Dodaj do ulubionych

dlaczego sedany nie mają wycieraczek?

07.02.06, 21:27
mógłby mi to ktoś przekonująco wyjaśnić? Argumenty, że szyba ma taką
konstrukcję, że woda sama spływa, odrzucam od razu.
Po pierwsze tylnia szyba w sedanie niewiele różni się od pochylenia szyby
hatchbacka.
Po drugie konia z rzędem temu, który chce wyjechać tyłem z parkingu,
potrzebuje widoczności przez tylnią szybę, która jest mokra i zaparowana, i
załatwi sobie tą widoczność samym ogrzewaniem.
Obserwuj wątek
    • robert888 mają, np P406, Vectra 07.02.06, 21:29
      kup se taki i nie marudź
      • sakii Re: mają, np P406, Vectra 07.02.06, 21:40
        łał, jeden na sto sedanów ma wycieraczkę. Ludzie się chyba w kolejkę po nie
        ustawią./
        • robert888 Re: mają, np P406, Vectra 07.02.06, 21:49
          sakii napisał:

> łał, jeden na sto sedanów ma wycieraczkę. Ludzie się chyba w kolejkę po nie
          > ustawią./

tacy jak ty, bezwzględnie powinni juz sie spieszyć, zwłaszcza że 406 to w
          salonach biały kruk. A nawiasem - jak ci szyby tak parują że przez tylnia nic
          nie widać to nie żłop tyle piwska, albo popraw wentylacje w aucie. Jest cos
          takiego jak filtr kabinowy - czasem to wypada wymienić. Niektórym to wszystko
          przeszkadza.
        • sakii Re: mają, np P406, Vectra 07.02.06, 21:53
          i po co ta agresja? po co ta złośliwość? Zbaczasz z tematu. A pytanie jest
          proste. Czemu sedany nie mają wycieraczek z tyłu?
          • laszlo.kovacs Re: mają, np P406, Vectra 07.02.06, 21:57
            proste. jak zawsze chodzi o ciecie kosztow
          • przemekthor Re: mają, np P406, Vectra 07.02.06, 22:52
            Bo tak sie utarlo i juz. Kombi maja relingi dachowe, a sedany nie.

Raz widzialem sedana z wycieraczka, renault 19 chamade. Wygladal dziwnie.
          • etom Re: mają, np P406, Vectra 08.02.06, 03:13
            Hatchback ma sciety prawie pionowo tyl ,wiec wytwarza sie za nim wieksze
            podcisnienie powodujace zawirowania powietrza "podnaszace" z drogi kurz.
            Sedan ma dalej wysuniety tyl w stosunku do szyby co zmniejsza to podcisnienie
            (wypelnia jakby ta luke)a na dodatek ten wystajacy tyl odgradza szybe od drogi.

Tak na marginesie - zakladanie spoilerow dachowych w celu ograniczenia
            zabrudzenia szyby ma sens jedynie wtedy ,gdy montuje sie je tak by byla luka
            pomiedzy nimi i dachem.Powoduje to "nadmuch" powietrza z gory na szybe
            izolujacego ja od brudu podnoszonego z drogi.

Spoilery szczelnie przylegajace do dachu "wydluzaja" go ,skutkiem czego tylna
            plaszczyzna jest bardziej zblizona do pionu ,powodujac jeszcze wieksze
            zasysanie powietrza (kurzu) znad drogi.
          • robert888 Re: mają, np P406, Vectra 08.02.06, 08:39
            jaka agresja? ty weź sie facet nie przeceniaj:)
      • zdecydowany4 Re: mają, np P406, Vectra 07.02.06, 22:37
        Wujek sam nie nie marudź bo vectra sedan nie ma tylnej wycieraczki. Wycieraczka
        jest w hatchbacku:):):):)
        • mis.z.wiertarka Re: mają, np P406, Vectra 07.02.06, 22:57
          rownie dobrze mozna spytac o to dlaczego boczne szyby nie maja wycieraczek.
          bo sie tak utarlo?
          he he he he

nie. bo nie ma takiej potrzeby.
        • robert888 Re: mają, np P406, Vectra 08.02.06, 08:39
          wujek, sam nie marudź bo lepiej wiem co mam w swoim aucie. I nie mów mi że
          vektra to hatchback, bo jej sie podnosi tylna klapa. Z profilu wygląda zupełnie
          inaczej niż sedan?
          • microprofesor Re: mają, np P406, Vectra 08.02.06, 15:52
            a może liftback ?
    • pudlisko Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 00:16
      Nissan 200sx S14, sportowe autko, w dodatku sedan i to z wycieraczką:)
    • hudefak Bo taka jest aerodynamika 08.02.06, 00:25
      Płaska powierzchnia bagażnika powoduje w czasie jazdy to, że krople deszczu są
      odsysane poza szybę - na obszar tylnych świateł. Najlepiej zobaczyć na zdjęciach
      z tunelu przy pomiarze Cx.
      • romantic5 Re: Bo taka jest aerodynamika 08.02.06, 08:54
        Kup stara MAZDE 323 (1988-92). Sedan tez mial wycieraczke na tylnim oknie.
        Bedzies mial spokoj.
        Wspomogajac ,,inteligentnym na inny sposob,, nabywasz doszwiadczenia. Przrcz z
        agresja na forum.
        • niki27 Re: Bo taka jest aerodynamika 12.02.06, 15:11
          Nieprawda. Mazda 323 z tych rocznikow w wersji sedan NIE MIALA wycieraczki.
          Kochana tesciowa powozi, to wiem co mowie.
    • przechodzien2 Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 09:46
      No i dostales odpowiedz :) jak to na tym forum bywa. Swoja droga mnie to tez
      dziwi ze sedany nie maja wycieraczek. Pozdrawiam.
      • robert888 Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 09:57
        on nie chciał odpowiedzi, chciał się podroczyć. No i podroczylismy się. A jeśli
        szuka sedanów z wycieraczkami to dostał kilka przykładów że takie istnieją.
        Następny problem jaki będziemy "rozstrząsać" to np. dlaczego nie ma na
        wyposażeniu samochodu trzepaczek do dywaników. Albo, dlaczego kierunkowskazy na
        błotnikach nie mają regulacji wysokości snopu światła. Wtedy mogłyby byc np.
        xenonowe.
        • w_r_e_d_n_y Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 19:14
          robert888 napisał:

> on nie chciał odpowiedzi, chciał się podroczyć. No i podroczylismy się.

ch...a tam sie droczysz po prostu NIE WIESZ dlaczego tak jest ale MUSISZ cos od
          siebie napisac bo inaczej dzien masz stracony :-((

> Następny problem jaki będziemy "rozstrząsać" to np. dlaczego nie ma na
          > wyposażeniu samochodu trzepaczek do dywaników. Albo, dlaczego kierunkowskazy
          > na błotnikach nie mają regulacji wysokości snopu światła. Wtedy mogłyby byc
          . np. xenonowe.

cienki jestes a to co piszesz to chyba tylko w twoim mniemaniu jest sarkazm
          dla mnie to gledzenie bez ladu i skladu starej baby

brak wycieraczek w sedanach jest jak najbardziej uzasadniony
          powyzej ETOM to juz wyjasnial ,ale ty sie do tego nie odnosisz bo pewnie nic z
          tego i tak nie zrozumiales
          • mis.z.wiertarka Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 19:36
            > cienki jestes a to co piszesz to chyba tylko w twoim mniemaniu jest sarkazm
            > dla mnie to gledzenie bez ladu i skladu starej baby

taaa.ty za to jestes gruby jak penis slonia i oplywasz s.... madroscia.
            • w_r_e_d_n_y Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 22:45
              mis.z.wiertarka napisała:

> > cienki jestes a to co piszesz to chyba tylko w twoim mniemaniu jest
              > > sarkazm
              > > dla mnie to gledzenie bez ladu i skladu starej baby
              >
              > taaa.ty za to jestes gruby jak penis slonia i oplywasz s.... madroscia

no i nie gadalem ???
              • mis.z.wiertarka Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 22:47
                > no i nie gadalem ???

nie wiem. forum ma ograniczone mozliwosci i widac tylko pismo.
                • pocieszne Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 09.02.06, 00:55

> > no i nie gadalem ???
                  >
                  > nie wiem. forum ma ograniczone mozliwosci i widac tylko pismo.

a ja to slysze :-)
                  uzywam programu czytajacego tekst
                  • mis.z.wiertarka Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 09.02.06, 00:57
                    pocieszne napisał:

> mis.z.wiertarka napisała:
                    >
                    > > > no i nie gadalem ???
                    > >
                    > > nie wiem. forum ma ograniczone mozliwosci i widac tylko pismo.
                    >
                    > a ja to slysze :-)
                    > uzywam programu czytajacego tekst

jesli ma na imie ela,170 cm wzrostu,sensowne cycki- to tez chce :-)
      • mis.z.wiertarka Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 09:58
        a ich brak na bocznych szybach nie zaskakuje?
        :-)
        • dopracowanywkazdymcalu Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 11:03
          > a ich brak na bocznych szybach nie zaskakuje?
          > :-)

Jak kiedys zrobisz prawko i pojezdzisz troche sam samochodem to cie nie bedzie
          zasakiwal brak bocznych wycieraczek.
          • mis.z.wiertarka Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 11:31
            > Jak kiedys zrobisz prawko i pojezdzisz troche sam samochodem to cie nie
            bedzie
            > zasakiwal brak bocznych wycieraczek.

nie rozumiem twojego belkotu. czy jestes pewny ze odpowiadasz na moj post?
            • dopracowanywkazdymcalu Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 11:50
              > nie rozumiem twojego belkotu.

Nie bede cie zmuszal do myslenia. Wiem ze niektorych to boli, tak ze nie
              odpisuj.
              • mis.z.wiertarka Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 11:54
                dopracowanywkazdymcalu napisał:

> Nie bede cie zmuszal do myslenia. Wiem ze niektorych to boli, tak ze nie
                > odpisuj.

bo mam wrazenie ze cie wlasnie musialo mocno bolec jak odpisywales. tak to
                wyglada.
                • dopracowanywkazdymcalu Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 12:05
                  > bo mam wrazenie ze cie wlasnie musialo mocno bolec jak odpisywales.

Takie masz wrazenie?
                  Definicja slowa Projekcja z slownika trudnych wyrazow
                  1. W psychoanalizie: jeden z mechanizmów obronnych Ego, polegający na
                  przypisywaniu innym ludziom własnych negatywnych uczuć, cech lub motywów
                  postępowania, które zostały wyparte do podświadomości, ponieważ budziły lęk
                  bądź też z innych względów nie mogły być przez jednostkę zaakceptowane; wg
                  założeń psychoanalizy treści wyparte ze świadomości funkcjonują dalej w
                  podświadomych warstwach osobowości; w przypadku projekcji ujawniają się one w
                  postaci nadmiernego uwrażliwienia na dostrzeganie nie akceptowanych u siebie
                  cech w zachowaniu innych osób, prowadząc do nieadekwatnej interpretacji tych
                  zachowań.
                  2. W innych teoriach psychodynamicznych: proces nieświadomego przypisywania
                  własnych przekonań, wartości lub innych procesów subiektywnych innym. Użycie
                  to, typowe dla podejścia Melanie Klein, ma inną konotację. Proces jest tutaj
                  postrzegany jako normalny aspekt rozwoju psychologicznego i nie musi
                  odzwierciedlać skłonności nerwicowych.
                  • mis.z.wiertarka Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 12:22

> > bo mam wrazenie ze cie wlasnie musialo mocno bolec jak odpisywales.
                    >
                    > Takie masz wrazenie?
                    > Definicja slowa Projekcja z slownika trudnych wyrazow
                    > 1. W psychoanalizie: jeden z mechanizmów obronnych Ego, polegający na
                    > przypisywaniu innym ludziom własnych negatywnych uczuć, cech lub motywów
                    > postępowania, które zostały wyparte do podświadomości, ponieważ budziły lęk
                    > bądź też z innych względów nie mogły być przez jednostkę zaakceptowane; wg
                    > założeń psychoanalizy treści wyparte ze świadomości funkcjonują dalej w
                    > podświadomych warstwach osobowości; w przypadku projekcji ujawniają się one w
                    > postaci nadmiernego uwrażliwienia na dostrzeganie nie akceptowanych u siebie
                    > cech w zachowaniu innych osób, prowadząc do nieadekwatnej interpretacji tych
                    > zachowań.
                    > 2. W innych teoriach psychodynamicznych: proces nieświadomego przypisywania
                    > własnych przekonań, wartości lub innych procesów subiektywnych innym. Użycie
                    > to, typowe dla podejścia Melanie Klein, ma inną konotację. Proces jest tutaj
                    > postrzegany jako normalny aspekt rozwoju psychologicznego i nie musi
                    > odzwierciedlać skłonności nerwicowych.

tez mam dla ciebie sympatyczna formulke. swietnie charakteryzuje osobe ktora
                    bez sensu odpisuje i jeszcze wciska innym ze to oni sa winni.
                    patrz i podziwiaj:

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=19736
                    • dopracowanywkazdymcalu Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 12:48
                      > tez mam dla ciebie sympatyczna formulke. swietnie charakteryzuje osobe ktora
                      > bez sensu odpisuje i jeszcze wciska innym ze to oni sa winni.

Ja nic nie sugerowalem kogo dotyczy definicja ktora podalem. Ale skoro
                      odbierasz to jako atak na siebie, bo kojazy ci sie z toba to juz nie moj
                      problem.
                      • mis.z.wiertarka Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 12:51
                        > Ja nic nie sugerowalem kogo dotyczy definicja ktora podalem. Ale skoro
                        > odbierasz to jako atak na siebie, bo kojazy ci sie z toba to juz nie moj
                        > problem.

swietnie sie sklada bo ja rowniez nie pisalem ze mowa o tobie.skad
                        przypuszczenie wiec ze jest jakis problemna tej plaszczyznie?

no ale wrocmy do tematu.
                        wiec wujka kombi mniej sie brudzilo z tylu jak sedan cioci?
                        tak to zaobserwowales?
                        • dopracowanywkazdymcalu Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 12:54
                          > swietnie sie sklada bo ja rowniez nie pisalem ze mowa o tobie.

Ciesze sie ze w tym jestesmy obaj zgodni ze to twoje nie o mnie bylo.
      • darek9999 Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 16:19
        kończące się nadwozie powoduje powstawanie wirów powietrza zasysających z
        jezdni bród i wodę.jest tym większy im wyższe jest w tym miejscu auto.dlatego
        problem ten dotyczy głównie kombi i hatchbacków,które w dodatku mają blisko
        krawędzi auta szybę,która bardzo się brudzi(wycieraczka tylna nie jest po
        to,aby zbierać wodę,ale brud)sedan nie dość,że jest niższy to jeszcze ma
        oddaloną szybę.to jest opinie człowieka(nie moja)zajmujacego sie wzornictwem
        przemysłowym
    • wojtek33 Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 10:29
      Bo nie jest potrzebna, a cofać, szczególnie na ciasnym parkingu dużo łatwiej
      jest przy użyciu lusterek.
      • dopracowanywkazdymcalu Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 11:02
        > Bo nie jest potrzebna, a cofać, szczególnie na ciasnym parkingu dużo łatwiej
        > jest przy użyciu lusterek.

Jasne ze miedzy dwa auta najlepiej wjechac uzywajac lusterek. Natomiast aby jak
        najblizej dojechac do tylnej sciany to juz o wiele lepiej sie obrocic i przez
        tylna szybe patrzec. To samo jesli chodzi o szybsz cofanie na dlozszym odcinku -
        o wiele prosciej i BEZPIECZNIEJ !! jest patrzec przez tylna szybe lusterakami
        nie zobaczysz wszystkiego co tam jest na drodze na srodku np.
    • dopracowanywkazdymcalu Glupota odpowiedzi jest zastanawiajaca. 08.02.06, 10:58
      Jesli odpowiedzia jest ciecie kosztow to dlaczego w hatchbakach nie jest to tak
      powszechne?

Ktos nawet napisal o dobrym nawiewie z tylu zeby nie parowaly - a co maja
      wspolnego wycieraczki z parowaniem szyb?

Poza tym jakies bzdurne wywody o tym ze sie lepi kuz bardziej do szyby.
      Otoz wycieraczki wsteczne sa przydatne najbardziej gdy pada deszcz i trzeba
      cofac. I kuz nie ma wtedy nic do rzeczy.

To samo jesli chodzi o zapytanie dlaczego nie ma w bocznych szybach. Jesli ktos
      nigdy nie mial auta, to nie wie ze az tak w bocznych szybach nie sa potrzebne.
      Natomiast Ci co mieli auto, a nawet nim jezdzili (a najlepiej i hatchbacka i
      sedana) to dobrze wiedza ze przydatnosc tylnych wycieraszczek istnieje i jest w
      obu modelach taka sama. Natomiast z dziwnych powodow w sedanach takowych
      wycieraczek nie ma
      • robert888 Re: Glupota odpowiedzi jest zastanawiajaca. 08.02.06, 11:04
        no to wyżyłes się na wszystkich, a teraz może sam nas oświecisz: dlaczego ich
        nie ma?
        • dopracowanywkazdymcalu Re: Glupota odpowiedzi jest zastanawiajaca. 08.02.06, 11:13
          > no to wyżyłes się na wszystkich, a teraz może sam nas oświecisz: dlaczego ich
          > nie ma?

Widzisz. bo ja nie wiem dalczego nie ma i przyznaje sie JA NIE WIEM DALCZEGO W
          SEDANACH NIE MA WYCIERACZEK.
          A nie wymyslam sobie, jak niektorzy, roznych bzdurnych powodow dlaczego by w
          sedanach mialo wycieraczek nie byc, tylko dlatego zeby nie wyszlo na jaw ze nie
          mam zielonego pojecia dlaczego tych wycieraczek tam nie ma.
          Tak wiec ja mam odwage sie przyznac ze NIE WIEM dlaczego w sedanach nie ma
          skoro w innych sa, w przeciwienstwie do wiekszosciu tu wypowiadajacych sie.
          • robert888 Re: Glupota odpowiedzi jest zastanawiajaca. 08.02.06, 11:24
            ok, przyjmuje wytłumaczenie:)
            jestem jednak bezradny bo w moim sedanie mam wycieraczkę:)
            • dopracowanywkazdymcalu Re: Glupota odpowiedzi jest zastanawiajaca. 08.02.06, 11:29
              > ok, przyjmuje wytłumaczenie:)
              > jestem jednak bezradny bo w moim sedanie mam wycieraczkę:)

I zaloze sie ze pomimo iz t sedan to czasem jej uzywasz. A w deszczowe dni to
              pewno nawet czesto.
              • mis.z.wiertarka Re: Glupota odpowiedzi jest zastanawiajaca. 08.02.06, 11:33
                > I zaloze sie ze pomimo iz t sedan to czasem jej uzywasz. A w deszczowe dni to
                > pewno nawet czesto.

mialem heczbeka bez tylnej wycieraczki i w deszczowe dni rzadko uzywalem :-)
              • robert888 Re: Glupota odpowiedzi jest zastanawiajaca. 08.02.06, 11:34
                jasne że uzywam. Zapłaciłem to uzywam, tak jak niektórzy halogeny w dzień:)

A tak powaznie to w ruchu wycieraczka nie jest mi potrzebna. Lotka na tylnej
                klapie powoduje że szyba jest sucha w trasie nawet w czasie dużego deszczu. A
                przy cofaniu? Rzadko się cofam - przeważnie w garazu, a wtedy i tak słucham
                parktronika i ogladam boczne lusterka.
                • dopracowanywkazdymcalu Re: Glupota odpowiedzi jest zastanawiajaca. 08.02.06, 11:59
                  > A
                  > przy cofaniu? Rzadko się cofam - przeważnie w garazu, a wtedy i tak słucham
                  > parktronika i ogladam boczne lusterka.

Mialem kiedys combi. Wcale nie zauwazalem ze ta wycieraczka jest mi potrzebna.
                  Czasem sie jej uzywalo, czasem nie i juz.
                  Az przesiadlem sie na sedana i przyszedl taki dzien z kiepska pogoda i akurat
                  musialem pare manewrow zrobic i nagle... okazalo sie ze ta wycieraczka z tylu
                  cholernie duzo by ulatwila,a nawet byla niezbeda. I to potem wiele razy jeszcze
                  Tak to jest ze czasem jak sie cos ma to sie nie zauwaza potrzeby. Bo gdybym
                  mial to bym poprostu ja wlaczyl i nie rozmyslal o tym czy jest, czy ja
                  potrzebuje itd.
                  • mis.z.wiertarka Re: Glupota odpowiedzi jest zastanawiajaca. 08.02.06, 12:19
                    > Mialem kiedys combi. Wcale nie zauwazalem ze ta wycieraczka jest mi
                    potrzebna.
                    > Czasem sie jej uzywalo, czasem nie i juz.

i od razu widac ze klamiesz. wrocmy do punktu wyjscia. masz prawo jazdy?
                    • dopracowanywkazdymcalu Re: Glupota odpowiedzi jest zastanawiajaca. 08.02.06, 12:52
                      > masz prawo jazdy?

W przeciwienstwie do ciebie tak. A ty widziales kiedys samochod nie tylko na
                      zdjeciu?
                • przechodzien2 Re: Glupota odpowiedzi jest zastanawiajaca. 09.02.06, 23:31
                  Rozumiem ze jestes jednym z tych co nigdy nie ustapia. Nie cofasz, garaz masz
                  25 metrowy i nigdy nie stajesz w deszczu na swiatlach bo ich na twojej wsi nie
                  ma.
          • ktbb Re: Glupota odpowiedzi jest zastanawiajaca. 09.02.06, 15:13
            > Widzisz. bo ja nie wiem dalczego nie ma i przyznaje sie JA NIE WIEM DALCZEGO
            W
            > SEDANACH NIE MA WYCIERACZEK.
            To se poczytaj "jeźdźcu na wstecznym :)". Jest wystarczająca liczba
            tłumaczących to postów. Jeżdżę nawet teraz sedanem który jej nie ma i byłby to
            w nim zbędny wodotrysk. Widoczność przez szybę (jak się zapomnisz) pogarsza się
            ze względu na wyschnięty od elektrycznego grzania brud wewnatrz. Bo od mycia do
            mycia na zewnątrz jest czysto.
      • kodem_pl Nie do konca sie zgadzam... 12.02.06, 15:21
        W 307 (HB) szyba tylna jest uwalona juz po paru kilometrach jazdy zimowa pora.
        Wtedy nie da sie praktycznie nic przez nia zobaczyc bez uzycia wycieraczki i
        spryskiwacza. W 406 (sed) jak pada deszcz to szyba i tak jest przejrzysta, wiec
        nie ma sensu korzystania z wycieraczki, jak pada snieg to masz ogrzewanie tylnej
        szyby, a przy warunkach analogicznych do tych z opisu 307 szyba... praktycznie
        sie nie brudzi. Caly niemal brud jest na pionowych elementach tylnej klapy.

Pojazdy kombi brudza sie tak jak hb.
    • sakhal Nie ma .. 08.02.06, 11:26
      .. z powodow czysto technicznych. Poprostu w sedanie ciezko by bylo taka
      wycieraczke zamontowac w sposob funkcjonalny i do tego zeby to jakos wygladalo.
      W hatchbackach masz podnoszona cala klape zespojona z szyba, wiec bez problemu
      na klapie mozna umiescic wycieraczke.
      W sedanach (prawdziwych sedanach) gdzie klapa tylka jest oddzielnym ustrojem,
      takiej prostej mozliwosci juz nie ma. Do klapy sie nie da (nie funkcjonalne),
      do szyby tez nie za bardzo (nie praktyczne i jak by to wygladalo..)
      • dopracowanywkazdymcalu Re: Nie ma .. 08.02.06, 11:31
        > do szyby tez nie za bardzo (nie praktyczne i jak by to wygladalo..)

A tu jest chyba w szybie?
        us1.webpublications.com.au/static/images/articles/i18/1808_2mg.jpg
        • mis.z.wiertarka Re: Nie ma .. 08.02.06, 11:34

> > do szyby tez nie za bardzo (nie praktyczne i jak by to wygladalo..)
          >
          > A tu jest chyba w szybie?

oczywiscie. silnik wtopiony w szybe.
          • mis.z.wiertarka Re: Nie ma .. 08.02.06, 11:42
            > dopracowanywkazdymcalu napisał:

"Jesli odpowiedzia jest ciecie kosztow to dlaczego w hatchbakach nie jest to
            tak
            powszechne?"

ze wzgledu na inny kat szyby.

"Poza tym jakies bzdurne wywody o tym ze sie lepi kuz bardziej do szyby.
            Otoz wycieraczki wsteczne sa przydatne najbardziej gdy pada deszcz i trzeba
            cofac. I kuz nie ma wtedy nic do rzeczy."

kuz moze i nie ale kto wie co na to kuRZ?

"To samo jesli chodzi o zapytanie dlaczego nie ma w bocznych szybach. Jesli
            ktos
            nigdy nie mial auta, to nie wie ze az tak w bocznych szybach nie sa potrzebne."

dziwne. zawsze cofasz wprost? jak bede mial prafko bede cofal tylko prosto i
            tylko bedzie mi zalezalo zeby tylna szyba nie byla mokra? :-)

Natomiast Ci co mieli auto, a nawet nim jezdzili (a najlepiej i hatchbacka i
            sedana) to dobrze wiedza ze przydatnosc tylnych wycieraszczek istnieje i jest w
            obu modelach taka sama. Natomiast z dziwnych powodow w sedanach takowych
            wycieraczek nie ma.

nie wszystkie heczbeki maja,rzadko ktory sedan. im bardziej pionowa tylna szyba
            tym mniejsza potrzeba.

• w_r_e_d_n_y Re: Nie ma .. 08.02.06, 19:24

> im bardziej pionowa tylna szyba tym mniejsza potrzeba.

p.i.e.r.d.o.l.i.s.z akurat jest na odwrot
              • mis.z.wiertarka Re: Nie ma .. 08.02.06, 19:34
                w_r_e_d_n_y napisał:

> mis.z.wiertarka napisała:
                >
                > > im bardziej pionowa tylna szyba tym mniejsza potrzeba.
                >
                > p.i.e.r.d.o.l.i.s.z akurat jest na odwrot

ty nie wredny tylko glupi.
                • w_r_e_d_n_y Re: Nie ma .. 08.02.06, 22:46

> w_r_e_d_n_y napisał:
                  >
                  > > mis.z.wiertarka napisała:
                  > >
                  > > > im bardziej pionowa tylna szyba tym mniejsza potrzeba.
                  > >
                  > > p.i.e.r.d.o.l.i.s.z akurat jest na odwrot
                  >
                  > ty nie wredny tylko glupi.

moze napisz cos misiu o tych wycieraczkach - jezeli potrafisz
                  • mis.z.wiertarka Re: Nie ma .. 08.02.06, 22:48
                    > moze napisz cos misiu o tych wycieraczkach - jezeli potrafisz

a google to nie łaska?
                    www.google.pl/search?hl=pl&q=wycieraczki&btnG=Wyszukaj+w+Google&lr=lang_pl
        • robert888 auto dziwnie mi znajome:) 08.02.06, 11:39
        • sakhal Re: Nie ma .. 08.02.06, 11:40
          No dobra, ale to juz chyba Vectra Touring ? klapa jest polaczona na stale z
          szyba i otwiera sie jako calosc ?

Vectra sedan nie ma juz chyba z tylu wycieraczki hmm...

pozdrawiam
        • qwertys22 Re: Nie ma .. 08.02.06, 12:28
          a to jest sedan? bo moim zdaniem to liftback
    • dunczyk1960 Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 11:37
      Autor: sakii
      Data: 07.02.06, 21:27 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      mógłby mi to ktoś przekonująco wyjaśnić? Argumenty, że szyba ma taką
      konstrukcję, że woda sama spływa, odrzucam od razu.
      Po pierwsze tylnia szyba w sedanie niewiele różni się od pochylenia szyby
      hatchbacka.

Konstrukcja sedana,- "kufer" niedopuszcza wody/blota z jezdni na
      szybe,zaparowana tylna szybe mozesz oczyscic przyciskajac "defroster"
      (podgrzewacz tylnej szyby) , pewien model Corolla z lat 70-tych jako opcje mial
      wycieraczke tylnej szyby w sedan modelu - niewielu bylo chetnych za ten gadget
      zaplacic-wiec juz nie ma .
      • mis.z.wiertarka Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 11:46
        dokladnie.a najbardziej brudzi sie szyba kombi pomimo ze pionowa. tylko ze nie
        z gory a z dolu na nia pada :-)
        • rraaddeekk Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 12:56
          Stary ford mondeo sedan (4d-typowy sedan, nie jak niektórzy mylą 5 d liftback)
          ma (chyba za dopłatą lub wersja Ghia).

Wracajac do pytania.
          Obecnie mam hatchbacka, który potwornie brudzi szybę (nie wyobrażam sobie braku
          wycieraczki)
          Wcześniej maiłem liftbacka i jadąc w czsie deszczu dochodziło do takich
          sytuacji, że po kiludziesięci kilometrach szyba pozostawała zupełnie sucha (nie
          miałem dodatkowego spoilera dachowego).
          Tam wycieraczka przydałaby się tylko do przetarcia porannej rosy.
          • niknejm Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 16:20
            rraaddeekk napisał:

> Stary ford mondeo sedan (4d-typowy sedan, nie jak niektórzy mylą 5 d liftback)
            > ma (chyba za dopłatą lub wersja Ghia).

Też widziałem. Wygląda to co najmniej dziwnie.

Pzdr
            Niknejm
            • histe Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 08.02.06, 19:04
              a może dlatego nie maja bo producenci aut zakładaja ze kierujacy posiada pewny
              poziom umiejętnośći ( chłopczyku), a może dlatego, ze wiekszości kierowców jet
              ona po prostu nie potrzebna i nigdy nie mieli takich dylematów , a co do tej
              Vectry na zdjeciu to z pewnością nie jest sedan
    • ktbb Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 09.02.06, 15:06
      Jeżeli założyć że wycieraczka służy do zbierania syfa z drogi, który się
      podnosi przy szybkiej jeździe - wiedzącośo tym wszyscy w nadwoziach HB, combi,
      to niektóre sedany nie majątakiej potrzeby.
      Te sedany które mają, to albo mają takąaerodynamikę, że szyba sięi tak syfi,
      albo jest to wodotrysk, żeby ścieraćdeszcz. JA nie mam w swoim takiej potrzeby.
      Śnieg i tak odgarniam ręcznie a deszcz spływa.
      • qwert789 Re: dlaczego sedany nie mają wycieraczek? 10.02.06, 14:26
        U mnie w sedanie wycieraczka przydała by sie tylko gdy samochód stoi lub jedzie
        powoli.Przy cofaniu i tak gó.. widac przez tylnią szybe. W czasie normalnej
        jazdy woda bardzo szybko spływa, tylnia szyba pozostaje czysta. Bardziej
        potrzebna były by wycieraczki tylnich swiateł i tablicy rejstracyjnej bo badzo
        sie brudzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka