Dodaj do ulubionych

F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA??

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 20:27
Czy ktos jeszcze spotkal sie - tak jak ja - z tym, ze po ok. 10 tys. km opony w
tyle "wylysialy"? Rzecz dotyczy Focusa w wersji sedan i kombi! I NIE MA
WINNYCH!!! Wg moich spostrzezen rzecz dzieje sie podczas dlugich tras
(autostrady, pare tys. km). Moj mail: majdak@go2.pl - Moze czas cos z tym
zrobic?
Obserwuj wątek
    • Gość: Calder Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.legnica.dialog.net.pl 31.05.01, 10:14
      Jest to wada Focusa. Czytałem coś na ten temat w Rzepie u Iwaszkiewicza.
      Niestety jest to często występująca usterka w Focusie, ale Ford Poland udaje
      głupiego i mówi, że nie ma sprawy! Pozostaje droga cywilna - niestety trudno to
      bedzie udowodnić. Powodzenia!
    • Gość: Artur Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.toya.net.pl 31.05.01, 11:58
      Czytałem na temat tej podobno typowej wady Focusów.Z artykułu wynikało,że winę
      na to ponosi tylne zawieszenie,a konkretnie rozłażąca się zbieżność,którą
      należy ustawiać w z
      asadzie na każdym przeglądzie technicznym (wymiana oleju).Pozdrawiam
      • Gość: Grzesiek Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.iie.org.mx 31.05.01, 12:04
        niezły gnój !
    • Gość: bogdan Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: 213.76.135.* 31.05.01, 12:04
      żart: może zacznij ruszać z miejsca bez pisku opon!
      • Gość: hocest Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.bbnplanet.com 31.05.01, 12:25
        żart nie żart ale przeca Focus ma napęd na przód :)))
    • Gość: madmax Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.citicorp.com 31.05.01, 12:20
      może to przypadłość Focusów montowanych w Płońsku do czerwca 2000r, teraz są
      importowane z Niemiec. Napiszcie coś o awaryjności egzemplarzy kupionych
      począwszy od II poł. 2000r, dzięki.
      • Gość: Grzesiek Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.iie.org.mx 31.05.01, 12:29
        W Płońsku czy nie w Płońsku, jak coś jest kiepsko zaprojektowane od początku to
        montaż może jedynie odwlec pewne sprawy. Chyba Ford kontroluje (może jednak
        nie) samochody bądź co bądź firmowane swoim znakiem bez względu na kraj
        produkcji?
        • Gość: madmax Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.citicorp.com 31.05.01, 16:51
          mam podejrzenia, że kontrola jakości i dokładność montażu w Płońsku były do
          bani! stąd sporo awarii w Focusach, interesują mnie wrażenia osób które kupiły
          nówki wyprodukowane w Kolonii (w Niemczech) można to odczytać z kodu VIN ale
          szczegółów kodu nie znam, bye
          • Gość: Kicur TEN MÓJ FOCUS JEST Z NIEMIEC!!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 18:15
            TEN MÓJ FOCUS JEST Z NIEMIEC!!!! A NIE Z PŁOŃSKA!!!
      • Gość: hocest Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.bbnplanet.com 31.05.01, 12:33
        te sprowadzane z Niemiec od II połowy 2000 roku to egzemplarze które pospadały
        w trakcie transportu z pociągu :))
        nie martw się jednak bo zostały pięknie zaszpachlowane a te z pogiętą
        podłużnicą naprostowane zostały już w Polsce więc nie mam mowy o jakiejś
        awaryjności. bądź co bądź polscy kowale słyną ze swego fachu w całej europie.
      • Gość: Kicur Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 18:14
        JA MAM WŁAŚNIE FOCUSA Z NIEMIEC!!!
    • Gość: ffmarkus Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.icpnet.pl 31.05.01, 16:08
      W wersji jaką ja mam okazję jeździć (hb) nic się nie ściera .Z tym ,że jakiś rok temu pękła prawie nowa oponka
      Continentala i dodam ,że nie był to przypadek odosobniony .Mimo to Ford nie zdecydował się na przeprowadzenie
      akcji wymiany opon .Na razie pozostałe opony trzymają się dobrze ,ale gdyby coś się zaczęło ścierać (odpukać)
      to chyba dostałbym cholery .Mimo wszystko jestem zadowolony z autka ,które powoli staje się kultowym (ale nie
      pod względem awarii) .Pozdrawiam wszystkich fokomaniaków !!!
      • Gość: madmax Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.citicorp.com 31.05.01, 16:47
        jaki przebieg ma Twój samochód i czy msz go od nowości?
        • Gość: ffmarkus Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA??-do Madmaxa IP: *.icpnet.pl 31.05.01, 17:52
          Przebieg 20.000 km przez 2 lata ,kupiony w polskim salonie.
        • Gość: Kicur Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 18:17
          Mam go od nowosci, a w tej chwili 32 tys. km. W chwili ostatniego lysienia: 13
          tys. km
      • Gość: Kicur Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 18:16
        No ale nie napisales jaka masz wersje Focusa!!!??
      • Gość: greg Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: 192.168.1.* 15.12.01, 11:52
        A jakie konkretnie miałeś modele oponek Conti???
        • Gość: Kicur Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.01, 15:49
          Gość portalu: greg napisał(a):

> A jakie konkretnie miałeś modele oponek Conti???

Ja miałem MICHELINY ENERGY!! A CO???
      • Gość: gzres Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.kopnet.gliwice.pl 16.12.01, 09:25
        Gość portalu: ffmarkus napisał(a):

> W wersji jaką ja mam okazję jeździć (hb) nic się nie ściera .Z tym ,że jakiś ro
        > k temu pękła prawie nowa oponka
        > Continentala i dodam ,że nie był to przypadek odosobniony .Mimo to Ford nie zde
        > cydował się na przeprowadzenie
        > akcji wymiany opon .Na razie pozostałe opony trzymają się dobrze ,ale gdyby co
        > ś się zaczęło ścierać (odpukać)
        > to chyba dostałbym cholery .Mimo wszystko jestem zadowolony z autka ,które powo
        > li staje się kultowym (ale nie
        > pod względem awarii) .Pozdrawiam wszystkich fokomaniaków !!!

Witam Ponawiam pytanie Jakie miałeś modele Conti ???

• Gość: Kicur Do GREGA i GZRESA IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 09:59
          ODPOWIADAM PONOWNIE: Ja miałem Micheliny Energy, a nie Continentale!!
        • Gość: ffmarkus Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.icpnet.pl 25.12.01, 16:59
          Gość portalu: gzres napisał(a):

> Gość portalu: ffmarkus napisał(a):
          >
          > > W wersji jaką ja mam okazję jeździć (hb) nic się nie ściera .Z tym ,że jak
          > iś ro
          > > k temu pękła prawie nowa oponka
          > > Continentala i dodam ,że nie był to przypadek odosobniony .Mimo to Ford ni
          > e zde
          > > cydował się na przeprowadzenie
          > > akcji wymiany opon .Na razie pozostałe opony trzymają się dobrze ,ale gdy
          > by co
          > > ś się zaczęło ścierać (odpukać)
          > > to chyba dostałbym cholery .Mimo wszystko jestem zadowolony z autka ,które
          > powo
          > > li staje się kultowym (ale nie
          > > pod względem awarii) .Pozdrawiam wszystkich fokomaniaków !!!
          >
          > Witam Ponawiam pytanie Jakie miałeś modele Conti ???
          >

Świąteczna sorka, że tak późno, ale gdzieś mi ten topic uciekł. To są
          ContiEcoContact CP (tzw.całoroczne). Świąteczne PoZdRo
    • Gość: Tomasz Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: 193.59.192.* 01.06.01, 09:55
      Wy to sobie pierdu, pierdu, a nam (firma) Ford Distribution przyznał
      do wymiany po dwie opony na każdą brykę.
      Standardowo przyznają Firestony lub Bridgestony.
      Lepsza już byłaby Dębica Passio.
      A czy wiecie, że zawieszenie (twardość, amortyzatory) są takie same w TDi
      jak w benzynie. Stąd prześwit mniejszy i dwóch kolegów już zahaczyło miską.
      Smok jest bardzo nisko, a więc pojawiają się kłopoty ze smarowaniem.
      Może paść turbinka. Jeśli kochacie Forda, to zwracajcie uwagę na prześwity
      i nie tylko. "Każdy Ford gówno wort".
      To jest wciąż niestety aktualne. Zobaczcie w historii i obecnie.
      Ergonomia Focusa bez zarzutu.
      • Gość: Kicur ALE NIE KAZDA MORDA PASUJE DO FORDA! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 10:58
        • Gość: Tomasz Re: nie kupuje się aut zaczynających się na literę "F" IP: 193.59.192.* 01.06.01, 14:06
          Fiat i Ford.
    • Gość: madmax Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.citicorp.com 01.06.01, 14:28
      szkoda kasy na kolejne wymiany opon, kiepska sprawa, koniecznie załatw sprawę w
      dobryn warsztacie a potem załatw gości z serwisu Forda którzy nie usunęli
      usterki w czasie gwarancji, nie znam się na tyle aby sugerować co wymienić lub
      wyregulować, pozdrownienia
    • Gość: gosc Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: 195.94.206.* 01.06.01, 16:30
      Troche mnie niektóre opinie zaskakują. Przeglądnijcie sobie w Auto Bild lub
      temu podobnych testy Forda Mondeo. Sam jeżdżę Fuksiem Hatch. 1.8 zrobiony w
      Niemczech, kupiony w Polsce, jedna z pierwszych partii - od ponad 2 lat,
      zrobiłem 70.000 km, żadnych łysych opon, a jeżdżę dość "dynamicznie" i
      większość tych km zrobiłem w W-wie, a to test dla samochodu niezły. Jedyne
      drobe awarie mam kiedy odbieram samochód po przeglądach - zawsze coś dupki źle
      złożą. Niestety recesja na tym rynku spowodowała wzrost kosztów serwisów, a nie
      wzrost jakości. Pewnie nie ma dobrych płac i co lepsi uciekają.
      • Gość: Grzesiek Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.iie.org.mx 01.06.01, 16:47
        jak dobrze zrozumiałem problem łysienia opon dotyczy wersji sedan i kombi.
        Jeśli problem ten nie dotyka wersji Hatchback to nie wygląda to na problem
        konstrukcji zawieszenia (chyba jest to samo). Czyżby pływ obciążenia za tylną
        osią ?
    • Gość: FF Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.12.01, 17:38
      Z tego co wiem to problem dotyczy jedynie wersji sedan i kombi.
      W którymś z numerów Auto-Świata, nie pamiętam dokładnie ale chyba ok. 3 - 4
      miesiące temu, opublikowany był test Focusa kombi po 100 000 km ( nie pamietam
      dokładnie ale chyba wersja 1,6 lub 1,8 cc). Po rozebraniu Focusa na części
      okazało się, że poza kilkoma innymi drobiazgami, wystąpił ten problem.
      W tej sprawie rozmawiano w rubryce obok z jakimś przedstawicielem Forda z
      Niemiec, który powiedział że istotnie jest to wada konstrukcji tylnego
      zawieszenia( które różni się w przypadku kombi i sedana od wersji hatchback)
      ale w tej chwili wada ta już została wyeliminowana. Zgodnie z tym oświadczeniem
      obecnie produkowane egzemplarze powinny być pozbawione tej przypadłości, nie
      wiem tylko niestety od kiedy.
      Acha, a wracając do testu, to było to porównanie FF, VW Golf IV i Opla Astry
      II, i jednak w ogólnym podsumowaniu FF zajął i tak I miejsce, z dużą przewagą
      nad Oplem i VW :)))))))).

Pozdrawiam
      FF
    • gosia_bb3 Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? 07.05.02, 16:21
      dokłądnie- nigdy więcej FOCUSA - mam z nim same problemy , włożyłam w NOWY
      samochód już około 5 tys. - mam go pół roku, cały czas coś!!! Zjeżdża na lewo,
      jak jadę powyżej 80, ściera opony, pali jak smok (1.6) - około 11 litrów w
      mieście!!!!
      • Gość: FF Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.05.02, 16:31
        gosia_bb3 napisał(a):

> dokłądnie- nigdy więcej FOCUSA - mam z nim same problemy , włożyłam w NOWY
        > samochód już około 5 tys. - mam go pół roku, cały czas coś!!! Zjeżdża na lewo,
        > jak jadę powyżej 80, ściera opony, pali jak smok (1.6) - około 11 litrów w
        > mieście!!!!

Gosia, a jeździć samochodem to Ty umiesz?
        Ja też mam Focusa od 3 lat, nie włożyłem w niego nic oprócz przeglądów i wymiany
        elementów zużytych (olej itp), nie zjeżdża w lewo ani w prawo ani powyżej ani
        poniżej 80 km/h, nie ściera opon, nie pali jak smok.... .
        A poza tym jest to najlepszy samochód jaki miałem dotychczas w życiu.
        Pozdrawian
        FF

PS. Tak przy okazji, moja rada od serca: kup sobie hulajnogę. Wszystkie
        wspomniane przez Ciebie dolrgliwości na pewno nie będą mieć miejsca.
        PS
        • Gość: Henry F Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 07.05.02, 21:20
          Focus to jest to. super samochód, opony to sprawa przeszła (dotyczyła tylko
          sedanów i kombi) Tak trzymajacego sie drogi samochodu jeszcze nie miałem - cacko
          • Gość: Krzysiek Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.ausys.se / 172.17.139.* 07.05.02, 21:22
            Moze mi wyjasnisz dlaczego przeszla, skoro nie bylo Z A D N Y C H zmian
            konstrukcyjnych???
        • gosia_bb3 Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? 08.05.02, 16:55
          Tak myślałąm że jak kobieta powie że ma problemy z autem - to na 100% nie umie
          jeżdzić!No coż faceci to szowiniści. Focus to mój 3 samochód - przejezdzam
          rocznie około 50 -70 tys. - samochod to podstawa mojej pracy.
          Przed Focusem miałam CLio i Accenta - i musze powiedzieć że nie miałam z nimi
          żadnych problemów w porównaniu z Fordem !
          Przyzbaję ten samochód ma wiele zalet , ale niestety się na nim bardzo
          sparzyłam.pzdr.
      • Gość: obi. Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 07.05.02, 22:05
        gosia_bb3 napisał(a):

> dokłądnie- nigdy więcej FOCUSA - mam z nim same problemy , włożyłam w NOWY
        > samochód już około 5 tys. - mam go pół roku, cały czas coś!!!

Skoro masz go dopiero pół roku, to na co wydałaś 5 tysięcy? Dlaczego nie
        korzystasz z gwarancji?

Pozdr
    • lipshits Focus jak kazdy zasyfiony samochod Forda 07.05.02, 16:38
      ma wiele problemow a bedzie jeszcze wiecej. Odradzam Fordy bo zycie jest za
      krotkie.
    • Gość: Marek Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 07.05.02, 18:35
      Wyglada ze wiele osob ma ten problem:
      www.fordfocusbrakeproblems.com/Discussion/tocproto.htm
      • Gość: Marek ^^^Zwolenicy Focusa koniecznie powinni przeczytac IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 08.05.02, 19:53
      • Gość: Marek ^^^to moze im przejdzie bycie zwolennikami Focusa IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 08.05.02, 19:58
      • Gość: Marek ^^^bo mi sie wlosy jerza jak to czytam IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 08.05.02, 19:58
        • Gość: wrona nie toleruję przedszkolaków "jerzow"-mareczków IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 10:12
    • Gość: Henry F Re: F.FOCUS lyse opony w tyle - WADA KONSTRUKCYJNA?? IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 07.05.02, 21:23
      pamietajcie o jeden sprawie (potwierdzone przez mistrza ) co 15 tys km należy
      przekładać opony przód na tył i odwrotnie. Opony wtedy posłóza na wiele
      kilometrów
      • Gość: Kicur Do Gosi i innych......2002 IP: *.bielsko.msk.pl 07.05.02, 22:19
        Gosiu! Ale o co chodzi: do NOWEGO Focusa włożyłaś tyle forsy??? PO CO???
        I jak Ci 1.6 (też mam) latem pali 11 l - to trzeba coś wyregulować, mi pali 9,5
        przy dynamicznej jeździe - sedan.

Natomiast dla wszystkich trochę faktów bieżących. Od czasu napisania tego postu
        (swoją drogą: czyj post tak długo utrzymuje się w czołówce;)?) to się
        wydarzyło: dwukrotnie w 2001 r. miałem jeszcze ustawianą zbieżność, dostałem
        komplet prawie nowych opon (drugi!) i mam obiecane następne 2 sztuki, jeśli
        problem nie ustąpi. ASO powiedziała, że nie zostawi sprawy, mimo, że Focus ma
        już ponad 2 lata i prawie 56.000 km.
        Dopiero założyłem opony letnie, więc nie wiem co w tej chwili, ALE: problem NIE
        występuje na zimówkach, a nawet tył cały NIE zużywa się w porównaniu z przodem.
        Skutkiem ubocznym jest to, że mam w tej chwili jeden prawie nowy komplet opon
        letnich plus drugi komplet w dużym stopniu zużyty. No i zimówki oczywiście, ale
        za nie zapłaciłem.

Ogólnie z Focusa mimo to jestem baaaardzo zadowolony, już kilka razy
        przejechałem nim całą Europę i... POLECAM GO!!
        • gosia_bb3 Re: Do Gosi i innych......2002 08.05.02, 16:50
          CZeść!
          Ja też kochałam ten samochód - piękny, złoty sedan - NAPRAWDĘ BYŁ CUDOWNY
          =PRZEZ 3 MIESIĄCE!!! Potem zaczęly się same problemy - z gwarancją też - jako
          że nie chciałam się znimi użerac a potrzebowałąm auta - placiłam! Teraz się go
          pozbywam.
          • Gość: Kicur Gosiu.... IP: *.bielsko.msk.pl 08.05.02, 17:32
            gosia_bb3 napisał(a):

> CZeść!
            > Ja też kochałam ten samochód - piękny, złoty sedan - NAPRAWDĘ BYŁ CUDOWNY
            > =PRZEZ 3 MIESIĄCE!!! Potem zaczęly się same problemy - z gwarancją też - jako
            > że nie chciałam się znimi użerac a potrzebowałąm auta - placiłam! Teraz się go
            > pozbywam.

Nie gniewaj się, że tak powiem, ale to prawda: TY ZAWALIŁAŚ. Wiem, że wykłócać
            się o należne nam prawa nie jest rzeczą przyjemną, ale mi też na pierwszy rzut
            krzyknęli: "Opony nie podlegają gwarancji". Bzdura - podlegają, jeśli zużywają
            się nienormalnie, a POZA TYM (lub może przede wszystkim) jest RĘKOJMIA i NIC,
            powtarzam, NIC nie jest z niej wyłączone.
            Nie dziwię się, że pozbywasz się auta, ale powtarzam (nie chowaj urazy - to
            przestroga dla innych): TO (niestety) TWOJA WINA. Biorąc pod uwagę oczywiście
            nasze polskie realia, bo generalnie to oczywiście wina Forda, przede wszystkim
            ASO, bo ono jest (w wypadku Forda) zarówno gwarantem jak i sprzedawcą, czyli
            odpowiedzialnym z tyt. rękojmii.
            • gosia_bb3 Re: Gosiu.... 08.05.02, 19:41
              Możliwe że zawaliłam - ale nie masię swoje też wywalczyłam....Nie zmienia to
              jednak faktu , że trafił mi się wyjątkowo beznadziejny egzemplarz. Za miesiąc
              odbieram Clio 1.4 16 V extreme- piękny!
              Teraz jeżdżę służbową Corollą - wiem , że takich samochodów w firmach się nie
              szanuje - dlatego otaczam ją staranną opieką, zobaczeymy jakie te toyotki...
              • Gość: Krzysiek Re: Gosiu.... IP: *.ausys.se / 172.17.139.* 08.05.02, 19:56
                Hmmm, Clio to tez nie sa superbezawaryjne auta. Musisz o tym pamietac, ale moze
                tym razem bedziesz miala wiecej farta, czego Ci serdecznie zycze.
                • gosia_bb3 Re: Gosiu.... 09.05.02, 12:05
                  Dziękuję ci Bardzo - też mam taką nadzieję!
                  Użytkownicy Fordów - nie zrozumcie mnie źle - to piękne auta i nic im nie
                  odejmuję - zrozumcie mnie jednak - z moim Focusem miałam za dużo problemów!
                  Życzę szerokiej drogi!
    • Gość: wrona Re: F.FOCUS lyse opony w tyle i nie tylko! IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 19:16
      Po pierwsze ,zawieszenia 3,4,5 drzwiowe są jednakowe a inne jest tylko kombi.
      Po drugie, od styczniw 2001 zmodernizowano zawieszenie dostosowują je do
      warunkow eksploatacyjnych. Co to znaczy? Po prostu nie kazdy kierowca jeździ
      tak samo, po tych samych drogach, z tym samym obciążeniem, z tym samym
      silnikiem i na jednakowych oponach. Generalnie zawieszenie w tym samym nadwoziu
      jest w dwóch wersjach. 1,4-1,6 oraz 1,8> .Jesli czegoś istotnego nie wymieniłem
      to dodajcie sobie sami. Jak więc widzicie naprawde trudno jest skonstruowac a
      później ustawić zawieszenie idealne. Jak wyglada to w praktyce kazdy zauwazył
      na rajdach ale nie tych krajowych a RSMŚ gdzie poziom jest najwyższy.
      Praktycznie pierwszy etap jest stracony na ustawianie zawieszenia, mimo że
      dzień przed rajdem jest sesja poswięcona tylko na jazdy testowe. Jesli teraz
      spojrzycie na urządzenia na ktorych dilerzy ustawiaja zawieszenia to wyniki są
      do przewidzenia. Teraz na poważnie. Kazde dane regulacyjne maja tolerancje. Po
      to są wymyślone, aby małe blędy w ustawieniu nie wymagaly korygowania. Ale jest
      i druga strona tych tolerancji. Jeżeli diagnosta, kąt pochylenia koła prawego
      będzie miał w plusowej odchylce a a koła lewego w minusowej odchylce to może
      powiedzieć że wszystko jest w normie. Jezeli natomiast będzie miał wyobraźnię
      to skoryguje ustawienie do odchylki jednakowej i do tej tolerancji dostosuje
      zbieżność. Prawda że jest to proste. Teraz jeżeli włściciel powie, że lubi
      ostrą jazdę, to jeszcze zbieżność dostosuje w ramach odchylki, do jego stylu
      jazdy. Myślę że takie wyjaśnie pomoże Wam zrozumieć "wady konstrukcyjne " w
      samochodach. Już na koniez dodam że opony o małych oporach toczenia lubią małą
      zbieżność a inne większą zbieżność. Oczywiście jeżeli jeździcie z obciążeniem
      to juz inna bajka. pozdrawiam wszystkich diagnostów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka