Dodaj do ulubionych

czujnik temperatury - auto na gaz

18.05.06, 21:35
Witam:)
Mam taki problem. w moim aucie astara I mam zamontowany czujnik temperatury
który jest podłaczony do jakiegos przekaznika. auto najpierw musi sie nagrzac
bym mógł przełaczyc je na gaz. wiem ze to jest bardzo dobre dla silnika ale w
momecie braku bezyny nie moge uruchomic auta nawet jak temperatura otoczenia
przekracza 30 stopni.
pomózcie!!! jak moge ominac ten problem co mam zrobic. dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • dlugi115 Re: czujnik temperatury - auto na gaz 18.05.06, 21:48
      jezeli juz sie zdarzy ze zabraknie Ci etyliny, poprostu odepnij wtyczke od
      konektora i zmostkuj styki.to powinno zalatwic problem na krotka mete.
      • jasta20 Re: czujnik temperatury - auto na gaz 18.05.06, 21:56
        w jaki sposób moge to na stałe podłaczyc, które kable powinienem podłaczyc. boje
        sie ze podepne ze soba nie te kable i mi sie cos popsuje.
        dzieki:)
        • dlugi115 Re: czujnik temperatury - auto na gaz 18.05.06, 22:10
          Ja bym na stale tego nie podlaczal.Z tego co pamietam powinny byc 2 kable, ale
          moge sie mylic.Na stale co najwyzej zalozyl bym przelacznik na jednym z
          kabelkow i przy braku paliwa wlaczal go.Ale na ktory kabelek to Ci nie powiem
          czy czerwony czy zielony bo to juz musisz sam zbadac.PZDR.
    • jasta20 Re: czujnik temperatury - auto na gaz 18.05.06, 22:44
      moze g kolejne glupie pytanie:):)
      ale gdzie te kable znajde. które to sa. skad one wychodza. bo do tego
      przekaznika to kilka kabli wychodzi.
      pozdrawiam dzieki)
      • programistajava Re: czujnik temperatury - auto na gaz 19.05.06, 08:39
        Hmm ja tez nei wiem jak ale wiem ze sie da na 100%, tesciowi pompa paliwa
        poleciala w oplu i jakis magik z pracy mu na stale zrobil ze odpala na gazie.
        Raczej nei chodzi o czujnik temp... ale nei wiem nei znam sie nei chce ci
        namieszac..
    • edek40 Re: czujnik temperatury - auto na gaz 19.05.06, 10:16
      Problem jest nieco trudniejszy niz Ci sie wydaje. Nie kazda instalacja da rade odpalic od razu na gazie. Niektore po prostu na zimno (powiedzmy gdy rano jest tylko 10oC) moga zamarznac. A to z powodu rozprezania sie gazu w parowniku. Niewielkie ilosci wody zawarte w gazie czasem calkiem zatykaja przewody gazowe. Co wiecej proste odciecie czujnika temperatury (a zapewne uzyty jest ten sam, ktory steruje wtryskiem benzyny) moze doprowadzic do wariactwa instalacje benzynowa. Jezeli sterownik gazowy jest programowalny, to mozna go oszukac. Tak zrobilem gdy nieoczekiwanie umarla mi pompa w pontiacu. Jednak moja instalacja, jak sie okazalo, odpala nawet przy -30oC i nie zamarza. Troszke tylko trzeslo autem. Bujalem sie tak przez ponad miesiac, bo nowa pompa w sklepie w Polsce to wydatek ponad 1000 zl, a w USA 40$, wiec musialem cos zaradzic tymczasowo. Nie sadze, aby pompa do astry kosztowala az tyle. Lepiej ja wymien, a nastepnie popros gaziarza, aby dolozyl tylko 1 przekaznik do instalacji, ktory w momencie zalaczenia sie gazu wylaczy pompe paliwa. Doprawdy nie wiem dlaczego nie robia tego "z automatu"? Przeciez chyba nie sa zainteresowani w sprzedazy pomp paliwowych?
    • magda.lena8 Re: czujnik temperatury - auto na gaz 19.05.06, 21:10
      ty masz astrę I,a ja vectrę A,również na gaz.Odżałuj te 30 zł i zalej choć
      trochę pompkę paliwową.Mnie przyszedł rozum,jak spaliła mi się pompa i musiałam
      wydać 500 zł na nową w 2002r. A jak już będziesz miał trochę tego paliwa to
      odpalaj auto z benzyny i natychmiast przełączaj na gaz. pozdrawiam
      Magda
      • jasta20 Re: czujnik temperatury - auto na gaz 23.05.06, 22:44

ja paliwo w zbiorniku mam zawsze. pproblem tkwi jednak w tym ze nie moge
        natychmiast przełaczyc auta na gaz tylko po przejechaniu około 1 km.
        nawet przy temperaturze otoczenia 35stopni C.
        Zauważylem ze dopiero jak auto zie zagrzeje to ylektro zawór sie otwiera
        wczesniej ca ły czas jest zamkniety..
        musi on byc gdzies podpiety, trzeba cos zmostkowac, tylko co?? oto jest pyranie:0
        pozdrawiam:)
        >>JeśliChceszOCzymśZapomniećOznaczaToŻeNieMożeszPrzestaćOTymMyśleć<<
        • jane14 Re: czujnik temperatury - auto na gaz 24.05.06, 08:09
          Nie wiem co ty masz za instalacje ale jeśli to II generacja a takie przewaznie
          sa w astrach F to nie ma tam żadnego czujnika temperatury. Auto z rozbudowana
          elektroniką, a takim jest już astra, musi odpalić na benzynie aby uruchomić
          sterownik w normalnym trybie. Jak wystartuje zgaśnie kontrolka silnika i plyn
          chłodniczy kraży, może być przełoczona na gaz w kazdej chwili bez obawy
          zamarznięcia, nawet w niskich temperaturach.
          Przełączenie nastepuje od obrotów silnika, bo silnik musi mieć dość wysokie
          obroty aby dać podciśnienie do zassania gazu. Ten moment jest istotny bo trzeba
          wypełnić szybko przewody aby po odcięciu benzyny zanim dotrze gaz do kolektora
          nie zgasić silnika.
          Z reguły jest to 2200-2500 obr/min. Przełączenie nastepuje gdy obroty po
          przekroczeniu granicznych zaczynają spadać (np. zmiana biegów). Jesli jeżdzisz
          na niższych obrotach możesz zagotować silnik a auto nie przełączy się na
          benzynę.
          Rada praktyczna: jedynka by ruszyć, na dwójce ciągnać do 3000/min i przy
          przejściu na 3 gaz się włączy, jeśli szarpnie ciągnąć do wyższych obrotów lub
          przechodzić na gaz o jeden bieg wyżej, jeśli sie nie przełączy jedź do
          gazownika. Kombinowanie z odpaleniem na gazie jest możliwe jako ciekawostka ale
          będzie powodować błedy sterownika i problemy z autem.
          • jasta20 Re: czujnik temperatury - auto na gaz 24.05.06, 20:06
            Byłam dzisiaj u gazownika i masz racje, nie ma zadnego czujnika temperatury,
            tylko membramy sa juz stare, zasyfiałe i twarde. Dopiero rozgrzany płyn powoduje
            ich zmiekniecie. Wiec wystarczy tylko wymienic srodek parownika. Zastanawiam sie
            nad tym czy samemu tego nie zrobic...Podobno tez padniety moze byc elektrozawór,
            ale to raczej wykluczam.
            PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka