Dodaj do ulubionych

Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKamizelka

08.06.06, 18:23
Zauważyłem ostatnio,że tjuninkowcy i szrociarze eksponują w swoich
samochodach odblaskowe kamizelki które sa wymagane w niektórych krajach UE
przy np. zmianie koła. W Polsce takiego przepisu nie ma a mimo to wyżej
wymienieni kładą te kamizelki na tylnej półce bądź wręcz zakładają je na
oparcie fotela kierowcy tak by wszyscy widzieli. Tak jakby chcieli wkrzyczeć
że JEŻDŻĄ DO AUSTRII I NIEMIEC co oczywiście jest bzdurą bo ich cacka nawet
nie dojechały by do granicy a w najlepszym razie zostałyby zatrzymane przez
pierwszy patrol niemieckiej drogówki za stan techniczny.
Mam też znajomego który ma Merca okularnika i drugiego z Mondeo, oni dla
odmiany rzeczywiście jeżdżą za granicę i też mają kamizelki, ale schowane w
bagażniku.
Jak więc to jest z tymi szrociarzami, nowy sposób na dowartościowanie się?
Mmm..?
Obserwuj wątek
    • franki8 Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 08.06.06, 18:30
      A może próbują udawać, że na kamizelce jest napisane "POLICJA"
      • james_bond_007 Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 08.06.06, 18:31
        Nawet policja ma lepsze auta :]
        • piotrek_zalogowany Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 08.06.06, 18:39
          Co tjuninkofcom znudziło się już wymontowywanie świateł?
    • robert888 to najczęściej robią szrociarze dowartościowujący 08.06.06, 18:59
      sie oryginalnymi (w ich mniemaniu) nickami, natenpszykłat: dżejmzbąt007 zgłoś
      się.
    • marekglowacz Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 08.06.06, 19:32
      a ciebie aż tak to drażni? też sobie połóż w widocznym miejscu jak chcesz. Też
      się zastanawiałem juz po kiego grzyba ktoś "ubiera" fotel w kamizelkę -
      widziałem już gustowniejsze pokrowce. A co do tego że u nas jeszcze nie ma
      obowiązku posiadania kamizelek - fakt nie ma obowiązku ale zdrowy rozsądek
      podpowiada że to niegłupie i nie zaszkodzi a może życie uratować na ruchliwej
      drodze w nocy. Ale my Polacy lubimy czepiać się tych co robią coś sami z
      siebie. W końcu jak nie każą to po co? - to takie typowo polskie.
      To samo jest z jazdą na światłach przez całą dobę - dopóki nie będzie obowiązku
      to będą się na forum ludziska wadzić czy to dobrze czy źle z tymi światłami
      zamiast użyć mózgu i samemu się zastanowić a nie słuchać opinii prowokatorów.
    • mejson.e Zawodowo 08.06.06, 19:36
      A nie przyszło Ci do głowy, że ktoś może potrzebować takiej kamizelki do
      wykonywania pracy?

Jakoś chyba nie zauważyłeś, że coraz więcej ludzi pracujących w pobliżu drogi
      nosi odblaskowe kamizelki. Ja się cieszę, że kanalarze, drogowcy czy stopki
      przeprowadzający dzieci przez jezdnię są dobrze widoczni.
      Łatwiej zauważyć odblaskową kamizelkę niż waciak i walonki.

Coraz więcej magazynow wymaga od dostawców pętających się po placu manewrowym,
      by nosili odblaskowe kamizelki.

Może więc obserwowałeś lud pracujący w drodze do pracy a nie niebieskie ptaki
      szpanujące zagranicznymi wyjazdami?

Kompleksy?

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • skyddad Re: Zawodowo 08.06.06, 19:54
        Brak polotu i nuda doprowadzila do tak dennych postow. Jak sie uzywa to sie
        kladzie wlasnie na tylna polke,praktycznie i co najwazniejsze pod reka i nie
        wygniecione i utytlane z kufra. Naprawde zajmij sie strzyzeniem trawy to lepiej
        wyjdzie na Twoim zdrowiu,oczyiwscie mam na mysli autora tego postu.
        pzdr.Sky.
        • jimmyjazz Re: Zawodowo 09.06.06, 09:12
          skyddad napisał:

> Jak sie uzywa to sie
          > kladzie wlasnie na tylna polke,praktycznie i co najwazniejsze pod reka i nie
          > wygniecione i utytlane z kufra.

Jak się uzywa to się właśnie wozi na fotelu - najbradziej pod ręka. I więszkosć
          z tych co tak wożą to porostu potrzebują tych kamizelek w pracy (wbew pozorom
          wiele jest takich osób).
          • wallenrode Re: Zawodowo 09.06.06, 09:21
            wbrew pozorom :MPWiK , ASMA BEL itp....

jak jesteś w pracy to ją nosisz a jeżeli przemieszczasz się z jednego miesjca
            pracy do drugiego to po co ją zdejmować?!

• gall.anonim Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 08.06.06, 21:28
      Autor postu po części ma rację. Rzecywiście dużo osób wozi kamizelki na pokaz, już parokrotnie widziałem auta w których były dwie kamizelki założone na fotele. Tylko pytanie czy tak założona kamizelka spełnia rolę pokrowca? Raczej nie. Osobiście to mnie nie grzeje ani nie ziębi. Jeśli ktoś kupuje tylko po to żeby sie dowartościować, bo inni też maja, to jego sprawa. Jeśli będzie używał tej kamizelki zgodnie z przeznaczeniem to oby jak najwiecej takich osób.

Chyba jednak coś do ludzi dociera bo coraz więcej rowerzystów widze w takich kamizelkach (motocyklisty jeszcze nie spotkałem). Powoli zaczynam zmieniać zdanie o rowerzystach. Brawo dla rowerzystów w kamizelkach.
      • programistajava Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 08.06.06, 21:34
        To powiedzcie mi madrale gdzie ma sobie kierowca schowac ta kamizelke tylko nie
        do bagaznika, bo to sie mija z celem jej wozenia.
        • marekglowacz Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 08.06.06, 21:45
          no już nie przesadzaj, ja nawet w SC znalazłem miejsce dla kamizelki i nikt nie
          może mi zarzucić, że trzymam ją dla szpanu (tylko co to za szpan???). W każdym
          innym samochodzie to już wogóle nie powinno być problemu z miejscem dla
          kamizelki. No chyba że Tico, ale akurat to autko należałoby całe owinąć taką
          kamizelką.
          • hmp_inc Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 08.06.06, 22:07
            Chyba niektórym rzeczywiście się nudzi skoro zakładają takie tematy. Zaraz
            rozpoczenie się debata o choinkach pod lusterkiem i pieskach na półkach -_-.
            Ludzie robią, robili i będą robić dziwne rzeczy - to takie fascynujące dla
            niektórych...
            • james_bond_007 więc czemu robią to tylko tjuninkowcy i szrociarze 08.06.06, 23:36
              ???

Nigdy nie widziałem takiej kamizelki na tylnej półce dobrego samochodu.
              Jak wspomniałem,mam dwóch znajomych,posiadaczy dobrych aut,często jeżdżących na
              Zachód i oni jakoś potrafią schować kamizelki do bagażnika...

Za każdym razem wozi ją jakiś żałosny tjuninkowiec albo szrociarz, Golf II,
              Kadet, Tico, Sierra to norma. Te auta od czasu sprowadzenie nie widziały
              Niemiec i już nie zobaczą więc po co właściciele tak eksponują kamizelki???
              Chyba nie myslą,że ktoś się da nabrać! A może...?!?

• programistajava Re: więc czemu robią to tylko tjuninkowcy i szroc 09.06.06, 07:18
                >Jak wspomniałem,mam dwóch znajomych,posiadaczy dobrych aut,często jeżdżących na
                >Zachód i oni jakoś potrafią schować kamizelki do bagażnika...
                Wiesz im sie nei psuja bryki wiec nei maja ich pod reka :D a tak wogole to w
                Austrii (lub Niemczech) jak koles wyjdzie an autostradzie do bagaznika po
                kamizelke i go policja przydybiue to pewnie bedzie sie lumaczyl czemu w srodku
                JEJ nie mial. Przepis jest wyrazne MUS W KAMIZELCE!
    • 2pac8 BTW 09.06.06, 00:05
      w makro takie kamizelki są po 7zł , dodatkowo w zestawie jest opaska.
    • wallenrode obciach i tyle 09.06.06, 00:25
      też to zauważyłem w wawie.
      przeważnie w małych i starych samochodach.
      trzeba być jakos "widocznym" na jezdni i w tym celu złuży ta kamizelka założona
      na fotel lun leżąca na tylej połce.

ja mam ale w bagażniku a dokłądnie we wnęce wraz z kołem zapasowym i jeszcze
      ani razu jej nie używałem :D
      • wallenrode ps/ 09.06.06, 00:29
        ps. to tak samo jak z kołpakami a raczej ich brakiem w zimę.
        • devote Re: ps/ 09.06.06, 03:46
          a niech sobie wozi jeden z drugim?
          przeszkadza ci to w czyms?
          • hybrydowy Do autora wątku 09.06.06, 07:18
            Chłopie , powiem ci jedno nie wiem co to tjuninkowiec szrociarz. To po pierwsze.
            Może ci chodziło o TUNING.???

Ja jeżdzę Hondą Preludą z 99 roku, 2.0 silnik ponad 100 km.
            Jest czarna ma ładne 15 calowe koła, mały spoiler montowany z tyłu seryjnie i
            lekko dosłownie minimalnie przyciemnione szyby oraz obiżone zawieszenie.Auto
            jest zadbane , czyste, generealnie sportowy lekko przerobiony samochód.
            Czy ty uważasz że powinienem załozyć jakąś kamizelke? czy ty poprostu jestes
            zazdrosny że nie masz gatówki na swoje wymarzone auto?
            Czy to bie chodzi ... nie mam pojecia o co ci chodzi i co sie tak pienisz
            • franki8 Re: Do autora wątku 09.06.06, 10:21
              piętnastki to trochę mało jak na prelude. Chyba fabryka dawała 16"
              • hybrydowy Re: Do autora wątku 09.06.06, 10:33
                tak ją kupiłem a 16" ? a po co mi takie duże koła. Ważne że ładnei sie
                prezentują i sa proste !
                niektórzy myslą że czym wieksze tym lepsze a fabryczne alu zawsze są nieciekawe
          • wallenrode jad 09.06.06, 09:00
            dla normalnego człowieka i kierowcy i za takiego siebie uważam , śmieszne jest
            zakładanie kamizelki na oparcie fotela.

jeszcze nie widzialem w wawie samochodu na poboczu by ktoś go naprawiał czy
            wymieniał koło w kamizelce....

to jest w pewnym sensie "lans" i tyle co powoduje politowanie dla takiego
            jegomościa....

i tak samo jak nie zakladanie w zimę kołpaków...

• programistajava Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 09.06.06, 07:18
      Trzeba przyciemniac szyby widze ze niektorzy ludzie sa strasznie ciekawi co inny
      obywatelk ma w aucie... :P
      • wallenrode Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 09.06.06, 09:11
        wiesz ,przyciemnianie szyb czy inne zabiegi nazywane potocznie "tjuningowaniem"
        auta , jest zabiegiem na które wystawiamy się na publiczną opinnię !!!!!!!!!!!!!

owszem , każdy ma inny gust ale jeżeli ktoś zakłąda kamizelkę na fotel
        kierwcy ,nie wiem czy w celu osyszenia bo wpadł w kałużę? czy jednak pokazać-
        ja mam kamizelkę , albo uwaga jedzie dzielnicowy.....

...

ta kamizelka -czy to na tylnej pólce czy zawieszona na fotelu ma pzremawiać do
        ludzi tego samego pokroju co kierowca....

a innych poprostu śmieszy i budzi politowanie . ot taka prawda
        • hybrydowy Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 09.06.06, 10:20
          wallenrode jak cie czytam to płacze.....

wallenrode napisał:

> wiesz ,przyciemnianie szyb czy inne zabiegi nazywane potocznie "tjuningowaniem"
          >
          a co to za wyraz bo z tego co ja wiem mówi się Tuning.

A facet może kamizelkę tak ot sobie zawiesił na chwile i niz w tym złego. Może
          się spieszył i bez myslnie ja powiesił. Czasami robimy takie rzeczy a są ludzie
          którzy odrazu to oceniają i robią z siebie sędziów ,
          wkórw.. mnie tacy ludzie bo sami nie sa idealni a robia z siebie wilekich madrali
          • wallenrode Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 09.06.06, 11:57
            tak jasne, sam jestes śmieszny.
            sprawa dotyczy nie JEDNEGO !!! ale kilu czy już nawet kilkunastu pzrypadków
            zawieszania kamizelek na oparciach lub wozenia ich na tylnych pólkach w
            oryginalnie zapakowanych torebeczkach - mam taką kamizelkę i wież ze jak sie
            raz ją rozłozyło-wyjeło to drugi taz jej juz tam nie włożysz i trzymam ją w
            zwykłej reklamówce złozoną jak zwykłe polo.

a wozenie kamizelek na "pokaz" jest poprostu żałosne - DLA MNIE !!! jak ci nie
            pasuje to Twój problem.

Watek jest wieszaniu kamizelek jako odznaka idiotyzmu i zgadzam się z tym wiec
            moju te słowa i wpisy. ...

najlepiej to niech kładą te kamizelki na pzredniej desce rozdzielczej wzdół
            szyby bo zaraz bedą wysiadać i maja ja pod reką - po co otwierac tylne drzwi
            nie mówiąc juz o bagażniku!!!!!

a jak ktoś pracuje jako kierownik budów to też powiesi na fotelu a kask
            ochronny wciśnie na zagłówek!!!?

gumiaki za tylnym fotelem bo do bagażnika za daleko?!

JA sie nie mądrzę tylko pisze jak to widać moimi oczami jak ktoś wozi
            kamizelki a to powieszone lub nowiutkie -zapakowane nie ruszane na tylnej
            półeczce...

ale jeżeli ktoś pracuje i rzeczywiscie wiesza to okej - ale SENS wątku którego
            NIE ROZUMIESZ widocznie dotyczy wożenia i od tak sobie ... "pokazówka" bo ja
            mam kamizelkę i moge być policjantem albo kanalarzem z MPWiK .

• morfeusz100 Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 09.06.06, 12:16
              A co cie to obchodzi co kto wozi co ty leper jestes ?

Nie twoja sprawa kto czym i jak jeżdzi, szpiegu i kablu.
        • hmp_inc Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 09.06.06, 15:48
          wallenrode napisał:
          > wiesz ,przyciemnianie szyb czy inne zabiegi nazywane potocznie "tjuningowaniem"
          >
          > auta , jest zabiegiem na które wystawiamy się na publiczną opinnię !!!!!!!!!!!!

Buehehehehe. tuning ma także na celu poprawę bezpieczeństwa i przyjemności z
          jazdy. A jak emeryt sobie ściemni szybki w aucie, albo kupi serie z
          przyciemnionymi to też będzie "tjuning"? Ja rozumiem, że dla niektórych
          prawdziwy tuning to nawet wymiana żarówki w aucie...

Pisząc posta na forum również wystawiamy się na publiczną opinię, idąć po bułki
          również.

Nieważne czym jeździsz - ważne JAK tym jeździsz.

Pozdro
    • kamillwawa Re: Nowa moda tjuninkowców i szrociarzy:żółtaKami 09.06.06, 17:14
      Szrociarze przede wszystkim eksponuja z tyłu swoich gratów napisy D NL B L i to jest dopiero obciach literka D na Kadecie albo Szrotenwagenie II z 88r. Buhahaha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka