Dodaj do ulubionych

Okleiny drewnopodobne - help

26.02.03, 13:26
Sprawa dotyczy dostępnych na rynku polskim i np. niemieckim oklein
imitujących "drewno" w aucie. Wiem że to nie to samo co oryginalny "plastik",
któy idealnie wpasowuje się na dany detal kokpitu lub drzwi, ale...
Sprawdzałem wzrokowo jakośc 3 firm: polskiej Romar i 2 niemieckich w tym
firmy "Prewoodec".

Czy warto ?
Jakich marek ?
Czy po zamontowaniu nie wyglądają "nienaturalnie" ?
Czy zbyt nie odstają od sąsiednich detali, czy nie są zbyt wypukłe ?
Jak długo nie odkleją się, niektórzy daja 5 lat gwarancji ?
Czy łatwo to potem zdjąć ? Czy nie zostają ślady ?

Proszę o opinie osób które próbowały to naklejać.

A jesli nie okeliny, to co ? Czy ktoś wykonuje wspomniane "plastiki" do aut,
wiadomo że lepiej przylegają i lepiej pasują (jak oryginalne).

Prosze o info. Pzdr
Obserwuj wątek
    • bart_ Nikt nic nie wie ? (no txt) 26.02.03, 14:53
      • Gość: verte Wszyscy wiedzą,że to prowakacja (druid?) no txt IP: 62.233.163.* 26.02.03, 15:05
        • bart_ Pytam serio... 26.02.03, 15:09
          i nie jestem druid.
          >:-\
    • Gość: Darek Re: Okleiny drewnopodobne - help IP: 212.106.151.* 26.02.03, 15:06
      Drewnopodobne-jeżeli nie autentyczne daj sobie spokój[w alfie miałem drewno
      wyglądało jak plastik,dziwiło mnie jak to możliwe że można tak cienkie płatki
      tak ukształtować a jednak tak bo po dokupieniu reszty ozdóbek przekonałem
      się.Teraz volvo,kilka orginalnych wstawek i dokupiłem drewnopodobne nie
      zamontowałem za dużo za pstro,niedokładne wykonanie,kasę wtopiło.Jezeli mógłbym
      poradzić,można domowym sposobem przyozdobić wnętrze skórą,jest niesamowicie
      plastyczna i można kupić tanio na wagę w ciuchlandach-to wygląda
      poprostu "inaczej"Pozdr.
      • bart_ Dzeki.... więc 26.02.03, 15:13
        Gość portalu: Darek napisał(a):
        > [...]w alfie miałem drewno wyglądało jak plastik,dziwiło mnie jak
        > to możliwe że można tak cienkie płatki tak ukształtować

No właśnie. Oryginalnie robi się je jako cienkie płatki. Tymczasem "podróby"
        róznych firm sa wykonane jak nalepki, są wypukłe i po naklejeniu
        zdecydowanie "odstają" od sąsiednich detali.

> Teraz volvo,kilka orginalnych wstawek i dokupiłem drewnopodobne nie
        > zamontowałem za dużo za pstro,niedokładne wykonanie,kasę wtopiło.

Możesz podać konkrety ? Jakiej firmy kupiłeś ? Ile dałeś ?
        Nie wstydź się. Nie bój się złośliwców z forum. Czekam na info.

Pzdr

P.S. A propos, skóra to już jest i to wszędzie gdzie sie da. Zabrakło niestety
        wersji z drewnem i teraz jest ból, bo jakby "czegoś brakuje".
        • Gość: Darek Re: Dzeki.... więc IP: 212.106.151.* 26.02.03, 15:22
          Dałem ok.1,5roku temu 180zł ale nie pamiętam firmy poprostu wyrzuciłem.Co do
          skóry można łączyć z pseudo-chromami[robi się to z chromopodobnych tapet
          okleiniwych domowym sposobem].Mam trochę na punkcie mego "autka"ale "jak pies
          się nudzi to jaja liże" a potem trzeba leczyć.Pozdr.
      • Gość: verte Re: Okleiny drewnopodobne - help IP: 62.233.163.* 26.02.03, 15:25
        To jak serio to powiem,że nie lubię drewna w autach wogóle.Jeśli już to
        dyskretnie w niewielkich ilościach w autach z wysokiej półki.Szczytem
        ochydztwa są dla mnie wnętrza "naładowane" drewnem jak np.Maserati.
        Tyle o oryginalnym drewnie.Kompletnie natomiast nie moge zrozumieć po co
        ludziom drewnopodobne okleiny.Czy to jakaś nobiltacja?Pół biedy jeśli
        jest to montowane fabrycznie(ja tak mam.Ford-Ghia,chętnie zamieniłbym na czarne)
        ale jak ktoś sam próbuje w ten sposób "upiekszać" auto to sorry.....ale dla mnie
        to takie samo słomiano-ziemniaczano-buraczane wieśniactwo jak srebrny wydech za
        100 zł,worki na śmieci na szybach i wielki napis PIONEER na tylnej szybie.
        Ale to tylko moje zdanie.
        Pozdrawiam.
        • bart_ Re: Okleiny drewnopodobne - help 26.02.03, 15:35
          Gość portalu: verte napisał(a):
          > To jak serio to powiem,że nie lubię drewna w autach wogóle.Jeśli już to
          > dyskretnie w niewielkich ilościach w autach z wysokiej półki.

No dobrze, mówimy o aucie z wyższej półki, ale po wypadku i remoncie. Po prostu
          koszt nowych detali w wersji pierwotnej, drewno jest sporo wyższy od wersji
          standard. Stąd pytanie.

> Szczytem ochydztwa są dla mnie wnętrza "naładowane" drewnem jak np.Maserati.

To prawda, szczególnie źle to wygląda w "małym aucie".

> to takie samo słomiano-ziemniaczano-buraczane wieśniactwo jak srebrny
          > wydech za 100 zł,worki na śmieci na szybach i wielki napis PIONEER na
          > tylnej szybie.

O przepraszam. Każdy z podanych przez kolege przykładów dotyczy tzw.
          zewnetrznego tjuningu, który równie jak kolega postrzegam jako badziedwiatwo.
          Ja pytam o coś co nie przeszkadza "innym" tak wrażliwym jak kolega bo tego nie
          widzą. Sprawa dotyczy po prostu odtworzenia wnętrza auta do stanu pierwotnego
          korzystając z alternatywnych niż fabryczne detali.

Pzdr
          • Gość: Darek Re: Okleiny drewnopodobne - help IP: 212.106.151.* 26.02.03, 16:13
            Teraz a'propos drewna,kiedyś kupiłem okulary słoneczne za bagatelka 3,5 stówy z
            zakończeniami z drewna gruszowego.Po jakimś czasie zewnętrzna powłoka się
            starła i pokazał mi sie plastik,cóż za zdziwienie ale niestety drzewo gruszowe
            [czyli grusza]w pewnych warunkach fizycznych kształtuje i wygląda jak plastik i
            z tego okazało się że otoczka była imitacją dla ciemnych a wnętrze prawdziwe[bo
            który by uwierzył gdyby nie było słojów drewnopodobnych.Okulary zewnętrzny
            mat,oprawka tytanowa ,noski i zauszki gruszowe-nie miałem lepszych.Pozdr.
        • Gość: martynka Popieram Verte n/txt IP: *.lukowa7.waw.pl 27.02.03, 14:18
    • Gość: Henry Re: Okleiny drewnopodobne - help IP: *.telia.com 26.02.03, 18:57
      bart_ napisał:

> Sprawa dotyczy dostępnych na rynku polskim i np. niemieckim oklein
      > imitujących "drewno" w aucie. Wiem że to nie to samo co oryginalny "plastik",
      > któy idealnie wpasowuje się na dany detal kokpitu lub drzwi, ale...
      > Sprawdzałem wzrokowo jakośc 3 firm: polskiej Romar i 2 niemieckich w tym
      > firmy "Prewoodec".
      >
      > Czy warto ?
      > Jakich marek ?
      > Czy po zamontowaniu nie wyglądają "nienaturalnie" ?
      > Czy zbyt nie odstają od sąsiednich detali, czy nie są zbyt wypukłe ?
      > Jak długo nie odkleją się, niektórzy daja 5 lat gwarancji ?
      > Czy łatwo to potem zdjąć ? Czy nie zostają ślady ?
      >
      > Proszę o opinie osób które próbowały to naklejać.
      >
      > A jesli nie okeliny, to co ? Czy ktoś wykonuje wspomniane "plastiki" do aut,
      > wiadomo że lepiej przylegają i lepiej pasują (jak oryginalne).
      >
      > Prosze o info. Pzdr
      """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
      "Drewno" w aucie,rzecz gustu,jezeli jednak sie na to zdecydujesz to wybierz ten
      sort ktory nie blyszczy zbyt mocno,raczej powinien byc pol matowy-bardziej
      wiarygodny orginalowi .
      """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
    • Gość: Adam Re: Okleiny drewnopodobne - help IP: *.acn.waw.pl 26.02.03, 19:07
      Nie fauluj!!!!! To wieśniactwo oklejać od środka plastikami np.Lanosa.
      Dyskretne drewno tak, ale.....w Jaguarze czy RR czyli samochodach luksusowych,
      każdy inny wygląda po prostu żałośnie.

Bardzo się cieszę, że mam akurat wersję 100 mojej vectry gdzie ktoś pomyślał i
      nie "zochydził" wnętrza, ale już np.wersja CD czy CDX ma koszmarne brązowe
      plastiki imitujące drewno.
    • bart_ Rozwiązanie 27.02.03, 08:27
      Dziekuje za wszystkie wypowiedzi.
      Poniewaz nikt z was nie był w stanie mi pomóc, pozostanę przy
      rozwiązaniu "fabrycznym" czyli częściach zamiennych producenta auta.
      Wszystko inne ci widziałem to żałosna "tandeta".

Pzdr
    • Gość: Jas Re: Okleiny drewnopodobne - help IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.03, 19:02
      Swietne pytanie.Kupilem Sprintera,w ktorym obicia drzwi i deska sa w zlym stanie.Kupic nowe obicie drzwi za ciezkie pieniadze ,albo obkleic...
      • Gość: Henry Re: Okleiny drewnopodobne - help IP: *.telia.com 28.02.03, 10:27
        Gość portalu: Jas napisał(a):

> Swietne pytanie.Kupilem Sprintera,w ktorym obicia drzwi i deska sa w zlym
        stani
        > e.Kupic nowe obicie drzwi za ciezkie pieniadze ,albo obkleic...
        Zapomniales o trzeciej opcji, idz do np. rymarza i kup troche skury odp.
        orginalowi,reszte zrob sam-to nie jest taki trudne jak sie z poczatku wydaje.
        Moze bedziesz mial nowe hobby?-restaurator zabytkowych samochodow?.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka