onlyju 10.05.06, 12:19 AC, OC i NW. Link4 tańszy, pozostałych argumentów za lub przeciw nie znam. Proszę o opinie. Dziękuję. Link Zgłoś Obserwuj wątek
onlyju Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 12:23 Więc jest to wybór typu "mniejsze zło"? Czy po prostu nie masz doświadczenia we współpracy z tymi ubezpieczycielami? Link Zgłoś
radomir996 Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 12:29 Na 15 lat doswiadczen z PZU i likwidacje kilku szkod o dziwo zawsze mialem tylko pozytywne doswiadczenia, mialem zle doswiadczenia z Fenixem i Warta. Z Link4 zadnych ale slyszalem ze sa same problemy. Jak jestes z Katowic to ci moge dobrego agenta polecic. Link Zgłoś
onlyju Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 12:35 Stacjonuję w Warszawie. O PZU słyszę rzeczywiście same dobre opinie. Niestety wyliczyli mi ubezpieczenie droższe o ponad 1000,00 PLN niż w Link4. Różnica jest druzgocąca. Na pierwszy rzut oka warunki wydają się stosunkowo atrakcyjne. Pytanie tylko, jakie problemy i skąd te problemy z Link4. Wszyscy słyszeli, że wszyscy narzekają, ale nikt nie jest w stanie podać konkretnego przykładu... Link Zgłoś
oko_za_oko Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 12:35 PZU to przekleństwo. Nie miałem szkody więc od tej strony ich nie znam, ale co rok to JA musiałem przynosić dokumenty, aby im udowodnić ok kiedy płacą OC i AC aby mieć ulgi przy wykupieniu ubezpieczenia. Nie było druków zielonej karty, bo jak pan pojedzie za granicę to proszę przyjść to wypiszemy. Pytałem w link to mi powiedzieli [ to było jakieś 2 lata temu ] , że nie uwzględniają zniżek [ może teraz już tak ??? ] Znajomy miał kolizję to na oględziny czekał 10 dni, bo nie mają przedstawicielstw, tylko miś przyjeżdża do Ciebie. Link Zgłoś
onlyju Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 12:38 Zniżki w link4 są bardzo porządne. Jako jedyni mają tanią Warszawę (w tym mieście każdy ubezpieczyciel dolicza sobie tzw. strefowe-średnio 800-1000PLN). Te oględziny i czas oczekiwania na nie to rzeczywiście poważna sprawa. Dziękuję, czekam na więcej opinii - głównie o Link4. Link Zgłoś
weme Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 13:01 prawda zawsze leży po srodku.... mam doświadczenie z jednym i drugim towarzystwem i z kilkoma innymi, bywało różnie... W PZU szkody likwidują w miarę szybko, ale w Link4 też poszło sprawnie. Niestety wielu klientów nie ma świadomości tego, ze ustawowy termin likwidacji szkody wynosi miesiąc! Nie ma więc sensu nikogo poganiać i psuć sobie nerwów, bo sprawy tym nie przyspieszymy! Kolejna kwestia, nauczona doświadczeniem,wiem, ze wykupując polisę trzeba zwracac uwagę co się ma w AC, a dokładnie: -czy wartość samochodu będzie STAłA przez 12 mc(Link4), czy przez 6mc(PZU, o ile nie przejedzie się więcej niez 15tyś rocznie km.), chodzi o to, ze jak wyliczą np wartość na 50 tyś, to czy w dniu szkody od tej kwoy wylicza odszkodowanie, czy wezmą cene rynkową(wtedy dostaję się po d...kilka tyś!!!No cóż wartości maleją) -jeśli ma się samochód starszy niż 5 lat, trzeba zastanowić się nad wykupem amortyzacji-chodzi o to,że częsci sie zużywają i przy likwidacji szkody, te kilka % jest potrącane, bo remont jest nowymi częściami -kolejna kwestia, to doubezpieczenie samochodu po szkodzie-czyli,chodzi o to,że jak juz wypłacą nam szkodę, przy założeniu,że nasz samochód wyceniony został np na 50tyś, a szkoda wynosi 5 tyś, to żeby automatycznie tej wartości nie zmniejszali do 45tyś. -następna to udziały własne-każde towarzystwo określa je w umowie i ogólnych warunkach ubezpeiczenia(no cóż, rzadko kto je czyta!!!!, a później pretensje do garbatego, że ma proste dzieci!!!).Chodzi o to,żeby były zminimalizowane, bo co to za atrakcja, kiedy np. ukradną nam samochód wart 50tyś, a w umowie był zapis o udziale 10%, i już dostajemy 45tyś(o ile samochód był ubezpieczony na stałą wartość, bo jeśli na zmienną, to cieszmy sie jak dostaniemy 30tyś). to samo dotyczy szkody wypadkowej -co do zniżek to mam w tym roku polisę w Link4(w zeszłym w PZU, ale było za drogo!), biorą pod uwagę zniżki u dotychczasowego ubezpieczyciela( z tym,że w chwili zawarcia umowy ich nie wymagają, ale w trakcie roku dzwonią i proszą o dosłanie,a na 100% proszą, jesli likwidują szkodę-no i znowu wielkie zdziwienie, kiedy Pan X chcąc zaoszczędzić kilkadziesiąt zł chlapnął, że ma więcej niż ma, później nie może tego udowodnić,bo nikt takiego zaświadczenia mu nie wystawi, ma wypłacane niższe odszkodowanie.Zresztą jest to oszustwo ubezpieczniowe, które stanowi podstawe do odmowy odszkodowania z AC) w Link4 dostaje się zniżki : -za jazdę bezszkodową 10% za każdy rok(+to co już mamy w innym towarzystwie) -7% kobiety(jeżdżą ostrożniej) -5% za jednorazową płatność -5% dodatkowo, jesli jest się posiadaczem karty kredytowej CitiBanku -3% zniżki, jeśli dzoniąc po raz pierwszy powołamy się na naszego znajomego, który już jest u nich ubezpieczony(nie pamietam dokładnie, ale chyba pytają o imię i nazwisko znajomego i nr polisy) w PZU dają zniżki za deasel i branżowe, np policjantom po 5% Co do gadania, PZU jest od wieków, bo było pierwszym towarzystwem , które zaczęło działać w Polsce(jeszcze przed wojną).Dopuki nie było Link4, to klienci marudzili na Wartę, bo była ich konkurencją, a teraz na Link4. Ja wiem jedno, jeśli skonstruuje się w sposób właściwy polisę, to czy to będzie Allianz,PZU, Link4, czy Hestia, nic nam nie grozi. Ważne, zeby nie było przekłamań, a szkoda zgłoszona w terminie 24h(późniejsze zgłoszenie, też jest podstawą do odmowy wypłaty odszkodowania, co też jest zapisane w ogólnych warunkach ubezpieczeń wszystkich towarzystw). Jeszcze jednym plusem dla mnie jest to,że Link4 działa cała dobę,a inne towarzystwa w sb , ndz i święta nie, co czasami powodowało niemałe komplikacje. pozdrawiam Link Zgłoś
weme Re: Weme! Bardzo Dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 14:45 a prosze bardzo:) w końcu nie chodzi o to,żeby wydać kasę, ale o to,żeby wydać ją rozsądnie:) zawsze nalezy porównywać oferty pod względem tego co zawierają, a na końcu brać pod uwagę cenę, bo nieładną praktyką towarzystw ubezpieczeniowych jest podawanie wersji strpitiz:(,a na dodatek nie informowanie klientów co się kryje pod nią oraz to,że mogą te wersję zminić, a róznica w cenie będzie rzędu 50-100pln. miłego porównywania Link Zgłoś
yupic Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 13:18 z tymi oględzinami to nie do końca tak jest.Owszem nie mają przedstawicielstw w sensie biuro/agentów.Jeśli zaś chodzi o likwidatorów, rzeczoznawców, warsztaty, to maja podpisane umowy w całej Polsce.Gdyby było inaczej, to na likwidację szkody czekałoby się w kolejkach jak w latach 80. po papier toaletowy;) ja likwidowałam ostatnio szkodę szybową, jechałam trasą katowicką do W-wy i uderzył mi kamień spod samochodu przed mną. Likwidacja tego trwała moment.Mają podpisaną umowę z JaanGlas(producent szyb samochodowych, który w PL ma swoje warsztaty i usuwa takie szkody), który w W-wie ma 2 salony m.in. jeden na Pradze.Odstawiłam samochód, a w ciagu godz wyjechałam z zaklejoną szybą. JaanGlas polecam gorąco (pisze teraz w oderwaniu od towarzystw ubezpieczeniowych),bo znają się na rzeczy. Ja kliełam z polisy AC(uwaga, zniżek NIE potrąca Link4 w takiej sytuacji),ale dowiedziałam się,że takie klejenie kosztuje niewiele ponad 100pln,co do wymiany, to już inna bajka, bo szyby są drogie, szczególnie w nowych autach. Link Zgłoś
onlyju Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 14:25 Mam ten problem i JaanGlass polecane jest przez wiele osób. Przednia szyba ma maultki odprysk (chyba od kamienia), na pewno skorzystam. Dziękuję!!! Link Zgłoś
yupic Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 14:39 ja ich gorąco polecam, bo załatwiają takie sprawy błyskawicznie, na dodatek, widzisz przez specjalną szybe, co się dzieje z Twoim samochodem:) Proponuje wybrać się jak najszybciej, bo klejenie możliwe jest tylko do średnicy monety pięciozłotowej, a później niestety idziesz juz w koszty, czyli cała szyba do wymiany. Na dodatek takie uszkodzenia szybko się powiększają:( Link Zgłoś
onlyju Yupic!!! 10.05.06, 20:38 nie mogę ich (JaanGlass) znaleźć w necie, czy możesz mi podać jakiś tel/adres w Warszawie? Dziękuję! - Są trzy prawdy: moja prawda, Twoja prawda i gó.. prawda. (Tischner) Link Zgłoś
yupic Re: Yupic!!! 11.05.06, 09:34 ich stronę masz pod adresem: www.jaan.com.pl/ a oto adresy w W-wie: WARSZAWA ul. WOLIŃSKA 6 tel. (022) 678 30 87, fax (022) 678 57 88 PN-PT 8-17; SOB 8-13 adres email: jaanwol@jaan.com.pl WARSZAWA ul. ARTYLERYJSKA 93 tel. (022) 594 04 04, fax. 594 04 01 PN-PT 8-21; SOB 8-15 adres email: jaanwar@jaan.com.pl WARSZAWA ul. POŁCZYŃSKA 108 tel. (022) 665 40 65, fax (022) 664 90 28 PN-PT 8-17; SOB 8-13 adres email: jaanwwp@jaan.com.pl Link Zgłoś