Dodaj do ulubionych

Czy warto kupić Fiata 125p

11.07.06, 16:34
Właśnie zrobiłem prawo jazdy, zastanawiam się czy jest sens kupować taki - co by nie było - złom :)
Nie stać mnie za bardzo na nic innego, a chcę mieć samochód. Jednak jeśli zazwyczaj podróże miałyby
mi się konczyć w połowie drogi to proste, że pozbieram na coś lepszego ;) Jak trudno jest ujarzmić
takie auto, czy wskrzesić jak się samo zatrzyma?
Pytanie jest zupełnie poważne!
Obserwuj wątek
    • swoboda_t Re: Czy warto kupić Fiata 125p 11.07.06, 16:40
      Za tysiąc kupisz ładnego Fiata z gazem - wg. mnie warto, w tej cenie tylko
      Polonez oferuje równie dużo. Auto jest stosunkowo komfortowe i nieźle się
      prowadzi, budowa prosta, więc większość rzeczy można zrobić samemu. Jak uda Ci
      sie zanleźć uszanowany egzemplarz i sam będziesz o niego regularnie dbał to do
      jazdy po okolicy i okazyjnych wypadów za miasto będzie ok.
      • dr.rocco Re: Czy warto kupić Fiata 125p 11.07.06, 16:44
        He he he , tysiac zlotych za zloma , to powinni za doplata oddawac ,
        nie zasmiecaj drogi ........
      • marszowiec Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 00:04
        No właśnie tu jest kolejny problem - o ile większość z samochodów można sprawdzić przed kupnem w
        ASO, to jak i gdzie mógłbym sprawdzić to żelastwo? :) Powinienem sobie zapewnić pomoc kogoś bardziej
        doświadczonego i na tym polegać, czy zwyczajnie brać furę do normalnego warsztatu na przegląd? :)
        Spodziewam się, że na kupnie i ubezpieczeniu się nie skończy, ale chciałbym wiedzieć co konkretnie
        trzeba będzie w danym egzemplarzu wymienić czy naprawić...
        • banylus Re: Czy warto kupić Fiata 125p 13.07.06, 12:31
          przeglad w ASO bedzie niewiele tanszy niz taki samochod - lepiej idz do
          zwyklego mechanika. Najsensowniejszym wyjsciem jest kupienie samochodu ze
          swiezym przegladem. robia tam taka sciezke zdrowia starym samochodom, ze
          wszystko wyjdzie. Czyli - szukaj FSO 125 z bardzo aktualnym przegladem. Licz
          sie potem i tak z wydatkami - tam co miesiac moze sie popsuc cos powaznego.
          wiem, bo jezdzilem pare lat 30 letnim Fiatem.
    • wielki_czarownik Kup Skodę 11.07.06, 17:48
      Lepiej kup sobie Skodę 105/120. Auto o wiele tańsze w eksploatacji (mniej pali, mniejszy silnik), wersja 135 i 136 całkiem dynamiczna (jak na wóz w tym wieku). Części tanie jak barszcz, budowa prosta (większość rzeczy naprawisz sam, a resztę zrobi kowal). Cena chyba nawet niższa niż Dużego Fiata a jakość o wiele lepsza. Niedawno widziałem zadbaną 120 za 850 złotych. Rocznik chyba 87.
      Pamiętaj, że paradkosalnie Duży Fiat jest tym lepszy im starszy. Najlepszą inwestycją jest wersja 1300 z lat 60 na włoskich częściach, a najgorszą ta z lat 90-91.
      • marszowiec Re: Kup Skodę 11.07.06, 23:59
        Dzięki za podpowiedź - rzeczywiście Skody chodzą w podobnych cenach co Fiaty, warto rozważyć.
        Jednak trochę się mało znam na mechanice samochodowej, więc zanim sam sobie będę radził z mniej
        poważnymi usterkami to przydałoby się coś poczytać o tym, ale myślę że znajdę jakąś literaturę lub
        pomoce w internecie? :) Rozglądnę się nad tym i pomyślę jeszcze.

Pozdro :)
        • wielki_czarownik Spokojnie 12.07.06, 21:25
          Jeżeli potrafisz zrobić coś przy rowerze - np. podciągnąć hamulec albo coś nasmarować to dasz radę przy wielu usterkach w Skodzie. Zakupisz książkę J. Jałowieckiego (czy jak mu tam) o Skodach i już.
          • marszowiec Re: Spokojnie 13.07.06, 12:59
            To jestem optymistycznie nastawiony :)
            Rzeczywiście, bylem wczoraj w księgarni i znalazłem książkę o Skodzie 105/120/130, z niezłymi
            rysunkami i opisami co jak działa i jak to naprawiać. Pan w księgarni powiedział, że to świetna książka i
            że sam korzysta z niej do dziś bo pomyka taką właśnie Skodą :)))
    • darek306 Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 00:21
      Fiat czy Polonez to samochody do jazdy za kare ,problem w tym ze
      zuzywaja sporo paliwa.Moze rzeczywiscie lepiej poszukac skody albo jakiegos
      trabanta czy wartburga.
      Mysle ze lepiej odlozyc jeszcze z 2 tys a za 3 kupisz juz cos co nadaje
      sie do jazdy a nie spowoduje ze bedziesz bankrutem.
      • marszowiec Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 00:27
        darek306 napisał:

> Fiat czy Polonez to samochody do jazdy za kare ,

:))

> problem w tym ze
        > zuzywaja sporo paliwa.Moze rzeczywiscie lepiej poszukac skody albo jakiegos
        > trabanta czy wartburga.
        > Mysle ze lepiej odlozyc jeszcze z 2 tys a za 3 kupisz juz cos co nadaje
        > sie do jazdy a nie spowoduje ze bedziesz bankrutem.

Np.? Z tego co patrzyłem to Fiaty Uno się zaczynają od jakichś 4-5 tys...
        • zja_wa12 Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 08:12
          Kup se jakieś CC
    • al_jazeeta Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 09:59
      rozważ enerdowca. za małą kasę możesz trafić niezły egzemplarz wartburga albo
      trabanta z silnikiem na licencji vw - przy odrobinie szczęścia będzie nawet
      przerobiony na gaz. dwa lata jeździłem takim wartburgiem i za te pieniądze nie
      zdecydowałbym się na nic innego. tani w utrzymaniu (spalanie średnio 8 l. gazu,
      części nowych i używanych pod dostatkiem i to za grosze), sporo miejsca w
      środku (o bagażniku nie wspomnę), bezpieczny, a na trasie 110-120 bez problemu
      (dopiero od 130 trzeba wkładać stopery ;)
      pozdrawiam,
      al

ps.
      poszukaj w necie są w Polsce jakieś kluby miłośników wartburgów i trabantów,
      sporo się tam można dowiedzieć.
    • chris62 Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 11:13
      Ani Fiata ani Skody zwłaszcza 105/1xx (jak mozna twierdzić że to dynamiczne
      auto??) Jak już coś taniego i wytrzymałego to Lada Samara - silniczek
      konstrukcji Porsche, mocne nadwozie wytrzymałe zawieszenie tylko hamulce
      kiepskie (FIAT) ale tanie w naprawach.
      Do tego taka z silniczkiem 1300 spala w trasie poniżej 6l/100 km.
      Jakby co to Lady świetnie znoszą instalację gazową osobiście znam gościa który
      przez ponad 12 lat jeździ tą kanciastą 1500 na gazie BEZ REMONTU.
      Przede wszystkim warto poszukać wersji eksportowej np fińskiej albo
      niederlandzkiej lepsza blacha (czasem ocynk) i elektryka.
      • al_jazeeta Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 12:40
        potwierdzam, że samara nie jest zły rozwiązaniem, ale (zanim nabyłem
        wartburga:) oglądałem sporo ład, i co się rzucało w oczy to:
        1. baaardzo ciężko o model z przyzwoitą blachą;
        2. we wszystkich egzemplarzach, które widziałem, niemiłosiernie trzeszczały
        deski rozdzielcze;
        3. dla odmiany plusik: pasują do niej części od golfa II :)
        • chris62 Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 13:09
          Elementy tapicerki w konstrukcjach z tych lat trzeszcząw każdym prawie tego typu
          aucie nawet zachodnim.
          W ładzie wystarczy powymieniać łączniki z tworzywa sztucznego co jest bardzo
          proste i po kłopocie.
          Z blachą to jak pisałem trzeba szukać eksportówki te na rynek polski i rosyjski
          niestety szybko korodowały.
          Wartburga też miałem cóż nadwozie na ramie ma swoje plusy ale i minusy.
          Samarę lepiej się prowadzi i był to chyba najbardziej dynamiczny demolud.
          Wartburg 1,3 60 KM przy Samarce był mułkiem ale oczywiście przyzwoite autko.
          Jest jeszcze opcja w Skodzie Favorit choć te IMHO były co nieco za delikatne.
          • wlk.brytania Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 13:40
            Jesli priorytetem jest ekonomia,rodziny sie nie dorobiles to dlaczego nie
            pomyslales o "kaszlu" ? "Kaszel" jaki jest kazdy wie,czesci uzywanych na
            tony,kazdy mechanik zrobi go z zamknietymi oczami(z pamieci).
            Czesci najtansze,naprawy najtansze,dostepnosc ogromna,wybor ogromny,spalanie
            rewelacyjne.Wady to bezpieczenstwo i komfort jazdy.
            Jesli trafisz na zarznietego "kredensa"(125p) to sie w nim utopisz...
            • darek306 Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 13:52
              wlk.brytania napisał:

> Jesli priorytetem jest ekonomia,rodziny sie nie dorobiles to dlaczego nie
              > pomyslales o "kaszlu" ? "Kaszel" jaki jest kazdy wie,czesci uzywanych na
              > tony,kazdy mechanik zrobi go z zamknietymi oczami(z pamieci).
              > Czesci najtansze,naprawy najtansze,dostepnosc ogromna,wybor ogromny,spalanie
              > rewelacyjne.

Rewelacyjne? Jak dla ciebie srednie zuzycie paliwa ponad 5 litrow w micro-
              samochodzie ktory ma "wielki" 2 cylindrowy silnik 0.6 bez osiagow jest
              rewelacyjnym spalaniem to naprawde jestes tolerancyjny.
              Maluch to jest dno pod kazdym wzgledem ,co z tego ze czesci sa tanie
              skoro co dzien trzeba cos w nim naprawiac.Naprawde zamiast malucha polecam
              rower lub motorower kazdy jest lepszy .
              Jak juz to Poloneza z LPG eksploatacja nie bedzie duzo drozsza a
              przynajmniej wiesz ze czyms jedziesz choc to grat nad graty.
              • wlk.brytania Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 14:21
                Albo masz wybitnie niemile wspomnienie z zarznietym kaszlem,albo w czasach prl-
                u byles dumnym posiadaczem kredensa...
                126p wg moich obserwacji nadaje sie do kulania po miescie lub nad jezioro
                dalece lepiej niz 125p.Jest dwa razy oszczedniejszy,a poziom zawodnosci zalezy
                glownie od tego jak trafisz.Jesli trafi zle,to wymiana silnika bedzie go
                kosztowala grosze.Jaki jest stan budy to widza galy ,jak kupuja.
                Wpisu o osiagach nie komentuje,bo o jakich osiagach do ciezkiej cholery mowimy
                analizujac samochody za czapke gruszek ? 125p ma osiagi ?!!!
                • darek306 Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 14:35
                  wlk.brytania napisał:

> Wpisu o osiagach nie komentuje,bo o jakich osiagach do ciezkiej cholery
                  mowimy
                  > analizujac samochody za czapke gruszek ? 125p ma osiagi ?!!!

Wporownaniu z 126p to osiagi sa piorunujace , jesli kupi sie 125 czy
                  poloneza z lpg to koszty nie beda duzo wieksze.126p jest wyjatkowo
                  awaryjne i nawet jesli czesci sa za grosze to nie bedie tygodnia zeby
                  czego nie trzeba bylo naprawiac i chocby to kosztowalo po 30zl za
                  kazdym razem to sie nazbiera spora sumka.
                  A juz pisaie ze 126P ma rewelacyjne spalanie wywolal u mnie smiech.
                  Rewelacyjne spalanie to jest grubo ponizej 4 litrow,kiedy wcale nie tak
                  trudno kupic takie ktora spalaja grubo ponizej 3 litrow i to duzo wieksze
                  od 126p i o nieporownywalnych nawet osiagach.Ja wiem ze maluch kosztuje
                  grosze ale nawet to biorac pod uwage nie mozna pisac ze ma rewelacyjne
                  spalanie.W stosunku do masy ,pojemnosci i mocy ten samochod ma skrajnie
                  duze spalanie.
                  • chris62 Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 15:05
                    Paradoksalnie jak kiedyś podliczyłem koszty utrzymania to Samara wyszła mnie
                    taniej od Malucha tylko koszt zakupu był znacznie wyższy.
                    • dlugopisem Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 17:02
                      super auto :-) pierwszy samochód jaki miałem to właśnie to, ah
                      dobre egzemplarze to sporo więcej niż 1000zł, weż pod uwagę, że czasem same opony tyle są warte
      • wielki_czarownik Skoda i Łada 12.07.06, 21:27
        Skoda 135 zbiera się do setki w 14 sekund. To nie tak źle. lepiej niż Duży Fiat. A Lada całkiem fajna, ale dużo pali i coraz trudniej o części. No i tylko wersja eksportowa, bo reszta to masakra.
    • marszowiec Re: Czy warto kupić Fiata 125p 12.07.06, 17:41
      :))
      No więc: maluch odpada (ciasny, niewygodny, znam), wartburg też.
      O Ładzie nie pomyślałem, rozejrzę się! O ile wiadomo, że silnik musi być sprawny (działać), to pytanie
      mam odnośnie blacharki: wiadomo, że będzie skorodowana, pordzewiała i krótko mówiąc
      nieestetyczna, ale czy mogę mieć za tego tytułu jakieś problemy, np. na przeglądzie do ubezpieczenia?
      No bo nie spodziewam się mimo wszystko, że takie auto może się rozpaść samo z siebie ;))
      Rzeczywiście na stronach "fanklubów" tych oldschool'owych bryk można przeczytać sporo na ich temat
      i zasięgnąć rad-to korzystne. Ale w podręcznik użytkownika Fiata czy Łady i tak pewnie się zaopatrzę ;)
      Jeszcze się odezwę!
      • wielki_czarownik Blacha to podstawa 12.07.06, 21:30
        Naprawa silnika w tych autach to groszowe sprawy. A naprawa blacharki to już problem i wyższe ceny.
        • marszowiec Re: Blacha to podstawa 13.07.06, 13:06
          No tak, ale czy nie ma problemu z jazdą pordzewiałym złomem? Mnie tam nie przeszkadza, że auto
          będzie w połowie brązowe, ale nie chciałbym, żeby mi to umożliwiało jazdę...
          A wiadomo, że auto z dobrą blachą będzie kosztowało więcej, a przy cenie 2000zł to już przestaje mieć
          jakikolwiek sens :)
          • baron_autostradowy po co fiata - warto przemyslez te 13.07.06, 13:36
            forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=55191
            Trche szkoda ze automat sle jak sprawny to lespzej okazji nie
            znajdziesz ,zwlaszcza Jetta wyglada dobrze .Napewno bedzie tansza od fiata
            125p
            • wielki_czarownik Nie bierz ich!! 13.07.06, 15:27
              Jak ktoś sprzedaje auto bez przeglądu to pewnie jest to straszny trup, którego nie dopuszczą do ruchu. Kupuje się tylko samochód z OC i aktualnym przeglądem. A jak na dodatek masz OC na długi okres, to masz szansę na to, że właściciel chciał jeszcze autem pojeździć a więc jako tako o nie dbał.
              No i naprawa automatów to dramat.
              • marszowiec Re: Nie bierz ich!! 13.07.06, 16:07
                No i do tego laweta, to się mało opłaca...
                • aneczka0106 Re: Nie bierz ich!! 13.07.06, 20:18
                  Ja za moje 10-letnie Uno 1.4 z gazem dałam 5000zł z oponami na 2 sezony. Od
                  początku jezdzi, ale jakiś 1000zł autko pochłonęło. Też na początku myślałam o
                  czymś najtańszym, ale gdy się nie ma pojęcia o mechanice, to do kosztów części
                  dochodzi droga robocizna. Uno 1.4 to bardzo dynamiczne autko. Też jestem świeżym
                  kierowcą, nie znam się za bardzo na samochodach, ale wiele osób doradzało mi
                  Uno. Ważne, żeby nie miało dużo rdzy, silnik w dobrym stanie...i sporo
                  szczegółów trzeba posprawdzać. Teraz uważam, że warto upatrzony i wstępnie
                  sprawdzony samochód za niewielkie pieniądze dać do kontroli pod względem
                  wycieków płynów itp. Na stronce www.fiatuno.pl (chyba dobrze napisałam) możesz
                  bliżej poznać Uno. Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka