Dodaj do ulubionych

Explorer - kurde jak sie cieszę -)

23.12.05, 22:18
Witam. Wlasciwie to ten watek zakladam ze zwyklej radosci-) Dwa dni temu
kupilem Explorera. Bylem wczesniej w dwóch warsztatach i dokladnie go
sprawdzilem. Auto z 98r w idealnym stanie. $ litrowa benzyna. Zawsze chcialem
terenowy woz, ale jakos nie bylo okazii. Dzisiaj pojecalem troche w "teren" i
jestem pod wrazeniem. Frajde z jazdy daje niesamowitą, a przy tym wygodny
prawie jak moje volvo S70. Kto jezdzil Explorerem? Proszę napiszcie na co
zwrocic szczegolna uwage, aby dlugo pozostal w takiej formie. Moze jakies
istotne informacje na temat skrzyni biegów? Podobno ten automat mozna latwo
uszkodzic niewlasciwym obchodzeniem sie z nią?. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • red_qublik Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 24.12.05, 01:50
      jezdze firmowym F-150 98 rok, 4.2 V6, 130 kmil, silnik w dobrym stanie, troche
      bierze oleju, ale od wymiany do wymiany nie dolewam, skrzynia dziala bez
      zarzutu. zarznac mozna kazda skrzynie, nie tylko automat, jak sie z nia zle
      obchodzisz. jak masz na tyle oleju w glowie aby zmieniac biegi (D-R) po
      calkowitym zatrzymaniu auta, to sie nic nie stanie.
      nigdy nie jezdzilem explorerem, nie lubie SUV, ale z tego co widze to te auta
      maja problemy z rdza. ogolnie ford jest uznawany jako dobra marka jesli chodzi
      o SUV i light trucks.
      pzdr.
      • a-ndrzej Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 24.12.05, 09:45
        Dzieki. Mam tyle oleju w glowie-) Wiesz, do explorera zainspirowal mnie podczas
        pobytu w USA wlasnie Ford F150. Explorer wydaje mi sie bardzo podobny, a w moim
        przypadku jest o wiele uzyteczniejszy ze wzgledu na zamknieta przestrzen
        bagazowa. Zamierzam o niego dbac (tak jak o kazdy swoj samochod) i wierze ze
        bedzie mi bezawaryjnie sluzyl. Dzieki ze nie zapytales "a ile pali?", bo od
        tego zaczynają prawie wszyscy znajomi-) Pozdrawiam.
        • red_qublik Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 24.12.05, 22:39
          wiem ile pali, moj F-150 daje mi 16 mpg, ty masz nie wiecej niz 20 mpg, chyba
          ze jezdzisz 55 mph na autostradzie.
          szerokiej drogi
        • devote Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 24.12.05, 22:52
          a-ndrzej napisał:

>Dzieki ze nie zapytales "a ile pali?", bo od
          > tego zaczynają prawie wszyscy znajomi-) Pozdrawiam.

zalezy gdzie uzytkujesz to auto
          europa czy stany
    • wio4litery Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 24.12.05, 09:53
      W 99 wziąłem Explorera z wypozyczalni i objechalem całe zachodnie wybrzeże.
      Zrobiłem nim 5000 mil. Polubułem go. Dziś z pewnościa nieco bardziej krytycznie
      spojrzałbym na wnętrze.
      Gratuluję

w4l
      • a-ndrzej Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 25.12.05, 10:48
        Wnętrze nie jest takie najorsze. Pewnie ze to nie Grand Cherokee, ale mozna
        wytrzymac. W tym akurat aucie bardziej krecą mnie -że tak powiem gornolotnie-
        walory uzytkowe-).
    • luciferr Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 25.12.05, 12:22
      Bardzo dobry wybór! Gratulacje. Jeśli chcesz go jeszcze trochę poupalać w
      terenie, to zapraszam do nas:

www.rajdy4x4.pl/forum/viewforum.php?f=39
      Pozdrawiam.
      • a-ndrzej Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 25.12.05, 14:49
        Wielkie dzieki za link Luciferr. Na 100% w koncu tam trafię. Teraz czas nie
        pozwala, ale mam nadzieje byc przynajmniej uczestnikiem forum. Juz przeczytalem
        kilka interesujacych rzeczy. Pozdrawiam.
    • marcinc3 Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 25.12.05, 12:25
      napisz cos wiecej jak juz bedziesz wiedzial bo tez myslalem go kupic dla frajdy
      bo aktualnie sprzedalem pickupa
      • a-ndrzej Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 31.12.05, 08:41
        Marcinc3 kupuj.Wczoraj prawie caly dzien spedzilem w tzw. terenie. Super
        zabawa. Byl ze mna kolega krotkim Patrolem 2.8 TDi i nie zauwazylem jakiejs
        jego istotnej przewagi. Musze tylko kupic troche wieksze opony, bo 235/75/15 sa
        za male. Za to komford jazdy z Patrolem nieporownywalny. Tutaj jestes prawie
        jak w osobowej limuzynie. Kupuj, rezerwuj w CPNie jeden dysrybutor dla siebie,
        i w drogę. Na razie to najfajniejszy prezent jaki dostalem kiedykolwiek na
        gwiazdke. Szkoda tylko ze sam od siebie-)
        • marcinc3 Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 31.12.05, 09:31
          dzieki z tym dystrybutorem to sie spodziewalem
      • frax1 Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 31.12.05, 08:53
        Ja bym został przy pick-up'ie :) Explorer jest ok - przeszkadza mi tylko
        umiejscowienie stacyjki, ale ma tą zaletę że był sprzedawany na Europe.
        Może jakiś Hi-Lux, Toyota Tacoma (improt) - ta nowa jest super, stary model
        jest prosty do bólu ale niezawodny, mój znajomy w USA to miał i mówił że to
        jest idealny prosty truck, który nie jest wydumanym samochodem tylko wołem
        roboczym. Ja widziałem z koleii ostatnio Tundre pod Płockiem - mimo że w swojej
        klasie szału nie robi to jednak jak kupisz to łatwiej sprzedasz niż f150
        (widziałem ostatnio dwa w Wawie - jeden z zawieszeniem FX4 a drugi poprzedni
        model ale z "lond bed" - dłuuuuuugi). Na nasze warunki jednak najlepsza jest
        mała Tacoma (ew. HiLux). A jeżeli myslisz o SUV to Explorer nie jest złą
        propozycją, pomyśl także o Vitarze.
        Pozdrawiam
        • a-ndrzej Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 31.12.05, 09:05
          Zaintrygowales mnie Frax1 ta stacyjką. Nie wiem co miales na mysli, ale u mnie
          stacyjka jest normalnie tzn. po prawej stronie na solonie kolumny kierownicy.
          Tak jak we wszystkich moich poprzednich samochodach,oprocz mercedesa. Wiesz, to
          moj pierwszy SUV i nie bardzo mam porownanie. Nie upieram sie ze najlepszy
          Explorer, ale mnie bardzo pasuje-) Moze kiedys pojezdze inymi terenowkami i
          zdanie zmienie, ale teraz przyjalem taka wersje i bede sie jej trzymal-)
          • a-ndrzej Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 31.12.05, 09:07
            Mialo byc: na oslonie kolumny kierownicy.
            • frax1 Re: Explorer - kurde jak sie cieszę -) 31.12.05, 10:05
              Tak ona jest w niby normalnym miejscu, ale nie zauważyłeś że jest ciut niżej
              niż w innych autach? Może ja się sugeruję ale pewien jestem że w Explorerach
              (tych 2004 na bank) stacyjka jest jakby ciut niżej niż w innych autach.
              A co do auta to najważniejsze że się nim cieszysz i ci odpowiada bo nawet jak
              się zepsuje to trudno, lepiej jak tak się dzieje niż miałbyś jeździć czymś
              czego nie lubisz :)
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka