Dodaj do ulubionych

TICO - poproszę kilka słów od użytkowników

IP: 192.168.0.* / *.zetokat.com.pl 12.06.01, 10:34
Poproszę o "za" i "przeciw" ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Kajtek Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników IP: 212.134.55.* 12.06.01, 15:53
      Jezdzilam wlasnie przez ponad dwa lata TICO. Po miescie idealny - wszedzie sie
      zmiesci (biorac pod uwage problemy z parkowaniem w Warszawie), w trase straszny
      wol. Przy wyprzedzaniu musi byc duzo miejsca. Przez te ponad dwa lata jezdzil
      bez dotykania - nic sie nie dzialo, a poza tym bardzo malo pali. W trasie 6
      litrow, w miescie okolo 7-miu. Pewnie zastanawisz sie czemu juz nim nie jezdze
      - bo to nie jest raczej samochod rodzinny. Zmieniam na wiekszy, ale szczerze
      mowiac TICO bardzo lubilam i polecam. Pozdrowienia.
      • Gość: Remo Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników IP: 192.168.0.* / *.zetokat.com.pl 13.06.01, 10:09
        Potrzebne mi po prostu małe autko, mało spalające (aglomeracja katowicka, korki
        itp.), którym mógłbym dojeżdżać do pracy (30 km). Dzięki.
        • Gość: wro Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników IP: *.ii.uni.wroc.pl 13.06.01, 12:19
          zdecydowanie bym odradzał
          cinquecent albo seicento (dynamika) i spalanie
          tico ma mniejsze.
        • Gość: Krzysiek Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.01, 18:07
          A moze UNO 999 ccm? Pali 5 litrow na trasie i zupelnie inna jazda.
    • Gość: stefan Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników IP: 212.45.227.* 13.06.01, 15:07
      Wiem, że jest to auto szalenie niebezpieczne w razie wypadku. Jeżeli zamierzasz
      jeżdzić nim 2 x 30 km dziennie, sądzę, że należy czynnik bezpieczeństwa
      biernego mieć na uwadze.
      Spróbuj ewentualnie KIA Pride, jest znacznie bezpieczniejszy, ma silnik mazdy
      1300 cm3 ok. 70 KM i niewiele więcej od Tico pali. Nie jest też dużo droższy.
      Pozdrowienia
    • Gość: Jarek Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników IP: *.telkab.pl 16.06.01, 22:10
      W lutym Kupiłem Tico2i1/2roczne z przebiegiem 23 tys.km jak narazie
      wymieniłem /już mam 28 tys.km/ hamulce z tyłu /szczękowe/ z przodu hamulce
      jeszcze b.dobre.Pali w W-wie około 5,6l/100 na trasie ok.4,6 l/100km wniosek -
      ekonomiczne jest.Ubezpieczenie OC klasa do 900ccm więc najniższe. Jedyna wada
      no to mały ale moja żona mówi "bierzesz jajka w teczkę i jedziesz ...do
      roboty " Ty i kanapki się zmiecicie , samochód jest b.zwrotny ,parkujesz się na
      małych powierzchniach a z w/w żoną jeżdzę Ticiem na zakupy /dużym samochodem
      tzw. rodzinny dł.4,5o m wtedy stoi w garażu/ od Geanta lub innego Marketu -
      jest on "b.poręczny".Następna wada to niech ręka boska broni
      wyprzedzać "prawdziwe" samochody Tico ma dobre przyśpieszenie / 90% czasu i
      drogi jeżdzę sam/i jak zaczynam wyprzedzać dzentelmena który jedzie dwupasmówką
      75km/h a ja jadę 90 to w nim budzi się LEW i czasami nawet dobijamy do 130 bo
      przecież hańbą jest dać się wyprzedzic "takiemu czemuś" póżniej tzn przy 130 ja
      odpuszczam bo czy jest sens takiej gonitwy .I następna: na tej dwupasmówce
      lewym pasem jedziesz 90,95szybciej uważam niemasensu- chcę dojechać do domu a
      nie być dowieżiony/wyprzedzając kolumnę długą na 100 metrów to przwie zawsze
      znajdzie się taki co będzie jechał za tobą i nawet będzie pokazywał że ma
      światła a gdy go puścisz to zobaczysz jego czerwone swiatła hamowania bo
      przecież już dojeżdzamy do świateł.A przed chwilą przejechał by nawet górą bo
      PRZECIEŻ ON JEDZIE I TO JAKĄ FURĄ /super i szybką/.Jeżeli chodzi o
      bezpieczeństwo w tym samochodziku to wiadoma sprawa poduszek nie ma wzmocnień
      też wniosek - nie dać się wmanewrować w sytuację w której tego Ci będzie brak
      czyli trochę wyobrażni i techniki jazdy. Bo przyśpieszenie i dobre hamulce Tico
      MA. Pozdrawiam Jarek
    • Gość: Grenade Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników IP: *.*.*.* 17.06.01, 15:42
      przyspieszenie jak na miasto wystarcza, jezeli nie
      jedzie nim wiecej osob niz kierowca i pasazer. poza
      miastem przy w miare dynamicznej jezdzie (90-100km/h)
      5l/100km to nie problem. denerwujace sa przechyly na
      zakretach, plastikowa, twarda kierownica, brak
      kontrolki rezerwy paliwa(jest tylko wskaznik). Tico
      jest bardzo wrazliwe na obciazenie. przy czterech
      osobach na pokladzie odczuwalnie wydluza sie droga
      hamowania i mocno spada dynamika
    • grzegorzs Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników (Tico/ Matiz/Seicento) 20.06.01, 13:00
      Dwa lata temu zastanawiałem się nad Tico / Matiz /
      Seicento.

Wybrałem Matiza i po 30 000km jestem zadowolony:
      1. Kumpela jeździ Tikaczem i troszkę przerdzewiał (4-
      letni) szczególnie maska) - bardzo słabo zabezpieczona
      blacha.
      2. Blacha jest cienka i delikatna-jeszcze bardziej niż
      w Matizie- podobno niektóre myjnie nie wpusczają Tico
      i Matizów.
      3. Tikacz nie dostał chyba homologacji w Niemczech,
      m.in. za atrapę kierownicy i bezpieczeństwo.
      4. Spalanie poniżej 5 / 100 jest możliwe również w
      Matizie (przejechałem 715km na jednym baku)
      5. Dzisiaj również bym dopłacił i kupił Matiza- jest
      większy, bezpieczniejszy i wygodniejszy. Ubezpieczenie
      to samo bo 0,8l.
      6. Osiągi zbliżone, matrix ma wielopunktowy wtrysk
      paliwa , ale jest cięższy w przeciwieństwie do Tico.

Swoją drogą Seicento z 3 drzwiami i ostatnimi wynikami
      testów zderzeniowych EuroNCAP nie polecam.
      (www.euroncap.com) Jednak zawsze jak widzę większą
      stłuczkę Tico, to dla kierowcy kończy się w szpitalu,
      a samochód kończy w recyclingu. Matiz po testach
      czołowych wygląda jeszcze jak samochód.

Pozdrawiam.
      Jeżeli masz jakieś pytania co do Matiza, chętnie
      odpowiem.
      • Gość: Niknejm Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników (Tico/ Matiz/Seicento) IP: *.pg.com 20.06.01, 13:43
        Od siebie dodam, że Tico został "warunkowo" dopuszczony do ruchu na polskim
        rynku. Powód: kolumna kierownicy nie spełnia kryteriów. Przy odrobinie niefartu
        i dzwonie czołowym kolumna kierownicy przebija Cię jak szpilka motyla.
        Oczywiście tylko "warunkowo" :-)))

Pozdrawiam,
        Niknejm
      • Gość: Remo Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników (Tico/ Matiz/Seicento) IP: 192.168.0.* / *.zetokat.com.pl 21.06.01, 08:27
        Matiza też mam na "muszce", więc mam pytanie co do słynnych już niewygodnych i
        męczących siedzeń. Przyznam, że jechałem ostatnio matizem i po jakiejś godzinie
        lędźwie mi prawie odpadły. Prawda czy fałsz? :))
        • grzegorzs Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników (Tico/ Matiz/Seicento) 21.06.01, 16:04
          Jeżeli chodzi o samochody typu microvan, w których siedzi się dość wysoko,
          bardzo ważna jest odpowiednia regulacja odległości i kąta nachylenia fotela -
          trzeba się przyzwyczaić. Przy wzroście 175cm nie odczuwałem nigdy jakiegoś
          większego zmęczenia po długiej trasie. Mam okazję sporo podróżować Felicią,
          gdzie fotele są rzeczywiście głębsze, ale na pewno dużo twardsze i tylko
          wizulanie wydają się wygodniejsze. Polecam jakiś salon Daewoo i pomanewrowanie
          fotelami. W tym samochodzie można spokojnie spać w dwie osoby - fotele
          rozkładają się do poziomu.

Na komfort jazdy przyczyniają się bardzo podłokietniki. W wersji Matiza Friend
          są bezsensowne, od wersji Life możemy mówić o minimum wygody. To rzeczywiście
          mankament.

Pozdro
          • Gość: Remo Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników (Tico/ Matiz/Seicento) IP: 192.168.0.* / *.zetokat.com.pl 22.06.01, 09:40
            Jak wygląda sprawa spalania Matiza w mieście (bo to mnie najbardziej
            interesuje)?
            • grzegorzs Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników (Tico/ Matiz/Seicento) 26.06.01, 00:00
              Gość portalu: Remo napisał(a):

> Jak wygląda sprawa spalania Matiza w mieście (bo to mnie najbardziej
              > interesuje)?

Instrukcja mówi 7.3 / 100 ale w praktyce przy spokojnej jeździe poniżej 6.5,
              tankuję za 40 zł za 3.30zł / litr , przejeżdżam koło 200km w cyklu miejskim.

Pozdrawiam

• Gość: matchbox Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników IP: 217.8.179.* 27.06.01, 13:09
      Jeżdżę 4-letnim TICO. Przebieg 110 tys.

Pozytywy:
      Jest to raczej samochód do jazdy po mieście, ale zdażało mi się jechać w trasę
      > 600km (Niemcy, Francja). Na autostradzie w Niemczech rozpędzam go do 140
      km/godz i tą prędkość utrzymuję na 5 biegu niezależnie od obciążenia i
      nachylenia terenu. Czesto wschodnio-niemieccy kierowcy w swoich nabytkach typu
      VW Polo z mniejszymi silnikami są w ciężkim szoku.
      Nie jestem motoryzacyjnym znawcą, ale w moim egzemplarzu silnik jest chyba
      wyjątkowo dotarty. Raz przez nieuwagę rozpędziłem go na autostradzie w Bawarii
      (z górki) do 160 km/godz - koniec wskazań prędkościomierza ... :-)
      Nie mialem z nim zadnych problemow -jest praktycznie bezawaryjny i bezobsługowy.
      Olej/10-15 tys. ; Klocki/50 tys.

Negatywy:
      Jeżeli bierzesz pod uwagę szansę przeżycia przy kolizji przy prędkości wyższej
      niż dozwolona w terenie zabudowanym to raczej o TICO zapomnij.
      W jezdzie miejskiej znaczaco odczuwa się wpływ obciążenia na osiągi.

Podsumowanie:
      Jeśli jesteś pewien swoich umiejętności w połączeniu z wiarą w przeznaczenie,
      TICO jest OK,hm,trzeba dodac równiez niekierowanie się walorami designersko-
      estetycznymi - Dlatego nim jeżdżę :->
      Jeśli cię stać na dołożenie n - tys pln to doradzałbym matiza.
      Ma zmodernizowany silnik, który równoważy przyrost masy.
      Z najniższej grupy cenowej masz jeszcze seicento, ale tu musiałbyś pójść na
      kompromis dotyczący bezpieczeństwa (patrz testy zderzeniowe) i awaryjności
      (FIAT).
      • Gość: Remo Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników IP: 192.168.0.* / *.zetokat.com.pl 28.06.01, 10:39
        Taaak..., gdyby zrobic krzyzowke tico z seicento wyszedlby calkiem niezly
        miejski wozek :))
    • Gość: marek Re: TICO - poproszę kilka słów od użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.01, 00:44
      jeździłem tico przez dwa i pół roku i zrobiłem prawie 30 tys.km
      nie miałem żadnej awarii.
      autko idealnie sprawuje się w mieście (PARKOWANIE !)
      ale i w dalszych trasach nie było tak zle jak niektórzy piszą
      (na trasie Wrocław-Mielno spalił srednio 4,13 l/km)
      Tico łatwo krytykowac bo przeciez zawsze znajdzie się w innych autach coś
      lepszego,nowocześniejszego itd.
      Wszystko zalezy od kasy.W tej chwili jest to chyba najtansze polskie auto,
      które mozna kupić "w salonie". Jesli ktoś może wydać więcej pieniedzy na nowe
      auto z pewnością kupi coś nowocześniejszego ale tak jak dotąd kupowano maluchy
      tak chyba przez jakis czas bedzie kupowane Tico.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka