stalkon 21.02.06, 11:58 czemu ludzie zakładają mniejszy rozmiar opon zimą? a latem większy?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
edek40 Re: czemu ludzie zakładają mniejszy rozmiar opon 21.02.06, 11:59 To znaczy, ze ja nie jestem ludzie. Link Zgłoś
waskes29 Re: czemu ludzie zakładają mniejszy rozmiar opon 21.02.06, 12:01 stalkon napisał: > czemu ludzie zakładają mniejszy rozmiar opon zimą? > a latem większy?? Proste bo wezsze opony maja lepsza przyczepnosc na sniegu . Link Zgłoś
attache1974 Mała korekta 21.02.06, 12:36 Latem jeżdżą na normalnym rozmiarze a na zimę zakładają węższy. A czemu a no temu, że węższa opona = mniejsza powierzchnia nacisku na podłoże przy tej samej masie a to = większy nacisk na centymetr kwadratowy styku opony z podłożem a to = większe wgryzanie się w śnieg a to = większa przyczepność ale i zarazem większe zapadanie się w śniegu -przez analogię ratraki jeżdżą po stokach górskich na szerokoch gąsienicach i się nie zapadają, ale tam nie zależy na przyczepności, albo inaczej przyczepność zapewniają wyżłobienia (metalowe listewy) na gąsienicach. Link Zgłoś
robert888 Wieksza korekta 21.02.06, 15:22 To nie takie proste kolego amatorze wiedzy fizycznej. Powierzchnia styku jest funkcja cisnienia w oponie a nie jej szerokości. Tak banalne że az niesamowite. Bez w zględu czy jeździsz na 185 czy 255 powierzchnie styku masz taką samą przy założeniu że cisnienie w oponie jest identyczne. Nacisk na podłoże/cm2 = cisnieniu powietrza w oponie. Ludzie zakładaja cieńsze, bo jak zwykle "im sie cos wydaje". Goździkowa tez tak robi:) Link Zgłoś
crannmer Jeszcze wieksza korekta 21.02.06, 15:32 robert888 napisał: > Powierzchnia styku jest funkcja cisnienia w oponie a nie jej szerokości. Tak > banalne że az niesamowite. Bez w zględu czy jeździsz na 185 czy 255 > powierzchnie styku masz taką samą przy założeniu że cisnienie w oponie jest > identyczne. > > Nacisk na podłoże/cm2 = cisnieniu powietrza w oponie. Tak byloby, gdyby opona byla cienkim balonem gumowym. Ale tak nie jest, tak wiec i wywod sensu pozbawion. Szczegolnie w przypadku opon radialnych (99 % populacji) ww. wzor nijak nie odwzorowuje rzeczywistosci. > Ludzie zakładaja cieńsze, bo jak zwykle "im sie cos wydaje". Goździkowa tez > tak robi:) Panu tez sie zdawalo. MfG C. Link Zgłoś
robert888 Re: Jeszcze wieksza korekta 21.02.06, 16:00 to niby czego dowiodłeś? Bo ja nic nie kumam - że niby opona nie jest cienkim balonem? Która opona? Cienka czy gruba? Coś namąciłeś i co dalej? Zmącę twoje samozadowolenie - nie jest balonem i ta 185 tak jak i ta 255. W związkuz powyzszym czego dowiodłeś? Co było z fizyki na maturze? Jesteś gotów sie założyc jaki jest nacisk w oponie 185 i 255 napompowanej do 2 atm? Gdzie według ciebie będzie większy? Odpowiedź uzasadnij. Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Wieksza korekta 21.02.06, 15:52 robert888 napisał: > Powierzchnia styku jest funkcja cisnienia w oponie a nie jej szerokości. w moim malym autku mam opony 185 i cisnienie 30 psi w mojej koparce mam opony szerokie na jakies 1.5 stopy (mniej wiecej 460 mm) i takiez samo cisnienie (moze nawet troszeczke mniejsze, ale mniejsza o szczegoly). czy to oznacza ze mam taka sama powierzchnie styku opony z podlozem ? pzdr. Link Zgłoś
mobile5 Re: Wieksza korekta 21.02.06, 16:00 fazi_ze_sztazi napisała: > robert888 napisał: > > Powierzchnia styku jest funkcja cisnienia w oponie a nie jej szerokości. > > w moim malym autku mam opony 185 i cisnienie 30 psi > w mojej koparce mam opony szerokie na jakies 1.5 stopy (mniej wiecej 460 mm) i > takiez samo cisnienie (moze nawet troszeczke mniejsze, ale mniejsza o > szczegoly). czy to oznacza ze mam taka sama powierzchnie styku opony z > podlozem ? > > pzdr. Jeśli koparka waży tyle samo(i ten sam rozkład ciężaru na koła), to parcie podłoża na oponę będzie identyczne, ale rozkład ciśnienia na styku opona- podłoże może być całkiem różny, a co za tym idzie, powierzchnia styku też może być różna. Link Zgłoś
robert888 Re: Wieksza korekta 21.02.06, 16:01 wracaj do koparki. A potem dziwią się ludzie że jest stereotyp gamoniowatego jankesa:) Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Wieksza korekta 21.02.06, 16:05 robert888 napisał: > wracaj do koparki. A potem dziwią się ludzie że jest stereotyp gamoniowatego > jankesa:) szkoly to jak akurat skonczylemw polsce, a pytanie moje bylo sprowokowane twoja wypowiedzia. postaraj sie ja udowodnic na powyzszym przykladzie, a nie obsypujesz mnie inwektywami. napisales wyraznie ze styk opony z podlozem nie zalezy od jej rozmiaru a od cisnienia, wiec dalem prosty przyklad ze chyba nie tak do konca. pzdr. Link Zgłoś
robert888 Re: Wieksza korekta 21.02.06, 16:09 zdefiniuj określenie "nie do końca". Uzywanie czegoś takiego w zdaniu sugeruje zupełnie poboczne i pozamerytoryczne przyczyny prowadzenia dyskusji. PS. Postaraj sie jeszcze bardziej skomplikowac zalezność - możesz jeszcze ustawić koparkę na księżycu, którego doba trwa 14 minut. Co z tego wyniknie dla Kowalskiego zakładającego zimówki o 1 cm węższe od letnich? Chętnie poczytam, moze operator koparki mnie zaskoczy:) Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Wieksza korekta 21.02.06, 16:14 ja nic nie komplikuje. jesli koparka jest dla ciebie za duza to wez kartke papieru i olowek, podluz ja pod kolo malucha a pozniej jakiegos auta klasy E i porownaj sobie pole styku opony z podlozem. ja uwazam ze pole powierzchni styku opony z podlozem nie jest wylacznie funkcja cisniea w oponie, jest rowniez funkcja wielu innych zmiennych, jak np. rozmiar opony, jej konstrukcja (szywnosc barku) rodzaj mieszanki gumowej itp. itd. pzdr. p.s. jesli dalej chcesz pisac nie na temat, to odpusc sobie, nie mam czasu na pierdoly. Link Zgłoś
robert888 Re: Wieksza korekta 21.02.06, 16:21 trza było od pierdół nie zaczynać. Nie wiem co mam rysowac na tej kartce? Mam wyprowadzać zalezności fizyczne znane już uczniom ostatnich klas podstawówki? Ja je znam, niech sobie rysują ci, którym "sie wydaje" że w ich przypadku działa inna fizyka. Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Wieksza korekta 21.02.06, 16:27 widac ktorys z nas powinien sie wrocic do podstawowki, ale chyba tylko po to aby uslyszec ze wzory fizyczne podawane w podstawowce sa czesto upraszczane. pzdr. p.s. ja nie mam zamiaru juz wiecej wracac do tematu, milego dnia. Link Zgłoś
d7d czemu ludzie zakładają mniejszy rozmiar opon 21.02.06, 14:45 1. bo są tańsze 2. bo im tak wmawiaja inni astosowanie węższego ogumienia nie ma wiekszego znaczenia bo 90% lub więcej jazdy zimowej i tak sie odbywa w na tzw. czarnych szosach więc przeczepniść (wgryzanie się w śnieg) nie ma znaczenia; węższe opony wg mnie zapewniają gorszą przyczepność do podłoża i dłuższą drogę hamowania Link Zgłoś
crannmer Re: czemu ludzie zakładają mniejszy rozmiar opon 21.02.06, 15:14 d7d napisał: > 1. bo są tańsze Czy to jest wada? > 2. bo im tak wmawiaja inni 3. Bo w przypadku ekstraszerokich i ekstraszybkich opon ich zimowe odpowiedniki sa w funkcji zimowej do tylka. > astosowanie węższego ogumienia nie ma wiekszego znaczenia bo 90% lub więcej > jazdy zimowej i tak sie odbywa w na tzw. czarnych szosach więc przeczepniść > (wgryzanie się w śnieg) nie ma znaczenia; To wzniosla i cenna mysl. Prowadzac ja konsekwentnie dalej trzeba by w lecie przejsc na slicki, bo przez 90 % czasu jezdzi sie po sucham, a slicki na suchym maja lepsza przyczepnosc i prowadzenie, niz opony z nacietym bieznikiem. > węższe opony wg mnie zapewniają gorszą przyczepność do podłoża i dłuższą drogę > hamowania Na suchym byc moze. Na mokrym nie. Ile procent czasu w ciagu zimy jezdnie sa suche? MfG C. Link Zgłoś
alonzo-kaloryfer Re: czemu ludzie zakładają mniejszy rozmiar opon 21.02.06, 14:47 bo jak jest zimno to sie kurczy Link Zgłoś
alonzo-kaloryfer Re: jak się kurczy to powinni zakładać większe ! 21.02.06, 14:56 Wtedy by sie zsuwały. A nie o to przeciez chodzi Link Zgłoś
d7d jak się kurczy to powinni zakładać większe ! 21.02.06, 15:26 by się nie zsuwały bo zakłada się na wieksze felgi :) Link Zgłoś
alonzo-kaloryfer Re: jak się kurczy to powinni zakładać większe ! 21.02.06, 15:33 a to już jawna dyskryminacja Link Zgłoś
d7d czemu ludzie zakładają mniejszy rozmiar opon 21.02.06, 15:48 crannmer napisał: d7d napisał: 1. bo są tańsze Czy to jest wada? - nikt nigdzie nie pisał, że to jest wada zaletą tańszych rozwiązań jest to że sa TAŃSZE ! 2. bo im tak wmawiaja inni 3. Bo w przypadku ekstraszerokich i ekstraszybkich opon ich zimowe odpowiedniki sa w funkcji zimowej do tylka. nikt nie piszeo ultraszerokich tylko o takich jak normalne podstawowe (letnie lub uni) > a stosowanie węższego ogumienia nie ma wiekszego znaczenia bo 90% lub więcej > jazdy zimowej i tak sie odbywa w na tzw. czarnych szosach więc przeczepność > (wgryzanie się w śnieg) nie ma znaczenia; To wzniosla i cenna mysl. Prowadzac ja konsekwentnie dalej trzeba by w lecie przejsc na slicki, bo przez 90 % czasu jezdzi sie po sucham, a slicki na suchym maja lepsza przyczepnosc i prowadzenie, niz opony z nacietym bieznikiem. chyba sobie dworujesz? a slicki nie nadaja sie do normalnej jazdy więc twój wywód nie jest poprawny bo przy każdej wodzie slicki popłyna a przy dowolnym śniegu i szerokie opony i trochę węższe nie będa się zachowywały diametralnir różnie (tak jak różnie będa zachowywały się slicki i normalne na wodzie) postaraj się prowadzić wywód logicznie! > węższe opony wg mnie zapewniają gorszą przyczepność do podłoża i dłuższą drogę > hamowania Na suchym byc moze. Na mokrym nie. Ile procent czasu w ciagu zimy jezdnie sa suche? na mokrym węższe opony mają któtsza droge hamowania i lepiej trzymają w zakrętach? ciekawe !! a bierzesz pod uwagę że szerokie maja więcej "rowków" ? Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi a dlaczego wogole stosujemy opony zimowe ? 21.02.06, 15:59 czytajac powyzsze wypowiedzi dochodze do wniosku ze wiekszosc z nas jezdzi na codzien bardzo sportowo i wykorzystuja mozliwosci opon i auta do maximum. ale nie o to przeciez chodzi. zakladamy opony zimowe gdyz daja na one nieiwleka , lecz zauwazalna przewage w sytuacjach awaryjnych, jak np. troche lodu przed skrzyzowaniem, nawiany snieg na zakrecie po wyjechaniu z drogi w lesie, ruszenie z kopnego sniegu rano na parkingu, itp. itd. wtedy wlasnie opona zimowa ukaze swa przewage. jak czesto sie to zdarza? moze raz w sezonie, moze 10 razy, ale chocby raz opona zimowa pozwolila mi na zatrzymanie sie 10 cm za autem a nie na jego zderzaku, to ja beded ja zakladal. a ze na opnie zimowej moge wejsc w zakret z predkoscia 10 km/h mniejsza niz na oponie letnie, to mnie to nie interesuje. pzdr. Link Zgłoś
robert888 Re: a dlaczego wogole stosujemy opony zimowe ? 21.02.06, 16:04 o, i tutaj muszę ci przyklasnąć. Jak sie postarasz to i werbalizujesz bardziej koherentnie:) Link Zgłoś