Dodaj do ulubionych

POMÓŻCIE!! PROBLEM W VW GOLF3

27.01.06, 15:59
Niedawno znajomy zwrócił moją uwagę na problem w moim samochodzie (VW golf3,
95r, manual, 1,6i).Ja pewnie jeżdząc nim codziennie przyzwyczaiłem się do
tego i nie zwracałem na to uwagi, dodam że sięgając pamięcią usterkę tą mam w
aucie od 2-3 miesięcy...
Otóż BARDZO ciężko wchodzi mi pierwszy bieg!! Ale tylko wtedy gdy chcę
wrzucić jedynkę bezpośrednio z trójki,4,5,wstecznego. Problem znika gdy
skrzynię wrzucę na drugi bieg - i dopiero na pierwszy! Dlatego zawsze chcąc
wrzucić jedynkę zawsze najpierw szybko na 2, i dopiero bezpośrednio na 1.
Dla pewności dodam że z dwójki jedynka wchodzi naprawdę lekko,
bezproblemowo!! Niestety z innych biegów nie da rady (no chyba że zaprę się
dwoma nogami - może wtedy;) )..
Mi osobiście to nie przeszkadza, ale za jakiś czas mam zamiar sprzedać auto,
i boję się żeby ta usterka nie zamieniła się w jakiś kosztowny wydatek ;(
JAK MYŚLICIE, CZY POWINIENEM SIĘ TYM ZACZĄĆ MARTWIĆ?? CO TO MOŻĘ BYĆ ZA
USTERKA??
Obserwuj wątek
    • martinezzz23 Re: POMÓŻCIE!! PROBLEM W VW GOLF3 27.01.06, 16:23
      Oczywiście dodam że nie wrzucam jedynki przy prędkości 60-80 km/H! Nie jestem
      typem który się zastanawia "co będzie jak wrzucę wsteczny przy 100km/h ;) ).
      Chodzi o to że po wychamowaniu nie wchodzi najzwyczajniej jedynka - konieczne
      jest przerzucenie na 2 - i dopiero na 1.
      Pozdrawiam
      • robert888 Re: POMÓŻCIE!! PROBLEM W VW GOLF3 27.01.06, 16:29
        masz pewnie testową wersję skrzyni sekwencyjnej. Taką z epoki kamienia
        rzucanego.
        • bayerische.motoren.werke Masz złom 27.01.06, 16:32
          Taka usterka ze musisz to cos zezlomowac ( jesli cie na to stac oczywiscie baranie)
      • edek40 Re: POMÓŻCIE!! PROBLEM W VW GOLF3 27.01.06, 16:31
        Trudno na odleglosc ocenic stopien trudnosci. Np. mazdy kochaja miec uszkodzony synchronizator 2 biegu. Dwojka po prostu ciezko wchodzi i juz. Te przypadlosc nalezy pokochac, poniewaz nie ma zamiennikow, a oryginaly do tanich nie naleza. Z reszta ta usterka nie jest szczegolnie uciazliwa, bo dwojki uzywa sie z reguly przy niewielkich predkosciach, gdzie precyzja manewrow samochodem jest istotniejsza niz precyzja i szybkosc wrzucania biegu.
    • emes-nju Re: POMÓŻCIE!! PROBLEM W VW GOLF3 27.01.06, 16:37
      Z cala pewnoscia cos w wyjasnieniu popierd..., ale sprobuje :-)

Jak uczylem sie na szofera, na pf 126p, dosc czesto mialem klopoty z wrzuceniem jedynki. Instruktor tlumaczyl mi, ze warto wtedy wrzucic dwojke i zaraz potem jedynke. ZAWSZE sie sprawdzalo. Wyjasnien instruktora dokladnie nie pamietam - skleroza. Cos tlumaczyl, ze biegi 1 i 2 sa na tym samym walku i cos sie ustawia i ulatwia wrzucenie jedynki. Sskrzynia biegow to czarna magia, przyprawiajace mnie o wysypke (a silnika nie wolno dotykac bo ma on takie dziurki, w ktorych wybucha!) wiec nic wiecej nie napisze. Moze ten typ tak ma :-)
      • martinezzz23 Re: POMÓŻCIE!! PROBLEM W VW GOLF3 27.01.06, 17:04
        Jak już mówiłem mi to nie przeszkadza, martwi mnie tylko ta kwestia w przypadku
        sprzedaży..już słyszę te komentarze: "Panie, tu jest skrzynia do wymiany.."
        Najprościej oczywiście pojechać do mechanika, jednaj tak jestem na 100% pewien
        usłyszeć stałą regułkę:
        "No ja w tej chwili nie wiem co tam się dzieje. Musi pan zostawić, my to
        rozkręcimy i dopiero wtedy wyjdzie co jest nie tak..."
        ...a potem przy odbiorze usłyszę kwotę 500-700, jak nie więcej - o zgrozo!!
        Myślę że moja skrzynia zdecydowanie nie jest z epoki kamienia rzucanego,
        zdecydowanie skrzynia z Twojego fiaciora 125p "kapelusza" jest bliższa temu
        pojęciu!!! Respect ;)
        • emes-nju Re: POMÓŻCIE!! PROBLEM W VW GOLF3 27.01.06, 17:09
          No nie! Maluchem to ja posuwalem tylko na kursie, a bylo to 18 lat temu :-)

Mysle, ze skoro Tobie usterka (najprawdopodobniej padl synchronizator - jedynke wlaczasz przez dwojke niejako korzystajac z jej synchronizatora bo sa na wspolnym walku - tak to, byc moze blednie, rozumiem) nie przeszkadza, jezdzij dalej. Przed sprzedaza sie bedziesz martwil :-)
          • martinezzz23 Re: POMÓŻCIE!! PROBLEM W VW GOLF3 27.01.06, 17:13
            Ta uwaga o fiacie nie była do Ciebie, tylko do tego ćwiercia który jakieś uwagi
            co do kamienia rzucanego wnosi!
            A tak prywatnie to absolutnie nie mam nic do właścicieli fiatów, maluchów,
            wartburgów...Na pewno nie mają ich z przyjemności tylko z konieczności.Zresztą
            widać jak łatwo Polacy zapominają czym pomykali 4-5 lat temu...
            No nic, chyba rzeczywiście będę się martwił przy sprzedaży, zresztą kto wie co
            się stanie do tego czasu ;)
            A synchronizator to element który się wymienia czy reguluje?
            • emes-nju Re: POMÓŻCIE!! PROBLEM W VW GOLF3 27.01.06, 17:24
              Synchronizator sie wymienia. W samym zabiegu najdrozsza jest operacja wyjecia i zalozenia skrzyni biegow. Tym bardziej, ze w starszym aucie warto wtedy "profilaktycznie" wymienic sprzeglo i uszczelniacz tylu silnika.
              • wahacz Re: POMÓŻCIE!! PROBLEM W VW GOLF3 27.01.06, 17:55
                Trafna terapia. Masz padnety synchronizator pierwszego biegu. Slusznie tez
                powiedziano ze warto sprawdzic inne rzeczy przy okazji bo najdrozsza jest
                robocizna. Jak sie wymienia synchronizator to rozklada sie cala skrzynie warto
                wiec moze wymienic wszystkie synchronizatory bo nie sa one zazwyczaj drogie (do
                niektorych zabojadow okolo 90 zl, do Tojki okolo 120 zl).
                • waskes29 Re: POMÓŻCIE!! PROBLEM W VW GOLF3 27.01.06, 17:57
                  Sprawdz i wyreguluj mechanizm zmiany biegow sa dwa rodzaje na linkach i na
                  wodzikach a jak to wina synchronizatorow to olej to nie ma sensu bawic sie w
                  kosztowna wymiane skoro druga skrzynie biegow kupisz za 300-500zl.
                  • martinezzz23 Re: POMÓŻCIE!! PROBLEM W VW GOLF3 27.01.06, 18:03
                    No cóż..w takim razie chciałem wszystkim podziękować;) Myślę że będę jeździł
                    jak jeździłem, mam nadzieję sprzedać auto dopiero po wakacjach więc tak jak
                    jeden z was radził - wtedy będę się martwił ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka