Dodaj do ulubionych

kontuzja kolana od używania sprzęgła

20.06.06, 23:30

kiedyś jeden znajomy który zawsze jeździł automatami, musiał na pewien okres przesiąść się do corsy manuala, i po kilku tygodniach nabawił się kontuzji, przynajmniej on tak twierdził.

Czy może ktoś z was już się z tym spotkał? czy to możliwe że jak codziennie stoi się po 2h w korkach, i praktycznie tylko trzeba pedałowac wkółko tym sprzegłem to może staw kolanowy się od tego nadwyręża, i wyciera się jakaś łękotka.
Sam pojawił się u mnie ten problem i nic mi nie przychodzi na myśl, jak tylko to sprzęgło.

czy ktoś z was słyszał o podobnym przypadku?

Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: kontuzja kolana od używania sprzęgła 20.06.06, 23:59
      mozliwe, ale to jest skutek a nie przyczyna. dużo ludzi ma problemy z chrząstką
      w kolanie (m.in. ja) i takie banalne czynności mogą przyczynić się do
      pogorszenia sytuacji. także sprzęgło niewinne ale jak boli to poszukaj jakiegoś
      ortopedę, czy innego kolanologa.
    • dewulot1 Re: kontuzja kolana od używania sprzęgła 21.06.06, 00:00
      Twoje dolegliwosci (obtarta lekotka) znikna jak do wciskania sprzegla zaczniesz
      uzywac obutej stopy zamiast kolana.
      • 2pac8 Re: kontuzja kolana od używania sprzęgła 21.06.06, 00:08
        no ale przecież podczas naciskania sprzęgła noga jest zgięta w kolanie, siły się przenoszą na staw kolanowy i pewnie stąd ta kontuzja.

• dewulot1 Re: kontuzja kolana od używania sprzęgła 21.06.06, 00:29
          Jezeli wciskanie sprzegla powoduje u Ciebie kontuzje kolana to w jaki sposob
          docierasz z domu do samochodu, ktos Cie zanosi? Czy idziesz na rekach? Bo od
          chodzenia to nogi powinny Ci sie dawno powyginac albo polamac w takim razie.
          • wujaszek_joe Re: kontuzja kolana od używania sprzęgła 21.06.06, 00:36
            teoretycznie się zgadza a praktycznie nie bardzo. tak jak 2pac pisał, chodzi o
            określone ruchy tylko.
          • 2pac8 Re: kontuzja kolana od używania sprzęgła 21.06.06, 00:39
            sęk w tym że nie czuje żadnego bulu, ani podczas jazdy i wciskania sprzęgła, ani podczas jazdy na rowerze czy biegania.

Dopiero ból sie ujawnia np. jak siedze, albo stoje, po jakimś czasie.

To tak samo jak z kręgosłupem, można coś ciężkiego podnosić, a zaczyna boleć dopiero po paru godzinach lub na drugi dzień.

Myśle że to chyba od tego cholernego sprzęgła:( kiedys w mercu miałem hydrauliczne sprzegło, lekko chodziło, a od jakichś 8 lat jeżdzę francuzem cytryną i sprzęgło jest na linke, dosyć dużej siły trzeba użyć żeby je wciskać.
            • dewulot1 Re: kontuzja kolana od używania sprzęgła 21.06.06, 06:48
              Ja mysle ze ten bol masz bo w kosciele oszukujesz i przyklekasz na lewe kolano
              zamiast rozkladac ciezar na oba kolana. Dopiero jak wstaniesz albo usiadziesz
              to czujesz ten bol, co sam napisales. Sprobuj przyklekac na prawe kolano i
              zobacz czy bol tez przesunie sie na prawe kolano.
            • chris62 Re: kontuzja kolana od używania sprzęgła 21.06.06, 14:12
              Dużej siły? To czas jechać do mechanika bo sprawne sprzęgło na linkę dziecko 2
              letnie wciśnie.
    • mejson.e Stopa 21.06.06, 09:05
      Nie wiem czy sprzęgło psuje staw kolanowy ale mnie czasami dolega lewa stopa -
      codziennie ponad dwie godziny w warszawskich korkach...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • loyezoo Re: kontuzja kolana od używania sprzęgła 21.06.06, 15:53
      Popytaj TIR-owcó.Mimo że tam sprzęgło ma wspomaganie to właśnie najczęstrze
      dolegliwości mają z kolanami.Mnie też bolą od jazdy ale to wina m.in tego że
      kiedys długo ćwiczyłem lekką atletyke.Jak mówią sport to zdrowie,mnie
      wykończył,kolana "zaleczam" kilka razy w roku.
      • dewulot1 Re: kontuzja kolana od używania sprzęgła 21.06.06, 16:20
        A ja wole popytac tirowek :)))
        Kolano pracuje jak w czasie naciskania na pedal stopa (pieta) nie spoczywa na
        podlodze. To nie wystepuje przy prowadzeniu samochodu osobowego, chyba ze ktos
        ma zle nawyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka