Dodaj do ulubionych

Kia RIO czy Opel ASTRA II ???????

12.09.06, 13:44
Mam już totalny mentlik w głowie - pomóżcie!

Chcę kupić nowe auto. Pod uwagę biorę:
1) Kia RIO 1,4 97km
2) Opel Astra II Classic 1,4 90km

Za te same pieniądze Rio ma trochę lepsze wyposażenie, natomiast generalnie
jest mniejsze. Boję się też o trwałość tego auta (szczególnie platiki użyte
we wnętrzu nie przekonują mnie). Z kolei Opel ma słabszy silnik i jest
(podobno) znacznie głośniejszy. Krążą również pogłoski o niskiej jakości aut
z Gliwic.

Który Wazym zdaniem jest lepszy. O komentarze proszę szczególnie osoby
użytkujące takie auta.
Obserwuj wątek
    • fredoo Re: Kia RIO czy Opel AstraI ??????? 12.09.06, 13:53
      Astra jest produkowana w Polsce i jest lepsza.
      • skrzatpolny opel 23.09.06, 21:56
        jeździłam tą bryką przez 3 lata (rocznik 1999), teraz jeżdżą moi rodzice. miałam
        ją od nowości. żadnych awari i niespodzianek. servis tylko gwarancyjny i
        przeglądy. sama jeżdżę obecnie peugeotem, więc nie dlatego preferuję opla. :)
    • misza36 Re: Kia RIO 13.09.06, 08:22
      ja bym wybral astre , kia to jeszcze nie poziom hyundai, astra jest wieksza w
      srodku, przede wszystkim czesci zamienne i serwis przemawiaja za asta sa kilka
      razy tansze
      • sagaduo Re: Kia RIO 13.09.06, 08:52
        Fiat Opel Ford gowno wort, jezdzilem Fiatem,Oplem i Fordem i potwierdzam ta
        opinie obecnie mam Kijanke 90 tys przebiegu od nowosci i leje tylko paliwo +
        wymiany eksploatacyjne jak olej filtry kolocki jeszcze od nowosci nie ruszane w
        serwisie twierdza ze jeszcze sa dobre, nastepny tez bedzie Kia serwis jest
        praktycznie w kazdym duzym miescie mozna wejsc na strone Kia i sie o tym
        przekonac na mapie serwisowej, ja osobisciwe stawiam na Rio 1,5dci 105koni ten
        dizel pogoni wiekszosc samochodow o klase wyzszych
        pozdrowionka
        • wujo_prezio Re: Kia RIO 14.09.06, 06:37
          a moze nawet ten diesel pogoni samochody o 2 albo i 3 a moz nawet o 4 klasy wyzej co?? smieszne wnioski!
        • koljax Re: Kia RIO 14.09.06, 10:00
          Jasne : "ford g..o wort" a Kia pasuje tylko do chamskiego ryja.
          Pozdrowienia.
    • misza36 Re: 13.09.06, 08:55
      a ja mialem opla corse z 1996 przez 8 lat inic mi sie nie zepsulo ta swoja
      kijanke to se mozesz ja mam golfa 4 tdi z 2000 kupionego za polowe ceny co
      twoja kijanka i nigdy bym sie nie zamienil jezdzij dalej swoja kijanka i abdz
      szczesliwy
      • sagaduo Re: 13.09.06, 08:59
        jestem bardzo czczesliwy bo mam samochod prosto z salonu a nie po sz....ch i
        zapewniam Ciebie ze lepszy od twojego Golfa o niebo Sorento 3,5 litra
        pozdrowionka
    • misza36 Re: Kia R 13.09.06, 09:03
      bardzo sie ciesze ze kupiles prosto z salonu za 50 000 zl ja kupilem2 lata temu
      w niemczech swojego golfa 110 km za28 000 zl , wole mojego szrota
      wypeirdzianego ktory jest wiekszy lepeiej wykonczony dynamiczniejszy i mniej
      poali od twojego za 2 lata go sprzedam i kupie leona tdi z okolo 2003 albo 4,
      daj sobie na szybie z tylu nalpepke kupilem w salonie bedziesz dumny, jak ktos
      by mi proponowal jazde golfem 4 a twoja kijanka to zawsze bym wybral vw
      podejrzewam jak 95% kierowcow
      • sagaduo Re: Kia R 13.09.06, 09:12
        Ty jestes szczesliwy i ja pozdrawiam serdecznie Arek
      • wodnik_78 Re: a ja wole mojego FORDA MONDEO 13.09.06, 09:12
        T.J.W. autko super 99r. 137tys.km (gaz) zadnych problemow z autem,silnik
        suchutenki,zero awarii,a kijanki nawet nowej z salonu nie wezme!!!.pomimo ze
        mnie na nia stac.
    • zenith700 Re: Kia Rio czy Opel Astra II ??????? 13.09.06, 11:19
      Powiem tak:

- sam jeżdżę Sorento (kupionym w salonie w zeszłym roku), a wcześniej przez
      kilka lat miałem Carnivala (też kupionego w salonie),
      - w zeszłym roku do firmy kupiłem dwie Astry II kombi (1,4),
      - od jesieni do wiosny szukaliśmy z żoną samochodu dla niej, która w tym czasie
      jeździła właśnie jedną z tych Astr.
      Bardzo długo głównym faworytem była właśnie KIA Rio (ta z dwukolorowym, jasnym
      wykończeniem wnętrza), ale w końcu wybór padł na Grande Punto (braliśmy również
      pod uwagę C3, Micrę, Yarisa II). Astra odpadła, bo dla żony był to zbyt
      siermiężny i ponuro wykończony samochód, z kolei dla mnie jest to bardzo stara
      (zbyt stara) konstrukcja - ot, takie toczydło do przemieszczania się z punktu A
      do punktu B.

W sumie, to obie te Astry mają teraz po 30 tys. km, psuć się nie psują, swoją
      rolę wypełniają poprawnie. Oprócz wspomnianych wcześniej "wad" (siermiężność,
      brzydkie i ponure wykończenie, przestarzała konstrukcja), to jeszcze dodam, że
      mają tylko roczna gwarancję, przeglądy po 30 tys. (z wymianą klocków) kosztują
      w W-wie ok. 1000-1200 zł (ja tyle zapłaciłem za to samo w Sorento...)

Z kolei Rio II to dużo nowocześniejsza konstrukcja, ciekawsza stylistyka
      zarówno nadwozia jak i wnętrza, dużo ciekawszy wybór kolorów (również nadwozia,
      jak i wnętrza), 3-letnia gwarancja + assistance (w Polsce i całej Europie!),
      chyba jednak niższe koszty serwisu. Moje doświadczenia z marką KIA są bardzo
      dobre, a postęp pomiędzy poprzednią, a obecną generacją ich aut jest ogromny.
      Jakość wykonania, niezawodność są na bardzo wysokim poziomie. Oni po prostu
      robią to, co Japończycy 30 lat temu: zatrudniają uznanych fachowców z całego
      świata, kopiują i rozwijają najlepsze pomysły, a potem oferująto za mniejsze
      pieniądze, bo w ten sposób chcą zdobyć rynek... Tak jak już kiedyś pisałem, za
      kilka lat firmy koreańskie będą traktowane bez uprzedzeń (co zresztą ma już
      miejsce, tyle że po drugiej stronie oceanu), zaś ich miejsce (chłopców do bicia
      i naśmiewania się przez różnych zakompleksionych wyznawców jedynie słusznych
      marek) zajmą produkty "Made in People Republic of China"...

A jeszcze uwaga do jednego z przedmówców, który wspomina o Hyundaiu - nowy
      Accent II to jest generalnie to samo auto co Rio II. Wystarczy dokładnie
      obejrzeć i porównać te samochody, a części i surowce z których są one wykonane
      pochodzą z tych samych fabryk (KIA i Hyundai to ten sam koncern).
      • kstomee1 Re: Kia Rio czy Opel Astra II ??????? 13.09.06, 16:42
        Dziękuję za ciekawe info.

Czy ktoś jeszcze może podzielić się swoimi doświadczeniami związanymi z tymi
        autami?

• czernobyl.zdr6j Re: Kia Rio czy Opel Astra II ??????? 13.09.06, 20:46
          nie żebym się znał na technicznych szczegółach - ale astra II ma na pewno dużo
          wygodniejsze fotele oraz więcej miejsca z tyłu
          • wiktoria11 Re: Kia Rio czy Opel Astra II ??????? 13.09.06, 21:34
            Za parę lat oba samochody będą starsze i albo trafią na giełdę astra mniej
            straci na wartości i prędzej znajdzie klijenta lub będzie trzeba to utrzymywać
            i reperować (nic nie jest wieczne) Pewnie astra będzie tańsza w serwisowaniu
    • dokto Re: Kia Rio czy Opel Astra II ? 13.09.06, 21:26
      A czy Astrze II nie bliżej jest do Kii Cerato?
      Zerknąłem pobieżnie na cennik tej ostatniej i w porównaniu do Astry wygląda do
      zachęcająco.
      A tak na marginesie to Opel ma fatalną stronę www. Szczątkowe dane techniczne,
      których trzeba szukać nie wiadomo czemu w cenniku.
    • baartur Re: Kia RIO czy Opel Astra II ? 13.09.06, 22:08
      Jakos nie mam przekonania do KIA w sumie tylko jedna KIA mi sie podoba SORENTO a resta jakoś tak bez zaufania, ja bym wziął Asterkę....

Pozdrawiam,
      Artek
      Zapraszam na www.forumsamochodowe.pl
    • callafior Re: Kia RIO czy Opel Astra II ??????? 13.09.06, 22:35
      Pewnie, ze astra. Przede wszystkim to auto o klasę wyżej(astra to kompakt, a rio
      to segment B) zatem jest przestronniejsza i pakowniejsza. Astra jest
      zdecydowanie trwalsza, KIA ma trwałość niestety poniżej przeciętnej w swojej
      klasie, poza tym opel jest zdecydowanie lepiej wykończony, w rio materiały są
      krótko i dosłownie mówiąc tandetne. Nie wierz w bajki, że kia będzie cichsza od
      astry - po pierwsze wygłuszenia takiego jak astra nie ma, a ponadto silnik
      trzeba kręcić na wyższych obrotach, co powoduje dodatkowy hałas, astra ma silnik
      dużo bardziej elastyczny, który "ciągnie" od mniejszych obrotów, co redukuje
      emisję hałasu. Jedynym plusem rio w tym zestawieniu jest moc, co jednak też jest
      dyskusyjne - żeby z niej skorzystać trzeba silnik mocno piłować. Następną sprawą
      są części zarówno ceny jak i dostępność - astra to b. popularne auto, części są
      tanie, jest masa zamienników, natomiast do rio ceny są różne, dostępność raczej
      średnia, a zamienników praktycznie brak. Tak czy inaczej według mnie astra.
      • frequentflyer Re: Kia RIO czy Opel Astra II ??????? 14.09.06, 10:20
        Lubię jak ktoś w pół roku po wprowadzeniu modelu na rynek oznajmia, że jest on
        zdecydowanie mniej trwały niż inny model.
        argument o segmencie, przestronności i pakowności też taki sobie - czemu w C-
        segmentowej almerze jest ciaśniej niż w o numer mniejszym jazzie czy fiescie?
        poprzednia corolla combi miała bagażnik 308 litrów, tyle co C3. a corolla 3D -
        280 l. Astra II jest minimalnie większa od Clio III, bo to jest różnica
        generacji.
        zdecydowanie lepsze wykończenie? czym się przejawia?
        jesteś mistrzem powielanych stereotypów. mówię to z taką samą pewnością, jak ty
        o wyższości astry z późnych lat dziewięćdziesiątych nad nowym rio, w którym
        chyba nie siedziałeś.
        • callafior Re: Kia RIO czy Opel Astra II ??????? 16.09.06, 22:26
          > Lubię jak ktoś w pół roku po wprowadzeniu modelu na rynek oznajmia, że jest on
          > zdecydowanie mniej trwały niż inny model.
          Jeśli chodzi o astrę, to silnik 1.4 90KM raczej nie jest nowością, występował
          już w poprzedniku. Co do KIA to raczej nie spodziewałbym się jakiej
          nadzwyczajnej zmiany jakości.
          > poprzednia corolla combi miała bagażnik 308 litrów, tyle co C3. a corolla 3D -
          > 280 l. Astra II jest minimalnie większa od Clio III, bo to jest różnica
          > generacji.
          Dla niektórych na ten przykład Octavia to segment passata.
          > zdecydowanie lepsze wykończenie? czym się przejawia?
          Rozumiem, że nie zwracasz uwagi na jakość plastików i tapicerki ani na to czy
          wogóle istnieją. Polecam ci w takim razie np. uaza - tam tego praktycznie nie było.
          • frequentflyer Re: Kia RIO czy Opel Astra II ??????? 16.09.06, 23:42
            Nic nie zrozumiałeś.
            1. podział na segmenty ma niewiele sensu, szczególnie gdy modele dzieli różnica
            wieku sięgająca 10 lat. obecna oktawia spokojnie wytrzymuje porównanie z
            poprzednim passatem. a ty porównujesz obecne rio z poprzednią astrą.
            2. ty skreślasz RIO, nie astrę, z powodu "zdecydowanie mniejszej trwałości", w
            pół roku po jego, czyli ria, debiucie. wyjaśnij więc proszę skąd czerpiesz
            wiedzę o trwałości Kia rio. twoja się sypie po pół roku?
            • dx771 Re: Kia RIO czy Opel Astra II ??????? 17.09.06, 15:05
              Rio I strasznie przechylało się na zakretach nie wiem jak wypada rio II ale
              pierwsze miało beznadziejne zawieszenie a dla mnie zawieszenie to jeden z
              najważniejszych czynników przy zakupie auta bo nie lubię jak auto buja się jak
              łódka (np. lanos). Dobre zawieszenie = bezpieczeństwo.
            • callafior Re: Kia RIO czy Opel Astra II ??????? 17.09.06, 17:03
              > 1. podział na segmenty ma niewiele sensu
              Naprawdę szkoda z Tobą gadać...
              • frequentflyer Re: Kia RIO czy Opel Astra II ??????? 17.09.06, 22:01
                tylko jeszcze wyjaśnij to drugie o co pytałem - źródła wiedzy o "zdecydowanie
                niższej trwałości" Rio II. podkreślam "wiedzy".
                a podział na segmenty ma niewiele sensu gdy porównujesz w 2006 r. samochód
                którego produkcję zakończono i który ma następcę, z samochodem w tym roku
                wprowadzonym na rynek. golf I jest mniejszy od polo IV choć jest pozycjonowany o
                segment wyżej. a ty popełniłeś takie właśnie porównanie, choć nie tak
                przerysowane jak powyższe.
                • callafior Re: Kia RIO czy Opel Astra II ??????? 18.09.06, 18:13
                  > wprowadzonym na rynek. golf I jest mniejszy od polo IV choć jest pozycjonowany
                  > o
                  > segment wyżej. a ty popełniłeś takie właśnie porównanie
                  Naprawdę lubisz robić z siebie błazna. Astra II jest produkowana od 6 lat,
                  natomiast golfa I zaprzestano produkować ponad 20 lat temu. Chyba Twoje
                  porównanie jest jednak bardziej śmieszne.
                  > tylko jeszcze wyjaśnij to drugie o co pytałem - źródła wiedzy o "zdecydowanie
                  > niższej trwałości" Rio II.
                  Poczytaj sobie rankingi awaryjności samochodów, gdzie KIA się plasuje, wcale nie
                  tylko z modelem rio. Więc czego można się spodziewać po tym tanim koreańskim
                  aucie...
                  O ile astra nie jest konstrukcją pierwszej świeżości (ale jak widać udaną), to
                  fakt, o tyle kia (podobnie jak daewoo) też nie koniecznie korzysta z
                  najświeższych nowinek technicznych. Te auta są porównywalne, to nie jest taka
                  różnica jak golf I vs polo IV.
                  • frequentflyer Re: Kia RIO czy Opel Astra II ??????? 18.09.06, 20:37
                    callafior napisał:

> Więc czego można się spodziewać po tym tanim koreańskim
                    > aucie...
                    nazywasz to "wiedzą" na temat Rio II?
                    a że kia pride nie grzeszyła jakością, to co? Hyundai, teraz (choć nie w czasach
                    pride) właściciel Kia, w Stanach jest dziś w czołówce pod względem jakości, choć
                    piętnaście lat temu był w ścisłej tyłówce. Rio II nie ma jeszcze w żadnym z
                    rankingów niezawodności, chyba że coś przeoczyłem. ale ty, mistrzu stereotypów,
                    już wiesz. i to wiesz "zdecydowanie".
                    a ja po prostu nie wiem jaka będzie trwałość RIO II, i się nie wstydzę przyznać.
                    zresztą kompletnie mnie ona nie obchodzi.
                    • callafior Re: Kia RIO czy Opel Astra II ??????? 23.09.06, 20:15
                      > a ja po prostu nie wiem jaka będzie trwałość RIO II, i się nie wstydzę przyznać
                      > .
                      Ja po prostu piszę, że raczej nie spodziewałbym się dobrej jakości po tym aucie
                      bazując na wynikach innych modeli tej marki i dlatego po prostu bym się w to nie
                      pchał polecając sprawdzoną astrę.
                      > zresztą kompletnie mnie ona nie obchodzi.
                      Mnie też nie, ale w takim razie po co bawisz się w adwokata kia?
    • malecr Re: Kia RIO czy Opel ASTRA 17.09.06, 15:54
      Zdecydowanie polecam Opla. Nie beziesz miał problemu z serwisem i częściami.
      Kia to jest kłopot. Ostatnio zepsuła mu się sephia dokładnie czujnik abs tył
      prawy. No i kłopot orginał jest tylko na rynku i kosztuje: bagatela 850 pln.
      Gdyby nie moje kontakty w swiadku motoryzacyjnym zapłacił bym połowe swojej
      pensji(bez wymiany i diagnostyki).
    • misza36 Re: Kia 18.09.06, 20:41
      a moze 2-letni szrotwagog samochody-zniemiec.auto.com.pl/index.php?
      wd=p&rd=o&lang=pl&zd=0&d=1&o=1&k=1&c=1&g=1&ps=a&lw=25&all=3&mr=55&no=32&id=035e5
      f5eaa6b8b2b1222c22a92b0b557451cb1&all=40
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka