20.03.06, 09:01
Czy wiecie juz kiedy mozna bedzie kupic nowe auto i odpisac VAT?
Mysle o zakupie samochodu na potzrzeby firmy!Kiedy wejdzie w zycie ta mowa
ustawa?
Za informacje bede wdzieczny.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • yaris_bern Re: VAT ? 20.03.06, 09:33
      nie prędzej niż z początkiem 2007 r.

ale patrząc na ten bajzel polityczny, to nawet ten termin wydaje się mało
      realny.

Pozdr.
      • bingolek Re: VAT ? 20.03.06, 10:23
        Dzieki za info - wlasnie slyszalem ze w ciagu 1 do 2 miesiecy ma byc zmieniona
        zasada kupna - czy to prawda?
        • zenith700 Re: VAT ? 20.03.06, 11:14
          Na razie, to chyba możesz o tym zapomnieć... bo nie wiadomo, czy w takim
          okresie nie będzie nowego rządu lub terminu nowych wyborów...

BTW:: te dotychczasowe pomysły dot. odliczenia całego VAT-u od samochodu
          przewidują również, że będziesz musiał wykazywać co miesiąc jako dochód do
          opodatkowania kwotę odpowiadającą (do tej pory padły dwie stawki) 0,5 lub 1%
          wartości auta. Od paliwa nadal nie będzie odliczenia podatku...

Dotyczy to oczywiście samochodów osobowych. Samochody spełniające kryteria
          samochodu ciężarowego (czyli chyba też Seicento Van lub Matiz Van) podlegają
          pełnym odliczeniom...

• edek40 Re: VAT ? 20.03.06, 11:01
      Szczerze powiedziawszy wolalbym miec swiadomosc co bedzie sie dzialo w podatkach za 10 lat. Nawet gdyby przez te 10 lat nie mozna bylo odpisywac VATu od auta i eksploatacji. Bo sytuacja taka jak dzis, gdy jedne socjalisty pozwalaja odpisywac VAT (ale tylko kawalek i nie od paliwa), a nastepne socjalisty wymysla, ze musisz zwrocic nienaleznie odtracony podatek wraz z odsetkami i karami, tylko po to, aby jeszcze kolejni wymyslili, ze mozna odpisywac tylko VAT, a dochodowego nie. Bo nawet kiepskie regulacje sa lepsze niz wiecznie zmieniane. Ja na przyklad o malo nie wyleasingowalem auta niedlugo przez zmiana przepisow. Troszke zepsuloby mi to biznesplan. Mialbym duze koszty, ale i wielki VAT do zaplacenia. Czyli taki leasing bylby najdrozszym na swiecie zakupem czegos do firmy. Pieprzyc czerwonych! Tych czarnych tez!
      • navajo1 Re: VAT ? 20.03.06, 13:30
        a czy możesz mi powiedziec jak wygląda leasing teraz, tzn. co sobie mogę
        odliczyć i w jakim %? Chodzi mi o auto używane, jakieś cztero letnie.
        Dzięki
        • zenith700 Re: VAT ? 20.03.06, 13:48
          Jaja sobie robisz, czy trollujesz...?

Jeśli po lekturze swojego własnego wątku na ten temat (bodajże z zeszłego
          tygodnia) nadal nie wiesz co można, ile można, a czego nie można, to lepiej
          spytaj o radę jakąś księgową lub doradcę podatkowego, bo narobisz sobie biedy...
          • navajo1 Re: VAT ? 20.03.06, 14:06
            doinformowac się nie można...!!??, może ktos ma jeszcze jakieś pomysły i
            światłe rady, nie wiem czy wiesz ale właśnie temu sluzy to medium i dlatego
            pytam, nie wiem po co się tak pieklisz
            • zenith700 Re: VAT ? 20.03.06, 14:51
              Nie pieklę się, lecz raczej obawiam, że niektóre rady są zbyt... światłe, a
              wręcz fantastyczne... i kierowanie się nimi może naprawdę wpakować firmę w
              kłopoty. Wszystkie fakty na ten temat już padły w "tamtym" wątku i ponowne
              gadanie na ten temat nie wnosi nic nowego.

Zdecydowanie lepiej i szybciej zgłębisz temat zaglądając np. do odpowiedniej
              ustawy (w serwisach internetowych z tekstami ustaw są też często interpretacje
              US i opisy przypadków "z życia") lub korzystając z pomocy fachowców. Radzę
              unikać "dobrych" rad ludzi bez doświadczenia, takich tylko zorientowanych w
              temacie, jak też rad pracowników firm leasingowych, banków, dilerów, bo oni nie
              tylko nie biorą jakiejkolwiek odpowiedzialności za swoje słowa, to - jak
              starałem się wcześniej pokazać - potrafią też z premedytacją kłamać...
              • bingolek Re: VAT ? 20.03.06, 19:42
                podbijam bo wazna kwestia z tym VATem
      • zenith700 Re: VAT ? 20.03.06, 20:56
        Z tymi zmianami w podatkach, to faktycznie jest wielki bajzel...

Teraz np. fajnie jest też z VAT-em przy odsprzedaży samochodu - jeśli ma on
        więcej niż 6 m-cy, to traktowany jest jako używany i podatku nie nalicza się
        (stosuje się stawkę "zwolniony").

Czyli kupuje dziś auto osobowe za np. 61 tys. zł. Jest to 50 tys. netto i z
        całej kwoty VAT-u (11 tys.) odliczam 6 tys. (w tamach limitu 60%/6 tys.), czyli
        auto kosztuje mnie łacznie 55 tys. (i jest to podstawa amortyzacji). Po 6
        miesiącach ma ono wartość rynkową .... (sam nie wiem ile się traci w tak
        krótkim okresie na popularnych samochodach w tym przedziale cenowym - załóżmy
        że 15%) ... około 52 tysiące i za tyle sprzedaje je na fakturę zatrzymując całą
        kwotę dla siebie, bo przysługuje zwolnienie z VAT-u...

Niby straciłem 3 tysiące, ale korzystałem z samochodu przez pół roku (wynajęcie
        auta kosztowałoby drożej) i co najciekawsze, w koszty wrzucałem raty
        amortyzacyjne. Stosując metodę degresywną mogło tego być łącznie 11 tysięcy zł,
        czyli na podatku zaoszczędziłem ponad 2 tysiące. I jeszcze sprzedając auto
        ponizej wartości księgowej mam stratę, co jeszcze obniża podatek dochodowy... W
        efekcie końcowym koszt operacji: zakup samochodu osobowego na firmę,
        użytkowanie przez 6 m-cy, sprzedaż wynosi mniej jeden tysiąc złotch... Cuda
        panie, oj cuda...

Powyższe wyliczenie opiera się na pewnych uproszczeniach, ale myślę, że
        odpowiednio manewrując cyframi (cena zakupu, długość amortyzacji), marką
        samochodu najmniej tracącego na amortyzacji i ekstra rabatami, które daje
        się "wyrwać" niektórym dilerom można uzyskac opisany wcześniej wynik, a może
        nawet lepszy... Oczywiście do czasu nowelizacji ustawy o podatku VAT...
        • bingolek Re: VAT ? 06.04.06, 14:47
          halo, czy wiadomo juz cos z tym nowymi usawami odnosnie VAT na Samochod
        • yaris_bern Re: VAT ? 06.04.06, 15:08
          Zanim zaczniesz wypisywać takie bzdety przeczytaj chociaż ustawy podatkowe!

Samochody osobowe nie korzystają z przyśpieszonej amortyzacji!

W podatku VAT jest jeszcze coś takiego jak korekta podatku naliczonego - jeżeli
          sprzedaż samochodu będzie korzystała ze zwolnienia od VAt, to sprzedając auto
          przed upływem 5 lat zwróćisz część odliczonego wcześniej podatku (art. 90 i
          nast. ustawy o VAT).

Jeżeli zaniżysz cenę sprzedaży samochodu poniżej rynkowej, to US będzie
          uprawniony do doszacownaia Ci dodatkowego przychodu.

A więc nie wypisuj człowieku bzdur, bo jeszcze ktoś narobi sobie syfu w
          rozliczeniach podatkowych!

Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka