Dodaj do ulubionych

różna szerokość opon

09.04.06, 18:08
planuję zakup opon. muszę kupić 2 nowe (na 4 nie mam na razie kasy, poza tym
te 2 są ok). czy mogę mieć z przodu opony o rozmiar szersze niz z tyłu?

a może raczej tak: mieć to mogę, ale jakie mogą być tego skutki, jak wpływa
to na jazdę, zużycie opon itp.
Obserwuj wątek
    • m824 up 09.04.06, 20:00
      up
    • typson Re: różna szerokość opon 09.04.06, 20:11
      a po co szersze? Na kazdych, szerszych oponach nieco wzrasta spalanie i odrobine
      spadają osiagi, nawet zakladajac identyczny obwód. Ale jesli producent
      przewidzial takie opony w tym modelu auta i docelowo chcesz miec takich komplet
      to nie powinno byc problemu. Moze sie nieco zmienic prowadzenie auta w
      koleinach, ze wzgledu na te szersze a nie na roznice, no i moze byc inna
      przyczepnosc auta w zakrecie. Mam na mysli to, ze pewne stałe jak do tej pory
      tendencje uslizgiwania sie przodu i tylu w łukach moga sie nieco zmienic.
      • m824 Re: różna szerokość opon 09.04.06, 21:37
        typson - dzięki za odpowiedź.

hmmm... o tym nie pomyślałam, że przy zamianie opon np z 145 na 155 spalanie i
        osiągi mają jakies znaczenie (w końcu to róznica jednego rozmiaru).
        musze sprawdzic jakie przewidziane są przez producenta. takie byłyby najlepsze.
        nie chcę kombinować, bo nie bardzo zalezy mi na tym, żeby autko lepiej
        wyglądało, ale żeby sprawnie jeździło (fabryczne wymiaru sa mi więc bardzo na
        rękę).
        mam zimówki z przodu i letnie z tyłu(o zgrozo!) znajomi (też mają fieste)
        mówią, żebym kupiła szersze, bo na takich to nie bardzo. ale te letnie sa
        jeszcze ok, więc jak kupię szersze to będę miała 145 z tyłu i 155 z przodu! do
        tego różne bieżniki pewnie (chociaż może uda się dobrać taki sam).

no i to mnie martwi. bo to niby jeden rozmiar, ale zawsze róznica :-(
        • literka_m Re: różna szerokość opon 10.04.06, 09:45
          a masz wspomaganie kierownicy ? bo jak nie to szersze opony wymagaja jeszcze
          wiecej sily
        • logis_on_line Re: różna szerokość opon 10.04.06, 12:23
          > jeszcze ok, więc jak kupię szersze to będę miała 145 z tyłu i 155 z przodu!

Jeżeli koniecznie chcesz zakładać różne opony to lepsze (szersze) na tylną oś.

Zaraz odezwą się eksperci, ale uwierz mi tylko tak należy zakładać opony -
          lepsze mają być na tylnej osi.

Pozdrawiam
          • boason Re: różna szerokość opon 10.04.06, 14:04
            Popieram - lepsze i szersze na tył, tym bardziej, że te szersze będą nowe.
            Rożnica 145 na 155 praktycznie żadna, wiekszego spalania nawet nie zauważysz...
        • typson Re: różna szerokość opon 11.04.06, 01:24
          no są jakies konkrety w sprawie rozmiarów. 155 powinny byc dopuszczone. Znaczy
          do auta na pewno sie zmieszcza, bo przeciez wychodzily tez rozne dziwne fiesty z
          mocą powyzej 100 koni i takie na pewno nie jezdzily na oponach o szer. 145 ;)

tu masz taki przelicznik - co na co zamieniac
          www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
          Rozmiar opony to nie tylko szerokosc ale (jak juz inni pisali) pozostale dwa
          parametry profil oraz srednica felgi. Zczytaj sobie calosc (cos w stylu
          145/65/R13 i ewentualnie jeszcze dalsze oznaczenia mowiace nie o wymiarach ale o
          dop. predkosci i obciazeniu) i skozystaj z linka, by dobrac najlepsze wymiarowo
          zamienniki.

tu masz tez przeszukiwanie po konkretnych autach,
          www.opony.com.pl/opony/opony_pojazdy1.asp
          są i fiesty, nie znam Twojego (czyli Twojej fiesty ;) rocznika oraz silnika. Nie
          wybieraj zbyt szerokich, bo
          - bez wspomagania bedzie sie ciezko krecic
          - bedzie wolniejszy bedzie i wiecej palic
          - felga poza srednica ma tez swoją szerokosc i toleruje opony do pewnych rozmiarow

Ogolnie kwestia opon to nie tylko szerokosc ale przede wszystkim ich obwód. przy
          wiekszej szerokosci trzeba zmniejszyc profil, by zachowac w przyblizeniu taki
          sam obwód. Wtedy przyspieszenie (nei liczac wzrastających oporow toczenia) i
          wskazania predkosci sa z grubsza takie same. Warto tez odczytac z felgi jej
          oznaczenie - coś w stylu 4,5Jx13 (szerokosc x srednica w calach). Dlatego uzyj
          tego drugiego linku i dobierz cos o numer wiekszego. Wieksze zawsze fajniejsze,
          przynajmniej tak twierdzi kolezanka, ktora ma męża Murzyna (wierze na slowo).
      • pocalujta_wujta Nie do konca tak z osiagami 11.04.06, 05:35
        Na kretych trasach (np. w gorach) na szerszych oponach "osiagi" beda lepsze. Prawda jest taka ze
        stycznosc gumy jest o wile wieksza i to powoduje ze przyczepnosc jest lepsza przy manewrowaniu.
        Dzieki temu mozna szybciej brac zakrety. Taka jest prawda. Jednak nalezy tez zadbac o jakosc gum, bo
        jak sie wsadzi szerokie tanie dziadostwo... to tylko jeszcze brakuje chromowanych felg i glosnej
        muzyki. Nic poza tym.

A co do spalania to owszem opory sa wieksze, ale nie pszesadzalbym ze zmiana zuzycia paliwa.
        Wieksze zuzycie spowoduje glupkowate prowadzenie przez kierowce z bledami ktory faktycznie nie
        potrzebuje sie scigac, ale ktos mo powiedzial ze bieg powinien zmienic jak osiagnie te 5500 obrotow.
    • leslaw_m Re: różna szerokość opon 10.04.06, 23:51
      145-szerokosc opony w milimetrach
      xx-na przykład 70-stosunek szerokości opony do jej wysokości wyrażony w
      procentach

czyli jesli masz np 145/70/13 ,to nie zamieniasz na 155/70/13,ale na 155/65/13
      aby róznica w srednicy koła była jak najmniejsza,
      jest to szczególnie ważne przy absach i innych elektronicznych bajerkach.
    • marekatlanta71 Re: różna szerokość opon 10.04.06, 23:55
      O ile sie nie myle cos podobnego stosowane jest w Pontiac'u Grand Prix GXP -
      inne opony na przodzie i na tyle - z przodu sa 255'tki a z tylu 225'tki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka