midorii Re: prawko niewazne 29.06.06, 15:48 jak obawiam sie znaczaca wiekszosc od pojutrza mam niewazne prawko, w sumie to bym sie zgodzila ze poswiecilam wymianie ostatni tydzien ustawowy, ale powinien ustawodawca dopuscic mozliowsc jazdy po okazaniu zamiennego dokumentu,na ogol sie nie zdarza by nie bylo ciaglosci w posiadaniu dokumentow, (mam na mysli tymczasowe zamienniki). jesli sie nie nadaza drukowac praw jazdy to powinno sie znalezc zamiennik nie sadzicie?oczekiwania w Krakowie na prawko trwac beda poltora miesiaca..piekne wakacje sie klaruja Link Zgłoś
emes-nju Re: prawko niewazne 29.06.06, 16:01 Ustawodawca na wymianie prawa jazdy zarabia wiec nie ma sie co spodziewac "zmiluj". Wiecej - nalezy spodziewac sie akcji "zagrozenie", majacej na celu wylapywanie wszystkich tych niebezpiecznych dla ruchu piratow, ktorzy maja prawa jazdy, ale nie wazne. Przeciez z chwila utraty waznosci przez ich dokument staja sie niebezpieczni! Nie to co jadacy po pijaku na waznym prawie jazdy. Akcja oczywiscie bedzie ze wszech miar sluszna, bo oprocz uniemozliwienia jazdy piratom bez waznego dokumentu, uzupelni sie tez pewne braki w budzecie. I waaadza bedzie mogla po raz kolejny pokazac, ze zawsze ma racje... Link Zgłoś
iberia30 Re: prawko niewazne 29.06.06, 16:24 na tyle wczesnie i glosno o tym trabiono wszem i wobec , ze trudno miec pretensje do ustawodawcy chyba raczej do siebie...no ale jak wiadomo najlatwiej jest winic wszystkich wokol zamiast siebie samego. Link Zgłoś
zenith700 Re: prawko niewazne 29.06.06, 16:32 A ja myślę, że znacząca większość to pojutrze będzie miało w kieszeni właściwe prawo jazdy. I nie ma co przejmować się tymi, którzy czekali na ostanią chwilę. Zawsze są tacy maruderzy i malkontenci.... Tak więc nie marudź! Nie jestem zwolennikiem wszystkich "zarządzeń" naszej władzy, ale emigrować nie zamierzam, a na kupno swojego państwa mnie nie stać. Link Zgłoś
nautilus.pompilius Re: prawko niewazne 29.06.06, 18:01 Leć do urzędu i zgłoś zgubienie prawa jazdy. Link Zgłoś
des4 Re: prawko niewazne 30.06.06, 13:09 Jsak toś nie zdażył wyrobić, jego wina. Ostatecznie od kilku lat znany był harmonogram wymiany. To samo jest w przypadku składania PIT-ów, kiedy dziki tłum czeka na ostanią minutę, albo w przypadku wyrabniania poszportu w sezonie wakacyjnym tydziń przed wyjazdem.. Nie mogę zrozumieć takich ludzi... A argument, że wladza chce wyciągnać pieniądze nie dokońca przekonuje mnie. Oczywiście, rzeczą do dyskusji jest ile to powwinno kosztować, ale zasadnym wydaje się wymiana na prawko które ma jaki taki cywilizowany wygląd. Różowa wystrzępiona tekturka budziła często spor zdzwienie za granicą. Moje prawko wyrobione w 1989 było już w zasadzie nieczytelne kiedy je wymienialem, sklejone taśmą na zgięciu, z rozmazanymi pieczatkami i zamazanym długopisem.... Link Zgłoś
hiphopowiec.man Paranoja. 30.06.06, 12:27 Jak dla mnie 30 czerwca to termin na złożenie wniosku.Tak powinno się to interpretować.Skąd kierowca ma wiedzieć jak długo zajmie urzędowi drukowanie nowego prawka? Swoją drogą skoro mandat to 50zł to ile trzeba dać policjantowi w ramach ugody? Link Zgłoś
des4 Re: Paranoja. 30.06.06, 13:13 hiphopowiec.man napisał: > Jak dla mnie 30 czerwca to termin na złożenie wniosku. Jak dla ciebie.... Tak powinno się to interp > retować. Dlaczego... Skąd kierowca ma wiedzieć jak długo zajmie urzędowi drukowanie nowego p > rawka? Zyjemy w XXI wieku, jest internet, telefony, jednak dalej żyją przyzwyczajenia z soc-realu, że władza ma poprowadzić za rączkę i podetrzeć za klienta pupę, a samodzielna inicjatywa jest czymś nagannym, zresztą skoro jesteś talim prawniczym specem od interpretacji przepisów, to powinieneś wiedzieć, że nieznajomość prawa nie zwalnia od konsekwencji jego naruszenia.... > Swoją drogą skoro mandat to 50zł to ile trzeba dać policjantowi w ramach ugody? Już nie te czasy, że tak chętnie biorą.... Link Zgłoś
midorii Re: same idealy 30.06.06, 13:46 rozumiem ze wszystkie osoby ktore napisaly oprocz hiphopowca wymienily grzecznie prawka,,, prawo jady ksiazeczkowe jest bezterminowe jak jest napisane na wydruku co daje podstawe tweirdzic ze powinno byc wazne do momentu otrzymania unijnego prawka,,, termin do konca czerwca jest ustawa z 2000 wskazany,to nie wladza Pis tak popierniczyla. jesli sie prawka nie stracilo to dokument powinien byc wazny!!!! ,, co mnie obchodzi ze urzad nie wydala i czas oczekiwania na wydruk bedzie zajmowal nie ustawowe2tygodnie tylko2 miechy?? jak obywatel ma sie liczyc z terminem do konca czerwca to urzad tez powinien byc solidny,,, jakie urzedy tacy obywatele!!! Link Zgłoś
des4 Re: same idealy 30.06.06, 13:55 midorii napisała: >> prawo jady ksiazeczkowe jest bezterminowe jak jest napisane na wydruku Popełniasz podstawowy błąd. Nie prawo jazdy jest bezterminowe tylko twoje uprawnienia do prowadzenia pojazdu. Prawo jazdy jest dokumentem to potwierdzjącym. Druga rzecz to przecież jest logiczne i łatwe do przewidzenia, że jeśli ytłum ludzi zwali się na ostatni.ą chwile, to cięzko bedzie dotrzymać przepisowego terminu.... Link Zgłoś
midorii Re: same idealy 30.06.06, 14:00 podaje wazne do ,, na prawku!!!!-bezterminowo,, no niewazne,,, wazne jest to ze powinni dac zamiennik,, a nie pomyslal nikt o tym Link Zgłoś
wielki_czarownik Czytaj 30.06.06, 14:01 PRAWO jazdy a nie DOKUMENT uprawniający do kierowania pojazdami. WIdzisz różnicę? Czasu na wymianę było dość. Ale jak się komuś 4 liter nie chciało ruszyć to niech sam ma do siebie pretensje. Link Zgłoś
midorii Re: do czarownika,, 30.06.06, 14:02 ja mowie o przepisach i ustawie,, a ty mowisz o mnie:) niech cie twoje 4 litery zajmuja lepiej,, ktore litery wybierz sam;) Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: do czarownika,, 30.06.06, 15:49 midorii napisała: > ja mowie o przepisach i ustawie,, a ty mowisz o mnie:) Nie. Ja chcę Ci uświadomić, że to co nazywa się PRAWEM JAZDY to naprawdę tylko dokument potwierdzający uprawnienia do kierowania pojazdem. Dokument może utracić ważność - tak jak np. dowód osobisty który też był kiedyś bezterminowy ale przepis nakazał jego wymianę. Tak samo pieniądze - niby są bezterminowe ale czasami trzeba je wymienić (denominacja na przykład). > niech cie twoje 4 litery zajmuja lepiej,, ktore litery wybierz sam;) Mogę być ręce? Link Zgłoś
midorii Re: same idealy 30.06.06, 13:59 logiczn3e jest to ze jak sie tlum zwali to urzad dolozy staran przewidujac ze tak nastapi i wydluzy godizny pracy urzednikow Link Zgłoś
mechanior Re: same idealy 30.06.06, 14:06 Mądralińscy odpowiedzcie czy nowe prawka też są bezterminowe? Link Zgłoś
des4 Re: same idealy 30.06.06, 14:07 I co z tego, że urzednicy siedząc do pólnocy przyjma wszstkie wnioski, przecież to się potem wysyła, wprowadza do systemu, drukuje plastiki etc... Kiepsko z u ciebie z elementarnym wykształceniem i logiką skoro nie odrozniasz uprawnień do prowadzenia i tekturki.... Link Zgłoś
midorii Re:des4 30.06.06, 14:14 urzednicy nie to ze przyjmuja czy nie przyjmuja, nie w tym problem! logika oj tak dzieki za ocene mojej osoby na totu liczylam:),,, wiedza z zakresu psychologii i socjologii tu by sie przydala,:) temat prawko~!!!!!rozumiesz,,, a jak nie to spytaj urzednika Link Zgłoś
des4 Re:des4 30.06.06, 14:17 prawo jako PRAWO, prawo jako tekturka...co jest bezterminowe...? Link Zgłoś
midorii Re: prawko niewazne 30.06.06, 14:17 jest podane na dokumencie,,, DOKUMENT WAZNY BEZTERMINOWO a NIE UPRAWNIENIA WAZNE!!!!! jest roznica????? jedno slowo !!!!! Link Zgłoś
speedone Re: prawko niewazne 30.06.06, 15:39 jak ktos niedal rady wymienic to zeby teraz jezdzic muszi "zgubic" stare i dostanie papier ze zgubil i moze dalej jezdzic na wszystko znjdzie sie sposob a to chyba bylo rozporzadzenie a one niemoze zmieniac ustawy wiec cos tu nie tak jest.... Link Zgłoś