kubasruba0 30.05.06, 13:11 Witam Jakie są różnice pomiędzy tymi silnikami? Jak by mi mógł to ktoś w przystępny sposób wytłumaczyć był bym wdzięczny, bo im więcej czytam ty mmniej wiem:) Link Zgłoś Obserwuj wątek
kodem_pl Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 13:15 TD to silniki starego typu, z komora wstepna: nizsza wydajnosc, spore zuzycie paliwa, mala moc, slaba dynamika. TDI, TDCI, HDI, JTD, DTI itp. to silniki nowego typu o wyzszym cisnieniu wtrysku (stad wrazliwosc na jakosc paliwa). Kazda firma nazywa takie silniki po swojemu. Generalnie za wtrysk odpowiedzialny jest system common rail, wyjatek stanowi m.in. VW gdzie silniki TDI to albo silniki oparte na zasadzie pompowtryskiwaczy albo (te starsze) na pompie vp44. Link Zgłoś
kubasruba0 Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 13:20 To w taki razie jaka jest różnica pomiędzy np.fordem mondeo TDi a TDci z 2000 roku? Link Zgłoś
kodem_pl Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 13:21 hmm, o ile wiem to mondeo jest w wersji tddi i tdci (ten nowy model). Czy to chodzi o ten stary model? Link Zgłoś
kubasruba0 Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 13:29 o stary model bo znalazłem na allegro mondeo z 2000 roku z silnikiem TDci i właśnie mnie to zastanawia czy w tym aucie może być taki silnik. Link Zgłoś
kodem_pl Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 13:30 Nie, to zwykle stare TD (1.8). A sprzedawcy nazywaja je jak chca;-) Link Zgłoś
kubasruba0 Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 13:36 Właśnie mnie to dziwi bo TDci to silniki common rail drugiej generacji zostały w fordzie wprowadzone w 2001 roku.A TDi to jest pierwsza generacja Common rail w fordzie? Link Zgłoś
pudlisko Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 13:24 Różnica jest zasadnicza:) TDdi - wtrysk bezpośredni TDci - wtrysk bezposredni + szyna "common rail" Link Zgłoś
teclaw Pompowtryskiwacze 30.05.06, 13:32 kodem_pl napisał: > Generalnie za wtrysk odpowiedzialny jest system common rail, wyjatek stanowi > m.in. VW gdzie silniki TDI to albo silniki oparte na zasadzie pompowtryskiwacz > y > albo (te starsze) na pompie vp44. Witam, czytalem ze POMPOWTRYSKIWACZE VW stosuje od 2000 roku? Czy zatem wcześniej montowane były wspomniane przez Ciebie pompy VP44? - jak to się ma do osiągów silnika? Awaryjności? Pozdrawia! Link Zgłoś
waskes29 Re: Pompowtryskiwacze 30.05.06, 13:40 teclaw napisała: > czytalem ze POMPOWTRYSKIWACZE VW stosuje od 2000 roku? Czy zatem wcześniej > montowane były wspomniane przez Ciebie pompy VP44? - jak to się ma do osiągów > silnika? Awaryjności? > > Pozdrawia! Pompa VP44 nie ma nic wspolnego z rodzajem wtrysku.Taka pompe ma m.in starszy silnik Audi-VW 2.5tdi jak i najnowsze BMW 320d z wtryskiem CR , a samo oznaczenie TDI tez nie odnosi sie do rodzaju wtrysku bo silniki TDI maja i pompowtryskiwacze i CR i wtrysk bezposredni z pompa rozdielczowa. W silnikch z pompowtryskiwaczami nie ma pompy paliwowej glownej tylko kazdy cylinder ma wlasna pompe paliwa polaczona z wtryskiwaczem. Tu masz wiecej na temat www.eko-diesel.com.pl/pompowtryskiwacz.php Link Zgłoś
waskes29 Re: Pompowtryskiwacze 30.05.06, 13:47 Tu jest jeszcze cos co ciebie moze zainnnteresowac amt.ct.com.pl/article/article_print.asp?path=gs%5C925&file=wf_2016.xml&artykul=Wtrysk+kontrolowany&dat= Link Zgłoś
kubasruba0 Re: Pompowtryskiwacze 30.05.06, 13:59 Mam jeszcze jedno pytanie czym się różnią silniki w fordzie mondeo(96-00)? Na jednym zdjęciu widać głowicę z małym wklęsnieciem przy korku wlewu oleju a na innych jest płaska. Link Zgłoś
waskes29 Re: Pompowtryskiwacze 30.05.06, 14:31 kubasruba0 napisał: > Mam jeszcze jedno pytanie czym się różnią silniki w fordzie mondeo(96-00)? > Na jednym zdjęciu widać głowicę z małym wklęsnieciem przy korku wlewu oleju a n > a > innych jest płaska. Jesli chodzi silniki Forda to ja szczegolow nie znam ,wiem ze ktorys z poprzednich byl wyjatkowo awaryjny i ma zla opinie a znowy te nowsze w razie usterki sa bardzo drogie w naprawach tak wiec dobrze wypytaj zaczym kupisz Forda z silnikiem diesla bo mozesz sie wpakowac. Link Zgłoś
jujuch Re: Pompowtryskiwacze 30.05.06, 15:22 silnik TDi był i chyba nadal jest w fordzie galaxy Link Zgłoś
teclaw Re: Pompowtryskiwacze 30.05.06, 15:48 ale pytanko - jak były zasilane TDI (od VW) przez 99/2000 rokiem kiedy wprowadzono pompowtryskiwacze? Link Zgłoś
kubasruba0 Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 15:53 Podsumowując w fordzie 96-00 oprócz zwykłego silnika TD jest TDi czyli Common Rail pierwszej generacji?? Link Zgłoś
greenblack Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 17:52 W Mondeo 96-00 był tylko turbodyzel z wtryskiem pośrednim. Link Zgłoś
kubasruba0 Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 19:00 To dziwne bo na allegro są zarówno TD jak i TDi.Czyżby sprzedawacy kłamali?? Link Zgłoś
greenblack Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 19:10 A jak ci napiszą, że to Mondeo V12, to też uwierzysz? TDI to potoczna nazwa wszystkich dyzli. Link Zgłoś
black_code Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 19:18 greenblack napisał: > A jak ci napiszą, że to Mondeo V12, to też uwierzysz? TDI to potoczna nazwa > wszystkich dyzli. Tu cos znajdziesz www.autoplock.pl/oznaczenia.php Link Zgłoś
kodem_pl Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 20:22 Powiedza, ze to 'i' to od intercooler (chlodnica powietrza doladowujacego):-D Link Zgłoś
kubasruba0 Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 30.05.06, 22:49 Czyli mondeo z przedziału 97-00 było oparte na zwykłych turbo dieslach?Ale ford musiał chyba przed wprowadzeniem bezpośrdedniego wtrysku drugiej generacji(TDci) w 2001r stosować silnkiki z bezpośrednim wtryskiem I generacji.Mondeo z 97-00 jednak różnią sie głowicą jedna z wklęśnięciem przy korku paliwa a druga płaska. Link Zgłoś
w07t3k Re: TD, TDi, TDci o co chodzi? 31.05.06, 06:32 www.tiny.pl/gsx1 tu jest wszystko dokladnie wytlumaczone Link Zgłoś