Gość: bezpiecznik IP: *.waw.cdp.pl / 172.18.217.* 26.11.02, 11:06 nokaut dla konkurencji? Link Zgłoś Obserwuj wątek
polokokt Re: ***** NCAP dla Megane II 26.11.02, 11:42 a ja mysle ze powinni zmienic skale, bo za rok moze sie okzazc ze ne ma nowego samochodu co ma 4 gwiazdki. to znaczy zaostrzyc kryteria na poszczegolne gwazdki, co by producentom podniesc poprzeczke. Pozdrawiam Link Zgłoś
abrams Re: ***** NCAP dla Megane II 26.11.02, 15:00 Spokojnie, póki co jakoś tłoku na pięciogwiazdkowym podium nie ma. O ile dobrze pamiętam Laguna II, Mercedes C, no i Megane II. A przecież ostatnio sypneło premierami. I większość skończyła na **** Nie chcę krakać, ale jak tak dalej pójdzie, to nastepne na piątke będzie nowe Clio. Link Zgłoś
abrams Re: ***** NCAP dla Megane II 26.11.02, 15:46 No dobra, sprawdziłem, że są jeszcze Renault Vel Satis (trzecia Renowka !!), Mercedes E i Saab 9-3. Mimo wszystko, nie jest tych aut na tyle dużo, aby zmieniać skalę. Póki co z tych informacji wynika to, że najbezpieczniejsze auta robią francuzi, a konkretnie Renault. I nie jest to slgan reklamowy, tylko fakty. Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: ***** NCAP dla Megane II IP: *.azkp.com.pl / 192.168.1.* 26.11.02, 16:40 abrams napisał: > No dobra, sprawdziłem, że są jeszcze Renault Vel Satis (trzecia Renowka !!), > Mercedes E i Saab 9-3. > Mimo wszystko, nie jest tych aut na tyle dużo, aby zmieniać skalę. > > Póki co z tych informacji wynika to, że najbezpieczniejsze auta robią francuzi, > > a konkretnie Renault. I nie jest to slgan reklamowy, tylko fakty. A w każdym razie wiedzą, za co się dostaje punkty (np. za pikacz sygnalizujący niezapięte pasy - wyjątkowo upierdliwy, kiedy się np. manewruje na parkingu). Link Zgłoś
Gość: sylas Re: ***** NCAP dla Megane II IP: 153.19.102.* 26.11.02, 18:15 Gość portalu: Rafał napisał: > > A w każdym razie wiedzą, za co się dostaje punkty (np. za pikacz sygnalizujący > niezapięte pasy - wyjątkowo upierdliwy, kiedy się np. manewruje na parkingu). O przepraszam bardzo, poczytaj sobie najpierw w jaki to sprytny sposób Mercedes dołączył "w gwiazdkach" do Laguny II i dopiero wtedy oceniaj, kto i w jakim stylu je zdobywa. Link Zgłoś
Gość: bolo Re: ***** NCAP dla Megane II IP: *.pik / 213.186.69.* 27.11.02, 08:29 kotuś, zapomniałeś o nowym Mercedesie E-klasse i Saab'ie 9-3 :-) pzdr Link Zgłoś
Gość: Sławek A czy ktoś wie jak jest ze Stilo? IP: *.aries.com.pl 26.11.02, 17:50 Może jestem zacofany ale jeszcze nie widziałem oficjalnych wyników testów dla Fiata Stilo.Megane II nawość,a już są... pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: trooper Re: A czy ktoś wie jak jest ze Stilo? IP: *.233.232.129.revers.nsm.pl 26.11.02, 18:12 Nie byl testowany. Poczekaj pare miesiecy, moze w koncu bedzie. Link Zgłoś
Gość: malko Re: A czy ktoś wie jak jest ze Stilo? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 11:28 A ja kiedyś w jakiejs gazecie widziałem testy stilo - 4 gwaizdki conajniej, ale nie 5. Był też wywiad z przedstawicielem fiata, który powiedział ze fiat zamierza poprawić stilo do 5 gwiazdek. Patyk im w oko i tak bym raczej nie kupił, bo to już nie fiat a VW. Link Zgłoś
Gość: Ed Re: ***** NCAP dla Megane II IP: *.mw.mil.pl / *.mw.mil.pl 26.11.02, 19:36 Gość portalu: bezpiecznik napisał: > nokaut dla konkurencji? Na to wygląda! Sprawdziłem wyniki testów 5-gwiazdkowców i ranking jest taki: 1. Laguna II 2. "Brzydactwo" (czyt. Megane II) 3. Vel Satis 4. Mercedes E 5. Saab 9-3 6. Mercedes C (brak testu dla pieszych) PS. Może Stilo nie tłuką żeby obciachu nie robić...? Pzdr. Ed Link Zgłoś
Gość: fs kto wie dlaczego peugeot 807 dostał tylko 4 * IP: *.czajen.pl / 192.168.6.* 26.11.02, 21:54 mając taki sam wynik procentowy (81% i 100%) jak mercedes E czy saab 93, które otrzymały po 5 * Link Zgłoś
Gość: Ed Re: kto wie dlaczego peugeot 807 dostał tylko 4 * IP: *.mw.mil.pl / *.mw.mil.pl 26.11.02, 22:59 Z analizy www.euroncap.com/results.htm wynika, że dla zachęcenia producentów wprowadzono dotatkowe punkty za czujniki/przypominacze zapięcia pasów bezpieczeństwa. "Brzydactwo" upomina się tylko o pas kierowcy (jak i jej poprzedniczka) i za to dostała tylko 1 pkt. Oba Mercedesy i Saab dostały ekstra po dwa punkty (widocznie za pas pasażera i kierowcy), a Peugeot nie dostał żadnego (widocznie nie ma tych przypominaczy) i tego mu zabrakło do 5 gwiazdki. Chyba o to chodzi? Pzdr. Ed Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: ***** NCAP dla Megane II IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.11.02, 22:06 Ale fajnie! I to nawet nie o to chodzi, że wynik promuje właśnie M2 (dodatkowa zachęta dla kontynuacji powożenia meganką dla dotychczasowych posiadaczy "jedynki"). Rzecz w tym, że da się zrobić względnie superbezpieczny samochód w klasie popularnej, i to jest kolejny ewenement w kategorii: cena/bezpieczeństwo (po Lagunie.II). Właściwie to nowe Megane może być już traktowane jak przebój- nie dość, że nowość, to i cena, i wyposażenie, i ilość wersji silnikowych (w tym wyglądający na rewelacyjnie oszczędny w zakupie i eksploatacji 80-konny common-rail), i nawet te poduszki powietrzne (8!) w absolutnym standardzie... Osobiście ciekawi mnie poziom hałasu podczas jazdy (ponoć ma być dużo niższy od poprzednika, a megany były w ogóle dość ciche). Wydaje mi się, że samochód jest skazany na sukces. Jeśli awaryjność nie okaże się niższa od poprzednika (aż takiej wagi statystyczny klient w Polsce do tego nie przykłada; średniość Reno pod tym względem jest ogólnie znana), to co może w tym przeszkodzić? Poza tym dobry wynik NCAP przysłuży się nie tylko kierowcom M2, co jest być może najważniejsze:)))) Link Zgłoś
Gość: trooper Re: ***** NCAP dla Megane II IP: *.233.232.129.revers.nsm.pl 27.11.02, 22:27 Od czasu gdy pojawila sie Laguna I z uwaga zaczalem przygladac sie Renault. Od czasu gdy taką w rodzinie kupiliśmy (1996) stałem się "rzecznikiem" tej marki. Powiem Wam jedno: te nowe modele, to fakt - sa skazane na sukces, bo oferuja wiele nieprzecietnosci za swoje pieniadze (jako auta dla ludu), ale... Tym "ale" sa serwisy Reno w Polsce - zewszad dochodza mnie glosy negatywne. Nie wiem, bo nie czytam postów o innych serwisach, ale o Reno glownie negatywnie (nie liczac trollo-pochodnych). Nasza Laguna na szczescie nie jest uzależniona od serwisu, ale nawet po tych wizytach, ktore odbyła, boję się pomyśleć co by było, gdyby trafiła się jakaś "większa" robota... Ludzie z marketingu Renault! Zrobcie cos z polskimi serwisami! Nie chodzi o bzdurne, nic w istocie nie wnoszace do jakosci wykonywanych robot certyfikaty np ISO9xxx, nie chodzi o komputery na kazdym kroku - CHODZI O FACHOWOŚĆ ludzi zwących (podobno) sie fachowcami. Ich "wypociny" niweczą doskonałe, nierzadko pionierskie, dzieło odważnych inżynierów Reno. Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: ***** NCAP dla Megane II IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.11.02, 22:47 Otóż przyznam zupełnie szczerze, że z serwisem Reno nie mam problemów. Od wieeelu lat serwisowana tam (w Jaworzu k.Bielska-B) 19'ka jeździ bezawaryjnie, a i moja meganka też żadnego uszczerbku w ww. miejscu nie doznała. Co do nowej- właśnie jutro wybieram się "pooglądać" w salonie, może nawet umówię się na jazdę próbną. Wstyd powiedzieć, ale gdybym był na kupnie nowego kompakta, nie wahałbym się (mimo niebezpieczeństwa wystąpienia "chorób wieku dziecięcego"), być może byłby to nawet ten mały dci. Na dynamice aż tak mi nie zależy, a to obiecywane spalanie (potwierdzone częściowo w Clio) wygląda świetnie. No i ten dystans na baku- 1500km w trasie dla konsekwentych! (bez wysiadania, rzecz jasna, ha, ha!), pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: wujek Re: ***** NCAP dla Megane II IP: *.crowley.pl 27.11.02, 22:41 oby cena megane II nie okazała się nokautem dla chętnych do kupna Link Zgłoś
Gość: Ed Re: ***** NCAP dla Megane II IP: *.mw.mil.pl / *.mw.mil.pl 28.11.02, 02:05 Wg www.renault.pl/cennik.php w przedziale cenowym 47500 - 74700 występuje aż 55 wersji/odmian Megane II. To chyba jednak wygląda na nokaut, ale raczej dla konkurencji... Ed Link Zgłoś