Dodaj do ulubionych

Volvo XC90 USA a UE - różnice?

05.04.06, 14:38
No właśnie. Chcę sobie kupić takie 1-2 letnie XC90. Te w USA są sporo tańsze,
ale wiele osób mówi, żeby nie kupować samochodów na amerykański rynek. Czy
ktoś wie czym różni się np to Volvo w USA i Europie? Może być inny SUV
dostępny tu i tam (VW Touareg, Cayenne, Toyota Land Cr.)
Obserwuj wątek
    • ktosiek33 Re: Volvo XC90 USA a UE - różnice? 05.04.06, 14:48
      Swego czasu myslalem o sciagnieciu XC90. Dzwonilem nawet do ASO Volvo i co
      ciekawe jako jedni z nielicznych uznaja gwarancje ze Stanow!

Powiedzieli ze w serwsie moga przeprogramowac licznik i termometr na km i
      stopnie C. Najwiekszy problem to chyba swiatla ktore w stanach sa symetryczne a
      u nas musza byc asymetryczne. Nie wiem czy dobrze zrozumialem goscia z ASO ale
      tez cos mowil o przeprogramowaniu. Moglem go zle zrozumiec - nie jestem pewien
      czy to sie tak da zrobic bo to chyba kwestia kostrukcji lampy.
      Zewnetrzenie sie auta chyba nie roznia wiec problemu z kierunkami, cofka i
      przecimgielnymi nie powinno byc. Moze byc jedynie inaczej zestopniowana
      skrzynia biegow ale to nie powinno byc uciazliwe.

Jezeli jestes zdecydowany to zadzwon moze do jakiegos ASO to uzyskasz pewne
      informacje.
      • ponpon Re: Volvo XC90 USA a UE - różnice? 05.04.06, 14:59
        o właśnie o takie info mi chodziło. Różnica w cenie jest znaczna. XC90 2.5T
        zaczyna się od 36.075 USD, czyli 120.000 PLN. A u nas startują od 208.000 PLN.
        Jest sie czym zainteresować.
        pozdr.
        • robert888 nie tak ajnfah 05.04.06, 17:11
          o ile mnie pamięć nie myli, to diler z usa nie może europejskiego samochodu tak
          po prostu sprzedać z powrotem do Europy. Musiałbys więc mieć pośrednika,
          który "kupi" auto i ci je "odsprzeda". No i teraz się juz zastanawiaj jak to
          zamierzasz rozwiązać:)
          Poza tym proste rachunki mąca troche atrakcyjność transakcji:
          120k + cło + vat + akcyza to ponad 180k. Do tego koszty transportu,
          pośrednictwa, rejestracji, przeróbek auta - sam miód.
          Wynik = nowego auta nie warto ciągnac ze Stanów. Chyba że dla 10k chce ci się
          robić to całe zamieszanie. Według mnie wystarczy zawalczyć o rabat w salonie i
          wyjdzie na to samo.
        • dr.verte Re: Volvo XC90 USA a UE - różnice? 05.04.06, 19:08
          ponpon napisał:

> o właśnie o takie info mi chodziło. Różnica w cenie jest znaczna. XC90 2.5T
          > zaczyna się od 36.075 USD, czyli 120.000 PLN.A u nas startują od 208.000 PLN.

W Niemczech masz za 35k euro brutto.Nie ma sensu sporowadzać z usa nowych
          samochodów najlepiej 1-2 letnie używki rodzimej produkcji np.na takim Grand
          Cherokee można wtedy sporą różnice cen wycisnąć.
    • sopocianin Re: Volvo XC90 USA a UE - różnice? 05.04.06, 15:45
      Roznice sa bardzo niewielkie, i beda to klosze lamp tylnych, przeprogramowanie
      i regulacja ksenonow, badz wymiana lamp halogenowych przednich na europejskie.
      Samochody na rynek USA to glownie automaty, wiec z reczna skrzynia mozna tanio
      dostac. Najlepiej kupowac auto 2-letnie, schodzace z "lease", bo zwykle ma
      jeszcze gwarancje, i bylo obslugiwane przez dealer'a (wiekszosc marek ma
      obecnie obsluge za darmo do 50 tys km). Aha, inny chyba jest tez program
      kontrolujacy prace silnika, ale to dla dealer'a zaden problem wgrania innego.
      • skyddad Re: Volvo XC90 USA a UE - różnice? 05.04.06, 18:14
        No i silniki na rynek USA V8 a na Europe takie nasze max 6cyl.
        Pzdr.Sky.
        • 01boryna Re: Volvo XC90 USA a UE - różnice? 05.04.06, 18:32
          skyddad napisał:

> No i silniki na rynek USA V8 a na Europe takie nasze max 6cyl.
          > Pzdr.Sky.

Przeciez w Europie tez mozesz kupic V8. W XC90 i S80.
    • cracovian Re: Volvo XC90 USA a UE - różnice? 05.04.06, 21:01
      Moj brat tez chcial XC90, ale to auto jest b. awaryjne, wiec ostatecznie
      sprowadzil nowa Honde Pilot EX-L. Zaplacil za nia $30 tys., za transport wyszlo
      mniej niz $1K, w Polsce pare stowek za przystosowanie swiatel (okazalo sie to
      proste, w Volvo bedzie jeszcze latwiej). Do tego doszlaby akcyza (7%?), VAT
      (22%?), jakies clo? - tylko, ze On nic nie zaplacil - woz byl na mienie. Nawet
      z tymi oplatami byloby warto.

• jay_z Re: Volvo XC90 USA a UE - różnice? 05.04.06, 21:39
        cracovian napisał:

> Moj brat tez chcial XC90, ale to auto jest b. awaryjne.

No tak, auto bardzo awaryjne i DLATEGO jest najpopularniejszym sprzedawanym
        autem tej marki + najpopularniejszym SUVem na swiecie. Nie ma to jak wypowiedz
        kogos kto sie kompletnie nie zna na rzeczy. Brawo dla tego pana.
        • towot Re: Volvo XC90 USA a UE - różnice? 05.04.06, 21:59
          Liczyłem kiedyś kilka aut nowych. Do ceny z internetu dodaj sobie min 70%
          wszystkich kosztów. Nie opłaca się. Chyba, że chcesz mieć jakieś egzotyczne
          auto, którego w EU nie kupisz np Infinity. A różnice są odczuwalne np w
          nastawach zawieszenia. A nawigacja? Też problem, inny system DVD. No i tylko
          benzyna. Mam 4runnera /V6 3.400 - jeśli lubisz tankować co 350km za 220 zł to
          kup sobie SUV z USA. Wtedy kiedy ja kupowałem to bardziej opłacało się z
          Kanady. Na liczniku kilometry i normalne asymetryczne światła. Brak tylko
          p.mgielnego tylnego ale nie czepiają się na przeglądach. Ale osobiście odradzam.
        • cracovian Pajacu... 06.04.06, 01:15
          Ford samego Explorera sprzedaje 600 tys. rocznie w USA. A ile Volvo XC90???
          Moze 1/10 na calym swiecie? A o jakosci nie ja decyduje, tylko posiadacze i tu
          niestety plasuje sie Volvo na drugim miejscu od tylu. Idz pobaw sie resorakami,
          baranie.
        • cracovian "najpopularniejszy SUV na swiecie" 06.04.06, 01:36
          ....sprzedaje raptem 30 tys. sztuk w USA. Za kazdego XC90 w tym samym czasie
          sprzeda 20 Explorerow. Nawet Escape sprzeda sie wiecej w ciagu miesiaca niz
          XC90 przez caly rok.

Na calym swiecie XC90 sprzedalo 85994 sztuk.

Nastepnym razem pisz na temat, bo pozniej glupka z siebie robisz.
          • jay_z Re: "najpopularniejszy SUV na swiecie" 06.04.06, 11:38
            A slyszales o jakosci? Skoda takze sprzedaje wiecej aut niz Volvo... no tak, na
            bank jest lepsza.
            • greenblack Re: "najpopularniejszy SUV na swiecie" 06.04.06, 12:40
              Pie..u, przecież sam przed chwilą pisałeś, że XC90 jest takie wspaniałe, bo
              jest "najpopularniejszym SUVem", hehe.
        • greenblack Re: Volvo XC90 USA a UE - różnice? 06.04.06, 08:20
          > najpopularniejszym SUVem

Hehe. I od razu lepszy humor z rana.
          • jay_z Re: Volvo XC90 USA a UE - różnice? 06.04.06, 11:39
            Jak cie kiedys bedzie stac to moze sobie kupisz. Ale nie, nie stac cie, nie
            jezdziles, to bedziesz krytykowal. Wiesz, jak by mnie bulo stac na Seicento, to
            takze bylby dla mnie to najlepszy samochod na swiecie.
            • skyddad Re: Volvo XC90 USA a UE - różnice? 06.04.06, 11:46
              Volvo fabryka ma problemy z XC90 gdyz pobyt na tego grzmota spadl drastycznie
              ze wzgledu na idace do gory ceny paliwa.Obecnie mamy juz powyzej 12 sek za litr
              gownianego paliwa czyli 95oktamn troche benzyny troche bio troche
              rozpuszczalnikow przoduje u ekologow ale maszyna tego spala wiecej o 20%.Trzeba
              jezdzic na 98 oktan aby woz mial kopa i malo palil.Na lato zapowiadaja powyzej
              13 sek za litra.Mowi sie ze za jakis czas bedzie litr kosztowal 20sek,no to
              bedzie przesiadka na inny srodek lokomocji.
              Pzdr.Sky.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka