Dodaj do ulubionych

akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr

06.09.06, 10:41
Witam
w dzisiejszym wydaniu pierowym wyborczej (nie widze tego tekstu na stronach
www) jest tekst o podatkach w nowym roku, z ktorego to dowiadujemy sie ze
akcyza na gaz wzrosnie o 30% a na benzyne o 25gr. A niektorzy na forum pisali
jak to gaz ma zdrozec, a widac nasi urzednicy nie zapomnieli tez o tych co na
benzynie jezdza.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • iberia30 Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 10:45
      szkoda, ze sie nie zajakneli o podwyzce....pensji.
      • misiek308 Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 10:51
        iberia30 napisała:

> szkoda, ze sie nie zajakneli o podwyzce....pensji.

Owszem będzie ale obnizka bo składka zdrowotna ma byc podniesiona o kolejne
        0,25% - więc jeszcze kilka blaszek mniej z wypłatki.

PZDR
        • wallenrode to prawda ale... 06.09.06, 10:53
          są to wymogi Unni Europejskiej....
          • iberia30 Re: to prawda ale... 06.09.06, 10:54
            qzwa ja dziekuje za takie wymogi, czemu zawsze musimy sie dostosowac do obnizek
            a nie do podwyzek w kwestii pensji?????szkoda, ze jakos najnizsza pensja polska
            ma sie nijak do najnizszej unijnej....
            • wallenrode Re: to prawda ale... 06.09.06, 11:05
              trzeba zapytać o to Tych co nas zatrudniają.

tak na dobra sprawę to nie ma znaczenia jak niska jest pensja ustawowa.
            • macgregor-72 Re: to prawda ale... 06.09.06, 11:07
              > qzwa ja dziekuje za takie wymogi, czemu zawsze musimy sie dostosowac do obnizek
              >
              > a nie do podwyzek w kwestii pensji?????szkoda, ze jakos najnizsza pensja polska
              >
              > ma sie nijak do najnizszej unijnej....

jak to nijak?
              właśnie Polska pensja jest najniższą Unijną (albo prawie najniższą)
              • iberia30 Re: to prawda ale... 06.09.06, 11:11
                no ma sie nijak, bo jest najnizsza z najnizszych....
                • macgregor-72 Re: to prawda ale... 06.09.06, 11:18
                  to nijak ma się do średniej :-(
                  • iberia30 Re: to prawda ale... 06.09.06, 12:00
                    macgregor-72 napisał:

> to nijak ma się do średniej :-(

nasze place wogole nijak sie maja do unijnych...
          • polokokt Re: to prawda ale... 06.09.06, 11:00
            tylko ze My te wymogi spelniamy przed podwyzka. Czyli lapiemy sie w widelkach
            min - max. Ale nasi dygnitarze oczywiscie chca wiecej...
            A dodatkowo rzad prawdopodobnie wycofa sie z zapowiedzi obnizenia skladki ZUS
            (o ile sie nie myle) przez co nasze pensje mialy byc deczko wyzsze. Niestety
            przez zwiekszenie skladki zdrowotnej zabraknie kasy w panstwie i podwyzki
            pensji nie bedzie.
            pozdrawiam
          • edek40 Re: to prawda ale... 06.09.06, 11:57
            Jak zwykle sie z Toba nie zgodze. Otoz UE wyznacza "widelki" podatkowe. Przy obecnym poziomie akcyzy na paliwa jestesmy w srodku stawki europejskiej i tym srodkiem wyprzedzamy bardzo wiele duzo zamozniejszych krajow. Jezeli chodzi o LPG to jestesmy na gorze widelek. Po podwyzce staniemy sie prymusem, ktory sam sobie zadaje prace domowa. Wszystko to oczywiscie dla najbardziej potrzebujacych, a jako spoleczenstwo i gospodarka, dzieki rzadom prawnych i sprawiedliwych, w ogole nie odczujemy wyrwania nam kolejnych miliardow zlotych. Ich bowiem cieple zapewnienia oslodza nam podwyzki wielu towarow, co z kolei moze (nawet na pewno) przelozy sie na zmniejszenie popytu wewnetrznego. Bo juz sobie wyobrazam przecietnego Kowalskiego, ktory albo odstawia samochod, albo nie kupuje telewizora. Wiekszosc bowiem rodakow ma juz teraz raczej napiety budzet. Nawet jesli dany Kowalski jest bardziej zamozny, to zwiekszone wydatki zmniejsza jego mozliwosci kumulacji kapitalu np. na koncie bankowym. O te jego czesc, nieodczuwalnego dla spoleczenstwa kawalka planowanych wplywow do budzetu.

Jednym samochodem jezdze tylko na LPG, a drugim tylko na benzynie. Miesiecznie moja rodzina wyda na paliwa nie mniej niz 60-70 zl wiecej. A to oznacza, ze o nieomal 1000 zl rocznie mniej pieniedzy przeznacze na kazdy lepszy cel, niz marnotrastwo budzetowe. Albowiem nie mam alternatywy, bo mieszkam na tyle daleko od miasta, ze dojazd lichutka komunikacja zajalby mi duzo wiecej czasu niz samochodem.

Nie mozna zapominac o znienawidzonej RPP z rownie znienawidzonym Balcerowiczem. Juz teraz istnieja, zrozumiale dla nieco obeznanych z ekonomia, przeslanki do podniesienia stop procentowych. Podniesienie akcyzy na tak strategiczny towary jak paliwa decyzje przypieczetuje i niewykluczone, ze zamiast podwyzki o 0,5 punku, zanotujemy podwyzke wyzsza. Ciekawe jak drogo to bedzie kosztowalo rodakow, ktorzy na obecny wzrost gospodarczy pozaciagali kredyty? Ja mam kredyt we frankach, wiec skutki odczuje zapewne nieco pozniej. Ale odczuje na pewno.

A bylo juz tak przyjemnie. PiS chwalil sie wzrostem gospodarczym, odziedziczonym po komuchach. Bezrobocie spadalo nie tylko dlatego, ze ponad 3% obywateli w wieku produkcyjnym wyjechalo z grajdola. Troche nowych ofert pracy bylo. A tak wzrost moze sie zmniejszych, dziura w budzecie niebezpiecznie powiekszyc, a bezrobocie przestac spadac.

Z pozdrowieniami dla recznego sterowania gospodarka i populistycznych koalicjantow popilistycznego PiSu.
            • wallenrode Re: to prawda ale... 06.09.06, 12:37
              tak czy inaczej podwyżka i tak by nastąpiła niezależnie jaka opcja polityczna
              by rządziła.
              to że uderza we Wszystkich jest normalne <nienormalne> więc może powinny
              wzrosnąć wynagrodzenia-pensje a to już jest inna kwestia...
              ale można zauważyć że wiele firm jest z obcym kapitałem ,wiele jest
              zagranicznych koncernów itp...
              najbardziej ta podwyżka dotknie Małe Rodzinne Firmy itp...

PS. te podwyżki mają jeden cel - jak najbardziej zrównać ceny z państwami gdzie
              jest Euro....
              a to że Polska ma wysokie podatki w Paliwie to do cholery musi Nasze Pasństwo
              skądś brać pieniądzę - wiem ze jest ciężko żyć i każda podwyżka odbija się na
              gospodarce domowej.

Pracowałem u człowieka co miał Rodzinną firmę i ciągle narzekał - że gaz
              zdrożał , że za tel. dużo płaci , że ciągle nie ma pieniędzy że pogoda nie ta i
              ciągle cos nie tak , a miał 3 samochody , wyjazdy za granicę ,żona nie
              pracowała , działeczka itp...

Strasznie Marudny Gość i Przeraźliwie Nudny i na dodatek strzanie skąpy - pisze
              tak by nie uznano mnie ze jestem antySemitą :)

Fakt - cięzko sie żyje ale do cholery jasne bez przesady... są ludzie których
              nie stać nawet na utrzymanie samochodu i to co oni mają powiedzieć....

teraz kupić samochód to nie sztuka oczywiscie używany ale GO utrzymać i nim
              jeździć to jest problem....

• swoboda_t Re: to prawda ale... 06.09.06, 12:49
                Oj, wsółczuję Ci. Bankowo głosowałeś na kaczki i musisz teraz na siłę
                racjonalizować cały ten syf IVRP. Tłumaczysz, że wszyscy by podatki podnieśli
                (wątpię), że tak każe unia (nie prawda), że budżet musi mieć kasę (ma jej aż
                nadto). Prawda jest taka, że jeszcze przed wyborami zaczął się festiwal
                populizmu i trwa w najlepsze, Lepper z Giertychem każą sobie słono płacić za
                poparcie - nowe ministerstwa, urzędy, stołki, obietnice dla swoich wyborców. A
                kaczki dla władzy zrobią wszystko i płacą. Z naszych kieszeni. Tak wcale być
                nie musi, ale zeby nie było, trzebaby wybrać prawdziwą prawicę, a nie
                katosocjalistów. A na to się w Polsce nie zanosi.
                • wallenrode mylisz się 06.09.06, 13:06
                  wytyczne UE.
                  i nie musiz mi wspólczuć bo nie jestem człowiekiem co narzeka bo gaz zdrożeje
                  czy paliwo o 10gr.

patrzę sie racjonalnie i cieszę się bardzo że prawica rządzi a nie pseudo-
                  komuchy czy wielcy inteligenci z PO....

bo by nic lepiej nie zrobili w Polsce to tak samo jak z Leo Benhakerem i
                  naszymi piłkarzami....

• swoboda_t Re: mylisz się 06.09.06, 13:17
                    Podwyżka akcyzy na pliwa nie jest wymuszana prze UE, więc kto tu sieje lipę??
                    Wpółczuję Ci, bo poparłeś osłów, a teraz sam sobie tłumaczysz, że dobrze
                    zrobiłeś. Może nawet w to wierzysz. Prawica w Polsce nie rządzi - od kilkunastu
                    lat nieprzerwanie rządzi lewica. SLD, potem związki zawodowe pprzez AWS (z
                    którego wprost wywodzi sie wierchuszka PiS), potem znowu SLD i teraz znowu
                    AWS... przepraszam - PiS. Doprawdy nie wiem, z czego sie cieszysz?? Z rosnącego
                    fiskalizmu?? Z mnożących się urzędów?? Z coraz większej ingerencji państwa w
                    gospodarkę i życie obywateli?? Z psucia państwa, jakie nawet komuchom się nie
                    udało?? A może z polskiej polityki zagranicznej?? Znam kilku wyborców PiS -
                    argumentacja zawse ta sama: "dobrze, ż rządzi PiS (zapominają o SO i LPR), bo
                    przynajmniej nie rządzi SLD (na które niektórzy z nich wczesniej głosowali!!),
                    ani PO. No bo lepszy Kaczyński, niż Tusk. Bo tak!" Jak pytam o konkrety, co
                    takiego jest dobrego, nie ma odpowiedzi. Państwo polskie to dziadostwo -
                    aktualnie o zabarwieniu narodowokatolickim. I wielu (więksozści??) wyborcom to
                    wystarcza. Ja życzyłbym sobie czegoś więcej.
                    • wallenrode Re: mylisz się 06.09.06, 13:21
                      to poczytaj sobie gazety gospodarcze i chyba nawet w dziejszym życiu warszwy
                      jest tez napisane ze to wytyczne ue.. wiec daj już spokój
                      • swoboda_t Re: mylisz się 06.09.06, 13:43
                        Na dzień dzisiejszy akcyza w Polsce jest powyzej obowiazującego ans jeszcze
                        przez ponad dwa lata minimum. To w przypadku benzyny. W przypadku LPG
                        przekraczamy minimum o ok. 50%, a po podwyżkach akcyza będzię wyższa o 100% niż
                        wymagane minimum. To co, dalej twierdisz, że będzie drogo, bo unia każe??

www.ey.com/global/content.nsf/Poland/Akcyza_-_Publikacje_-_Gazeta_Prawna_-_Z_podwyzkami_nie_trzeba_sie_spieszyc
                        • wallenrode no cóż.... 06.09.06, 15:41
                          muszę przyznać, że po tym artykule moje zdanie się zmieniło ,ale nie
                          diametralnie.
                          zwalanie na UE i jej dyrektywy oczywiście nikogo nie usprawiedliwia ale trzeba
                          też brać pod uwagę to iż Naszego Państwa nie stać na mniejsze wpływy z niższej
                          akcyzy...

w kazdym bądź razie , szukanie pieniędzy w dziurawym worku nie jest łatwe i
                          żadna opcja nie zrobiła by nic lepszego a to że głosowałem na PiS nie oznacza
                          tego że liczyłem się z poprawą mojego statusu materialnego w ciagu kilku
                          miesięcy , głosowałem za PiS z innych pobudek bo tak na dobrą sprawę
                          J.Kaczyński nie jest od Gospodarki lecz minister Finansów i cała reszta z NBP-
                          RPP cała rzesza ekonomistów itp.

Pech chciał że PiS nie miał lepszych partnerów do koalicji a PO objeła się
                          ambicją... i tyle... pozostaje nam żyć i sie nie martwić bo to niczego niezmieni

• swoboda_t Re: no cóż.... 06.09.06, 16:48
                            Nie przejmuj się ;) Nie pierwsze to kłamstwo PiS i nie ostatnie (SLD zawsze
                            tłumaczyło się podobnie). Jeśli głosowałeś na PiS celem rozbicia mitycznego
                            układu, usunięcia postkomunistów z życia publicznego, uzdrowienia wymiaru
                            sprawiedliwości to sorry - płonne Twe nadzieje. Postkomuchy mają się dobrze,
                            pełno ich w rządzie i administracji. Układy sld-owskie zastępuje się pisowsko-
                            lprowsko-samoobronowymi. Vide SKOK-i, kombinowanie przy śledztwie w/s WBR,
                            ochrona dla malwersanta Rydzyka, wysokie uznanie, jakim w PiS cieszy się
                            Kurski - ten co sobie zalatwił prawko za posadę dla kolegi, ten co "okazyjnie
                            kupił" leśniczówkę. NA uzdrowienie tmidy też nie licz - Kaczyński miał szansę,
                            gdy był ministrem (a Ziobro jego doradcą) - g...o zrobił (podobnie jak prezio
                            stolicy i kraju). Nie chce mi się wymieniać wszystkich brudów, kombinatorów i
                            złamanych deklaracji kaczorów - nie jest to właściwe miejsce i nie chce mi się
                            szukać konkretnych nazwisk, dat i liczb. Ale żal mi, że Polacy sami po raz
                            kolejny skazali Polskę na rządy ignorantów i cwaniaków. A co do tego, na co
                            naszego kraju nie stać - nie stać nas na utrzymywanie tej pazernej machiny. Nie
                            stać nas, na stanie w miejscu. Mylisz skutek z przyczyną. Ograniczanie wydatków
                            i fiskalizmu, reforma finansów publicznych, redukcja administracji,
                            uproszczenie prawa - to są rzeczy niezbędne, jeśli chcemy, żeby w tym kraju
                            było lepiej. Jak tego poniechamy - a na razie konsekwentnie robią to kolejne
                            ekipy - to na bank nie będziemy nawet cieniem Hiszpanii i bardzo prawdopodobne,
                            że czeka nas "Argentyna".
                            • mobile5 Re: no cóż.... 06.09.06, 16:55
                              swoboda_t napisał:
                              Ale żal mi, że Polacy sami po raz
                              > kolejny skazali Polskę na rządy ignorantów i cwaniaków.

Po prawdzie, to do wyboru byli Rakieta, HGW i nieciekawe przyległości. Może
                              trochę lepszy wybór, ale też bez rewelacji.
                            • swoboda_t Re: no cóż.... 06.09.06, 16:56
                              Kil;ka smaczków tylko z dzisiejszego popołudnia, tlyko ze strony głównej gazety.

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3597812.html
                              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3598461.html
                              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3597748.html
                        • swoboda_t Re: mylisz się 07.09.06, 10:21
                          I kolejna podwyżka - też kłamliwie tłumaczona wymaganiami unijnymi. Viva IVRP!!
                          gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3600690.html
                          • edek40 Wallenrode, co Ty na to? 07.09.06, 11:07
                            Che, che. Wlasnie mialem wkleic to samo.

Viva IV RP!
                      • swoboda_t Re: mylisz się 06.09.06, 13:48
                        A co do Życia Warszawy - to organ PiS, więc co mają pisać?? Że będzie drogo, bo
                        musi być kasa dla koalicjantów i kościoła za poparcie, kasa na nowe stołki
                        itp.?? Nie, napiszą, ze to wina Unii. I tradycyjnie - PO :D
              • edek40 Re: to prawda ale... 06.09.06, 13:15
                To nieprawda. Istnieja opcje polityczne, ktore potrafia zwiazac wysokosc obciazem podatkowych z wysokoscia np. wzrostu gospodarczego, a wiec wysokoscia naszych pensji. Pensje bowiem zasadniczo sa odzwierciedleniem PKB. Podwyzszanie pensji powyzej wzrostu PKB oznacza inflacje i deficyt w obrotach miedzynarodowych. A to do niczego dobrego nie prowadzi. Ujmujac wiec najkrocej: podwyzki podatkow nie podwyzsza nam pensji. Po prostu nie tedy droga. Niestety socjalizm w calej Europie sie panoszy i niestety coraz mniej starych ludzi jzostalo, aby przekazywac ludziom pewne podstawy ekonomii innej niz socjalistycznej.

Przypominam delikatnie, ze Europa socjalizm sobie wypracowala i w ciagu kilku zaledwie dziesiecioleci tak sie zatkala socjalem, ze stala sie kolosem na glinianych nogach. Polska zas socjalizm chce miec po komunizmie. Nawet jesli przyjac, ze socjalizm to dobra sprawa, to nie mozna zapominac, ze gospodarka musi najpierw na to zapracowac. U nas ten drobiaz jakos umknal kolejnym ekipom coraz bardziej populistycznych rzadow.
                • wallenrode zgodze sie z tym co tu napisałeś. 06.09.06, 13:19
                  właśnie Pis chccialby być "lewicowy" ale nas nie stać i tak samo nas nie stać
                  by wprowadzić realia prawdziwego kapitalizmu.
                  • edek40 Re: zgodze sie z tym co tu napisałeś. 06.09.06, 14:28
                    W cywilizowanym swiecie nie istnieje czysty kapitalizm. Kazdy wspolczesny ma w sobie elementy socjalu. Wszystko zalezy od proporcji. Nawet pomoc socjalna moze byc sprywatyzowana czyli z zalozenia wydajna. Nalezy bowiem przyjac, ze nawet pomoc socjalna moze, a nawet powinna moc zbankrutowac. Na jej miejsce bowiem pojawi sie nowa, lepiej zarzadzana firma. Czyli efektywniejsza i tansza.

Moi rodzice mieszkaja w komunistycznym relikcie czyli w Warszawskiej Spoldzielni Mieszkaniowej. Jakiz to straszliwy moloch, ktory nie ma zadnych napiec do obnizania kosztow wlasnych, racjonalizacji wydatkow itp. Maja wlasny wielki budynek, cale zastepy urzedasow od niczego, bo nic sie nie da w tym molochu zalatwic. Ja, zanim nie wybudowalem domu, mieszkalem na Tarchominie w strzezonym osiedlu. Czynsz z metra wprawiam w oslupienie moich rodzicow. Byl bowiem, pomimo ochrony i wyzszego standardu o okolo 40% nizszy. Zarzadca, administrator, kasjer w jednej osobie zajmowal jeden maly pokoik w jednym z budynkow osiedla. Oczywiscie mial do administrowania mniejszy kawalek swiata niz WSM, ale i tak bylo to kilkadziesiat budynkow, a powstawaly kolejne. Dla ulatwienia dodam, ze wszystkie osiedla sprzatal jeden pan. Robil to w trybie ciaglym, wiec co kilka dni wypadalo sprzatanie naszego osiedla. Prace remontowe i konserwacyjne byly zlecane firmom zewnetrznym, bo tak jest taniej i efektywniej. Masz proporcje.
                    • programistajava Re: zgodze sie z tym co tu napisałeś. 06.09.06, 14:47
                      >edek40.
                      Heheh pozdrowienai z Nowodworow dla bylego sasiada
                      • edek40 Re: zgodze sie z tym co tu napisałeś. 06.09.06, 15:05
                        E skali swiata to my nadal sasiedzi. Dom bowiem wybudowalem za lasem legionowskim. Rowerkiem 20 minut spokojnej jazdy. A powodz juz nie grozi :)

pzdr
    • macgregor-72 Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 11:00
      Szkoda, że stawkę podwyżki podajesz w 2 różnych miarach - na pierwszy rzut oka wydaje się bowiem, że gaz zdrożeje bardziej.
      Też dzisiaj czytałem o podwyżce akcyzy na benzynę, ale nie było w nim wzmianki o gazie - kilka tygodni temu była wzmianka o podwyżce o 17gr.
      Kwotowo to podwyżka na benzynę byłaby większa ale procentowo to już odwrotnie.
      Teraz relacja ceny gazu do benzyny jest 1:2, kilka lat temu było to nawet 1:2,5, no ale na Ukrainie to jest 3:4 i chyba poza Polakami to tam nikt nie jeździ na gazie.
      • polokokt Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 12:03
        chetnie bym podal w takich samych miarach, ale w gazecie podali tak jak ja, a
        nie hcce mi sie szukac ile teraz wynosi akcyza na gaz.
        Ale sadze ze przy takich wzrostach akcyzy na gaz i benzyne utrzyma sie stosunek
        ceny 1:2
        Pozdrawiam
        • macgregor-72 Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 12:15
          stosunek 1:2 się utrzyma ale podwyżka 17gr dla gazu to jest 8,5% ceny gazu zakładając cenę 2zł a 25gr dla benzyny zakładając cenę 4,20 daje 6%
          ale po tej ewentualnej podwyżce ceny akcyzy na gaz rząd już za bardzo nie będzie mógł podnieść akcyzy
    • programistajava Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 11:11
      A ktos wie o ile gr na Litrze zdrozeje gaz?
    • programistajava Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 12:08
      > akcyza na gaz wzrosnie o 30% a na benzyne o 25gr.
      Prostujac na oko to chyba wyglada to tak:
      1. akcyza na gaz wzrosnie o 30% - nikt jeszcze ni policzyl o ile litr LPG
      zdrozeje przez to
      2.benzyne o 25gr - o tyle powieekszy sie akcyza za Litr benzyny , cena litar
      benzyny moze wzrosnac o wiecej niz 25gr (podatki/marze itp,,, nie wiem od
      ktorej kwoty sa liczone).
      • macgregor-72 Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 12:19
        akcyza 25gr i do tego vat 22% daje podwyżkę ceny benzyny na stacji 31gr/litr
        • programistajava Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 12:21
          No NO No, chce sie krzyczec, ceny horrendalne sie robia i LPG znowu bedzie oplacalne
          • macgregor-72 Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 12:27
            chyba wyjadą na drogi maszyny parowe na węgiel i drewno :-(
          • ktbb LPG jest opłacalne nawet przy takiej kalkulacji 07.09.06, 14:47
            Mój wpis z innego forum:
            >>>
            Tu piszą o porównaniach z nubirami na benzynie i gazie więc:
            - trasa 100km
            > 9,5 x 1,99 = 18,9
            > 7,5 x 4,20 = 33,6 daję strasznie niskie nigdy tyle nie miałem
            > Jak teraz to różnica wychodzi 14,5zet.
            Po wzroście akcyzy i obniżce ceny surowca benzyny niech jej cena się nie zmieni
            a LPG niech wzrośnie wg najgorszej przepowiedni +30%
            9,5 x 2,60 = 25,27
            7,5 x 4,20 = 33,6
            Czy ja dalej widze 8 zet różnicy czy nie? Czyli 25% oszczędności.

Więc gaz się będzie opłacał niestety dalej. Granica opłacalności to jakieś 3,2
            cena gazu (zakładam niech będzie choć10% zysku)

- Miasto będzie podobnie, nie ma co liczyć, trzeba zachować proporcje i tyle

30tys. rocznie daje 300*8 = 2400 oszczędności rocznej => można zainstalować
            nawet sekwencję, za rok się zwróci.

Kochani, regulujcie instalki, utrzymujcie auta w dobrej kondycji i jeździjcie
            ekonomicznie. To większy problem niż ten ile oszczędzamy w stosunku do benzyny.

• polokokt Re: LPG jest opłacalne nawet przy takiej kalkulac 07.09.06, 15:06
              jdna uwaga co do obliczen, cena gazu nie wzrosnie o 30% (a przynajmniej nie
              powinna) a wzrosnie akcyza na gaz o wlasnie 30%. A akcyza to tylko czesc ceny
              gazu, a wiec przy dystrybutorze tak jak mowie podwyzka nie powinna wyniesc tych
              30%. No i w Twoich obliczeniach nie widze wzrostu ceny akcyzy na benzyne o
              25gr, a ta tez drozeje razem z gazem. Wiec roznica po podwyzkach miedzy
              gaz/benzyna powinna byc wieksza niz 8 PLN
              pozdrawiam

PS. Mi tez sie oplaca i jestem w stanie poswiecic te kilka KM w zamian za kilka
              setek w miesiacu wiecej w kieszeni :)
              • ktbb Re: LPG jest opłacalne nawet przy takiej kalkulac 07.09.06, 15:12
                > gazu, a wiec przy dystrybutorze tak jak mowie podwyzka nie powinna wyniesc
                tych
                >
                > 30%. No i w Twoich obliczeniach nie widze wzrostu ceny akcyzy na benzyne o
                > 25gr, a ta tez drozeje razem z gazem. Wiec roznica po podwyzkach miedzy
                > gaz/benzyna powinna byc wieksza niz 8 PLN

Ja wpisałem tu specjalnie nonsensy po stronie benzyny, żeby pokazać, że nawet
                jak założymy, że benzyna nie wzrośnie w ogóle, a gaz wzrośnie o 30% to i tak
                się będzie opłacać.
        • kodem_pl Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 12:22
          Do tego procentowa marza... i mamy 40 groszy lekka reka... I to zima, gdzie ceny
          na swiatowych rynkach rosna swoja droga.
      • swoboda_t Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 12:24
        Już nie pamiętam dokłądnych liczb, ale wygladać to bedzie mniej więcej tak: gaz
        zdrożeje o kilkanaście - dwadzieścia groszy, benzyna o jakieś 30. Dodać do tego
        tradycyjnie droższy gaz w okresie zimowym i spodziewany jakoby spadek cen ropy
        i wychodzi, że na przełomie roków będsziemy za gaz bulić 2,50 (u mnie, bo w
        innych częściach kraju jest zwykle drożej) i jakieś 4,35 - 4,50 za benzynę (też
        u mnie, bo gdzie indziej jest drożej). Żyć nie umierać.
        • sowik85 Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 12:42
          A jak jest z akcyzą na ON? Wzrośnie razem z akcyzą na benzyne? Bo juz nie
          pamietam czy ta obnizka akcyzy co swego czasu zafundowal nam rząd dotyczyla tez
          ON... pozdrawiam
          • programistajava Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 12:47
            Co do oleju to caly czas trabia o OPALOWYM. co do normalnego ON to jakos cicho,
            sam jestem ciekaw ile wytrzymaja bez podwyzki :D
          • swoboda_t Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 12:50
            Obniżka dotyczyla tylko benzyny i n/t podwyższenia akcyzy na ON na razie cisza,
            ale o ile dobrze pamiętam jest ona w PL jeszcze poniżej mminimum unijnego. A
            nawet, jeśli nie, to i tak prędzej czy później dźwigną - tanie państwo drogo
            kosztuje.
            • wallenrode Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 13:15
              należysz z Edkiem40 do grona Narzekaczy .

a głosowałeś pewnie za przystapieniem do UE :)

i teraz wielce zdziwiony jesteś???? a wiesz że po wymianie Złotego na Euro też
              będą podwyżki ???? to się przygotuj na jeszcze większe podwyżki.

• mobile5 Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 14:19
                wallenrode napisał:

> należysz z Edkiem40 do grona Narzekaczy .

Mylisz narzekanie z trzeźwą oceną.
              • edek40 Re: akcyza na gaz + 30%, na benzyne +25gr 06.09.06, 14:53
                MOzesz mnie nazywac narzekaczem. Oczywiscie, ze glosowalem na UE. Glownie dlatego, ze do NAFTY jest daleko i nie chcieli nas tam. Po prostu Polska nie ma innego wyjscia, o czym z reszta swiadcza coraz lepsze wyniki naszej gospodarki.

Co innego jednak UE i jej restrykcje, a co innego populistyczna interpretacja tego, co mowi UE. Powiedz mi, dlaczego mamy jeden z najwyzszych VATow w Europie. Myslisz, ze Unia nam kazala. To jak to sie dzieje, ze wiekszosc panstw ma nizszy? Dlaczego skoro jestesmy ewidentnie najbiedniejszym krajem UE tak chojnie obarczamy sie jednymi z najwyzszych podatkow posrednich i bezposrenich w UE? Nie wiem czy wiesz, ale UE zarzuca naszej administracji tak wysokie widowanie kryteriow przyznawania dotacji europejskich dla biznesu, ze te sa praktycznie nie wykorzystywane. Tacy przedsiebiorcy jak ja, szybciej zarobia wnioskowane kwoty niz przebna przez kolomyje procedur. Podkreslam: procedur polskich, a nie europejskich. Podkreslam2: unia nie godzi sie na takie praktyki naszej administracji. Tak, ta zla unia chce dawac polskim przedsiebiorstwom wiecej kasy, ale ci sie nie ubiegaja, bo gina pod papierami. Kto jest winien. Unia?

A niby jakie sobie wyobrazasz te wieksze podwyzki? W listopadzie w Holandii LPG kosztowalo 0,5 euro, a w Polsce 0,6. Podwyzki cen np. pieczywa moga w Polsce wynikac wylacznie z suszy lub podwyzki cen transportu. Inna geneza podwyzek tego towaru moze wynikac wylacznie z podniesienia podatkow. Albo spekulacji rynkowej. Dopoki rzada populisci wszystko jest mozliwe. Nawet akcyza na chleb, bo na kosmetyki jest, choc w UE nie ma. Albowiem populisci musza czyms zablysnac przed wyborcami. Blyszcza wiec nieprzytomnym rozdawnictwem publicznych pieniedzy. Musza wiec jakos to finansowac. Dzieki UE maja chlopca do bicia, wiec nie wycieraj sobie nia... no wiesz czego ;) A dzieki PO udowodnili, ze obnizenie podatkow, oprozni lodowki... Gdyby nie UE i PO, PiS musialby sie przyznac, ze jedyne co potrafia, to pieprzyc kocopaly, ktorych jedyna zaleta sa takie uproszenia, polprawdy i wierutne bzdury, ze latwo wpadaja w uszy obywateli, ktorzy do oceny swojej sytuacji zyciowej potrzebuja wroga, a nie krytycznego spojrzenia na samego siebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka