Gość: obi. IP: *.acn.pl / 10.70.1.* 27.11.02, 12:41 www1.gazeta.pl/gospodarka/1,33182,1173536.html Ręce opadają... Pozdr Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Ali Re: Biokomponenty - skandalu ciąg dalszy IP: 217.153.102.* 27.11.02, 13:06 Ford już jeden proces przegrał, to może chce następny. Chodziło o stosowanie olejów. Producent samochodów wskazywał na markę, jaką należało stosować. Okazało się, że tego nie wolno, może wskazać tylko parametry jakie olej ma spełniać. Z paliwami może być podobnie. Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Skandal owszem - prasowy IP: proxy / 212.6.124.* 27.11.02, 13:30 Hi Gość portalu: obi. napisał: > <a href="http://www1.gazeta.pl/gospodarka/1,33182,1173536.html"target="_blank"> > www1.gazeta.pl/gospodarka/1,33182,1173536.html</a> > Ręce opadają... > > Pozdr Znowu podniecacie sie ta sama sprawa za sprawa niekompetentnego dziennikarza. Stosowanie wkladek pochodzenia roslinnego do paliw jest na swiecie wyprobowane juz od dziesiecioleci i w znacznie wiekszym stopniu, niz ten z ustawy. W Brazyli "od wiekow" (od kilkudziesieciu lat) benzyna zawiera 30..35 % alkoholu. Problemow z korozja czesci silnika nie zanotowano. W USA w wielu stanach sprzedaje sie benzyne z dodatkiem kilkunastu procent alkoholu. Problemy? Nieznane. W Europie zachodniej od kilku lat mozna kupic bio-diesel ze _100_%_ (sto procent) oleju roslinnego. Zostal przetestowany przez wiekszych producentow samochodow i dopuszczony do wiekszosci modeli. W zwiazku z powyzszym nie rozumiem alarmow o "niespotykanej na swiecie" zawartosci skladnikow pochodzenia roslinnego, tudziez biadolenia nad oczekiwanymi szkodami. BTW dla paliwa istnieje jak najbardziej norma (DIN zreszta). Jesli paliwo ja spelnia, to moze byc produkowane niechby i z moczu kozy. Jesli jej nie spelnia, to najlepszy brent z Morza Polnocnego nic nie pomoze. Nie dajmy sie zwariowac POzdr. K. Link Zgłoś
Gość: obi. Re: Skandal owszem - prasowy IP: *.acn.pl / 10.70.1.* 27.11.02, 18:11 To znaczy - co? Rację ma rząd i hodowcy rzepaku, a Instytut Techniki Samochodowej i Ford Distribution gadają bzdury? Pozdr Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Skandal owszem - prasowy IP: *.med.umich.edu 27.11.02, 18:57 Pomysl obowiazku dodawania etanolu do benzyny nie jest oryginalnie polski. Aktualna administracja w USA chce wprowadzic udzial etanolu 10%. Dla wladajacych angielskim: www.mackinac.org/article.asp?ID=3578 i glos rolnikow: www.michigan.gov/mda/0,1607,7-125-1566_1733_2316-38575--,00.html Na czesci stacji w Michigan juz dzis tankuje benzyne z etanolem i jest OK. Niestety nie pamietam jaki jest udzial procentowy. Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Re: Skandal owszem - prasowy IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 27.11.02, 21:19 Hi Gość portalu: obi. napisał: > To znaczy - co? Rację ma rząd i hodowcy rzepaku, a Instytut Techniki > Samochodowej i Ford Distribution gadają bzdury? > > Pozdr Ogolnie rzecz biorac wyjatkowo niestety tak. Nie martw sie. W latach osiemdziesiatych np. niemiecki przemysl motoryzacyjny jak jeden maz zaklinal sie, ze benzyna bezolowiowa to przeklenstwo dla silnikow, a katalizatory powiekszaja zuzycie paliwa o 25 %. Podczas, gdy ten sam przemysl eksportowal od dziesiecioleci samochody z katalizatorem do USA, gdzie rowniez od lat byla tylko benzyna bezolowiowa. W podobny sposob ostatnio starano sie ukrocic przodownictwo Peugota w filtrach sadzy do diesla. Ogolnie nie tylko rzad klamie :-) Pozdr. K. Link Zgłoś
hiszpan25 Re: Biokomponenty - skandalu ciąg dalszy 27.11.02, 13:33 odnoszę wrażenie iż nasz rząd poraz kolejny stworzył gniota ustawowego który wprowadzi totalny burdel na rynku... poraz kolejny ktoś wziął sporo w łapę i bez zastanawiania sie nad skutkami dla społeczeństwa wprowadził bełkot prawny w życie . efektem tego ktoś inny zarobi kupę szmalu , sporo ludzi za to bedzie musiało zapłacić a po jakimś czasie wszystko wróci do stanu poprzedniego ( z przed cud reformy) i znowu ktoś (czyli my wszyscy ) za ten cały chlew bedzie musiał zapłacić... winnych jak zwykle nie bedzie (patrz reforma ZUS, szkolnictwa, samorządowa i całej służby zdrowia)... coraz bardziej mnie zastanawia czy doczekam kolejnego stanu wojennego i czołgów na ulicy bo ile ludzie mogą znosić bezdenną głupotę rządu? Link Zgłoś
bart_ Nie tylko Biokomponenty..... 28.11.02, 09:28 Podpisuję się za słowami kolegi. Poza kretyńskim pomysłem na biopaliwo, a przedtem abolicją i deklaracjami majątkowymi, ostatnio nasz rząd chciał także uzależnić społeczeństwo, czyli podatników od hazardu proponując projekt ustawy w myśl której na ulicach naszych miast z miejscach ogólnie dostepnych miałyby stanąć tzw. "automaty do gier" nazwane przez rząd "videoloteriami" w ilości 32 tysięcy ! Taka videoloteria to nic innego jak zwykły automat losowy, który pozwala wygrać co 15-temu bogu ducha winnemu przechodniowi 15 Euro za 6 centów płatne za grę. A reszta ma w plecy. Gazety piszą, że dzięki temu do budżetu wpłynęłoby dodatkowe 60-240 mln zł. Ale jakoś nikt nie pisze, że jakiś czas temu w Holandii i Hiszpanii zakazano prowadzenia takiej działalności, gdyż uzależnienie przypadkowych ludzi od hazardu stało się tam plagą przez co zanotowano wyraźne zubożenie społeczeństwa poprzez zmalenie depozytów bankowych a wzrost zadłużenia obywateli. Nasz rząd uważa że jest inaczej. Na szczęście ustawa prawdopodobnie nie przejdzie, bo są jeszcze myślący ludzie z głową. Pzdr Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Re: Nie tylko Biokomponenty..... IP: proxy / 212.6.124.* 28.11.02, 09:33 Hi bart_ napisał: > Poza kretyńskim pomysłem na biopaliwo, a > Pzdr Moglbys moze wyjasnic, na czym kretynstwo pomyslu na biopaliwo polega? POzdr. K. Link Zgłoś
bart_ Re: Nie tylko Biokomponenty..... 28.11.02, 09:42 ..."za młody jesteś Synku na Heroda !" *) żebym ci wyjaśniał. Wyjaśnienie zresztą czeka w odpowiedziach przedmówców, bio-przypieprzaczu. ;-) *) cyt. z filmu "Miś" S.Barei Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Re: Nie tylko Biokomponenty..... IP: proxy / 212.6.124.* 28.11.02, 09:59 Hi Historia watku: Przedpiszca 1: (link na artykul, bez uzasadnienia) Przedpiszca 2: (o przegranej firmy Ford, o samym bio-paliwie nic) Przedpiszca 3 (moja niewielkosc): (Krytyka zawartosci merytorycznej artykulu) Przedpiszca 4: (pytanko do mojej krytyki) Przedpiszca 5: (potwierdzenie jednego z przytoczinych przeze mnie aspektow) Przedpiszca 6: (jeszcze raz moja niewielkosc) Przedpiszca 7: (ogolna krytyka glupoty, bez argumentow rzeczowych) Przedpiszca 8 (_bart): (dalsza ogolna krytyka glupoty, bez argumentow rzeczowych plus przyklad nie zwiazany z paliwami) Przedpiszca 9: (jeszcze raz moja niewielkosc) pytanie o argumenty bart_ odpowiada: > Wyjaśnienie zresztą czeka w odpowiedziach przedmówców, bio-przypieprzaczu. > ;-) Zamiast rzucic kilkoma epitetami okreslajacymi wychowanie i poziom umyslowy rozmowcy, pytam jeszcze raz kulturalnie: Moglbys moze wyjasnic, na czym kretynstwo pomyslu na biopaliwo polega? POzdr. K. bart_ napisał: > ..."za młody jesteś Synku na Heroda !" *) > żebym ci wyjaśniał. > > *) cyt. z filmu "Miś" S.Barei Ech, <machniecie reka> Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Nie tylko Biokomponenty..... IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 28.11.02, 10:11 Jak nie wiesz to ja Ci wyjaśnie. Biopaliwa są droższe od zwyklych. Znaczy, że pomysł jest po to by wesprzeć lobby rolniczo-bimbrownicze. Za to trzeba zapłacić. Znaczy, że albo benzyna na stacjach będzie droższa, albo państwo zrezygnuje z części akcyzy (czyt. dopłacimy państwu w innych podatkach). Firma Ople i Ford nie mają udziałów w rafineriach więc jedyny ich interes w zmniejszeniu używania biokomponentów to rzeczywista troska o silniki związana z kosztem utrzymania serwisów gwrancyjnych. Trzeci najważnieszy ! Ogranicza mi się wolność osobistą poprzez ograniczenie prawa wyboru. I jeszcze jedno. Gdyby na stacjach był wybór co tankujemy okazałoby się że nikt tego paliwa z biokomponentami by nie kupował bo byłoby droższe. Państwo musiałoby dopłacać do stacji w których byłyby biokomponenty chociaż tam nikt benzyny by nie kupował i całość spaliłaby na panewce. PZDRW Link Zgłoś
bart_ Re: Nie tylko Biokomponenty..... 28.11.02, 10:15 Podpisuję się pod przedmówcą. Mam tylko nadzieję, że ten kolejny "gniot" ustawowy wymyślony przez jakiegoś profesora-idiotę z Instytutu (...) w Puławach, nie przejdzie w sejmie albo go ktoś zapoda do trybunału jako łamanie podstawowego prawa konsumenta do wyboru oraz za to iż rząd w ten sposób naruszy mienie obywateli poprzez ingerowanie w nie celem zmniejszenia wartości za pośrednictwem takich przepisów. Pzdr Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Re: Nie tylko Biokomponenty..... IP: proxy / 212.6.124.* 28.11.02, 10:41 Hi Gość portalu: sandwich napisał(a): > Jak nie wiesz to ja Ci wyjaśnie. > Biopaliwa są droższe od zwyklych. Znaczy, że pomysł jest po to by wesprzeć > lobby rolniczo-bimbrownicze. Za to trzeba zapłacić. Znaczy, że albo benzyna na > stacjach będzie droższa, albo państwo zrezygnuje z części akcyzy (czyt. > dopłacimy państwu w innych podatkach). Bezolowiowa tez jest w wytwarzaniu nieco drozsza od etyliny. Czy to jest powod, aby kraj zadymiac mgielka olowiowa? A lobby rolnicze i tak dostanie cos od Europy. > Firma Ople i Ford nie mają udziałów w rafineriach więc jedyny ich interes w > zmniejszeniu używania biokomponentów to rzeczywista troska o silniki > związana z > kosztem utrzymania serwisów gwrancyjnych. Niech ci p.t. rzecznicy najpierw poinformuja sie we wlasnej centrali i wlasnym centrum rozwojowym, a dopiero potem opowiadaja dyrdymalki. Jak juz kilka razy pisalem, paliwa z dodatkami roslinnymi (benzyna - do trzydziestu kilku procent alkoholu, diesel - kazdy stosunek az do 100 % oleju roslinnego) sa juz na swiecie stosowane. Benzyna z alkoholem od kilkudziesieciu lat, diesel roslinny od kilku lat. Problematyki tak barwnie opisanej w artykulach jakos nie zanotowano. > Trzeci najważnieszy ! Ogranicza mi się wolność osobistą poprzez ograniczenie > prawa wyboru. Pewnie przeciw powszechnemu wprowadzaniu katalizatorow tez tak protestowales? Ciekawe, ze tak czule na punkcie wolnosci spoleczenstwa zachodnie nie protestowaly przeciw likwidacji etyliny. Teraz mianowicie nie maja juz wyboru - jet tylko albo bezolowiowa, albo bezsiarkowa. Bardzo powazne naruszenie wolnosci LOL Przepisy ruchu drogowego tez ograniczaja wolnosc, a przepisy o warunkach dopuszczenia pojazdu do ruchu to juz czysta dyktatura :-)))) > > I jeszcze jedno. Gdyby na stacjach był wybór co tankujemy okazałoby się że nikt > > tego paliwa z biokomponentami by nie kupował bo byłoby droższe. Państwo > musiałoby dopłacać do stacji w których byłyby biokomponenty chociaż tam nikt > benzyny by nie kupował i całość spaliłaby na panewce. Patrz poczatki benzyny bezolowiowej w krajach, gdzie etyline w koncu zabroniono. Jesli nie bedzie inicjatywy i przymusu ze strony panstwa, nic sie nie zmieni. > > PZDRW Pozdr. K. Link Zgłoś
vwdoka Re: Nie tylko Biokomponenty..... 28.11.02, 10:51 No właśnie, zapomniałem o tym napisać, pozdrawiam Cię Kierowiec. Ja po przeczytaniu też najpierw się obruszyłem, ale po tym doinformowałem się i uważam, iż ten cały Kublik to się do g... nadaje anie do pisania tekstów w przyzwoitej gazecie. Pozdrawiam, vwdoka Gość portalu: Kierowiec napisał: > Hi > > Gość portalu: sandwich napisał(a): > > > Jak nie wiesz to ja Ci wyjaśnie. > > Biopaliwa są droższe od zwyklych. Znaczy, że pomysł jest po to by wesprzeć > > > lobby rolniczo-bimbrownicze. Za to trzeba zapłacić. Znaczy, że albo benzyn > a > na > > stacjach będzie droższa, albo państwo zrezygnuje z części akcyzy (czyt. > > dopłacimy państwu w innych podatkach). > > Bezolowiowa tez jest w wytwarzaniu nieco drozsza od etyliny. Czy to jest powod, > > aby kraj zadymiac mgielka olowiowa? > > A lobby rolnicze i tak dostanie cos od Europy. > > > Firma Ople i Ford nie mają udziałów w rafineriach więc jedyny ich interes > w > > zmniejszeniu używania biokomponentów to rzeczywista troska o silniki > > związana z > > kosztem utrzymania serwisów gwrancyjnych. > > Niech ci p.t. rzecznicy najpierw poinformuja sie we wlasnej centrali i wlasnym > centrum rozwojowym, a dopiero potem opowiadaja dyrdymalki. > > Jak juz kilka razy pisalem, paliwa z dodatkami roslinnymi (benzyna - do > trzydziestu kilku procent alkoholu, diesel - kazdy stosunek az do 100 % oleju > roslinnego) sa juz na swiecie stosowane. Benzyna z alkoholem od kilkudziesieciu > > lat, diesel roslinny od kilku lat. Problematyki tak barwnie opisanej w > artykulach jakos nie zanotowano. > > > Trzeci najważnieszy ! Ogranicza mi się wolność osobistą poprzez ograniczen > ie > > prawa wyboru. > > Pewnie przeciw powszechnemu wprowadzaniu katalizatorow tez tak protestowales? > > Ciekawe, ze tak czule na punkcie wolnosci spoleczenstwa zachodnie nie > protestowaly przeciw likwidacji etyliny. Teraz mianowicie nie maja juz wyboru - > > jet tylko albo bezolowiowa, albo bezsiarkowa. Bardzo powazne naruszenie > wolnosci LOL > > Przepisy ruchu drogowego tez ograniczaja wolnosc, a przepisy o warunkach > dopuszczenia pojazdu do ruchu to juz czysta dyktatura :-)))) > > > > > I jeszcze jedno. Gdyby na stacjach był wybór co tankujemy okazałoby się że > > nikt > > > > tego paliwa z biokomponentami by nie kupował bo byłoby droższe. Państwo > > musiałoby dopłacać do stacji w których byłyby biokomponenty chociaż tam ni > kt > > benzyny by nie kupował i całość spaliłaby na panewce. > > Patrz poczatki benzyny bezolowiowej w krajach, gdzie etyline w koncu > zabroniono. Jesli nie bedzie inicjatywy i przymusu ze strony panstwa, nic sie > nie zmieni. > > > > > PZDRW > > Pozdr. > > K. Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Nie tylko Biokomponenty..... IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 28.11.02, 12:26 > > Niech ci p.t. rzecznicy najpierw poinformuja sie we wlasnej centrali i wlasnym > centrum rozwojowym, a dopiero potem opowiadaja dyrdymalki. > Firma Opel podjęła decyzje po konsultacji z centralą i ze swoimi ośrodkami badawczymi. Link Zgłoś
vwdoka Re: Nie tylko Biokomponenty..... 28.11.02, 10:48 Gość portalu: sandwich napisał: > Jak nie wiesz to ja Ci wyjaśnie. > Biopaliwa są droższe od zwyklych. Znaczy, że pomysł jest po to by wesprzeć > lobby rolniczo-bimbrownicze. Za to trzeba zapłacić. Znaczy, że albo benzyna na > stacjach będzie droższa, albo państwo zrezygnuje z części akcyzy (czyt. > dopłacimy państwu w innych podatkach). > > Firma Ople i Ford nie mają udziałów w rafineriach więc jedyny ich interes w > zmniejszeniu używania biokomponentów to rzeczywista troska o silniki związana z > > kosztem utrzymania serwisów gwrancyjnych. > > Trzeci najważnieszy ! Ogranicza mi się wolność osobistą poprzez ograniczenie > prawa wyboru. > > I jeszcze jedno. Gdyby na stacjach był wybór co tankujemy okazałoby się że nikt > > tego paliwa z biokomponentami by nie kupował bo byłoby droższe. Państwo > musiałoby dopłacać do stacji w których byłyby biokomponenty chociaż tam nikt > benzyny by nie kupował i całość spaliłaby na panewce. > > PZDRW Z tego co się doczytałem, to zarówno Ford jak i GM produkują samochody zdolne do jazdy zarówno na benzynę jak i E85 (85% etanolu i 15% benzyny), oprócz tego w USA benzyna ma dodatek biokomponentów około 4-5% objętościow... zapytaj Marka z Atlanty.. Pozdrawiam, vwdoka Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Biokomponenty - skandalu ciąg dalszy IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 28.11.02, 09:40 Rano podali w radiu, że Opel też kategorycznie odmówił zgody na stosowanie paliwa z więcej niż 2% biokomponentów. Ja tam nie mam nic przeciwko temu tylko niech obok cen przed stacją benzynową będzie też wywieszony skład benzyny. Link Zgłoś
al_bert Re: Biokomponenty - skandalu ciąg dalszy 28.11.02, 11:36 Obecnie RG i Orlen sprzedają benzynę z dodatkiem alkoholu etylowego lub estru etylo-tetr-butylowego ETBE (wytworzonego na bazie etanolu). Korzystają na tym nasze gorzelnie bo jednak istnieją i produkują (niestety Naród nie pije tyle co powinien), rolnicy sprzedając gnijące plony zamiast je niszczyć oraz oczywiście producenci paliw mając ulgę w akcyzie. Produkowane są dwa gatunki benzyn - alkoholowa i "normalna" (alkoholowa ma nawet deko niższą cenę). Natomiast część stacyjników odmawia zakupu benzyny alkoholowej z prostych przyczyn: - benzyna ta ma wyższą gęstość (mniej litrów z tony źle dla stacyjnka dobrze dla silnika) - alkohol ma tendencję do przechodzenia do warstwy wodnej w zbiornikach na stacjach i wtedy oczywiście nie zostanie sprzedany ani nawet nie nadaje się do picia, dodatkowo powoduje problemy ze ściekami. Także Panowie i Panie już obecnie tankujecie do swych zbiorników benzynę z alkoholem. Można stacyjnika oczywiście poprosić o atest producenta i z niego dowiedzieć się o rodzaju benzyny jak jest na stacji ale z doświadczenia wiem, że ci, którzy nie chcą kupować alkoholowej mają na ogół poważne problemy z odwadnianiem zbiorników. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Biokomponenty - skandalu ciąg dalszy IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 28.11.02, 12:31 al_bert napisał: > Obecnie RG i Orlen sprzedają benzynę z dodatkiem alkoholu etylowego lub estru > etylo-tetr-butylowego ETBE (wytworzonego na bazie etanolu). Korzystają na tym > nasze gorzelnie bo jednak istnieją i produkują (niestety Naród nie pije tyle co Pierdoły misiu i tyle. Żaden rolnik na tym nie zarobi tylko ludzie , którzy mają olbrzymie gospodarstwa i monopol na handel i skup rzepaku. No i dlaczego pan Gudzowaty kupił jakiś POLMOS ? Nie pamiętam jaki. Chyba na Dolnym Śląsku. W tym szukaj przyczyny, a nie w trosce o rolnictwo i ekologie. Wiesz , co to LOBBING. To coś takiego co zawsze będzie poparte "rzetelnymi" i "niezależnymi" badaniami. Link Zgłoś
Gość: lupo Analiza na zimno - to jedno, co mozna zrobic IP: 141.39.41.* 28.11.02, 11:54 W krajach europejskich jakosc paliw poddawana jest rygorom norm. i tak paliwo "biodiesel" regulowane jest w RFN norma [Biodiesel-Norm DIN 51606]. Tak wiec producenci i politycy nie okreslaja jakosci paliw slowami z mownicy. Do tego powolane sa niezalezne instancje badawcze. Im takze patrza na rece producenci , a wiec przemysl motoryzacyjny, ktory ma wlasne laboratoria niejednokrotnie znacznie lepiej wyposazone w sprzet pomiarowy, niz niejedna instytucja wspoldzialajaca z rzadami. Decyduja wiec jedynie kryteria naukowe i ZADNE INNE. Majac niezbyt dobre doswiadczenia po tankowaniu w naszym kraju ( na tym forum sprawy te ciagle wracaja) mam dosc pesymistyczny obraz tego, co bedzie sie dzialo. Dodatkowa konsekwencja obnizenia jakosci paliw w Polsce moze byc calkowite zalamanie sie turystyki przyjazdowej do Polski,bo nikt nie bedzie ryzykowal utraty gwarancji na samochod w takim przypadku i wtedy straty beda wprawdzie calkiem gdzie indziej, ale ile to juz razy budzilismy sie z reka w ... . Czy chcemy miec podobne problemy z turystyka jak Bialorus , to znaczy czy chcemy nie miec turystow ? Zanim wiec panowie lobbysci i przeciwnicy zaczna sie wzajemnie oblewac "substancjami biologicznymi", nalezy zasiegnac opinii prawdziwych specjalistow zatrudnionych w prawdziwych instytucjach badawczych. Bo opinie na zamowienie mozna w naszym kraju zamowic z poniedzialku na wtorek z dowolnym podsumowaniem koncowym. Mamy tego przyklady , az za duzo. PZDR, lupo Link Zgłoś