Dodaj do ulubionych

problem z układem kierowniczym w Astrze Classic 1,4 8V 60KM

IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 03.06.01, 20:24
mam problem z układem kierowniczym w samochodzie OPEL Astra Classic ze
wspomaganiem kierownicy. Po przejechaniu kilku kilometrów kierownica zaczyna
chodzić coraz bardziej ciężko, im dłużej się jedzie tym coraz gorzej chodzi. Wg
mnie ma na to wpływ temperatura, ponieważ po dłuższym postoju kierownica chodzi
b.dobrze. Po dłuższej jeździe kierownica nie "odbija", po skręcie nie wraca do
położenia centralnego, tylko zostaje w tym miejscu do którego została skręcona.
Jeżeli ktoś może mi pomóc proszę o kontakt - albo na formu albo na e-mail:
roobson@poland.com
Obserwuj wątek
    • Gość: Sven Re: problem z układem kierowniczym w Astrze Classic 1,4 8V 60KM IP: 195.116.49.* 04.06.01, 09:35
      Klopot ze wspomaganiem w Astrze wystepuje czesto. Sprawdzilbym 3 rzeczy:
      1. Najprostrza - stan plynu wspomagania w zbiorniku,
      2. Mozliwe, ze ktorys z 2 przewodow (1 z plynem i 1 cisnieniowy) rozszczelnil sie i nie ma
      wystarczajacego cisnienia w pompie,
      3. Padla pompa wspomagania.
      Objaw poprawnej pracy podczas jazdy "na zimno" i zlej po rozgrzaniu moze wskazywac, ze podczas
      pracy silnika spada cisnienie w pompie i krecic jest coraz trudniej. Na zimno jest OK, bo zbiornik
      wyrownawczy wyrownal plyn i jakis czas jest w porzadku. Polecam kontakt tel. z ASO i opisanie
      przypadlosci. Mialem ta usterke jednak nie jestem fachowcem, dlatego moj opis moze byc malo
      precyzyjny.
    • Gość: Sven Re: problem z układem kierowniczym w Astrze Classic 1,4 8V 60KM IP: 195.116.49.* 04.06.01, 09:36
      Klopot ze wspomaganiem w Astrze wystepuje czesto. Sprawdzilbym 3 rzeczy:
      1. Najprostrza - stan plynu wspomagania w zbiorniku,
      2. Mozliwe, ze ktorys z 2 przewodow (1 z plynem i 1 cisnieniowy) rozszczelnil sie i nie ma
      wystarczajacego cisnienia w pompie,
      3. Padla pompa wspomagania.
      Objaw poprawnej pracy podczas jazdy "na zimno" i zlej po rozgrzaniu moze wskazywac, ze podczas
      pracy silnika spada cisnienie w pompie i krecic jest coraz trudniej. Na zimno jest OK, bo zbiornik
      wyrownawczy wyrownal plyn i jakis czas jest w porzadku. Polecam kontakt tel. z ASO i opisanie
      przypadlosci. Mialem ta usterke jednak nie jestem fachowcem, dlatego moj opis moze byc malo
      precyzyjny.
    • Gość: a Re: problem z układem kierowniczym w Astrze Classic 1,4 8V 60KM IP: 212.244.170.* 04.06.01, 11:01
      Czy masz pewność, że w instalacji jest właściwy płyn? I czy instalacja jest
      szczelna, a pasek napędzający pompę wspomagania jest napięty?
    • Gość: Robson Re: problem z układem kierowniczym w Astrze Classic 1,4 8V 60KM IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 13:05
      Wszystkie opisane przez was propozycje usterek byly sprawdzone i wszystko jest
      w porzadku. Nie ma zadnego wycieku, plyn w normie, pasek napiety....
      • Gość: a Re: problem z układem kierowniczym w Astrze Classic 1,4 8V 60KM IP: 212.244.170.* 04.06.01, 14:06
        Rozumiem, że sprawdzono też pompę, drożność przewodów hydr., drążki
        kierownicze, przeguby, stabilizatory, sworznie zwrotnic,łożyska kolumny
        kierowniczej, ciśnienie w kołach.... Dla porządku pytanie: czy sam się
        zajmujesz kontrolą i naprawą samochodu, czy też oddajesz go raczej do serwisu?
        Na początek zrób próbę: kiedy przestanie już działać wspomaganie, zatrzymaj
        się, na postoju nie wyłączając silnika pokręć kierownicą i zapamiętaj opory.
        Następnie wyłącz silnik i ponownie pokręć kierownicą. Napisz o wyniku.
      • Gość: a Re: problem z układem kierowniczym w Astrze Classic 1,4 8V 60KM IP: 212.244.170.* 06.06.01, 12:37
        Co tam z tym wspomaganiem?
        • Gość: Robson Re: problem z układem kierowniczym w Astrze Classic 1,4 8V 60KM IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 06.06.01, 16:24
          wszystko co mi poradziliscie sprawdzilem, lecz nie pomoglo
          zapisalem sie do ASO, jak tylko oni mi to naprawia podziele sie z wami
          informacjami na temat usterki
    • Gość: Roobson przekladnia kierownicza IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 08.06.01, 23:22
      pojechalem do ASO i stwierdzili w koncu (po 3 wizytach) ze to przekladnia
      kierownicza !?!?!?! potrzebowali na to 3 wizyt, poprzednie 2 razy to
      nasmarowali tylko jakąś część i tyle i powiedzieli tak ma być. Tymn razem nic
      tez nie zrobili tylko wysłali pismo do fabryki OPLA w Gliwicach zeby zglosic
      usterke, ze rzekomo jest od nowości tylko ostatnio się nasiliła :))))
      pozdrowienia dla ASO OPLA w St. Woli (żenada)
      Roobson
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka