Dodaj do ulubionych

Megane classic

IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 05.03.03, 22:29
Sa jeszcze w salonach renault dostępne Megane classic , wersja air z
klimatyzacją, 4 poduchy, abs, z 2002 i 2003 roku.
Jakie sa opinie o tym samochodzie?
Warto kupować "stary" ale wypróbowany model, pozbawiony wad dziecinnych czy
zdecydować sie na nowy, droższy w porównywalnym wyposzżeniu?
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: pewal Re: Megane classic IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.03, 08:01
      Użytkuję takiego ale w wersji Authentic (bez klimy i halogenów) z silnikiem 1,4
      16V od prawie 2 lat (czerwiec 2001). Bardzo jestem z niego zadowolony. Potężny
      bagażnik, dobre wyposażenie. Taki jak piszesz z silnikiem 1,4 16V stoi w Gdyni
      w salonie za chyba 47800. Osobiście uważam ten silnik za wystarczający (95 KM)
      ale z klimą może być słabszy więc pomyśl o 1,6 16V (105 KM). Jeździłem nową
      Meganką i wolałbym kupić starego Classica w wersji o której piszesz ale z
      silnikiem 1,6. To moje zdanie a decyzja należy do Ciebie. Pozdr. Pewal
      Ps. Z kłopotów: wymiana amorków po 9000 km (gwarancja),
      i teraz poszła cewka, podobno nagminne w Renaultach (zapłaciłem tylko robociznę
      i złożyłem wniosek do Renault Polska o wymianę pozostałych trzech - podobno ma
      być załatwione pozytywnie).
    • Gość: = Re: Megane classic IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 06.03.03, 09:07
      • Gość: Henry Re: Megane classic IP: *.telia.com 06.03.03, 09:14
        Jezeli chcesz kupic i zajezdzic -kup to o czym piszesz,jezeli jednak za pare
        lat chcesz obecnie kupione Megane sprzedac-kup nowy model,sedany wychodza,sa
        malo praktyczne-przyszly kupiec bedzie na to zwracal uwage.
        ________________________________________________________________________________
    • Gość: Yosarian Re: Megane classic IP: *.acn.waw.pl 06.03.03, 09:37
      Jechałem kiedys taksówką Classikiem. Facet był niezadowolony, bo auto miało
      silnik 1.4 - jego zdaniem za słaby. Moje wrażenie z jazdy były pozytywne, choć
      rzeczywiście 1.6 w tym modelu jest lepsze. Ogólnie mi się podoba, choć sam mam
      Megana hatchbacka z 1.4 95 KM i to mi w zupełności wystarcza. A czy sedany
      wychodzą z mody ? Kwestia gustu jak zwykle i jak zawsze.
    • Gość: 32981163 o starym IP: 62.29.253.* 06.03.03, 11:47
      miałem Classica w obu wersjach. 1.4 przejechałem 20 tys, 1.6 przejechałem 50
      tys. Na tej podstawie twierdzę, że to bardzo dobre auto: dużo miejsca w środku;
      ogromny bagażnik; bardzo dobrze wyposażone; bardzo bezpieczne (wiem coś o tym).

Zastrzeżenia, raczej drobne: deska zaczyna wyraźnie skrzypieć po
      kilkudziesięciu tysiacach (poważniejszych zastrzeżeń jakościowych nie mam);
      jeżeli jeździsz nieostrożnie to wyczujesz, że nie najlepiej trzyma się drogi
      (wiem coś o tym).

Co do silników: 1.4 jest całkowicie wystarczający (nawet z klimą) do normalnej
      jazdy - i fantastycznie mało pali (miewałem średnie spalanie w okolicach 5 lt).
      1.6 jest nieco (naprawdę, nieco) dynamiczniejszy - jeśli masz wybór, te
      dodatkowe pieniądze zdecydowane wydałbym raczej na doposażenie auta niż na
      większy silnik.

Co do pytania stara czy nowa to decyduj sam co wolisz: gorszą odsprzedaż,
      mniejszy prestiż, gorsze wyposażenie, sprawdzony produkt, niższą cenę i więcej
      miejsca (stara) czy wręcz przeciwnie (nowa).
    • Gość: - Re: Megane classic IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 10:19
    • Gość: Niknejm Re: Megane classic IP: 143.26.81.* 07.03.03, 10:36
      Megane, oprócz nie najlepszej opinii o awaryjności, ma jedną jeszcze wadę - na
      kierownicy w ogóle nic nie czuć, co się dzieje - wrażenie całkowitego oderwania
      od nawierzchni. Nie wiadomo, czy przód zaraz wpadnie w poślizg, czy nie.
      Ale są ludzie, którym takie coś odpowiada.
      Poza tym - bardzo OK.

Pzdr
      Niknejm
      • Gość: francuz Re: Megane classic IP: granat:* / 192.168.1.* 07.03.03, 10:52
        Ja bym kupił nową.Nawet jak teraz zapłacisz za nową więcej to i tak przy
        odsprzedazy to ci sie zwróci z nawiązką.Jak auto przestają produkować to
        odrazu cena leci mocno w dół.
        Nowa mi się bardzo podoba a technologicznie jest zupełnie innym autem.
        Dużo przy jej produkcji jest technologi Nissana a płyta podłogowa będzie
        wspólna dla nowej Almery .Moim zdaniem warto a co do awaryjnośći to niestety
        stary Megan jest bardzo awaryjny tak więć niczym nie ryzykujesz bo i tak
        gorzej być nie może a moim zdaniem może być tylko lepiej.Jak trafisz na padaka
        to czy on będzie nowym czy starym modelem to i tak będzie się psuł.
        • marina2 Re: Megane classic 07.03.03, 11:03
          Mam 1,4 z klima z 99 roku:zero awarii(odpukuje) , malo pali w trasie ok 5/100
          po miescie zima w tym roku dochodzila do 7,2 -w tym w korkach.Mam 94kkm
          amortyzatory zyja o dziwo sadzac po wądolach po jakich sie włócze powinny dawno
          umrzec.O wymienie jej na wiosne opony i postanoilam jednak zajezdzic choc
          kusila mnie wymiana na "ostatki" bo nowa ak sadze musi przejsc okres ustalnia
          slabych punktow.M
    • han2 Re: Megane classic 28.03.03, 11:01
      I co zdecydowales sie, bo mam w tej chwili ten sam problem ?
      • Gość: ARAFAT Re: Megane classic do Niknejma IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 12:58
        Z tym wyczuciem układu to fakt nie jest najlepiej ale nie wiem jak ty ale
        potrafię wyczuć nawet tak mało bezpośredni układ kierowniczy. Inna bajka że
        kazałem przykręcić siłę wspomagania (moge się tu nieprecyzyjnie wyrażać) i
        wspomaganie działa słabiej i tym samym jest "lepszy kontakt z nawierzchnią" Nie
        wiem czy jezdziłeś megane coupe ale to auto jest bajecznie proste do
        opanowania. POlecam przejedz sie wersja 2.016V a zmienisz zdanie. Jedyna rzecz
        która moze się nie podobać to nerwowa reakcja na zmianę obciążenia poprzez
        odjecie nogi na mokrej nawierzchni - ale wystarczy mała korekta i wszytko gra
        Pozdrawiam ARAFAT
        • Gość: Niknejm Re: Megane classic do Niknejma IP: 143.26.81.* 31.03.03, 14:57
          Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> POlecam przejedz sie wersja 2.016V a zmienisz zdanie

Może, nie jeździłem. :-) Próbowałem Classica właśnie, w słabszej wersji...

Pzdr
          Niknejm
      • Gość: niezdecydowany Re: Megane classic IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 14:24
        Zdecydowałem się na zakup Megane Classic Air 1.4 16v
        Jak narazie jestem zadowolony. Cichy, przestronny, w mieście 9.0/100km. Na
        trasie troche mu brakuje "pary" przy wyprzedzaniu-porównuję do Sieny 1.6.
        Ogólnie wybór wydaje sie trafny.
        • marina2 Re: Megane classic 31.03.03, 21:38
          Hej masz ciezkie kopytko .Nigdy nie zdarzylo mi sie miec takiego wyniku.Oburzam
          sie jesli zima przekracza po miescie 7.Bedzie dobrze.Pozdrawiam.M
    • Gość: Lolo Re: Megane classic IP: 62.93.65.* 31.03.03, 16:06
      Przyjmij szczere wyrazy współczucia z powodu beznadziejnego wyboru. Jak ci się
      to uto rozpadnie za rok (a wtedy kończy się gwarancja) - wspomnisz moje słowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka