Gość: songo3000 IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.07.05, 00:46 w jakiej kolejnosci odlaczac kabelki od prostownika i podlaczac do motorka? ma to w ogole jakies znaczenie? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: niewoda Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 13:25 Ma to znaczenie. Kiedys robilem to prawidlowo, potem zapomnialem w jakiej kolejności sie je przyłacza. A przy okazji pytam: czy istnieja akumulatory do samochodu w których nie ma płynu? Gość ktory siedział w mercedesie wciskał chyba mi kit, kiedy poczynilem uwage, że czas sprawdzic akumulator, dolac wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maras-wrocek Re: akumulator IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.05, 14:26 to bez znaczenia. tylko odkrecajac kleme plusowa uwazaj zeby nie dotknac srubokretem metalowej czesci motocykla bo spowoduje to zwarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
passek3 Re: akumulator 23.02.14, 17:52 jesli prostownik odłaczony od zasilania ,to nie mam to zadnego znaczenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: akumulator IP: 213.199.253.* 23.02.14, 19:59 No i właśnie teoretycznie powinno się na początku odłączyć klemę minusową a potem plusową, a podłączyć najpierw plus potem minus. Co do akumulatorów to są akumulatory żelowe, tzw. bezobsługowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo-se Re: akumulator 25.02.14, 00:14 Uzupełniając niektórzy producenci prostowników zalecają odłączenie aku przed ładowaniem. Do tego jeszcze natrafiłem na informację, że powinno się w pierwszej kolejności podłączyć zaciski prostownika (+/+ i -/-) dopiero potem wtyczka od zasilania do sieci. Osobiście nigdy nie robiłem tak, zawsze w odwrotnej kolejności, ale ponoć te prostowniki nowej generacji "inteligentne" są na to wyczulone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: akumulator IP: 213.199.253.* 25.02.14, 06:42 Ja dodam jeszcze, że wczoraj przeglądałem akumulatory i bezobsługowe są jednak nie tylko żelowe, ale i zwykłe kwasowe. Nie rozumiem co prawda na czym ma polegać bezobsługowość, skoro dołączony jest elektrolit. W takim razie skoro mamy dostęp do cel to możemy i w przyszłości dolać wody.. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo-se Re: akumulator 25.02.14, 18:56 ciekawa sprawa lub ktoś strzelił gafę. Elektrolit dają do akumulatorów suchoładowanych i dopiero po zakupie zalewa się go elektrolitem. Z resztą podczas działania gdy jest podłączony taki akumulator wytwarza gazy i dochodzi do parowania więc trzeba uzupełniać stan w takim akumulatorze chyba, że planują 4-5 lat eksploatacji i do recyklingu. Odpowiedz Link Zgłoś