karakalla
25.04.06, 23:07
Niestety, nie mój dylemat, tylko szwagra, a ja robię za konsultanta.
Legacy w wersji kombi, Passat też. VW by był w najlepszej wersji wyposażeniowej, do tego z paroma ładnymi pozycjami z listy wyposażenia dodatkowego, tak że wyszedłby cenowo na poziomie praktycznie identycznie wyposażonego Outbacka.
Moim zdaniem plusy VW: lepsze osiągi, lepsza skrzynia biegów, wóz ogólnie trochę większy (szczególnie szerszy), większa ładowność i bagażnik, lepsza (gęstsza) sieć serwisowa. Można dokupić niedostępne w Subaru bajery, jak biksenony z doświetlaniem zakrętów (kto wytłumaczy, dlaczego Subaru daje ksenony w Foresterze i Imprezie, a nie ma ich we flagowym modelu będzie wielki). Mniejsze problemy przy odsprzedaży.
Subaru: nieporównywalny 4x4, jako Outback możliwość jazdy w lekkim terenie (może się przydawać), dużo ładniejszy wygląd zewnętrzny, przyjemniejsze doznania akustyczne, chyba też lepsze własności jezdne, może ciągnąć większą przyczepę (też przydatne). Mniejsza atrakcyjność dla kradziei, wyższa oryginalność.
Paliwa oba będą ciągnąć jak smoki, materiały i wykończenie są porównywalne.
Będzie musiał odbyć jazdy, tylko może być lekki kłopot z akurat tymi modelami.
O innych modelach można zapomnieć: Audi Allroad, odpowiednie silnikowo i wyposażeniowo A4 Avant, BMW 3, C, Volvo V70 AWD/XC będą dużo za drogie.
Ja biorąc wszystko pod uwagę sugeruję Subaru, i to Outbacka. Co, dobrze kombinuję?