedziska od starej
              Bravy.Nowa Brava również dłuższe.W Bravie zawieszenie pracuje ciszej niż w moim
              Picasso ale generalnie Brava jest głośna (to nie tylko moja opinia)

pozdrawiam

> ... marysie kupilem dla zony od tescia a on wymienil wczesniej potluczony
              > reflektor (kamien) wlasnie na soczewki i chwala mu za to :), swiece
              doskonale,
              > a wygladaja jeszcze lepiej, w ogole ta marysia to jakis ewenement bo ma
              > fabrycznie zalozony szeroki przedni zderzak od JTD, (tesc ma teraz stilo :)),
              > jesli chodzi prowadzenie sie bravy to tak jak napisalem do predkosci ok. 160
              > bez zastrzezen ale powyzej nie czulem sie juz pewnie byc moze to nie wina
              > samochodu tylko kiepskich opon (fabryczne firestony 14), z tego powodu nie
              > jechalem brava szybciej niz 180, w kazdym razie stilo prowadzi sie lepiej
              przy
              > takich predkosciach (pirelli p6 195/65/15), co do przyspieszen do faktycznie
              na
              >
              > nizszych biegach w bravie (szczegolnie trojeczka) bylo czym pojezdzic, odglos
              > silnika tez jest przyjemny, (koci pomruk :)), o dolewaniu oleju przez
              > pierwszych 40 000 w ogole nie bylo mowy, a przed 60000 i tak bagnet wskazywal
              > norme. Spalanie to trasa ok 7 l, a miasto ok. 9 (bez szalenstw), wiec nie
              wiem
              > skad ten mit o paliwozernosci 1,6 z jakim sie spotkalem przy sprzedazy bravy.
              > Ogolnie z bravy bylem bardzo zadowolony i zamienilem go na rok starsza
              marysie
              > z wiekszym przebiegiem glownie z powodu klimatyzacji. Zal troche lepszego
              > wykonczenia jakie bylo w mojej bravie (wersja po liftingu 99) i radia, bo
              tego
              > co jest w marysi nawet nie wlaczam, zreszta nie trzeba bo marea jest bardzo
              > dobrze wyciszona i milo sie jezdzi w takiej ciszy. Poza tym mam wrazenie ze
              > wnetrza brava/marea sa przytulniejsze niz to w stilo gdzie jest wiecej
              swiatla
              > wewnatrz, w marysi sa tez wygodniejsze przednie fotele (na krotkich trasach)
              > pozdrawiam
              • Gość: vd Re: do slawka IP: *.kra.cdp.pl, / *.topware.pl 18.10.02, 09:47
                ...z tym zawieszeniem w picasso to mnie zaskoczyles, zawsze mialem wrazenie ze
                francuskie auta maja zawieszenia nastawione na komfort i bardzo ciche, tak
                przynajmniej jest w meganie kumpla (dla mnie to duza zaleta), w bravie
                generalnie nie bylo zle dopoki nie wjechales na wieksze dziury lub kocie lby,
                czasem tez lubilo skrzypnac ale to byla glownie wina jakiejs oslony w podwoziu
                i kabla, ktore o siebie tarly, o zderzaku w marei bym nawet nie wiedzial gdyby
                nie powiedzial mi tego facet na przegladzie, ktory spojrzal na auto i spytal
                czy to JTD, ale faktycznie tak jak zauwazyles zderzak wyglada zadziornie :),
                przy sprzedazy bravy dowiedzialem sie tez w serwisie ze zegary mialem
                fabrycznie zamontowane od 1.2,- roznica w czerwonym polu na obrotomierzu i w v.
                maxie, ( moja brave kupilem w lutym 99, jako jedna z pierwszych po liftingu
                wiec makarony, jeszcze sie nie skupily na tasmie, za to ich lubie :))
                • Gość: Sławek Re: do vd IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 18.10.02, 10:47
                  Gość portalu: vd napisał(a):

Wnikajac w szczegóły musze przyznac,że praca zawieszenia w Picasso jak na
                  minivana (wysokość) z punktu widzenia prowadzenia i komfortu to prawdziwa
                  rewelacja.Własciwie to chodziło mi tylko o to,że np. przejezdzając przez
                  torowisko zawieszenie wydaje dźwięki bardziej "niskotonowe" niz Brava ;-)
                  Swoją drogą to przypomniałem sobie,że tylne zawieszenie w Bravie od nowości
                  dziwnie skrzypiało ale po kilkudziesięciu tyś km przestało ;-)

szacunek

> ...z tym zawieszeniem w picasso to mnie zaskoczyles, zawsze mialem wrazenie
                  ze
                  > francuskie auta maja zawieszenia nastawione na komfort i bardzo ciche, tak
                  > przynajmniej jest w meganie kumpla (dla mnie to duza zaleta), w bravie
                  > generalnie nie bylo zle dopoki nie wjechales na wieksze dziury lub kocie lby,
                  > czasem tez lubilo skrzypnac ale to byla glownie wina jakiejs oslony w
                  podwoziu
                  > i kabla, ktore o siebie tarly, o zderzaku w marei bym nawet nie wiedzial
                  gdyby
                  > nie powiedzial mi tego facet na przegladzie, ktory spojrzal na auto i spytal
                  > czy to JTD, ale faktycznie tak jak zauwazyles zderzak wyglada zadziornie :),
                  > przy sprzedazy bravy dowiedzialem sie tez w serwisie ze zegary mialem
                  > fabrycznie zamontowane od 1.2,- roznica w czerwonym polu na obrotomierzu i w
                  v.
                  >
                  > maxie, ( moja brave kupilem w lutym 99, jako jedna z pierwszych po liftingu
                  > wiec makarony, jeszcze sie nie skupily na tasmie, za to ich lubie :))
    • Gość: Katka Re: Co sądzicie o Fiacie Marea 1.9 JTD ? IP: *.net.autocom.pl 16.10.02, 18:20
      Dziękuje bardzo wszystkim za opinie, zostaną one przekazane zainteresowanemu.

Pozdrawiam serdecznie
      Katka
      • Gość: kuba Re: Co sądzicie o Fiacie Marea 1.9 JTD ? IP: *.acn.waw.pl 17.10.02, 20:56
        to i ja jeszcze dorzuce trzy grosze pochwal do Bravy. Jezdze 1.6 16V z gazem,
        sportowym filtrem, swiecami brisk. Na gazie Shell Power mam 10.5 do setki z
        dwiema osobami na pokladzie. Nie mam klimy, wiec mocy mi nigdy nie brakuje.
        Jezdze tez Mondeo 1.8 i to jest dopiero wol przy Bravce.
        Na awaryjnosc nie moge narzekac- przejechalem juz prawie 150tys. i nic
        powaznego sie nie popsulo.
        Dziwnie u mnie sie ksztaltuje spalanie- w trasie od 6.5 do 9 gazu (9 to juz
        ostra jazda), a w miescie nigdy nie zszedlem ponizej 11litrow przy bardzo
        delikatnym jezdzeniu.
        Faktem jest, ze buta ma na duzych obrotach.

BEZPIECZENSTWO
        tez sie boje jezdzic szybciej niz 140- czuje sie nepewnie. Ale w ekstremalnych
        sytuacjach jest lepiej, niz sie mozna spodziewac- barierka przy 170km/h, seria
        bocznych poslizgow, ladowanie w rowie- wszystko pod wzgledna kontrola- zyje i
        nawet nie wiele mi sie stalo. W samochodzie najbardziej znisczyly sie opony-
        wszystkie sie spalily. Po wymianie zawieszenia, boku i zderzakow jest jak nowy.

Pozdrawiam fanow Fiatow. Osobiscie choruje teraz na Multiple. Oczywiscie 1.6
        • Gość: vd Re: Co sądzicie o Fiacie Marea 1.9 JTD ? IP: *.kra.cdp.pl, / *.topware.pl 18.10.02, 09:58

> BEZPIECZENSTWO
          > tez sie boje jezdzic szybciej niz 140- czuje sie nepewnie. Ale w
          ekstremalnych
          > sytuacjach jest lepiej, niz sie mozna spodziewac...

...dokladnie tak, dwa razy ekstremalny test losia brava, raz - furmanka w nocy
          wyjezdzajaca na droge z pola, dwa - wariat wlaczajacy sie do ruchu z przystanku
          pks polonezem truckiem bez patrzenia w lusterko ale w tym przypadku 10 m za mna
          jechal radiowoz :) mialem ubaw po pachy :)), tylko w tym przypadku bylo mokro w
          gaciach bo na przeciwnym pasie ze wzniesienia zjezdzaly auta, za kazdym razem
          samochod zachowal sie perfekcyjnie, zero strat wlasnych i chyba oto chodzi
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka