Dodaj do ulubionych

Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!?

IP: *.makolab.pl 10.10.01, 22:59
Wg instrukcji w nowym aucie olej wymienia się po raz pierwszy po 25.000 km!? I
to nie jest pomyłka. Aż nie do wiary.
(Wg mnie oczywiście warto jednak wymienić po 1.500-2.000)
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!? IP: 10.129.132.* / *.acn.pl 11.10.01, 00:23
      i ta wymiana po 2000 to jest właśnie pomyłka.
      • Gość: PunTomas Re: Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!? IP: *.bresa.com.pl 11.10.01, 01:26
        A dlaczegóż to? Jeśli nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi... A już nie
        chciałbym się wypowiadać o kulturze technicznej w polskich składalniach
        samochodów - kto mi zagwarantuje że w układzie smarowania nie zostały jakieś
        śmieci czy inne opiłki i zadziory, które zrujnują mi silnik?

Pozdrawiam,
        PunTomas
        • Gość: mn Re: Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!? IP: 10.20.65.* 11.10.01, 07:17
          Gość portalu: PunTomas napisał(a):

> A dlaczegóż to? Jeśli nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi... A już nie
          > chciałbym się wypowiadać o kulturze technicznej w polskich składalniach
          > samochodów - kto mi zagwarantuje że w układzie smarowania nie zostały jakieś
          > śmieci czy inne opiłki i zadziory, które zrujnują mi silnik?
          >
          Jesli takie "smieci" rzeczywiscie zostaly to myslisz ze przejechanie z nimi 2 tys. jest mozliwe a potem
          zmienisz olej i rzeczone smietki splyna z nim bezpowrotnie ...?.......a jak sie przykleja dajmy na to do
          "scianki".....to co zmienic olej po kolejnych 2 tys.?......ja wymienilem po raz pierwszy po 20 tys. tak bylo w
          instrukcji, rzeczywiscie tez mnie to zastanawialo ale zapytalem czy aby napewno w ASO....potwierdzili no
          to chyba nie po to zeby mi szlag trafil silnik na gwarancji ,nie?
          > PunTomas
          >

• Gość: dia Re: Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!? IP: 192.168.103.* / 217.98.77.* 11.10.01, 07:43
            Tydzień temu kupiłem nowego Swifta. W salonie powiedzieli, że po 1000km mam się
            zgłosić do serwisu w celu wymiany oleju i filtra oleju.
            Myślałem, że goście chcą na początek zarobić ale facet powiedział, że wymiana
            jest bezpłatna!!!.
            Niezgłoszenie się na ten pierwszy przegląd może skończyć się utratą 3-letniej
            gwarancji!!!.
            Myślę,że coś w tym jest. W końcu Swift znajduje się wśród najmniej awaryjnych
            samochodów.
            W ciągu pierwszego tysiąca kilometrów zachodzi najbardziej intensywny proces
            docierania. Wszystkie współpracujące z sobą powierzchnie docierają się,
            wygładzają, i efektem tego są mikroskopijne opiłki. Wymiana oleju po 1000km ma
            na celu usunięcie tych drobin metalu oraz innych "brudów" pomontażowych.
            Wymiana oleju w pierwszym okresie docierania ma sens i jest jak najbardziej
            uzasadniona. Jest to znikomy wydatek (w stosunku do wartości nowego samochodu),
            który na pewno przedłuży żywot silnika Twojego samochodu. Chyba, że masz zamiar
            przejechać 100kkm a później niech się kto inny martwi i przeklina Twoje
            sknerstwo. PZDR
            • Gość: mn Re: Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!? IP: 10.20.65.* 11.10.01, 08:03
              Nie chodzi o sknerstwo, tylko o taka oto sytuacje. Kupuje nowe auto, chce o nie dbac bo moje,
              otwieram instrukcje pytam w serwisie....a tam zdecydowanie olej elf competition (czy cos takiego)
              zmienic po 20 tys. na elf syntetyk 5W40. Stosuje sie do tego, w koncu to zalecenia fabryczne.....a tu
              nagle czytam ze nie dbam o fure bo nie zmienilem tak jak w swifcie, ....gdybym kupil swifta to
              zrobilbym tak jak stoi w jego instrukcji......pytanie zasadnicze, czy to nie jest tak ze w kazdej firmie
              moga byc inne zalecenia i nie ma jednego uniwersalnego schematu? W koncu w jednych autach olej
              nalezy zmieniac co 10 w innych co 15 a w jeszcze innych co 20 tys.
              • Gość: dia Re: Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!? IP: 192.168.103.* / 217.98.77.* 11.10.01, 08:46
                Sorki, nie chciałem Cię urazić. Wyraziłem tylko swoją opinię na ten temat.
                Jednak nadal myślę, że wymiana oleju po tysiącu jest potrzebna, ale skoro w
                Twoim przypadku wymieniają po 20kkm to się dostosuj. Może olej na którym
                docierasz do 20kkm ma jakieś specjalne właściwości?
                Chociaż jeśli byś wymienił po 1kkm na taki sam a po 20kkm na normalny to na
                pewno by nie zaszkodziło.
                Każdy producent stosuje swoją technologię i strategię i nie będę w to wnikał.
                Życzę bezawaryjnej jazdy. PZDR
                • Gość: mn Re: Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!? IP: 10.20.65.* 11.10.01, 08:59
                  Absolutnie mnie nie obraziles, ja probuje z tego forum dowiedziec sie czegos przydatnego, tylko filtruje te opinie i
                  jesli np czytam cos co jest sprzeczne z powiedzmy instrukcja to chce wiedziec kto ma racje. Albo jeden pisze
                  cos a drugi zupelnie cos odwrotnego.....to wtedy taki nie techniczny jak ja glupieje....stad dodatkowe pytania, ale
                  to chyba lepiej niz slepo wierzyc wszystkim, kiedys ktos tu pytal jak "odmulic" auto po zlym paliwie, odpowiedzi
                  bylo tyle ze jak gosc wleje te wszystki "wynalazki babuni" to dopiero spaprze sobie sprawe. Tak mysle.
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: dia Re: Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!? IP: 192.168.103.* / 217.98.77.* 11.10.01, 09:22
                    Fajnie, że nie jesteś obrażalski. Ja też nie twierdzę,że wszystkie rozumy
                    zjadłem. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się odezwie.PZDR
              • Gość: PTee Re: Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.10.01, 12:48
                Hej!

Kolega dia bardzo ładnie ujął powody, dla którego niektórzy wymieniają olej po
                1000-2000km. Oczywiście, nie jest to absolutnie wymagane, i może uchodzić za
                penego rodzaju nadgorliwość... Ale przy dzisiejszych cenach olejów, przecież to
                niewielki wydatek i za kilkadziesiąt złociszy można sobie spać spokojnie.
                Każdy, absolutnie każdy silnik, musi się w pewnym, nawet minimalnym stopniu
                dotrzeć, nawet w mercedesie S-klasy :) Jak widać są dwie szkoły w tym temacie:
                pragmatyczna i instrukcyjno-serwisowa. Pozdrawiam, i życzę wszystkiego
                najlepszego!

Jako ciekawostkę ze swojego podwórka mogę powiedzieć, że musiałem wylać olej
                zalany fabrycznie już na trzeci dzień po kupnie samochodu - geniusze w fabryce
                nalali do silnika o litr oleju za dużo!!!

Pozdrawiam,
                PunTomas
            • Gość: Wojtek Re: Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.10.01, 22:04
              Zwroccie Panowie uwage na to, ze dawno temu wzasadzie kazdy producent zalecal
              wymiane oleju po 1500-3000 km. Ale obecnie tendencja jest do wydluzania okresow
              miedzy wymianami. Podejrzewam, ze jest to zwiazane z unowoczesnianiem silnikow
              i ulepszaniem ich konstrukcji oraz poprawa spasowania i montazu podzespolow.
              Rowniez oleje sa coraz lepsze. Dlatego producenci zdecydowali sie na taki krok,
              przeciez kamikadze-samobojcy nie sa i nie zalecaliby glupot, ktore
              doprowadzalyby do niszczenia silnikow.
              Jedno jest pewne - wymiana po 1500-3000 km na pewno nie zaszkodzi, aczkolwiek
              moze byc wyrazem nadgorliwosci.

Pozdrawiam
    • Gość: Rafał Re: Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!? IP: *.waw.cdp.pl 11.10.01, 10:31
      Ja zrobiłem wg instrukcji - 1 rok lub 15000km
      silnik pracuje jak zegarek . nowoczesne silniki są po hamowniach i
      nie powinno w nich być żadnych "brudów".Jeżdżę hyundaiem 1.5 roku i jest OK
      • Gość: Michal Re: Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!? IP: *.telia.com 11.10.01, 11:01
        Ten sposob wszedl najpierw do ciezarowek.Scania jeszcze w latach 80-tych
        oferowala wymiane co 15 a potem co 30.oookm Scania posiada przed filtrem
        prawdziwa centryfuge co odczyscza olej ze wszystkich malych zanieczysczen i
        rzeczywiscie to zdawalo egzamin,acha uklad olejowy mial okolo 40l oleju.W
        samochodzieosobowym centryufugi niema poprostu sa lepsze oleje i jest
        dokladniejsze uszczelnienie motoru.Faktycznie moj kolega w Volvie 940 serien
        zmienia co 15.000km juz przejechal 150.000km i czasem zagladam z ciekawosci
        olej czysciutki jak miod.Ja jednak osobiscie cholduje starej zasadzie kto
        smaruje ten dalej jedzie.Wszystko rozbija sie o ochrone srodowiska.Pzdr.MIchal
        • Gość: Sławek Re: Pierwsza wymiana oleju po 25.000 km!? IP: 192.168.3.* / *.trzebinia.net 11.10.01, 11:54
          W którym wozie zmienia się olej co 25000 (wiem,że Fiaty co 20 ooo np. bravy
          półsyntetyk od poczatku produkcji,nowe Peugeoty co 30 000 japońce co 10-15 000)
          Pytam z ciekawości :) A tak nawiasem mówiąc to trochę dziwi mnie,że jedni
          zalecaja (np.Citroen zaleca między 1,5 a 2,5)inni nakazują co 2,a jeszcze inni
          co 10,15,20,25,a nawet co 30 (Peugeot -choć to chyba lekka przesada z punktu
          widzenia trwałości jednostki napędowej,przecież każdy Peugeot jset inaczej
          eksploatowany).Tak sobie mysle,że to kwestia ekonomii i ekologi ;-)

pozdro
    • Gość: korek Re: a w skrzyni biegów??? IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 12:36
      w mojej instrukcji (mam fiata punto) jest napisane że olej w skrzyni wymienić
      po 80 tys.km (lub po 90 ale to nie ma znaczenia)
      pojechałem na dolewkę bo było przymało, a gostek z warsdztatu się dziwi że aż
      taki długi przebieg zaleca fiat.

Patrzymy w instrukcję oleju a tam stoi że taki olej max 60 000 km powinien
      jeździc.

i co teraz??????
      fiat pozwala na jazdę do 80 tkm
      producent oleju do 60 tkm
      to kto jest bardziej kompetentny ten co olej wlewa do swojego produktu, czy ten
      co ten olej wymyślił, badał i wydał na niego jakieś certyfikaty???

pozdrowienia

• Gość: Michal Re: a w skrzyni biegów??? IP: *.telia.com 11.10.01, 21:19
        Panowie juz RAZ WAM powiedzialem ze firmy tez chca z czegos zyc.Robcie tak jak
        zaleca producent i Wasze serce.Serca macie dobre to imotorkom nie poskompijcie.
        Toyota zaleca w skrzyniach co 40.000km,Mercedes co 30.000km . Te firmy co
        powiadaja cala zywotnsc wytrzyma ,tez maja racje tylko na wymiane jedziez na
        cholu i w kufrze nowa skrzynia ze zlomowiska.Pzdr.Michal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka