Dodaj do ulubionych

Akumulator w nowym PUNTO

IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 09:54
W marcu 2002r. kupiłem nowego FIATA PUNTO. To jest jego pierwsza zima a już
drugi raz przy mrozie minus 10 stopni auto nie odpala. W serwisie fiatowskim
sprawdzili (podobno) elektrykę i akumulator. Według nich wszystko jest w
porządku i winna jest zła eksploatacja auta????
Czyli co? W zimie nie jeździć na krótkich dystansach, nie używać świateł,
ogrzewania?
Czy ktoś miał podobny problem.
Dzięki za wszystkie dobre rady.
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Akumulator w nowym PUNTO IP: 212.33.68.* 15.01.03, 10:03
      Gość portalu: Zasmucony napisał(a):

> W marcu 2002r. kupiłem nowego FIATA PUNTO. To jest jego pierwsza zima a już
      > drugi raz przy mrozie minus 10 stopni auto nie odpala. W serwisie fiatowskim
      > sprawdzili (podobno) elektrykę i akumulator. Według nich wszystko jest w
      > porządku i winna jest zła eksploatacja auta????
      > Czyli co? W zimie nie jeździć na krótkich dystansach, nie używać świateł,
      > ogrzewania?
      > Czy ktoś miał podobny problem.
      > Dzięki za wszystkie dobre rady.

Miałem ten sam problem. Auto kupione w styczniu 2002 i w czasie tej zimy w
      ciągu 3 tygodni dwa razy rozładwany akumulator. W serwisie po sprawdzeniu
      powiedzieli, że akumulator jest ok. ale przy takiej zimie tak ma. Jestem trochę
      niecierpliwy więc nie namyślając sie długo kupiłem nową centrę (zapłaciłem 150
      zł). Po fakcie dowiedziałem się, że są tacy, którzy wywalczyli zamianę
      akumulatora w ramach gwarancji. Wymagało to nieco cierpliwości i uporu.
      Pozdr. Andrzej

• Gość: vd Re: Akumulator w nowym PUNTO IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 15.01.03, 10:09
      szwagier w bravie 1.2 rocznik 2001 mial tej zimy taki sam problem, wymusilo to
      na nim wymiane akumulatora. Podejrzewam ze to jakas wadliwa seria bateryjek.

Ja w marysi mojej zony wymienilem teraz po 4 latach i przebiegu 102000 km,
      wczesniej przez trzy lata w bravie nawet nie wiedzialem gdzie jest akumulator
      teraz w stilo nie mam zadnych problemow z odpalaniem, (maj 2002) a w tym aucie
      az kipi od elektryki
    • Gość: eLBe Re: Akumulator w nowym PUNTO IP: *.*.*.* 15.01.03, 10:14
      Jeszcze raz się sprawdza coś co usłyszałem od Włocha (związanego zresztą
      zawodowo z Fiatem), że tak naprawdę FIAT oznacza Fix It Again Tony.

Kłopoty to dlatego że Fiat a nie akumulator. Toyotą jeżdżę jużz 6 lat, kupiłem
      nie nową wcale, akumulator dalej ten z którym kupiłem i raz tylko miałem
      problem ale to zostawiłem samochód na światłach przez 8 godzin. Poza tym nie
      zdarzyło mi się nie odpalić.
      • Gość: Arti Re: Akumulator w nowym PUNTO IP: *.tempservice.com.pl / 192.168.0.* 15.01.03, 10:25
        Mój teściu w tym roku w 2 letnim Palio też wymienić musiał akumulator. Zdechł
        całkowicie bez powodu, ani nie zostawione auto na światłach, ani...
      • Gość: vd Re: Akumulator w nowym PUNTO IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 15.01.03, 10:26
        Gość portalu: eLBe napisał(a):

> Jeszcze raz się sprawdza coś co usłyszałem od Włocha (związanego zresztą
        > zawodowo z Fiatem), że tak naprawdę FIAT oznacza Fix It Again Tony.

...bardzo blyskotliwe tylko to chyba nie to forum

> Kłopoty to dlatego że Fiat a nie akumulator. Toyotą jeżdżę jużz 6 lat,
        kupiłem
        > nie nową wcale, akumulator dalej ten z którym kupiłem i raz tylko miałem
        > problem ale to zostawiłem samochód na światłach przez 8 godzin. Poza tym nie
        > zdarzyło mi się nie odpalić.

fiat nie produkuje akumulatorow, tylko samochody, zakladam ze w twojej toyocie
        i moim stilo mamy takie same akumulatory produkcji Boscha.
        Problem tkwi nie w samochodzie tylko w podejsciu producenta do wyraznego
        problemu padajacych akumulatorow (wadliwa seria)
        moim zdaniem powinni wymieniac je na przegladach.

ps. zadnego fiata nie da sie zostawic zaparkowanego z wlaczonymi swiatlami
        Wlosi poradzili sobie z tym problemem lata temu w prosty sposob,
        to sie nazywa funkcjonalnosc

• Gość: els Re: Akumulator w nowym PUNTO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.03, 10:26
      Witaj

Jeśli instalacja lub bateria jest wadliwa to oczywiście reklamacja ale
      zakładając brak wad akumulatora i instalacji pozostaje sprawa jazd na krótkich
      dystansach, jeśli najprościej mówiąc alternator od uruchomienia do zgaszenia
      silnika wyprodukuje mniej energii niż zużyją wszystkie odbiorniki w tym czasie,
      to po prostu bilans enegetyczny się nie domyka i nastepuje powolne, regularne
      rozładowywanie akumulatora. Trzeba w takiej sytuacji doładowywać go od czasu do
      czasu i po sprawie, wyjścia innego nie ma.

Pozdrawiam , els
    • atlon Re: Akumulator w nowym PUNTO 15.01.03, 15:36
      Ja odbierałem w czerwcu 2002, gdzieś na początku wrzesnia przychodze przekrecam
      kluczyk, i...... oswietlenie deski przygasa wskazniki wariują, bateryjka
      rozladowana calkiem. A troche wczesniej zaczelo się od tego, że po odpaleniu na
      chwilke zapalaja się kontrolki ABS + Ręczny, diagnoza ASO słaby akumulator,
      (zdaża sie to nadal). Bede próbował walczyc o nowy, jesli nie to Centra Plus
      (bo taka tylko wchodzi, makarony wymyslili taką durną skrzyneczke na akumulator
      i bez prucia wchodzi tylko Centra Plus 40). Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka