rabarbar5 18.07.06, 18:19 zapalila sie kontrolka j/w, co moge zrobic lub co nalezy sprawdzic.nissan 2000,benzyna 1.8,80kkm. Link Zgłoś Obserwuj wątek
mgr.nauk Re: check engine 18.07.06, 18:28 Karburacja ci poszła. Wyreguluj se ciśnienie w garach i lampa zgaśnie. Link Zgłoś
skyddad Re: check engine 18.07.06, 18:31 Kontrolka "check engine" informuje uzytkownika o niesprawnosci ukladu zasilania. Poprzez zapalenie dowiadujemy sie ze nasze spaliny wykraczaja poza norme dopuszczalna. Co nalezy zrobic? Kupujesz w najblizszejstacji srodek do czyszczenia wtryskiwaczy w Twoim silniku. Wlewasz cala flaszke do tanku nie zwracajac na ilosc benzyny.Przynajmniej musi byc z 20l.Startujesz i normalnie jezdzij juz po paru minutach lampka zgasnie.System sie wykalibruje i zacznie pracowac wlasciwie. Jezeli top by nie pomoglo to przyczyna moze lezej w Sondzie Lambda. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
edek40 Re: check engine 19.07.06, 15:17 To najczestsza przyczyna. Powodow wyswietlenia moze byc niestety wiecej. Mysle, ze nalezy auto podlaczyc do skanera. Lub poszperac w necie jak samemu "wymrugac" z zdiagnozowac usterke, co z reszta niekoniecznie bedzie rownalo sie z samodzielna naprawa. Jak mialem fijata, to ta kontrolka zapalala sie regularniej niz okres przecietnej kobiety. Za podlaczenie do kompa zaplacilem tylko dwa razy - diagnoza wszystko OK. Za trzecim poczekalem co bedzie. Kontrolka zgasla... Link Zgłoś
devote Re: check engine 23.07.06, 01:15 skyddad napisał: >> Poprzez zapalenie dowiadujemy sie ze nasze spaliny wykraczaja poza norme > dopuszczalna. > Co nalezy zrobic? > Kupujesz w najblizszejstacji srodek do czyszczenia wtryskiwaczy a jak zaczyna nawalac cewka to ci pomoze ten plyn? jesli zapalila sie kontrolka check engine to nalezy auto podlaczyc do kompa,zobaczyc jakie kody wywalilo w komputerze,zobaczyc co te kody oznaczaja i przystapic do naprawy. Link Zgłoś
rabarbar5 Re: check engine 21.07.06, 14:22 czy ktos ma jeszcze inny pomysl.kontrolka zapala sie i gasnie co dwa dni ,juz tak 3 razy sie zapalila. Link Zgłoś
bigt Re: check engine 21.07.06, 14:39 ja np wymieniłem przepływomierz, wczesniej go myłem w benzynie. sprawdziłem tez cały wydech czy nie zasysa lewego powietrza. nie było dziury. ale od wydechowców dowiedziałem sie ze wina jest w sondzie lambda. i nie proponuja zamienników tylko oryginały. ja mimo wszytsko nie wierze w wine sondy. uwierze jak zatrzymam sie w pierdziszewie. auto wiecej pali, po wyłaczeniu silnika i załączeniu ponownym kontrolka gasnie. nalezy zwrócic uwage aby nie zignorowac całkowiecie tejj kontrolki, bo moze ona tez sygnalizowac inne błedy, a wtedy moze byc kaplica. w przypadku mojego auta sam odczytalem kod błedu sposobem podamy przez ludzi majacych to samo auto. Link Zgłoś
rabarbar5 Re: check engine 21.07.06, 15:53 gdzie znajduje sie ten przeeplywomierz i jak go rospoznac. Link Zgłoś
bigt Re: check engine 22.07.06, 07:14 jest na przewodzie rurowym wychodzącym z filtra powietrza, w kierunku silnika. ma podpieta wiazke elektryczna Link Zgłoś
bywalo.lepiej Re: check engine 21.07.06, 23:40 w niektórych autach można odczytać kod błędu i porównać z dostępnymi np w internecie tabelkami. poszperaj guglem czy w twoim nissanie nie jest podobnie. Link Zgłoś
wiktoria11 Re: check engine 22.07.06, 14:05 Takie pierdoły można pisać bez końca ta kontrolka odpowiada za stan całego układu sterującego pracą silnika niczego nie rób na własną rękę jedź do gościa który podłączy ci komp i zdiagnozuje usterkę inaczej to tylko można zgadywać mi np wystąpiło spalanie stukowe i zapalała sie kontrolka przyczyna nieznana auto dostało dobrego paliwa 98 i dobrze w piiii...ę i przeszło . Link Zgłoś
skyddad Re: check engine 22.07.06, 17:20 Wiktoria 11, z szacunkiem ale pojecia niemasz poco zostalo wymyslomne te check engine. To tylko slúzy pod kantem ochrony srodowiska i nic wiecej. Ta lampka sie pali wtedy kiedy norma spalinowa zostala przekroczona,czyli auto truje srodowisko.na to sklada sie wszystko co zwiazane jest z jakoscia paliwa, skladem,stosunkiem mieszania z powietrzem. Kazda zmiana w skladzie paliwa daje juz symptomy kiedy lampka moze sie zapalic.Podloczenie kompa nic nie wykarze,gdyz uklad jest sprawny tylko paliwo odchodzi od normy. Komp wykazuje usterki w systemie sterujacym silnikiem i jego stanu regulacje itp.Niesprawnosci w ukladzie zaplonowym w ukladzie paliwowym. Check engine ten maly zespol jest wsam w sobie kompem na te okolicznosc i pilnuje abys nie trul atmnosfery. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
wiktoria11 Re: check engine 22.07.06, 21:11 TY pie.......sz jakies brednie naczytałeś sie pierdoł człowieku podnieś maskę w samochodzie jeśli masz? Odepnij jaką kolwiek wtyczkę związaną z pracą silnika i zobaczysz że się zaświeci może na początku lat 90tych tak było ale obecne auta mają tak rozbudowany system monitorowania pracy silnika że bez kompa to nikt maski nie powinien otwierać by czegoś nie zepsuć serwis zamiast dochodzić metodą prób i błędów wie co sie dzieje i gdzie szukac usterki . W moim przypadku wystąp[iło spalanie stukopwe i sonda nie miała tu nic do gadania jest i była sprawna i cała reszta Monitorowanie pracy silnika System OBDII pozwala na ciągłe odczytywanie stanu różnych czujników takich jak: Status układu paliwowego (czy jest sprzężenie zwrotne czy nie) Obliczona wartość obciążenia Krótkoterminowa korekta czasu wtrysku Długoterminowa korekta czasu wtrysku Ciśnienie paliwa Ciśnienie w kolektorze dolotowym Prędkość obrotowa silnika Prędkość pojazdu Kąt wyprzedzenia zapłonu Temperatura zasysanego powietrza Przeływ powietrza (odczyt przepływomierza) Położenie przepustnicy (TPS) Ilość i położenie sond lambda Odczyty z sondy lambda (napiecie) Temperatura płynu chłodzącego Ciśnienie atmosferyczne Napięcie ECU ... i inne To nie wszystko co ma wpływ na prace silnika ale . Link Zgłoś
bigt Re: check engine 22.07.06, 21:30 wiktoria ma racje. wiktorio, ja leje od 60tkm 98 i jednak mi sie teraz zapala. sonda to chyba nie jest (wg wydechowców), natomiast wg spaliniarzy to sonda. przeczyszcze świece. nieszczelnosci nie mam na wydechu. zmieniłem jakies 5tkm przepływomierz z oryginalnego )przy którym tez sie świeciło) na nowy nieoryginalny. teraz sie świeci. wg mnie jednak wszytsko wskazuje na sonde. co myslisz? ps.opel vectra b, 3000tkm; 1,8 Link Zgłoś
wiktoria11 Re: check engine 22.07.06, 22:14 Bez diagnostyki silnika trudno jest coś powiedzieć bo wystarczy że jakis kabelek się poluzował i kontrolka pokazuje usterkę . Sam mam opelka i wiem że bez kompa lepiej samemu nie kombinować bo usterka może byc bardzo mała a czas i nerwy stracone . Link Zgłoś
skyddad Re: check engine 22.07.06, 22:25 Zapominales dodac jeszcze wielkosc vacum w systemie zasilania,jezeli opadnie rowniez sie zaswieci kontrolka. Te wszystkie dane o ktorych wspomnniales maja wplyw na ochrone srodowiska. Jakby to sie wszystkio mialo psuc to takiego trupa wywalic odrazu nazlom.Nie poto sie ronbi konstrukcje zaawansowane aby zaraz detale lecialy.jezeli Tys sam doszedl i cos wymienil to masz juz doswiadczenie ale jezeli auto bylo oddane do najlepszej nawet firmy to wszystko wmowia klientowi in musi uwierzyc a najwazniejsze zaplacic.Tutaj na tym polu jest masa mozliwosci rolowania gosci. W prawidlowo servowanym pojezdzie niema mozliwosci wystapienia takich awari. Swiec juz sie nieczysci od 15 lat tylko wymienia zreszta w autach od poczatku 90-tych lat sie jezdzi nas platinium i zmienia co 100 000km.Wplyw na jakosc trewania tych urzadzen ma rowniez jakosc oleju,nie obserwuje sie tyh awarji na olejach syntetycznych.Chyba ze goscie jezdza na jednym oleju pare wymian.Jedynie co wysiada to po okolo 200kkm sonda lambda i faktycznie trzeba ja zmienic lecz do tego czasu w prawdziwym samochodzie to tylki wylacznie przyczyna jest jakosc paliwa.Ta wlasnie jakosc paliwa i dluzsza jazda na zlej powoduje dziwne awarie ktore sa nieznane na zachodzie. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
devote Re: check engine 23.07.06, 01:23 skyddad napisał: > > W prawidlowo servowanym pojezdzie niema mozliwosci wystapienia takich awari w kazdym pojedzie w kazdej chwili moze nastapic kazda usterka.nawali przeplywomierz,lambda,czujnik temp silnika itp i od razu zapali ci sie kontrolka check engine. juz nie mowie o takich usterkach jak przebicia na cewkach czy kablach wysokiego napiecia (jesli auto posiada) Link Zgłoś
skyddad Re: check engine 23.07.06, 13:38 Devote, oczywiscie ze masz racje ,ale nadmienilem ze w aucie servowanym uczcziwie po pewnym przebiegu pewne rzeczy sie wymnienia bez wzgledu na ich stan.Wtedy nic nie przewidzianego nie wysiada.Ale jak goscie jezdza od przypadku do przypadku to lepieuj ze ´zlomowac zloma i kupic nowe i zaczac servovac w uczcziwej firmie.Wiem ze to kosztuje ale sa dwie alternatywy jezdzimy bez problemowo albo od przypadku do przypadku. Dlatego najlepszym rozwiazaniem i zarazem najtanszym jest sie samemu nauczyc i pilnowac tych wymian a naprawde jest tego niewiele i bedzie bez awaryjnie i stosunkowo tanio. Pzdr.Sky. Devote, jak goscie maja na rynku zla benzyne to lac czesciej profilaktycznie srodek czyszczacy wtryski do tanku.Jezdzic na mobil-1,wymieniac co 10 000km max,swiece platinium, filtry powietrza co 30 000km i napewno sie oplaci mimo ze kosztuje.Pozniej jedna jazda do firmy podlaczaja komputer i wmawiaja gosciowi co najdrozsze to padlo.Ludzie jakbym nie widzial na wlasne oczy to nie pisalbym o tych sprawach. Pzdr.Sky. Pisalem wielokrotnie aby pilnowac jak ognia wymiany glykolu po dwoch latach to sie ze mnie smiano (idiota) a wlasnie pozniej sa zle odczyty pomiary temperatury i to wszysko dostaje komp i niewyrabia i zaczyna swiecic swymn check engine. Te male drobnostki daja w koncu taki obraz. Link Zgłoś
skyddad Re: check engine 23.07.06, 13:58 • Re: check engine devote 23.07.06, 01:19 + odpowiedz skyddad napisał: >> Ta lampka sie pali wtedy kiedy norma spalinowa zostala przekroczona a co bada sklad spalin? sonda lambda i jak ona nawala to komputer ci pokaze jesli zapali sie check engine to bedziesz mial zapisany blad w komputzerze samochodu. Devote, w ten sposb sie informuje uzytkownika,a uzytkownik wie ze truje atmosfere. takzostalo zaprojektowane i przepadane.jak w momencie chodzacego silnika z zapalona kontrolka "check engine" wsadzisz do rury za ostanim tlumikiem sonde pomiariowa i bedziesz mierzyl to otzrymasz wartosci z nieba,HC przekroczone gdzy kat nie wyrabia i niemze starwic tej potrawy inne rowniez. Roznica jest taka ze ja to widze od strony reperujacego patrzac na przyrzady pomiarowe w momencie awarji i odrazu wiem co wtrawie piszczy,gdzy komp daje wszystkie wartosci okey a lampka swieci i wtedy analiza spalin odrazu wyjawia bledy. Silnik ma dozowane paliwo w bardzo malych tolerancjach,lambda sonda nadzoruje ten proces i wlasnie od strony analizy spalin pierwszej poczatkowej i napodstawie odczytu dozuje do silnika paliwo oczywiscie sie to odbywa poprzez komp. Ja wlaczajac analizator do wydechu podgladam sonde i widze jak ona pracuje i jak sie zachowuje co sie dziej e z katem i czy sa nieszczelnosci w ukladzie. To wszystko zostalo wykonane przez konstruktorow na nacisk kol ochrony srodowiska w polowie lat 80 tych.Pierwsze Volvo to byly 245 kombi z roku 1986 z wlasnie z katem i lambda sonda.Pozniej sie zasada nie zmienila do dzisiaj lecz sterowanie przechodzi caly czas przeobrazenia.Mesio mial juz swoje modele w roku 1980 ale te drogie z tymi zabawkami.USA byulo na szarým koncu,dopiero w latach 90 sie przebudzono Pzdr.Sky.. Link Zgłoś
devote Re: check engine 23.07.06, 01:19 skyddad napisał: >> Ta lampka sie pali wtedy kiedy norma spalinowa zostala przekroczona a co bada sklad spalin? sonda lambda i jak ona nawala to komputer ci pokaze jesli zapali sie check engine to bedziesz mial zapisany blad w komputzerze samochodu. Link Zgłoś
misiek308 Re: check engine 24.07.06, 18:05 Witam. A właśnie nie do końca tak jest chyba. w moim przypadku paliły sie kontrolki i "check engine" i EPC czyli układ sterowania gazem(pedałem) paliły sie albo na przemian albo każda z osobna auto było jeszcze na gwarancji więc na szczęście bez becelu sie odbyło. Natomiast diagnoza dość zaskakująca mianowicie "czujnik siły hamowania" serwisant twierdził że w czasie palenia się obu kontrolek w aucie nie było świateł stopu. A jaka była prawda nie wiem. PZDR Link Zgłoś
carssc Re: check engine 23.07.06, 14:04 rabarbar5 napisał: > zapalila sie kontrolka j/w, co moge zrobic lub co nalezy sprawdzic.nissan > 2000,benzyna 1.8,80kkm. check emgine zapali się gdy jednostka sterująca zbierze jakiś nieprawidłowy sygnał z któregoś z czujników, w kazdym samochodzie jest ich sporo. W nissanie jest dośc łatwo sprawdzić co się wydarzyło i z którego czujnika płynie zły sygnał. Wystarczy zewrzeć odpowiednie piny na złączu diagnostycznym, odczytać kod błedu jaki poda Ci właśnie lampka check engine i w książce lub necie sprawdzić jaki to czujnik. Wtedy należy zbadać zgodność sygnałów czujnika omomierzem lub voltomierzem jeśli się zgadza mógł paść obwód, jeśli nie, czujnik do wymiany, proste i przyjemne i raczej nieskomplikowane. pzdr Link Zgłoś
skyddad Re: check engine 23.07.06, 14:21 Witaj carssc, Przetlumacz to przecietnemu smiertelnikowi na jezyk praktyczny,zakup przyrzadow uniwersalnych bedzie wiekszy od kupna flaszki plynu czyszacego,a jeszcze obsluzenie i zrozumienie watpie czy 1% ztego forum rozumie cos Ty napisal. Te przyrzady moga byc o nieskiej opiorniosci wewnetrznej i jeszcze na robia galimatiasu w elekronice.Wtedy gosciu wejdzie w koszty.Jak Ty sobie wyobrazisz naprawe padnietrego obwodu nap w boxie. Taka informacja to dobra dla goscia zaawansowanego. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
wiktoria11 Re: check engine 23.07.06, 15:21 Podłączenie dp kompa np w Warszawaie w serwisie Bosch to ok 60 zł i mam wszystkie informacje o stanie elektroniki samochodu łącznie z tym czy działają poduchy ABS cała elektryka skrzynia czy nie ma błędów mam automat. Za takie pieniądze nie warto samemu kombinować .Dodawanie wynalazków może tylko przeczyści przewody paliwowe i wtryski ale cały układ dolotowy działa na sucho i trzeba czasem przeczyścić np silnik krokowy czy przepustnicę oraz odme silnika Link Zgłoś
carssc Re: check engine 23.07.06, 19:31 skyddad napisał: > Witaj carssc, > Przetlumacz to przecietnemu smiertelnikowi na jezyk praktyczny,zakup przyrzadow > > uniwersalnych bedzie wiekszy od kupna flaszki plynu czyszacego,a jeszcze > obsluzenie i zrozumienie watpie czy 1% ztego forum rozumie cos Ty napisal. > Te przyrzady moga byc o nieskiej opiorniosci wewnetrznej i jeszcze na robia > galimatiasu w elekronice.Wtedy gosciu wejdzie w koszty.Jak Ty sobie wyobrazisz > naprawe padnietrego obwodu nap w boxie. > Taka informacja to dobra dla goscia zaawansowanego. > Pzdr.Sky. Nie musi nic kupować, do wywołania stanu kontrolnego wystarczy mu np. drucik ze spinacza biurowego. A co Ty chcesz czyścić? Jesli padł mu np. czujnik spalania stukowego, albo czujnik położenia przepustnicy? Sky, chyba nadmiernie komplikujesz i demonizujesz elektronikę w samochodzie, bawię się w to nie od dziś i nie wiedzieć czemu większość się tego boi jak diabeł świećonej wody. pzdr Link Zgłoś
skyddad Re: check engine 24.07.06, 11:13 Taka jest pierwsza rutyna czyli czynnosc.Mamy palaca sie lampke,najpierw lejemy do tanku ten oczyszczacz.Tak zawsze robilem i na sto aut 3 mialy wieksze usterki.te 97 po wlaniu dochodzily do normy.Bez zadnego podlaczania i innej ingerencji.Oszczedzanie czasu ,ktory jest w Szwecji cholernie drogi godzina pracy przy samochodzie powyzej 100 dollarow.Np przychodza takie 3 auta dziennie na te usterke.to sie odrazu wlewa ten plyn i stawia je.po paru godzinach jazda kontrolna i wszystko po niej funkcjonuje jak nalezy.Dlatego trzeba lac ten plyn profilaktycznie dwa razy do roku.W mojej Camrze zapalilio sie raz po przyjezdzie z Polski odrazu wlalem i po 20minutach sama lampka zgasla.Camry jest moze inna od innych aut gdzyz wszystkie systemy caly czas kontroluje i kalibruje i rowniez sterownik.takze nigdy sie nie jezdzi na rozkalibrowamnym. na 400.000km raz byla podlaczona w Toyocie do kompa i stwierdzono wszystko jest na okey. Drugim takim bledem w tej materi to dlugie przebiegi na sondzie lambda.Nie przypominam sobie aby cos wiecej wysiadlo.Auta byly rozne wszystkie Volva, BMW, Audi,Fordy ,Ople,Saaby,GM,i Japonskie w tych ostanicjh nigdy sie niespotkalem z zadna elektroniczna usterka.Mesie mialy wiecej problemow z elekronika i to po roku 2000 niz najtansze japsy. Co trzeba ro0bic aby unkinac tcyh pronblemow; Wymieniac co dwa lata glyckol w systemie chlodniczym. Wymnieniac dokladnie trzymac ilosci kilometrow przejechanych olej silnikowy.Uzywac najwyzszej klasy fullsyntet albo polsyntet.Zadnych mineralow. Wymieniac filtr powietrza wedlug instrukcji. Wymnieniac wedlug instrukcji swiece i wlasciwy typ. Lac do tanku te czyscidlo dwa razy do roku.W zimie uzywac czesciej tego plynu. Szybko dochodzic do temnperatury pracy silnika. Uzywamy taniego oleju on nam wiele elementow koksuje i wystepuja problemy i uszkadzanie roznego typu sensorow.Stary plyn chlodniczy dokonuje takich samych spustoszen.Staje sie agresywny. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
devote Re: check engine 24.07.06, 13:51 skyddad napisał: > Taka jest pierwsza rutyna czyli czynnosc.Mamy palaca sie lampke,najpierw lejemy > > do tanku ten oczyszczacz. pierwsza czynnosc jaka robi mechanik w takim przypadku to jest podlaczenie kompa i odczytanie kodow i przestan tutaj nudzic co ty robisz w swojej starej camry Link Zgłoś
skyddad Re: check engine 24.07.06, 15:43 Hej Devote, Nie mowie o mojej starej lecz kochanekj Camry ,tylko jak to bylo w firmie kiedy dziennie przychodzilo do roboty 15 aut a nas bylo tylko 4. To nikt nie mial czasu sie bawic tylko sie lalo i w wolnej chwili sie dogladalo. Firmy male o dobrej renomie i majace od metra klientow nie zatrudniaja stada obijbokow.W takim wypadku podlaczenie kompa te trzy lata temu i wykalibrowanie systemow to minimum 20minut.A wlanie czyszczacza do trzech tankow to 5minut a po paru godzinach stwierdzenie po krotkiej jezdzie probnej i analizie spalin ze wszystko jest wporzadku.Wilk syty i owca cala.koszty najnizsze. Inna rzecz ze Szwecja nie jezdzi na szaisowatych autach. Z kazdej marki jest tylko max dwa lub trzy typy aut na rynku reszty niedopuszczaja i nie sprowadzaja.Wlasnie ze wzgledu na zle wykonanie i duzo wynikajach podczas eksploatacji usterek.Kazdy model zanim sie dostanie na rynek szwedzki jest dobru kawalek czasu badany.Pozniej zezwalaja na import tego typu.Firmy sie dostosowaly i na rynek szwedzki sa auta przebrane i faktycznie jezdzace bez awaryjnie.Wiem ze Fiat sie staral i niestety w latach 90 zniknal z rynku szwedzkiego ale teraz sie stara z efektem dobrym i jest zpowrotem. nawet Mercedes A kiedys po probie losia zostal niedopuszczony do sprzedazy.Ile ludzkicjh istnien uratowano. Unas jest malo ludzi i wszyscy sa na wage zlota. Pzdr.Sky. Link Zgłoś