Dodaj do ulubionych

Podatek ekologiczny, a Auta zabytkowe ???

19.04.06, 19:39
No własnie jak w temacie.
Jaki los czeka osoby chcące sprowadzać i ratować starą motoryzację, auta,
motory z przed 1980r. Co z tymi co ratują niekiedy unikatowe pojazdy.
Zaznaczam że nie zawsze się da takie auto zarejestrować na zabytka, ponieważ
konserwator nie chce wydac odpowiedniej do tego decyzji albo auto nie jest w
odpowiednim procencie orginalne.
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Podatek ekologiczny, a Auta zabytkowe ??? 19.04.06, 20:36
      Wladcy PiS ustanawiaja prawo na lapu capu. Co i rusz TK cos im uchyla. Dzis przeczytalem, ze nieletnie matki nie dostana becikowego, bo sa nieletnie. Becikowe dostana ich prawni opiekunowie. Wprawdzie to becikowe jest g... warte, ale jesli jest to powinno trafiac do wlasciwych osob. A ty sie martwisz, ze wladza zapomniala o youngtimerach...
      • callafior Re: Podatek ekologiczny, a Auta zabytkowe ??? 19.04.06, 21:16
        Przypomnę, ze wspaniały pomysł becikowego to "idea" partyji romusia poparta
        przez platformę mcdonalda.
        • swoboda_t Re: Podatek ekologiczny, a Auta zabytkowe ??? 20.04.06, 20:33
          Poparta jednak przez PiS w głosowaniu i podpisana przez prezydenta swego brata.
      • kardamoniusz Re: Podatek ekologiczny, a Auta zabytkowe ??? 19.04.06, 22:06
        > Wladcy PiS ustanawiaja prawo na lapu capu. Co i rusz TK cos im uchyla. Dzis
        prz
        > eczytalem, ze nieletnie matki nie dostana becikowego, bo sa nieletnie.
        Becikowe
        > dostana ich prawni opiekunowie. Wprawdzie to becikowe jest g... warte, ale
        jes
        > li jest to powinno trafiac do wlasciwych osob. A ty sie martwisz, ze wladza
        zap
        > omniala o youngtimerach...
        Ej no pytanie było o coś zupełnie innego niż jakieś śmiecikowe nie psujcie
        tematu bo to wazna sprawa i napewno wielu kolekcjonerów zabytkowej motoryzacji
        zastanawia sie nad tym co teraz.
        Proszę podyskutujmy na ten temat
        • edek40 Re: Podatek ekologiczny, a Auta zabytkowe ??? 20.04.06, 10:01
          Odpowiedz byla na temat wbrew pozorom. Partacze z PiS tak "produkuja" przepisy, ze TK je uchyla. Zaraz dobierze sie do becikowego, ktorego nie dostaja nieletnie, juz ubil ustawe o radiofonii i TV, adwokaturze. A samochod dla Jaroslawa to zbytek i luksus nalezny tylko elitom wladzy. A zabytek to szrot wart wysokiego opodatkowania.
          • kardamoniusz Re: Podatek ekologiczny, a Auta zabytkowe ??? 20.04.06, 17:14
            Zabytek to bynajmniej nie szrot i mam nadzieje że będzie mozliwosć/ sposób aby
            nie płacić tak wielkich kwot przy rejestracji auta zabytkowego !!!!
            Bo co mam zrobić jeżeli kupię auto z dwudziestego roku albo z trzydziestego
            (bo takie lubie i kupuje ) nie dość że inwestuje swoje prywatne pieniadze w
            ratowanie zabytków to mam płacić jakiś haracz dla państwa bo w przypadku takich
            aut będzie to kwota powyżej 20 tys. podatku.
            Mam nadzieje że będzie to w jakiś sposób załatwione bo przecież w innych
            krajach UE jakoś to się załatwia ???? A może ktoś ma wiedzę jak ?????niech na
            opowie
            • edek40 Re: Podatek ekologiczny, a Auta zabytkowe ??? 20.04.06, 17:18
              Chlopie! Gdzie Ty zyjesz? Zyjemy w kraju o wysokiej pogardzie dla staroci. W cywilizacji nazywa sie to zabytek. U nas jest po prostu stare. To jest kwestia kultury. Niezaleznie jednak od podejscia do zabytkow nieomylne nasze wladze wala tyle brakow prawnych, ze nie liczylbym na wyodrebnienie zabytkow z bandyckich podatkow.
              • kardamoniusz Re: Podatek ekologiczny, a Auta zabytkowe ??? 20.04.06, 17:23
                No to miejmy nadzieje że TK powali tą ustawę :)
      • wallenrode Re: Podatek ekologiczny, a Auta zabytkowe ??? 20.04.06, 22:56
        ty chyba udajesz ze sie znasz...

podatek który ma wejsć został opracowany za "belkę" , narazie trwaja pracę nad
        nim , by poddac go głosowaniu...

a co ma do tego PIS ? nie kumasz sytuacji sejmowej....

każdy klub parlamentarny opracowywuje swój pomysł i może dac go ministrowi
        gosp / komunikacji i koordynatorom od t/j spraw ....

nie słyszałeś o poprawkach do uchwał ???

najłatwiej jest nalatywac na pis .... takiś mądry jak widać....

niemartw się - przepis o zabytkach będzie napewno ....

i popatrz się co wyprawia PO .... i SLD
        • kardamoniusz Re: Podatek ekologiczny, a Auta zabytkowe ??? 21.04.06, 18:48
          Mam nadzieje że będzie ustawa o zabytkach :)
          A ja nie nalatuje na pis i żadną inną partię, tylko czekam co oni dalej
          wymyslą,daje sobie rok jeszcze, a jak nie to fru.. za zachodnią granice gdzie
          kolwiek ........

I bedzie pewnie tak (jak czytałem na forum politycznym )
          ostatni gasi światło ....
    • fuiio Re: Podatek ekologiczny, a Auta zabytkowe ??? 20.04.06, 17:18
      Po pierwsze wróci handel papierami..specjaliści juz zacierają ręce.A legalnie
      po prostu będziesz mógł zarejestrowac sobie autko na litwie i na dodatek
      zapłacisz sporo tansze OC
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka