Dodaj do ulubionych

Jaki samochód kupić za 8 tys.?

03.06.06, 21:11
Witam :-) Musze kupić samochód (tani w eksploatacji)za max 8 tys. i nie wiem co... :-( Zastanawiam sie nad seicento900 a może matiz... Co polecacie za takie pieniądze... Proszę o informacje...
Obserwuj wątek
    • zja_wa12 Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 03.06.06, 22:54
      Polecam Hyundaia Atosa.Bezawaryjny i żwawy, do miasta się nada
      • wallenrode Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 03.06.06, 23:11
        za te pieniądzę kupisz dezela i tyle w którego będziesz wkłądała
        kasę ,oczywiście w zalezności od stylu jazdy i od pokonywanych kilometrów.
        najtańszym rozwiązeniem jest sejnik 1100 - jak ognia wystzregaj sie 900
        słabizna i awaryjna jednostka.

• loyezoo Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 04.06.06, 00:36
          Jak czytam post typu za x kasy to kupisz dezela to zaczyna mi się nóż w
          kieszeni otwierać.Podam proste 2 przykłady.Mojej siostry golf 3,jeździ już 4
          lata i jedyne co było wymienione to tuleje tylniej belki a jeździ bardzo
          dużo.Ale jeszcze lepszy przykład to starsza babka ode mnie z firmy (niestety
          dość marnie zarabiająca) kupiła za 900zł!!!! jette z 80r z gazem.Przez ostatnie
          2 lata zrobiła ponad 30tys km i ....wymieniła 1 końcówke drążka.Auto ma nadal
          oryginalny lakier.Czemu do ludzi którzy się znają (ponoć) na autach że nie wiek
          gra rolę a stan tech. auta.Widziałem 2 letnie zajechane i zasyfione auta jak
          również widuje 20 latki w których jakby czas się zatrzymał z 18lat temu.

Co do Atosa to w/g mnie (subiektywna ocena) auto brzydkie.Ale widywałem za te
          pieniądze np. Accenty 97-98rok i to nieźle wyposażone.Pzdr.
          • pchelka_81 Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 26.08.06, 12:48
            Zgadzam się. Sama jeżdżę Kadettem który osiągnął już 16 lat i ze względów
            mechanicznych w zasadzie się nie psuje. Wymieniam akumulator, przewody, świece
            i filtry. Blacharkę musiałam zrobić, bo ktoś mnie przytarł na parkingu. Ot i
            tyle.
        • hybrydowy Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 07.06.06, 11:15
          wallenrode napisał:
          za te pieniądzę kupisz dezela i tyle w którego będziesz wkłądała
          > kasę ,oczywiście w zalezności od stylu jazdy i od pokonywanych kilometrów.
          > najtańszym rozwiązeniem jest sejnik 1100 - jak ognia wystzregaj sie 900
          > słabizna i awaryjna jednostka.
          >

Bzdura 900 nie są złe mój od nowosci przez 6 lat aż do sprzedania sprawiał sie
          rewelacyjnie, znajomi tez nie nażejkają

Polecam civic 3 D
      • karollolito Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 24.09.06, 14:36
        Polecam alfe romeo 145.kosztuje ok.7000zł,8000zł.Jest zrywna i bardzo elastyczna.
    • marglcia Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 07.06.06, 08:10
      A co sądzicie o Volkswagenie POLO w tej cenie? Albo Matizie? Nie mam pojecia co
      kupić :-(
      • pim68 Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 07.06.06, 09:04
        Polo to bardzo fajne autko ( pod warunkiem, że nie kupisz egzemplarza spawanego
        z kilku poprzedników ). Jedyna wada to marka - no wiesz, VW to czołówka
        krojonych samochodów w Polsce ( a to z kolei przekłada sie na złodziejskie
        stawki ubezpieczeniowe zawyżane jedynie z powodu takiego a nie innego znaczka
        na grillu ). O Matizie zapomnij. A czemu? No choćby z powodu takiego testu -
        podejdź do pierwszego lepszego Matiza w komisie i naciśnij dłonią drzwi -
        blachy uginają się jak tektura. Mimo wszytsko ja za te Twoje 8 tys kupiłbym SC
        i to bez wzgledu na to 900 czy 1100. Może i 900 są bardziej awaryjne ale zwykle
        nie psuje się nic "grubszego" a po drugie części kosztują grosze. Cały czas
        piszę oczywiscie o samochodach kupowanych na wtórnym rynku krajowym bo jakby
        wziąć pod uwagę bryki ściągane z Zachodu ( o ile masz zaufanego handlarza ) to
        za 2000 eurasów mogłabyś pomyślec nawet o Corsie a to już optymalne rozwiazanie
        gdy chcesz wypośrodkować kwestie ceny zakupu, kosztów eksploatacji, awaryjność
        i stylistykę. Jednym zdaniem: ładne to, wzglednie tanie i nie kradną. MIłego
        zakupu i eksploatacji:)
        • pablo_21 Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 07.06.06, 10:38
          prim68 napisał:
          > O Matizie zapomnij. A czemu? No choćby z powodu takiego testu -
          > podejdź do pierwszego lepszego Matiza w komisie i naciśnij dłonią drzwi -
          > blachy uginają się jak tektura.

a coz to za nowoczesny test wymysliles?? podejrz wiec do clio II i nacisnij
          dlania przedni blotnik - dopiero bedziesz zaskoczony jak zobaczysz jak sie ugina
          (jest plastikowy). czy gietkosc blach ma takie wielkie znaczenie?? z jakich
          wzgledow uznajesz za zasadne przeprowadzanie takich prob?? czy masz na mysli
          kwestie korodowania elementow blaszanych?? nie sadze aby grubosc miala znaczacy
          wplyw na intensywnosc rdzewienia. a moze masz na mysli bezpieczenstwo?? wg
          testow euro ncap matiz otrzymal 3 gwiazdki (***) co jest bardzo przyzwoita nota
          - zwlaszcza w porownaniu z seicento, ktore wypadlo bardzo slabo w testach
          zderzeniowych.
          osobiscie uwazam, ze matiz to bardzo udany samochod. moja zona jezdzi takim od
          1999r. i naprawde nie ma powodow do narzekan. samochod spisuje sie nad wyraz
          znakomicie, jest idealny do miasta. piecioro dzrzwi w praktyce przydaje sie
          bardzo zwiekszajac jego funkcjonalnosc. zastrzezenia mozna miec do bagaznika,
          ktory nie grzeszy rozmiarami ale cos za cos - cztery osoby beda podrozowaly tym
          samochodem naprawde wygodnie (jestem wysoki a w matizie bylo mi znaczne
          wygodniej na tylnych fotelach niz z tylu renault clio II, peugeot 206, vw polo,
          opel astra II). trzeba sie tylko rozejrzec za zadbanym egzemplarzem
          (niekoniecznie serwisowanym w ASO Daewoo czy ASO Fiat, ktore nie za bardzo
          przykladaja sie do pracy) i mozna liczyc na wieloletnia bezproblemowa
          ekslopatacje. zycze powodzenia
        • 1nick Pamiętaj tylko nie fiata 07.06.06, 12:45
          Gdyby głupota miała skrzydła to byś tego fiata nie potrzebował.

W kwestii matiza : blachy cienkie ale ocynkowane zatem jeśli nie był uderzony
          to nie powinien mieć rdzy , jeśli zaś chodzi o kwestię silnika i zawieszenia to
          bije na głowę wszystkie fiaty ( powie ci o tym każdy mechanik ). Acha nasz 6
          letni matiz od nowości wymieniane miał tylko rzeczy które naturalnie zużywają
          się podczas eksplatacji. A rzecz najważniejsza kwestia rocznika zawsze lepiej
          mieć autko które po polskich drogach jezdziło krócej :)
          W kwestii starych diesli :
          Vw passat rocznik 1991 kupiony 1,5 roku temu (miał na liczniku 185 000 -
          przejechałem nim 45 tys. wymieniając tylko akumulator i świece ) a pali 6,5 l
          ON w mieście !!! pod warunkiem niezbyt ciężkiej nogi .

Ważne jest jednak abyś przed zakupem sprawdzila auto w jakimś porządnym
          zakladzie lub stacji (np. w gdańsku przy ul. grunwaldziej obok stacji shella
          jest stacja kontroli pojazdów gdzie za 250 zł sprawdzają DOKŁADNIE całe auto
          łacznie z grubościa lakieru , silnikiem itd.)
          Pozdrawiam
        • callafior Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 14.06.06, 19:05
          > na grillu ). O Matizie zapomnij. A czemu? No choćby z powodu takiego testu -
          > podejdź do pierwszego lepszego Matiza w komisie i naciśnij dłonią drzwi -
          > blachy uginają się jak tektura. Mimo wszytsko ja za te Twoje 8 tys kupiłbym SC
          > i to bez wzgledu na to 900 czy 1100. Może i 900 są bardziej awaryjne ale zwykle
          Zapewne masz na myśli bezpieczeństwo. To będziesz zaskoczony, że właśnie to
          "żelazko na 4 kółkach" jest znacznie bezpieczniejsze od SC ("kartonu na
          kólkach"), który nie wykazuje w kwestii bezpieczeństwa za dużego postepu
          względem malucha.
      • pchelka_81 Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 26.08.06, 12:49
        Polówka napewno jest przestronniejsza, ale nie wiem jak z awaryjnością. Matizy
        są bezawaryjne.
    • fredoo Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 07.06.06, 09:04
      Zdecydowanie Matiz.Miałem 5 lat w rodzinie i tylko raz się zepsuł.Nie był
      serwisowany nawet na gwarancji.
    • karkochas Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 07.06.06, 09:33
      Saxo lub 106 - przecież to oczywiste.
      • pim68 Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 07.06.06, 10:50
        Tak, to oczywiste: Citryna albo Piżmot;D - awaryjnośc jak SC tyle, że ceny
        części kilka razy droższe. Nowych oczywiscie. Ale jeśli masz czas, wiedzę i
        nerwy wyszukiwać częsci zamiennych po giełdach, allegrach i innych złomowiskach
        żeby było taniej to rzeczywiscie "francuzy" mogą być dobrym wyborem - w tej
        klasie oferują chyba najwyższy komfort i osiągi. Plus fajny image dla kobiety:)
        • pablo_21 Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 07.06.06, 11:22
          pim68 napisał:

> Tak, to oczywiste: Citryna albo Piżmot;D - awaryjnośc jak SC tyle, że ceny
          > części kilka razy droższe. Nowych oczywiscie. Ale jeśli masz czas, wiedzę i
          > nerwy wyszukiwać częsci zamiennych po giełdach, allegrach i innych złomowiskach
          >
          > żeby było taniej to rzeczywiscie "francuzy" mogą być dobrym wyborem - w tej
          > klasie oferują chyba najwyższy komfort i osiągi. Plus fajny image dla kobiety:)
          >

ech, nie ma co - faktycznie SC jest produktem wysokogatunkowym i wcale sie nie
          psuje a francuzy psuja sie na potege. na dodatek czesci do SC kosztuja grosze a
          do francuzow mase pieniedzy. na jakim swiecie czlowieku zyjesz?? czesci do
          francuzow jest zatrzesienie i nie sa juz takie drogie jak 4-5 lat temu. jest tez
          mase warsztatow, ktore naprawiaja glownie samochody francuskie i maja
          fantastyczna wiedze gdzie mozna tanie i dobre czesci kupic. potfornie drogi jest
          serwis autoryzowany francuskich marek (ale i tam ceny pospadaly). ale nikt przy
          zdrowych zmyslach nie bedzie serwisowal kilkuletniego fracuskiego samochodu w
          ASO. opierasz sie na mitach i opowiesciach dziwnych tresci.
          pozdr.
          • pim68 Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 07.06.06, 11:59
            Q...rcze, Pablo, czytaj trochę dokładniej co pisze;/ Przeciez przyznałem, ze SC
            sie psują i są tandetne ale cześci nie tylko używane ale i nowe sa tanie. Nie
            przeczyłem, ze częsci do aut od Żabojadów jest dużo ale w porównaniu z
            fiatowskimi i tak są droższe ( nie biore pod uwagę tych tzw. zamienników
            kleconych byle jak przez duosobowy "koncern" z jakiejś chińskiej dziury ). A
            to, ze "francuzy" są awaryjne w znacznie wyższym procencie niż wiele innych
            marek to nie mity ale opinie samych posiadaczy, mechaników i ADAC/DECRA. Faktem
            jest, ze sam nie mam profesjonalnej wiedzy ale siedze w firmie z kumplem, który
            należy nawet do klubu miłośników Citroena ( w domyśle sympatyzuje z kumplami od
            ReNOnono i PeGRZMOTA ) i co prada rozpływa sie nad wieloma zaletami bryk znad
            Sekwany ale nawet on potwierdza, że jak sie chce jeżdzic a nie siedzieć w
            warsztacie to lepiej rozejrzeć sie za "japońcem", "koreańcem" albo "niemcem".
          • karolcia801 a opel corsa? 23.09.06, 16:13
            co sądzicie o corsie w tej cenie j.w?
            NA wiosnę( dopiero) planuje zakup autka i pytam się Was o corsę? co sądzicie?
    • odin-2 Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 07.06.06, 11:30
      Autor: marglcia
      Data: 03.06.06, 21:11

.. za te pieniadze mozesz kupic dobre auto którym dlugo pojezdzisz,
      nie patrz na marke/model ,nie wierz stanowi licznika przebiegu -
      zwracaj uwage na stan techniczny auta,na ew.korozje i na cisnienie
      w cylindrach-jezeli roznica ~10% miedzy chociazby jednym z cylindrow =
      NIE KUPUJ !
    • piko81 Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 07.06.06, 14:51
      taki zeby sie nie psul
      • marglcia Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 08.06.06, 14:28
        Dziękuję za informacje... ;-) Kupiłam dziś seicento900 1999 ... 48 tys. km ... mam nadzieje ze to będe zadowolona ;-) Pozdrawiam ;-)
        • odin-2 Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 08.06.06, 15:03
          Autor: marglcia
          Data: 08.06.06, 14:28

Dziękuję za informacje... ;-) Kupiłam dziś seicento900 1999 ... 48 tys. km ...
          mam nadzieje ze to będe zadowolona ;-) Pozdrawiam
          ;-)

Gratuluje zakupu,auto produkowane w PL,tanie czesci wymienne-latwe w
          servicowaniu i ew.naprawie = dobry interes zrobilas. Pzdr.

• programistajava Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 08.06.06, 15:23
          Gratulacje, chodz przebieg dziwnie niski jak na 1999
          • violator-dm Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 08.06.06, 22:20
            gratulacje,a cena??,przebieg moze byc niski,moj ojciec kupi w 2002r punto2 z
            2000r z przebiegiem 9tys,obecnie auto ma niecale 40tys km ;) wyglada jak nowka
            a ma 6 lat, ja szukam matiza w wersji top ale ciezko dostac ta wersje :(
            • marglcia Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 09.06.06, 12:45
              Zapłaciłam 7900... Troche żałuję bo mogłam się jeszcze pohandlowac... to taka goła wersja bez bajerów ... Mam tylko nadzieje, że nie będę żałować ehh.... Radio musze jeszcze kupić i bedzie cacy ;-)
              • hmp_inc Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 10.06.06, 00:10
                jak nie ma bajerów, to nie ma się co popsuć ;) Obok Matiza najlepszy wybór ;)
                Oby się dobrze sprawował.
                btw - a ten przebieg jakoś potwierdzony jest? To auto miejskie, więc oczywiście
                jest możliwy, ale w naszych realiach SC często służy jako wszechstronne auto
                rodzinne :)
                • violator-dm Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 24.08.06, 22:29
                  Ja kupilem za 8tys mietka rok 1999,wersja TOP z ABS,2PP,CZ,ES,WK,IM,przebieg
                  62tys auto chodzi fajnie no i to wyposazenie
    • tina51 Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 28.08.06, 16:01
      polecam Skode Felicje kupiłam za 6000 zł rocznik 1998 i jestem zadowolona ,pali
      mało a częsci tanie.Samochód bardzo zwinny,nie za duży nie za mały,bardzo
      wygodny.Polecam.
      • expertyzer Re: Jaki samochód kupić za 8 tys.? 23.09.06, 21:09
        A jaki przelot?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka