Dodaj do ulubionych

gaz a kierowca bez doświadczenia

08.08.06, 15:18
planuje kupic samochod uzywany z instalacja gazowa. zastanawiam sie tylko czy
jego obsluga nie bedzie dla mnie zbyt skomplikowana. od niedawna mam prawo
jazdy i malo doswiadczenia. troche mnie przerazaj te styki, zatykanie sie.
moze lepiej zostac przy tradycyjnym silniku??
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: gaz a kierowca bez doświadczenia 08.08.06, 15:24
      Styki, zatykanie sie? To nie jest naped na wegiel z podajnikiem slimakowym. To zwykly silnik benzynowy z drugim sposobem zasilania.
      • kip7 Re: gaz a kierowca bez doświadczenia 08.08.06, 18:08
        moje obawy powstały po wejściu na forum o instalacjach gazowych. kompletnie sie
        nie znam na samochodach, po prostu chce do niego wsiasc i dojechac tam gdzie
        chce. wiec potrzebuje auta latwego w obsłudze i malo awaryjnego. a po
        wypowiedziach na forum zaczynam watpic czy tak jest w przypadku gazu. jestem
        laikiem stad te pytania, dla niektórych pewnie smieszne.
        • edek40 Re: gaz a kierowca bez doświadczenia 08.08.06, 20:18
          Najgorsze co sie moze przydazyc to to, ze bedziesz mniej placic za przemieszczanie sie. Instalacje benzynowa tez trzeba obslugiwac, podobnie jak gazowa. Jezeli masz jakies obawy, to ja bardziej obawialbym sie kraksy.
          • kip7 Re: gaz a kierowca bez doświadczenia 09.08.06, 06:58
            pewnie panikuję na wyrost a koszt paliwa jest jednak ważny. powinnam dac sobie
            rade. warsztat mam tuz za rogiem wiec w razie czego pomoga.
            dzieki za pomoc
            • programistajava Re: gaz a kierowca bez doświadczenia 09.08.06, 08:35
              Spoko nie obawiaj sie z twojego punktu widzenia to jak cos jest nie chalo to
              jedziesz i ci reguluja, ew sie przyzwyczajasz :D. Ja mam 2giej generacji w
              sienie i nie narzekam, an poczatku bylo troche z ustawianiem ale pozniej juz jak
              po masle. Moze dobrze trafilem.......
    • al_jazeeta Re: gaz a kierowca bez doświadczenia 09.08.06, 09:57
      będzie dobrze. miałem dwa auta na gaz, każde po dwa lata i nie było strasznie.
      tzn. było dopóki się nie przyzwyczaiłem do jednoczesnego wciskania gazu i
      hamulca, bo regulacje moich instalacji na długo nie wystarczały i silnik lubił
      przygasać na wolnych obrotach. np. przy dojeżdżaniu do skrzyżowania: wrzucam
      luz, kontrolki mnie informują, że silnik zrobił sobie fajrant, wciskam gaz,
      żeby go obudzić, ale jednocześnie muszę hamować, żeby nie wjechać w auto przede
      mną. po jakimś czasie do perfekcji opanowałem hamowanie silnikiem :)
      pozdrawiam,
      al

ps. aktualnie nie mam instalacji i sporo czasu mi zajęło przyzwyczajenie się do
      tego, że lewa noga martwi się tylko o sprzęgło :)
      niemniej tankowania stały się znacznie bardziej bolesne...
    • mejson.e Jakość instalacji 09.08.06, 10:04
      Jeśli instalacja gazowa była założona w przywoitym warsztacie - domagaj się
      faktury za montaż - i była przynajmniej na początku serwisowana i regulowana -
      poproś o książkę przeglądu instalacji gazowej - to nie powinno być większych
      problemów dla niedoświadczonego użytkownika.
      Dobra instalacja nie wymaga specjalnej techniki jazdy czy obsługi, jej obecność
      bywa nawet niezauważalna oprócz wizyt na stacjach paliwowych.

Jedyne niedogodności, jakie spotkałem to wpływ wilgoci na uruchamianie samochodu
      ale tylko w przypadku rzadkiego używania i krótkich odcinków jazdy. Założyłem
      instalację jak jeździłem 50 kkm rocznie a teraz używa go żona jeżdżąca bardzo
      rzadko i stąd te problemy.
      W czasie ostatnich upałów zdarzało się też samoczynne przełączanie na gaz nawet
      przy zupełnie nierozgrzanym silniku.

Jeśli zamierzasz dużo jeździć, to wybierz uważnie samochód z dobrą instalacją,
      jeśli jeszcze niedużo, to weź benzynowy.

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • programistajava Re: gaz a kierowca bez doświadczenia 09.08.06, 10:21
      Aha jesli kupujesz auto z instalacja ktora jest tam juz od X czasu to wez pod
      uwage zuzycie sie:
      - przewodow WN
      - trzeba zrobic regulacje zaworow
      - parownik - zasyfiony plus co gorsza membrana zuzyta to juz oznacza koszty .
      Nowy parownik to chyba 400-500 pln ale strzelam totalnie
      - filtr gazu - jakies smieszne grosze
      • programistajava Re: gaz a kierowca bez doświadczenia 09.08.06, 10:21
        No i na butle oczywiscie jest homologacja w Polsce 10 lat potem sie jakos
        przedluza czy cos...
        • kip7 Re: gaz a kierowca bez doświadczenia 09.08.06, 13:52
          wielkie dzięki za informacje, na pewno mi sie przydadzą przy kupowaniu.
          chce kupic fabię z 2002/2003, sporo jest ich z instalacją więc chyba się
          sprawdzają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka