Dodaj do ulubionych

Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy nie??

25.09.06, 20:21
Hej,

Mam Avensis automat z 1998 r., przebieg prawie 61000 mil (ok 98 tys. km).
Jestem drugim wlascicielem i oczywiscie auto nie jest juz serwisowane przez
Toyote (kiedy za wymiane paska rozrzadu kazali mi zaplacic 590 funtow).
Poniewaz juz lada dzien bede wymienial olej silnikowy i plyn hamulcowy (dwa
lata ekspolatacji) zaczalem sie zastanawiac czy olej w skrzyni tez wymienic (a
plyn do wspomagania??? to sie jakos sprawdza czy dobry czy jak hamulcowy - na
wszelki wypadek wymienia).

Dzieki za porady
Tom
Obserwuj wątek
    • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 25.09.06, 20:24
      polecam lekture:-)

www.automat.pl/readarticle.php?article_id=12
      • mike68 Re: a ja nie wymieniam to tak zaleca ASO 25.09.06, 20:28
        mam tiptronik i 246tyś km - a to nie 100 :))
      • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 25.09.06, 22:25
        Polecasz , droga Iberio , lekture która moze wprowadzać w błąd uzytkownika
        ponieważ nie wszyscy producencie zalecają nie tylko wymiane ale i kontrole w
        automacie .
        • mike68 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 25.09.06, 23:19
          u mnie pisze jak nie ma śladów wycieku NIE RUSZAĆ !!! wogóle
          • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 25.09.06, 23:34
            mike68 napisał:

> u mnie pisze jak nie ma śladów wycieku NIE RUSZAĆ !!! wogóle

U mnie też piszą że nie wymaga się sprawdzania poziomu , nie wspomne o wymianie .
            • mike68 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 26.09.06, 09:06
              skrzynka / tiptronik / pracuje idealnie po 240tys km więc nie ma co szukać
              dziury w całym - takie mam zdanie, poza tym na przeglądzie w ASo coś by
              wspomneli o tym - przecież już tych przeglądów było sporo
        • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 11:14
          habudzik napisał:

> Polecasz , droga Iberio , lekture która moze wprowadzać w błąd uzytkownika
          > ponieważ nie wszyscy producencie zalecają nie tylko wymiane ale i kontrole w
          > automacie .

habudzik nie badz smieszny, Twoje wypowiedzi jak i innych specow na forum maja
          wieksza wartosc niz wiedza faceta, ktory zawodowo zajmuje sie serwisem ASB??
          Poza tym nigdzie nie napisalam, ze autor watku MUSI sie zastosowac do tego co w
          podanym przeze mnie linku wyczyta.
          • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 11:57
            iberia30 napisała:

> habudzik nie badz smieszny, Twoje wypowiedzi jak i innych specow na forum maja
            > wieksza wartosc niz wiedza faceta, ktory zawodowo zajmuje sie serwisem ASB??

Nie moje wypowiedzi tylko zalecenia Mercdesa , BMW Audi i innych maja wieksza
            wartość od wypowiedzi faceta który żyje z wymiany m.in. oleju w skrzyni biegów .
            Dla niego lepiej jest gdy w skrzyni trzeba wymienić olej.

• iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 12:20
              habudzik napisał:

> >
              > Nie moje wypowiedzi tylko zalecenia Mercdesa , BMW Audi i innych maja wieksza
              > wartość od wypowiedzi faceta który żyje z wymiany m.in. oleju w skrzyni
              biegów .Dla niego lepiej jest gdy w skrzyni trzeba wymienić olej.

moze zanim ocenisz, czy tamte informacje sa ok czy nie to sie najpierw z nimi
              zapoznaj, facet nigdzie nie pisze, ze w KAZDEJ skrzyni TRZEBA wymieniac olej.
              • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 12:29
                iberia30 napisała:

> moze zanim ocenisz, czy tamte informacje sa ok czy nie to sie najpierw z nimi
                > zapoznaj, facet nigdzie nie pisze, ze w KAZDEJ skrzyni TRZEBA wymieniac olej.

Ale opisuje sytuacje w której Mercedes nie zaleca wymiany a wg niego wymiana
                jest konieczna . Pisze takze że serwisy wprowadzaja klienta w błąd twierdząc że
                oleju nie nalezy wymieniać .
                Oto cytat:
                "W wielu serwisach samochodowych w Polsce mechanicy wprowadzają użytkowników
                samochodów w błąd twierdząc, że nie wymienia się oleju w automatycznej skrzyni
                biegów. Powoduje to, że właściciele samochodów korzystający z usług takich
                serwisów często wielokrotnie przekraczają przebieg, przy którym powinna być
                przeprowadzona wymiana oleju. Często wymagany przebieg do wymiany oleju w
                skrzyni zbiega się z końcem gwarancji na samochód. Dlatego też w Polsce wiele
                serwisów autoryzowanych opierając się na książce przeglądu, w której może nie
                być takiej pozycji twierdzi, że nie wymienia się oleju w automatycznej skrzyni"
                • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 12:39
                  habudzik:teoria swoje a praktyka swoje.
                  Poza tym zapomnialam, ze TY BEZGRANICZNIE wierzysz ASO.....ja nie, i mam na to
                  kolejny dowod:ASO stwierdzilo u mnie wyciek plyynu hamulcowego i wyciek plynu z
                  przekladni kierowniczej.Moj mechanik potwierdzil tylko ten drugi wyciek,
                  subtelna roznica, nie sadzisz?Nie , Ty i tak im ufasz :-DDDDDD
                  • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 12:48
                    iberia30 napisała:

> habudzik:teoria swoje a praktyka swoje.
                    > Poza tym zapomnialam, ze TY BEZGRANICZNIE wierzysz ASO.....ja nie,

Rany Boskie , dziewczyno , nie piszemy o zaufaniu do ASO tylko o tym co zaleca a
                    czego nie PRODUCENT samochodu . W tym przypadku pan z Twiojego linku twierdzi że
                    Mercdes BMW czy Audi kłamia zabraniajac wymiany oleju w automacie .
                    • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 13:42
                      habudzik napisał:

>> Rany Boskie , dziewczyno , nie piszemy o zaufaniu do ASO tylko o tym co
                      zaleca a czego nie PRODUCENT samochodu . W tym przypadku pan z Twiojego linku
                      twierdzi że Mercdes BMW czy Audi kłamia zabraniajac wymiany oleju w automacie .

Rozumiem,ze TY bezgranicznie wierzysz przedstawicielowi producenta a tym samym
                      ASO , proste jak konstrukcja cepa wiec czep sie tramwaja.
                      Tak wlasciwie to kazdy musialby sie znac na wszystkim.
                      • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 16:12
                        iberia30 napisała:

> habudzik napisał:
                        >
                        > >> Rany Boskie , dziewczyno , nie piszemy o zaufaniu do ASO tylko o tym
                        > co
                        > zaleca a czego nie PRODUCENT samochodu . W tym przypadku pan z Twiojego linku
                        > twierdzi że Mercdes BMW czy Audi kłamia zabraniajac wymiany oleju w
                        automacie .
                        >
                        > Rozumiem,ze TY bezgranicznie wierzysz przedstawicielowi producenta a tym
                        samym
                        > ASO , proste jak konstrukcja cepa wiec czep sie tramwaja.
                        > Tak wlasciwie to kazdy musialby sie znac na wszystkim.
                        Zaczynasz ze mną dyskusje choć wiesz że z gory jesteś skazana na niepowodzenie
                        i potem musisz lawirować miedz płotkami . NIe pisałem ani o ASO ani o jakimś
                        przedstawicielu ( choć im też ufam ale nie na słowo jak juz sobie
                        wyjaśniliśmy ) tylko pisałem o ZALECENIU ( rozumiesz ??? ) producenta aby nie
                        dotykać skrzyni biegów ani przez serwis ani przez właściciela . Takie zalecenie
                        zamyka wszystkim usta i klawiature . Obecne skrzynki są BEZOBSŁUGOWE (
                        rozumiesz - BEZOBSŁUGOWE ) .

• iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 17:11
                          habudzik....jak widze po tym watku nie tylko ze mna wdales sie w dyspute, malo
                          tego- mnie sie akurat przyczepiles.
                          Podalam ten link, bo sama go przestudiowalam i uwazam, ze jesli ktos posiada
                          auto z ASB to dobrze, zeby sie z jego trescia zapoznal, a Ty tradycyjnie od
                          razu jako mentor musiales mnie za to skrytykowac.
                          Nie wiem jak Ty, ale ja to co wyczytam w necie dziele przez 5 i zakladam, ze
                          kazdy kto ma choc oleju w glowie tak wlasnie do tego podchodzi.
                          • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 17:26
                            Na Twoje nieszczęście teXst jest troche mylący . Napisałem troche?
                            Przepraszam -wielce mylący .
                            • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 17:41
                              habudzik napisał:

> Na Twoje nieszczęście teXst jest troche mylący . Napisałem troche?
                              > Przepraszam -wielce mylący .

rozumiem, ze TY jako znafca tematu wyrazasz wiazaca i autorytatywna opinie ?
                              buhahaha:-DDDDDDDDDDDDDDD,
                              habudzik ani nie masz auta z ASB ani nie pracujesz w serwisie wiec....
                              • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 17:55
                                iberia30 napisała:

> habudzik napisał:
                                >
                                > > Na Twoje nieszczęście teXst jest troche mylący . Napisałem troche?
                                > > Przepraszam -wielce mylący .
                                >
                                >
                                > rozumiem, ze TY jako znafca tematu wyrazasz wiazaca i autorytatywna opinie ?

To nie jest moja opinia . Czego Ty chcesz ? Tekst który zapodałaś nie zgadza
                                sie z tym co twierdzi np Mercedes czy BMW . Kto ma racje ???

> habudzik ani nie masz auta z ASB ani nie pracujesz w serwisie wiec....

...więc stosuje się do tego co mi podają ci którzy ją wyprodukowali i nie chcą
                                pieniędzy za serwisowanie .

• iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 18:04
                                  habudzik napisał:

> To nie jest moja opinia . Czego Ty chcesz ? Tekst który zapodałaś nie zgadza
                                  > sie z tym co twierdzi np Mercedes czy BMW . Kto ma racje ???

to wez podaj goscia do sadu, ze bzdury gada i wara ode mnie, panie alfo i omego
                                  idealna.

Zeby bylo smieszniej dzis rozmawialam z kolega, ktory swego czasu mial auto z
                                  ASB i w dodatku pracowal w serwisie -znienawidzonej przez Ciebie-toyoty i jakos
                                  potwierdzal, ze te skrzynie sie serwisuje.

> ...więc stosuje się do tego co mi podają ci którzy ją wyprodukowali i nie
                                  chcą pieniędzy za serwisowanie .

skoro jak sam przyznales, NIE masz takiego auta to do czego sie stosujesz?Nie
                                  odpowiadaj bo jak sam widzisz debata z toba jest bez sensu.
                                  Wiem, teraz ja sie czepiam ale udzielilo mi sie od ciebie.
                                  • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 18:12
                                    iberia30 napisała:

>>
                                    > > To nie jest moja opinia . Czego Ty chcesz ? Tekst który zapodałaś nie zga
                                    > dza
                                    > > sie z tym co twierdzi np Mercedes czy BMW . Kto ma racje ???
                                    >
                                    > to wez podaj goscia do sadu, ze bzdury gada i wara ode mnie, panie alfo i
                                    omego
                                    >
                                    > idealna.

Może sobie gadać a mi nic do tego aler jeśli Ty podajesz jego bzdury komuś kto
                                    o pomoc pyta to jest już nie fer .

>
                                    > Zeby bylo smieszniej dzis rozmawialam z kolega, ktory swego czasu mial auto z
                                    > ASB i w dodatku pracowal w serwisie -znienawidzonej przez Ciebie-toyoty i
                                    jakos
                                    >
                                    > potwierdzal, ze te skrzynie sie serwisuje.

Dokładnie masz racje . Toyota zaleca wymiane nie tylko w automacie ale i w
                                    recznej też . Każdy robi co umie najlepiej . Napisałem dlatego że nie wszyskie
                                    skrzynie wymagają wymiany co oznacza że część z nich jednak wymaga .

>
                                    >
                                    > > ...więc stosuje się do tego co mi podają ci którzy ją wyprodukowali i nie
                                    >
                                    > chcą pieniędzy za serwisowanie .
                                    >
                                    > skoro jak sam przyznales, NIE masz takiego auta to do czego sie stosujesz?

Zawsze się stosuje do zaleceń odnosnie wszystkiego , nie tylko skrzyń. Nie
                                    słucham domorosłych mechaniorów . Auta z automatem nie mam na własność co nie
                                    oznacza że nie używam .
                                    • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 18:31
                                      habudzik napisał:

> Może sobie gadać a mi nic do tego aler jeśli Ty podajesz jego bzdury komuś
                                      kto o pomoc pyta to jest już nie fer .

przepraszam bardzo, czy Ty sugerujesz, ze podalam te strone po to aby kogos
                                      wpuscic w maliny?????Zastanow sie zanim napiszesz kolejna bzdure.
                                      Proponuje abys sie zaczal leczyc bo to naprawde zakrawa na schorzenie
                                      psychiczne.

>

> Dokładnie masz racje .

niemozliwe.....oczom nie wierze.

> Zawsze się stosuje do zaleceń odnosnie wszystkiego , nie tylko skrzyń. Nie
                                      > słucham domorosłych mechaniorów .

a ja domoroslych forumowiczow a la habudzik.

>Auta z automatem nie mam na własność co nie oznacza że nie używam .
                                      habudzik, ja potrafie czytac i doczytalam sie, ze nie posiadasz lecz moze
                                      uzytkujesz, wiec ta lopatologie sobie daruj.Nawet jesli jezdzisz to wcale to
                                      nie oznacza , ze dbasz o ten samochod, ze go serwisujesz wiec moze zamilcz?
                                      • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 18:47
                                        iberia30 napisała:

> przepraszam bardzo, czy Ty sugerujesz, ze podalam te strone po to aby kogos
                                        > wpuscic w maliny?????

Niczego nie sugeruje tylko stwierdzam fakt że podałaś link do wypowiedzi faceta
                                        który podważa zapewnienia producenta . Nic ponad to .

Zastanow sie zanim napiszesz kolejna bzdure.
                                        > Proponuje abys sie zaczal leczyc bo to naprawde zakrawa na schorzenie
                                        > psychiczne.

To bardzo ciekawe , jak człowiek nie może przekonać drugiego argumentami to
                                        uważa swojego rozmówce za chorego psychicznie.

>
                                        > > Dokładnie masz racje .
                                        >
                                        > niemozliwe.....oczom nie wierze.

A jednak .
                                        >
                                        > > Zawsze się stosuje do zaleceń odnosnie wszystkiego , nie tylko skrzyń. Ni
                                        > e
                                        > > słucham domorosłych mechaniorów .
                                        >
                                        > a ja domoroslych forumowiczow a la habudzik.
                                        >
                                        > >Auta z automatem nie mam na własność co nie oznacza że nie używam .
                                        > habudzik, ja potrafie czytac i doczytalam sie, ze nie posiadasz lecz moze
                                        > uzytkujesz, wiec ta lopatologie sobie daruj.

No to po h...ja zadajesz pytania???

Nawet jesli jezdzisz to wcale to
                                        > nie oznacza , ze dbasz o ten samochod, ze go serwisujesz wiec moze zamilcz?

A to dlaczego ?????????????????????????????

• iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 19:05
                                          habudzik napisał:

>> Niczego nie sugeruje

uzycie przez Ciebie sformulowania:"nie fer" -pisownia oryginalna-wlasnie na to
                                          wskazuje.

>tylko stwierdzam fakt że podałaś link do wypowiedzi faceta
                                          >który podważa zapewnienia producenta . Nic ponad to .

no i co z tego???Jego prawo.Ja tez podwazam zalecenia producenta bo nie jezdze
                                          z autem do ASO -pomijajac poki co moje 2 wizyty w tym przybytku.

> To bardzo ciekawe , jak człowiek nie może przekonać drugiego argumentami to
                                          > uważa swojego rozmówce za chorego psychicznie.

tak tak habudzik, tak to sobie tlumacz....

> No to po h...ja zadajesz pytania???

no pojechales...piekna kultura wypowiedzi-bez komentarza.

> A to dlaczego ?????????????????????????????

mam rozumiec, ze jezdzisz np.autem sluzbowym i tak bardzo je pielegnuejsz i sie
                                          znasz?A moze tesc Ci pozycza i tez z tym cudem techniki jezdzisz do ASO?
                                          Naprawde koncz wasc wstydu oszczedz.
                                          • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 19:31
                                            iberia30 napisała:

> habudzik napisał:
                                            >
                                            > >> Niczego nie sugeruje
                                            >
                                            > uzycie przez Ciebie sformulowania:"nie fer" -pisownia oryginalna-wlasnie na
                                            to
                                            > wskazuje.

Napisałem że nie sugeruje tylko definitywnie stwirdzam . Sugerowanie to
                                            omawianie czegoś "na około" a nie wprost a ja pisałem właśnie wprost

>
                                            > >tylko stwierdzam fakt że podałaś link do wypowiedzi faceta
                                            > >który podważa zapewnienia producenta . Nic ponad to .
                                            >
                                            > no i co z tego???Jego prawo.Ja tez podwazam zalecenia producenta bo nie
                                            jezdze
                                            > z autem do ASO -pomijajac poki co moje 2 wizyty w tym przybytku.

No właśnie , podajac taki link wprowadzasz w błąd kogoś kto prosił o rade .

>
                                            > > To bardzo ciekawe , jak człowiek nie może przekonać drugiego argumentami
                                            > to
                                            > > uważa swojego rozmówce za chorego psychicznie.
                                            >
                                            > tak tak habudzik, tak to sobie tlumacz....
                                            >
                                            > > No to po h...ja zadajesz pytania???
                                            >
                                            > no pojechales...piekna kultura wypowiedzi-bez komentarza.

Oko za oko . Twoja kutura wypowiedzi na temat mojego zdrowia też była piekna.
                                            Nie ja zaczałem .

>
                                            > > A to dlaczego ?????????????????????????????
                                            >
                                            ?A moze tesc Ci pozycza i tez z tym cudem techniki jezdzisz do ASO?
                                            > Naprawde koncz wasc wstydu oszczedz.

Ciepło , ciepło . Jeżdże ale nie ma mnie w jego dowodzie rejestracyjnym .

• iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 19:38
                                              habudzik napisał:

> Napisałem że nie sugeruje tylko definitywnie stwirdzam . Sugerowanie to
                                              > omawianie czegoś "na około" a nie wprost a ja pisałem właśnie wprost

habudzik na temat informacji z linka autoytatywnie moze wypowiedziec sie ktos
                                              kto sie zajmuje zawodowo ASB a nie TY.Koniec , kropka.

> No właśnie , podajac taki link wprowadzasz w błąd kogoś kto prosił o rade .

naprawde nie mam slow.Powtarzam WARA ode MNIE!!!!!!!!!!!1Podalam linka bo
                                              uwazam, ze moze on zainteresowac kogos kto uzytkuje auto z ASB i tyle, a Ty
                                              jestes ostatnia osoba, ktora moze oceniac zarowno mnie jak i autora tamtej
                                              strony.
                                              • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 19:42
                                                iberia30 napisała:

> habudzik na temat informacji z linka autoytatywnie moze wypowiedziec sie ktos
                                                > kto sie zajmuje zawodowo ASB a nie TY.Koniec , kropka.

Autorytatywnie wypowiedział się Mercedes i BMW . Chyba nie ma wątpliwości kto
                                                ma racje .

>
                                                > > No właśnie , podajac taki link wprowadzasz w błąd kogoś kto prosił o rade
                                                > .
                                                >
                                                > naprawde nie mam slow.Powtarzam WARA ode MNIE!!!!!!!!!!!1Podalam linka bo
                                                > uwazam, ze moze on zainteresowac kogos kto uzytkuje auto z ASB i tyle, a Ty
                                                > jestes ostatnia osoba, ktora moze oceniac zarowno mnie jak i autora tamtej
                                                > strony.

Autora ocenił producent .
                                                • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 20:19
                                                  habudzik napisał:

> Autorytatywnie wypowiedział się Mercedes i BMW . Chyba nie ma wątpliwości kto
                                                  > ma racje .

taaaa habudzik, ostatnio autorytatywnie wypowiedzialo sie "moje" ASO czyli
                                                  przedstawiciel producenta....

> Autora ocenił producent .
                                                  gdzie?jakis papier na to masz?Habudzik naprawde koncz juz bo sie kompromitujesz
                                                  z kazdym postem coraz bardziej.
                                                  • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 20:43

Autora ocenił producent . To tak przenośnia bo producent swoje a baran z
                                                    Twojego linku swoje . Kto lepiej wie czy wymieniać czy nie ???Producent czy
                                                    mechanior . To Ty sie ośmieszsz bo podważasz opinie i doświadczenie twórcy i
                                                    wytwórcy automatu.
                                                  • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 21:01
                                                    habudzik napisał:

>
                                                    > Autora ocenił producent . To tak przenośnia bo producent swoje a baran z
                                                    > Twojego linku swoje . Kto lepiej wie czy wymieniać czy nie ???Producent czy
                                                    > mechanior .

moja odp:TEORIA swoje a PRKATYKA swoje.
                                                    analogiczna sytuacja:ASO stwierdza usterke, ktorej moj mechanik nie potwierdza
                                                    i co?No pewnie jelen by zostawil kilka stowek, ja na szczescie mam je w
                                                    kieszeni.Kto sie powinien lepiej znac?ASO bo przeciez ich szkola w konkretnych
                                                    autach, modelach itd.
                                                  • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 22:19
                                                    iberia30 napisała:

> moja odp:TEORIA swoje a PRKATYKA swoje.
                                                    > analogiczna sytuacja:ASO stwierdza usterke, ktorej moj mechanik nie
                                                    potwierdza
                                                    > i co?No pewnie jelen by zostawil kilka stowek, ja na szczescie mam je w
                                                    > kieszeni.

Nijaka analogia . W ASO mógł się człowiek zwyczajnie pomylic .
                                                  • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 29.09.06, 09:24
                                                    habudzik napisał:

> Nijaka analogia . W ASO mógł się człowiek zwyczajnie pomylic .

chyba zartujesz, to w ASO sie myla???Czyli co wymienia Ci pol auta, skasuja jak
                                                    za zboze a potem sie okaze, ze ktos sie pomylil?????Buhahahahaha.
                                                  • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 29.09.06, 09:52

> chyba zartujesz, to w ASO sie myla???Czyli co wymienia Ci pol auta, skasuja jak
                                                    >
                                                    > za zboze a potem sie okaze, ze ktos sie pomylil?????Buhahahahaha.

Trzymaj sie raczej tematu a nie lawiruj mieszy płotkami . Nie piszemy tu o
                                                    serwisach tylko o tym czy wymieniac olej czy nie . Specjalnie uciekasz z tematu
                                                    czy tylko przypadkiem ?

• iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 29.09.06, 13:27
                                                    habudzik napisał:

>
                                                    > Trzymaj sie raczej tematu

i kto to pisze????

>a nie lawiruj mieszy płotkami . Nie piszemy tu o
                                                    > serwisach tylko o tym czy wymieniac olej czy nie . Specjalnie uciekasz z
                                                    tematu czy tylko przypadkiem ?

nie uciekam od temtau, jak dla mnei jest on wyczeprany.
                                                  • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 29.09.06, 13:47
                                                    iberia30 napisała:

>
                                                    > >a nie lawiruj mieszy płotkami . Nie piszemy tu o
                                                    > > serwisach tylko o tym czy wymieniac olej czy nie . Specjalnie uciekasz z
                                                    >
                                                    > tematu czy tylko przypadkiem ?
                                                    >
                                                    > nie uciekam od temtau, jak dla mnei jest on wyczeprany.
                                                    >

Uciekasz uciekasz od tematu bo o ASO nie gadamy . Piszemy o czyms zupełnie innym
                                                    . I dobrze o tym wiesz .
                                                  • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 29.09.06, 14:29
                                                    tak habudzik, tak, tak.
                                                • iberia30 p.s. 28.09.06, 20:21
                                                  jakos dziwne, ze nikt inny nie neguje tego linka-tylko TY.....
                                                  • mobile5 Re: p.s. 28.09.06, 20:49
                                                    iberia30 napisała:

> jakos dziwne, ze nikt inny nie neguje tego linka-tylko TY.....

Habudzik robi za kamikaze.
                                                  • iberia30 Re: p.s. 28.09.06, 20:50
                                                    mobile5 napisał:

> Habudzik robi za kamikaze.
                                                    a to sorry, chyba, ze tak:-).
                                                  • habudzik Re: p.s. 28.09.06, 20:52
                                                    iberia30 napisała:

Ale też nikt nie ośmilił sie do tej pory potwierdzić że facio z linku jest o
                                                    wiele bardzie wiarygodny od Mercedesa i BMW .

• habudzik Re: p.s. 28.09.06, 20:55
                                                    iberia30 napisała:

...i jeszcze jedno : nikt nie potrafi powiedzieć jak wymienic olej w 7G-tronic .
                                                  • iberia30 Re: p.s. 28.09.06, 20:58
                                                    habudzik napisał:

>> ...i jeszcze jedno : nikt nie potrafi powiedzieć jak wymienic olej w 7G-
                                                    tronic .

skoro sie nie wymienia to po co sie glupio pytasz?Jak masz problem to zapytaj
                                                    producenta skrzyni ( a nie auta).
                                                  • habudzik Re: p.s. 28.09.06, 21:12
                                                    iberia30 napisała:

> habudzik napisał:
                                                    >
                                                    > >> ...i jeszcze jedno : nikt nie potrafi powiedzieć jak wymienic olej w
                                                    > 7G-
                                                    > tronic .
                                                    >
                                                    > skoro sie nie wymienia to po co sie glupio pytasz?Jak masz problem to zapytaj
                                                    > producenta skrzyni ( a nie auta).

No właśnie , raczej nie da sie wymienić w niej oleju . Chyba że diaksem
                                                    przteniesz a potem zespawasz .

• iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 20:59
                  habudzik napisał:

> Ale opisuje sytuacje w której Mercedes nie zaleca wymiany

GDZIE ???????????????
                  • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 21:13
                    iberia30 napisała:

> habudzik napisał:
                    >
                    >
                    > > Ale opisuje sytuacje w której Mercedes nie zaleca wymiany
                    >
                    > GDZIE ???????????????

W tym cytacie :
                    "W wielu serwisach samochodowych w Polsce mechanicy wprowadzają użytkowników
                    samochodów w błąd twierdząc, że nie wymienia się oleju w automatycznej skrzyni
                    biegów. Powoduje to, że właściciele samochodów korzystający z usług takich
                    serwisów często wielokrotnie przekraczają przebieg, przy którym powinna być
                    przeprowadzona wymiana oleju. Często wymagany przebieg do wymiany oleju w
                    skrzyni zbiega się z końcem gwarancji na samochód. Dlatego też w Polsce wiele
                    serwisów autoryzowanych opierając się na książce przeglądu, w której może nie
                    być takiej pozycji twierdzi, że nie wymienia się oleju w automatycznej skrzyni"

• iberia30 GDZIE??? 28.09.06, 21:30
                      habudzik napisał:

> W tym cytacie :
                      > "W wielu serwisach samochodowych w Polsce mechanicy wprowadzają użytkowników
                      > samochodów w błąd twierdząc, że nie wymienia się oleju w automatycznej skrzyni
                      > biegów. Powoduje to, że właściciele samochodów korzystający z usług takich
                      > serwisów często wielokrotnie przekraczają przebieg, przy którym powinna być
                      > przeprowadzona wymiana oleju. Często wymagany przebieg do wymiany oleju w
                      > skrzyni zbiega się z końcem gwarancji na samochód. Dlatego też w Polsce wiele
                      > serwisów autoryzowanych opierając się na książce przeglądu, w której może nie
                      > być takiej pozycji twierdzi, że nie wymienia się oleju w automatycznej
                      skrzyni"

habudzik, sorry ale ja w powyzszym tekscie nie widze slow: MB ani BMW ani nazwy
                      zadnego innego producenta aut.
                      • habudzik Re: GDZIE??? 28.09.06, 21:36
                        iberia30 napisała:

> habudzik, sorry ale ja w powyzszym tekscie nie widze slow: MB ani BMW ani
                        nazwy
                        >
                        > zadnego innego producenta aut.

Ograniczył się do tego że napisał o serwisach które nie zalecają , że te które
                        nie zalecają wprowadzaja w bład .

• iberia30 Re: GDZIE??? 29.09.06, 09:25
                          Na drugi raz patrz co piszesz.AMen.
                          • habudzik Re: GDZIE??? 29.09.06, 09:48
                            iberia30 napisała:

> Na drugi raz patrz co piszesz.AMen.

A co złego napisałem ???
                            • iberia30 Re: GDZIE??? 29.09.06, 13:28
                              habudzik napisał:

> iberia30 napisała:
                              >
                              > > Na drugi raz patrz co piszesz.AMen.
                              >
                              > A co złego napisałem ???

qzwa nie moge:upierales sie, ze autor powolywal sie na MB i BMW a NIGDZIE nie
                              uzyl tych nazw, koniec, kropka.
                              • habudzik Re: GDZIE??? 29.09.06, 13:45
                                iberia30 napisała:

> qzwa nie moge:upierales sie, ze autor powolywal sie na MB i BMW a NIGDZIE nie
                                > uzyl tych nazw, koniec, kropka.

Jakie koniec kropka . Napisał że serwisy które nie zalecaja wymiany wprowadzaja
                                klienta w błąd . Napisał tak czy nie ? Napisał !!!!
                                Serwisy Mercedesa BMW i jeszcze kilka innych nie zalecaja wymiany więc wg niego
                                wprowadzaja w błąd.
                                • iberia30 Re: GDZIE??? 29.09.06, 14:30
                                  tjaaaa habudzik.....pisz pisz-a moze bierzesz udzial na najwieksza ilosc swoich
                                  postow w jakims watku?:-DDDDD
                                  Milego weekendu.
                                  • habudzik Re: GDZIE??? 29.09.06, 20:27
                                    iberia30 napisała:

> tjaaaa habudzik.....pisz pisz-a moze bierzesz udzial na najwieksza ilosc swoich
                                    >
                                    > postow w jakims watku?:-DDDDD
                                    > Milego weekendu.

I tak Ci to nie pomoze . Wszyscy moga sobie przeczytać Twój link i porównać z
                                    bredniami które tu wypisujesz . To niczego nie zmieni .
                                    • iberia30 nie karmie trolla, papa, n/t 29.09.06, 21:01

• habudzik Re: nie karmie trolla, papa, n/t 30.09.06, 08:06
                                        Ja trollem ? Jak sie ktos nie zgadza z Twoim zdaniem to jest trollem ?
                                        Rozumiem , nie rozmawiasz z kims kto ma inne zdanie niz Ty bo nie znosisz
                                        sprzeciwu , co ? No to masz pechozola . Gdybyśmy mieli takie same zdanie to nie
                                        byłoby dyskusji a tu o dyskusje chodzi .
                                        • iberia30 Re: nie karmie trolla, papa, n/t 30.09.06, 11:23
                                          nie, po prostu walkujesz temat bez sensu i tyle, ja swoje , ty swoje , i co z
                                          tego wynika??kompletnie NIC!!!!!!!!!1Widzisz dalszy sens dyskusji???Ja nie,
                                          zatem koniec, kropka.
                                          • habudzik Re: nie karmie trolla, papa, n/t 30.09.06, 12:27
                                            iberia30 napisała:

> nie, po prostu walkujesz temat bez sensu i tyle, ja swoje , ty swoje , i co z
                                            > tego wynika??kompletnie NIC!!!!!!!!!1Widzisz dalszy sens dyskusji???Ja nie,
                                            > zatem koniec, kropka.

A czy ja Cie do czegoś zmuszam???? Nie musisz mi odpowiadać przecie.
                                            • iberia30 Re: nie karmie trolla, papa, n/t 30.09.06, 12:43
                                              habudzik napisał:

> A czy ja Cie do czegoś zmuszam???? Nie musisz mi odpowiadać przecie.

to moze wez poczytaj kilka swich powyzszych postow-ja temat koncze a TY go
                                              ciagniesz dalej.
                                              Zatem dla mnie EOT.
                                              • habudzik Re: nie karmie trolla, papa, n/t 30.09.06, 12:44
                                                iberia30 napisała:

> habudzik napisał:
                                                >
                                                > > A czy ja Cie do czegoś zmuszam???? Nie musisz mi odpowiadać przecie.
                                                >
                                                > to moze wez poczytaj kilka swich powyzszych postow-ja temat koncze a TY go
                                                > ciagniesz dalej.
                                                > Zatem dla mnie EOT.
                                                >
                                                >

Powyżej są tylko nasze . Podaj jakiś kolejny link.
    • polam5 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 25.09.06, 20:38
      W skrzyni automatycznje absoutne wymienic nie tylko plyn ale rowniez filter - to
      kosztuje drozej bo trzeba odkrecic miske ale warto to zrobic i miec z glowy na
      nastepne 60k mil. Jesli tego nie zrobisz teraz to jest ryzyko ze jak zrobisz
      pozniej to beda problemy ze skrzynia.
      Plyn do wspomagania nie jest konieczny do wymiany - chyba ze jest
      zanieczyszczony (nie pracuje w wysokiej temp )
      Rowniez radzilbym nie zapomniec o wymianie plynu chlodniczego. Plyn hamulcowy
      powinno sie wymienic co rok a chlodniczy co 2 lata.

galtom napisał:

> Hej,
      >
      > Mam Avensis automat z 1998 r., przebieg prawie 61000 mil (ok 98 tys. km).
      > Jestem drugim wlascicielem i oczywiscie auto nie jest juz serwisowane przez
      > Toyote (kiedy za wymiane paska rozrzadu kazali mi zaplacic 590 funtow).
      > Poniewaz juz lada dzien bede wymienial olej silnikowy i plyn hamulcowy (dwa
      > lata ekspolatacji) zaczalem sie zastanawiac czy olej w skrzyni tez wymienic (a
      > plyn do wspomagania??? to sie jakos sprawdza czy dobry czy jak hamulcowy - na
      > wszelki wypadek wymienia).
      >
      > Dzieki za porady
      > Tom
      • galtom Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 25.09.06, 20:46
        O chlodniczy sie tak nie martwie - tu zadko bywa ponizej +5 stopni. I (jeszcze
        sprawdze) chyba wymienialem w zeszlym roku. Plyn hamulcowy tez teraz do wymiany
        bo juz dwa lata za mna jezdzi (i mam nie jakie wrazenie, ze hamulce nie sa jak
        byly).

Olej w skrzyni oczywiscie z filtrem - jak juz cos robic to porzadnie :-).

dzieki za rade

polam5 napisał:

> W skrzyni automatycznje absoutne wymienic nie tylko plyn ale rowniez filter - t
        > o
        > kosztuje drozej bo trzeba odkrecic miske ale warto to zrobic i miec z glowy na
        > nastepne 60k mil. Jesli tego nie zrobisz teraz to jest ryzyko ze jak zrobisz
        > pozniej to beda problemy ze skrzynia.
        > Plyn do wspomagania nie jest konieczny do wymiany - chyba ze jest
        > zanieczyszczony (nie pracuje w wysokiej temp )
        > Rowniez radzilbym nie zapomniec o wymianie plynu chlodniczego. Plyn hamulcowy
        > powinno sie wymienic co rok a chlodniczy co 2 lata.
        >
        >
        > galtom napisał:
        >
        > > Hej,
        > >
        > > Mam Avensis automat z 1998 r., przebieg prawie 61000 mil (ok 98 tys. km).
        > > Jestem drugim wlascicielem i oczywiscie auto nie jest juz serwisowane prz
        > ez
        > > Toyote (kiedy za wymiane paska rozrzadu kazali mi zaplacic 590 funtow).
        > > Poniewaz juz lada dzien bede wymienial olej silnikowy i plyn hamulcowy (d
        > wa
        > > lata ekspolatacji) zaczalem sie zastanawiac czy olej w skrzyni tez wymien
        > ic (a
        > > plyn do wspomagania??? to sie jakos sprawdza czy dobry czy jak hamulcowy
        > - na
        > > wszelki wypadek wymienia).
        > >
        > > Dzieki za porady
        > > Tom
      • galtom Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 25.09.06, 20:47
        aaaaa....
        mam pod maska bagnet do sprawdzania tegoz oleju - caly czas jest pozim (czyli
        nic nie cieknie) a pozatym czysciutki i jasniutki jak nowy silnikowy :-) to
        dobrze czy bez znaczenia jak wyglada?
        • polam5 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 25.09.06, 21:48
          Tzn jesli mowisz o oleju do wspomagania to wyglada ze jest OK. Jak jest
          czysciutki i nie cieknie a wspomaganie pracuje bez zarzotow to nie ma problemu.
          Bagnecik chyba ma 2 kreski do pomiaru - przy goracym (HOT) i zimnym (COLD) Jedna
          rzecz praktyczna ze ten rezerwuar jest rzadko odwiedzany i zwykle jest duzo
          brudu dookola - nalezy wiec go dobrze oczyscic przed odkreceniem kurka aby brud
          sie nie dostal do srodka/
          Jesli chodzi o plyn chlodniczy to podobnie jak plyn hamulcowy jest
          higroskopijny i po czasie jesli nagromadzi sie wody - powoduje korozje
          cylinderkow hamulcowych w przypadku plynu hamulcowego a systemu chlodzenia
          (chlodnicy) w przypadku plynu chlodniczego. Dodatkowo plyn chlodniczy z
          dodatkiem wody ma nizsza temp gotowania ale w tym przypadku korozja to chyba
          wieksze ryzyko.

galtom napisał:

> aaaaa....
          > mam pod maska bagnet do sprawdzania tegoz oleju - caly czas jest pozim (czyli
          > nic nie cieknie) a pozatym czysciutki i jasniutki jak nowy silnikowy :-) to
          > dobrze czy bez znaczenia jak wyglada?
          • galtom Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 25.09.06, 22:00
            mam dziwne wrazenie, ze to do sprawdzenia oleju w skrzyni (ten bagnet).
            bo do sprawdzenia pozizomu plynu wspomagania (oleju) jest dobrze widoczny
            zbiorniczek z max i min.

na bagnecie owszem, jest hot i cold - ale przeciez olej w skrzyni tez sie
            nagrzewa (nie jak w silniku) ale jednak...

a co do skrzyn gneneralnie to powiem szczerze - nie mieszajcie w skrzyni oleju
            do przekladni z olejem silnikowym i potem z olejem do przekladni automatycznych
            - po przeprowadzeniu tej oeracji skrzynia w legacy umarla :-) - gorzej ze bylo
            to gdzies w austrii w nocy :-) na dwojce do czech i na holu do polski - podroz z
            wolch ponad 24h - w zimie :-)

polam5 napisał:

> Tzn jesli mowisz o oleju do wspomagania to wyglada ze jest OK. Jak jest
            > czysciutki i nie cieknie a wspomaganie pracuje bez zarzotow to nie ma problemu.
            > Bagnecik chyba ma 2 kreski do pomiaru - przy goracym (HOT) i zimnym (COLD) Jedn
            > a
            > rzecz praktyczna ze ten rezerwuar jest rzadko odwiedzany i zwykle jest duzo
            > brudu dookola - nalezy wiec go dobrze oczyscic przed odkreceniem kurka aby brud
            > sie nie dostal do srodka/
            > Jesli chodzi o plyn chlodniczy to podobnie jak plyn hamulcowy jest
            > higroskopijny i po czasie jesli nagromadzi sie wody - powoduje korozje
            > cylinderkow hamulcowych w przypadku plynu hamulcowego a systemu chlodzenia
            > (chlodnicy) w przypadku plynu chlodniczego. Dodatkowo plyn chlodniczy z
            > dodatkiem wody ma nizsza temp gotowania ale w tym przypadku korozja to chyba
            > wieksze ryzyko.
            >
            > galtom napisał:
            >
            > > aaaaa....
            > > mam pod maska bagnet do sprawdzania tegoz oleju - caly czas jest pozim (c
            > zyli
            > > nic nie cieknie) a pozatym czysciutki i jasniutki jak nowy silnikowy :-)
            > to
            > > dobrze czy bez znaczenia jak wyglada?
          • crannmer Woda w plynie chlodzacym a korozja 26.09.06, 08:07
            polam5 napisał:

> Jesli chodzi o plyn chlodniczy to podobnie jak plyn hamulcowy jest
            > higroskopijny i po czasie jesli nagromadzi sie wody - powoduje korozje
            > cylinderkow hamulcowych w przypadku plynu hamulcowego a systemu chlodzenia
            > (chlodnicy) w przypadku plynu chlodniczego. Dodatkowo plyn chlodniczy z
            > dodatkiem wody ma nizsza temp gotowania ale w tym przypadku korozja to chyba
            > wieksze ryzyko.

Plyn chlodzacy sklada sie w oryginale w kilkudziesieciu procentach z wody. A
            poniewaz jest od atmosfery zamkniety korkiem cisnieniowym, wiec wymiana gazowa z
            atmosfera jest pomijalna. A jesli nawet zawartosc wody w plynie zwiekszy sie
            (przez wydmuchane goracego i zassanie zimnego powietrza) o kilka promili, jest
            to dla ochrony korozyjnej ukladu chlodzacego nie tylko pomijalne, ale nie ma na
            korozje _wogole_zadnego_ wplywu. Dolanie nawet niechby i litra wody do ukladu
            nie zwieksza korozji, a jedynie podwyzsza temperature zamarzania.

Natomiast w plynie kamulcowym nie korozja, a zagotowanie sie plynu przy dlugim
            hamowaniu jest niebezpieczenstwem zwiazanym z zawilgoceniem. Zeby korozja
            zaczela zagrazac, musialoby byc tej wody kilkanascie procent albo wiecej.

MfG

C.
            • kodem_pl Re: Woda w plynie chlodzacym a korozja 28.09.06, 01:52
              Mialem kilka dosc napietych dni pare dni przed wyjazdem do UK i np. w nocy
              ciagnalem ostro autem po miescie, duzo zakretow=duzo hamowan. Niesamowite bylo
              jak po 20 min ostrego katungu pedal "spuchl":-)
        • 1adarek Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 13:14
          Jest dwie szkoly (wymieniac/nie dotykac), pracuje ponad 7 lat w warsztacie spec. sie w naprawach skrzyn automatycznych(australia)-roznie to bywa w zaleznosci od producenta-tendencja jest obecnie w kierunku skrzyn bezobslugowych, ale nawet producenci takich skrzyn podaja ze "nie wymaga wymiany oleju w "normalnych" warunkach eksploatacyjnych". "normalne" warunki nie obejmuja jazdy w miescie, z duzymi predkosciami, eksploatacja w niskich/wysokich temp.- czyli w kazdych warunkach auto jest ciezej eksploatowane niz te tzw "normalne" warunki. Toyota uzywa w swoich autach skrzyni AW- w zasadzie jesli olej wyglada ok, nie smierdzi nie powinienes sie martwic, my w warsztacie zalecamy wymiane co 20k km-ale to nasz biznes, realnie jesli wymienisz teraz i nastepnie co 50kkm powinno byc ok, jesli sie w skrzyni cos zacznie sypac to wymiana oleju i tak nie pomoze-aha NIE odkrecaj korka spustowego w obudowie diffu- bo niektore skrzynie w Toyotach maja oddzielny diff odb skrzyni i wtedy jesli nie zalejesz tam oleju przez korek wlewowy na obudowie(osbny od skrzyni) to mozesz sobie narobic klopotow.Powodzenia
      • devote Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 25.09.06, 23:56
        polam5 napisał:

> Plyn hamulcowy
        > powinno sie wymienic co rok a chlodniczy co 2 lata.

buahahahaha :)
        • polam5 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 26.09.06, 02:33
          Wszytko zalezy od tego czy samochod jest warty dla uzytkownika puszki plynu i czasu.
          Z samochodem to tak jak z zebami - myj i uzywaj flosu tylko na te ktore chcesz
          zatrzymac.

devote napisał:

> polam5 napisał:
          >
          > > Plyn hamulcowy
          > > powinno sie wymienic co rok a chlodniczy co 2 lata.
          >
          >
          > buahahahaha :)
          • literka_m Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 26.09.06, 08:28
            to zalezy. po 100 tys jesli olej jest klarowny i nie pachnie spalenizna (latwo
            sprawdzic) to nie ruszalbym. nie ma po co. do wszystkowiedzacych, co ze
            skrzyniami gdzie filtr wbudowany jest w skrzynie i sie go nie wymienia (np
            starsza honda civic jak jest w nowszych to nie wiem)
    • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 26.09.06, 10:55
      Są skrzynie 'przyjazne' uzytkownikowi w których nie terzeba ani wymieniać oleju
      ani nawet sprawdzać jego stanu i są skrzynie toYoty w których ( nawet manualnych
      o zgrozo ) olej musi być wymieniany co 90 tys.km . Oszczedności przy zakupie
      odbijaja się wiec czkawką klientowi podczas serwisu . Kupił człowiek taniej
      samochód to teraz musi borykac się z wymianami oleju w skrzyni , jeżdżeniam na
      regulacje zaworów itp. W przyrodzie nic nie ginie i nie pojawia się z niczego .
    • odin-2 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 26.09.06, 11:18
      koniecznie,nie wierz dealerom i producentowi,wszystki czasci metalowe podczas
      pracy,zwlaszcza w okresie dotarcia produkuja opilki-magnesow na dnie miski juz
      od dawna sie niemontuje.
      Po ok. 20 000 km wymien olej w autoskrzyni,puzniej co ~ 30-40 tys. km.-skrzynia
      nigdy niepadnie,nie oszczedzaj na kwalifikacji oleju-dobry olej musi kosztowac.
      • Gość: galtom Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy IP: *.range81-154.btcentralplus.com 26.09.06, 20:27
        Toytoa twierdzi (angielska wiec jej nie ufam), ze w mojej skrzyni filtra nie ma
        (odpada wymiana). A wymiana oleju w skrzyni kosztuje jakies 35-40 funtow wiec
        zaden majatek (ktos cos pisal o kupnie taniego i placzu potem).
        Jak kupilem to auto to mialo 44K mil teraz ma 61K - poza dwukrotna wymiana
        oleju, filtra, itp - co sie robi w kazdym aucie nie wymienilem ani nie
        napraialem nic.
        Jedna rzecz zaczuna sie psuc - wycieraczka tylnej szyby - na biegu czasowym
        chodzi skokowo (czasem). A z wymiana paska rorzadu pojechalem do Toyoty bo
        tutejszym mechanbikom z Indii nie ufam na tyle (fakt zaplacilem duzo - ale
        narazie nie pekl wiec moze bylo warto) :-). Pozatym bylo to tuz po zakupie (w
        kazdym aucie jest to cos co wymieniam natychmiast) i nie bylem pewien gdzie z
        tym wlasciwie jechac. Wiec ja na Toyote bym nie nazekal. Znajomy ma Corolle z
        1982 (tez tu w angli), ma prawie praiw 300K MIL!!! i poza serwisowaniem tez sie
        nic nie dzieje. Znajoma w polsce identyczna Avensis (ponad 300K km) i poza
        awaria wycieraczki z tylu tez nic (no...maska sie jej raz o ciagnik troche
        zepsola ale to w sumie nie wina auta). W mojej okolicy byla jeszcze nie psujaca
        sie Camry i teraz jest Previa (stara buda) w ktorej z zepsutych rzeczy mozna
        wymienic zlamane i polatane ramie wycieraczki (po sklejeniu duuza iloscia tasmy
        dziala). Wiec prosze na Toyoty nie nazekac :-)
    • Gość: sopocianin Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy IP: *.isp.broadviewnet.net 26.09.06, 20:52
      O ile masz dostep do orginalnej ksiazki gwarancyjnej, to w niej jest tableka
      jakie przeglady i kiedy. I tam tez jest kiedy i ktore wymiany filtrow i oleju.
      Zobacz kiedy to powinno byc robione, o ile w ogole trzeba. Sa nowe automaty
      gdzie sie nie wymienia, moj ma wymiane po 90,000 mil
      • devote Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 01:05
        dokladnie
        w nowych niektorych autach nie trzeba wymieniac oleju.w moim nie trzeba.tak
        zaleca producent i bede wierzyl producentowi a nie jakiemus mechanikowi
        kowalowi.

• polam5 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 01:44
          To prawda ze producenci pisza w instrukcjach aby nie wymieniac plynu w
          autamtycznej skrzyni wogole a w silniku tez rzadko...wiesz dlaczego? dlatego ze
          musza pokazac poprawe w dziedzinie ochrony srodowiska aby zakwalifikowac auto na
          sprzedaz. Oczy wiscie producenci olejow mowia ze wymieniac co drugi dzien... No
          a jak sie auto w koncu rozwali to przeciec uzytkownik kupi nowe albo zreperuje
          na swoj koszt. Zauwaz ze producent nie gwarantuje skrzyni na cale zycie... Tak
          zrobilo m.in. BMW i jak sie okazuje - to powoli sie z tego wycofuja bo sie
          okazuje ze jak sie opilkow i brudu nie wyleje to cudow nie ma a ilosc problemow
          rosnie gwaltownie. Tak ze mawet jak mowi ze sie nie wymienia to i tak warto
          wymienic aby oszczedzis swoja kieszen. A kazdy ma swoja opinie i kazdy decyduje
          w jaki sposob wydawac pieniazki. Mamy wolna wole a to co tu ludzie pisza to sa
          tylko sugestie..
          • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 10:09
            polam5 napisał:

> To prawda ze producenci pisza w instrukcjach aby nie wymieniac plynu w
            > autamtycznej skrzyni wogole a w silniku tez rzadko...wiesz dlaczego? dlatego z
            > e
            > musza pokazac poprawe w dziedzinie ochrony srodowiska aby zakwalifikowac auto n
            > a
            > sprzedaz.

Nie jesteś chyba taki naiwny i nie wierzysz że pojazd mozna zakwalifikować do
            sprzedazy tylko na podstawie zapewnień z ulotki producenta . Myślisz ze nikt
            tego nie sprawdza ?

Oczy wiscie producenci olejow mowia ze wymieniac co drugi dzien...

Nieprawda , kazdy producent podaje w ulotce że jego olej mozna wymieniać
            rzadziej nisz u innych i rzadziej niż w przypadku starszych mazideł

No
            > a jak sie auto w koncu rozwali to przeciec uzytkownik kupi nowe albo zreperuje
            > na swoj koszt. Zauwaz ze producent nie gwarantuje skrzyni na cale zycie...

No tego by jeszcze brakowało .

• odin-2 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 08:22
      Jezeli niechcecie wymieniac oleju w autoskrzyni,jezeli wierzycie zapewnieniom
      producenta (chwyt ekologiczny) to badzcie rownie uczciwi jak naiwni byliscie -
      przy sprzedazy auta poinformujcie kupujacego ze ; "olej w autoskrzyni nigdy
      zmieniany nie byl" , stac Was na taka uczciwosc? ,i rownoczesne przyznanie sie
      do naiwniactwa ?.
      • literka_m Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 08:37
        odin nie badz taki pewny. jak juz pisalem sa skrzynie, gdzie filtr jest
        wbudowany na stale, wiec go nie wymienisz - jaki jest sens wymieniania oleju i
        aostawiania starego filtra ?
        kiedys - jak bylem gorliwszy w obsludze auta - chcialem wymienic olej w
        autpmacie bo auto mialo ponad 100 tys i wiecej niz 10 lat. mechanik ktory
        przeszedl szkolenie ze skrzyn u jednego z renomowanych producentow aut
        sprawdzil klarownosc, zapach i.... powiedzial zebym sobie odpuscil bo NIE
        POLEPSZE niczego a pogorszyc sie moze.

• skyddad Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 11:28
          Tak wymieniac.Na zdrowy rozum ten olej ciezko pracuje przenoszac caly moment z
          turbiny na skrzynie i kola napedowe.Niedosc ze sie zuzywa ale i starzeje.
          Warsztaty najchetniej odfajkuja te pozyucje za wykonana i zainkasuja
          zdrowo,oczywiscie nie wykonujac tej zmiany.
          Przypadek mercedesa w Lundzie.Wlascicielowi stacji odebrano autoryzacje,obecnie
          fabryka osobiscie ma przedstawiciela ktory sprawuje te funkcje.Nasza znajomna
          przejechala mesiem 120tyskmm padla automat skrzynia.W wszystkich servisach bylo
          odnotowane zmiane dokonano co 30tyskm.baba cwana zawiadomila mesia w niemczecjh
          i przyjechali pobrali probke oleju z skrzyni do analizy i po wyniku gosciowi
          natychmiast odebrano autoryzacje.
          Olej w skrzyni jest dlatego czysty ze wlasnie filtr funkcjonuje prawidlowo.
          Nalezy zmienic filtr o ile jest wymienialny a jak odsrodkowy to wyczyscic.
          Tanie marki wykonuja tak ze jeden fitr starcza na tam 300tyskm i potemn sie
          wyrzuca auto ale w drozszych jest do servisu.
          Napomnieliscie o plynie chlodzacym,tak Toyota nakazuje zmiane co dwa
          lata,sprawa sie rozbija o to co nadmienil Cranner (korozja) czesci aluminiowych
          czyli glowicy i chlodnicy i nawet pompy wody gdyz przy starym plynie szybciej
          padaja uszczelki.
          To samo dotyczy plynu hamulcowego.(Pamietaj o plukaniu wszystkich cylinderkow w
          kolach).
          Oleju w ukladzie wspomagania.
          Uwaga olej do wspomagania sprzegla bywa w Toyocie silikonowy starcza
          rzeczywisicie na cale zycie.Nie mieszac z zwyklym plynem hamulcowym.
          Nie dajcie sie nabierac na chwyty ekologiczne ,moje auto jest zielone i nie
          potrzebuje zadnej wymiany tylko dolewek do konca zycia.
          Pzdr.Sky
          • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 12:04
            skyddad napisał:

> Tak wymieniac.Na zdrowy rozum ten olej ciezko pracuje przenoszac caly moment z
            > turbiny na skrzynie i kola napedowe.Niedosc ze sie zuzywa ale i starzeje.
            > Warsztaty najchetniej odfajkuja te pozyucje za wykonana i zainkasuja
            > zdrowo,oczywiscie nie wykonujac tej zmiany.
            > Przypadek mercedesa w Lundzie.Wlascicielowi stacji odebrano autoryzacje,obecnie
            > fabryka osobiscie ma przedstawiciela ktory sprawuje te funkcje.Nasza znajomna
            > przejechala mesiem 120tyskmm padla automat skrzynia.W wszystkich servisach bylo
            > odnotowane zmiane dokonano co 30tyskm.baba cwana zawiadomila mesia w niemczecjh
            > i przyjechali pobrali probke oleju z skrzyni do analizy i po wyniku gosciowi
            > natychmiast odebrano autoryzacje.

Stary , co Ty bredzisz ? W żadnym nowoczesnym Mercedesie ( chyba w żadnym ) nie
            wymienia sie oleju w automacie wcale . Producent wręcz zabrania dotykania sie do
            skrzyni ( chyba że się popsuje ) . Olej w skrzyni nie pracuje tak jak ten w
            silniku , nie jezst zanieczyszczany pozostałoscia po spalaniu , przedostawaniem
            sie doń paliwa , wody , siary .

> Olej w skrzyni jest dlatego czysty ze wlasnie filtr funkcjonuje prawidlowo.

Bo ma niewiele do roboty w sprawnej skrzyni .

> Napomnieliscie o plynie chlodzacym,tak Toyota nakazuje zmiane co dwa
            > lata,sprawa sie rozbija o to co nadmienil Cranner (korozja) czesci aluminiowych
            > czyli glowicy i chlodnicy i nawet pompy wody gdyz przy starym plynie szybciej
            > padaja uszczelki.

Sa pojazdy w których płyn chłodzący wymienia sie co 15 lat. Inny płyn inne
            materiały .
            • skyddad Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 12:18
              Habudzik,
              materialy jeszcze gorsze niz dawniej a plyny bardziej ekologiczne czyli
              praktycznie o gorszych parametrach.
              Widziales kiedys rozebrana skrzynie automatyczna?
              Powiedz kto tutaj na tym forum jezdzi najnowszym najnowoczesniejszymn i
              najdrzszym mercedesem?
              Nikt gdyz takowych w Polsce prawie niema.Dlatego odpowiedzi sie udziela do
              aktualnie panujacych modeli.
              Te cyfry co podales to sa marzenia nocne ekologow,ktore niestety nigdy sie nie
              spelnia.producenci tych plynow tez chca zyc.
              pzdr.sky.
              • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 12:33
                skyddad napisał:

> Powiedz kto tutaj na tym forum jezdzi najnowszym najnowoczesniejszymn i
                > najdrzszym mercedesem?
                > Nikt gdyz takowych w Polsce prawie niema.Dlatego odpowiedzi sie udziela do
                > aktualnie panujacych modeli.

Zakaz dotykania sie do skrzyni dotyczy nawet juz nieprodukowanych modeli nie
                koniecznie najnowocześniejszych . W obecnie panujących modelach nie wymienia sie
                oleju .

> Te cyfry co podales to sa marzenia nocne ekologow,ktore niestety nigdy sie nie
                > spelnia.producenci tych plynow tez chca zyc.
                > pzdr.sky.

A jednak tak jest napisane i do płynu chłodzącego ( o ile go nie ubywa ) nie
                dotykamy sie przez 15 lat lub 350 tys.km
                • dr.wal2 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 12:51
                  Wymieniac olej ?,czy tez nie wymieniac ? ,pytanie godne Hamleta
                  ale skoro dobry Dexron III lub odpowiednik "koszuli" nie kosztuje,
                  jest latwo zmienic samemu ,to po co ryzykowac ? -nawet jezeli skrzynia ma
                  trudny do wymiany filter to przeciez sa rowniez skrzynie bez filtra ,,,
                  wiec wymiencie bez wymiany filtra.
                  Opilki sa w kazdym mechanizmie i niepowinny dostac sie w "satelitki"
                  wymieniajcie olej po 20-30tys. kilometrow,chociazby dla wlasnego dobrego
                  samopoczucia ,oszczedzac mozecie na papierze toaletowym-w okolicy przydroznych
                  rowow rosna pokrzywy .... . Pzdr.
                  • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 13:22
                    dr.wal2 napisał:

> Wymieniac olej ?,czy tez nie wymieniac ? ,pytanie godne Hamleta
                    > ale skoro dobry Dexron III lub odpowiednik "koszuli" nie kosztuje,
                    > jest latwo zmienic samemu ,to po co ryzykowac ? -nawet jezeli skrzynia ma
                    > trudny do wymiany filter to przeciez sa rowniez skrzynie bez filtra ,,,
                    > wiec wymiencie bez wymiany filtra.

To może zróbmy tak : pomimo że obecnie dostajemy 12 lat gw na blache , co roku
                    zdrapujmy lakier i malujmy samochód na nowo . Po cholere mamy ryzykować że tak
                    jak w Hondach po 1.5 roku pojawi się rdza ?
            • 1adarek Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 13:24
              Nie wymienia sie bo wczesniej padnie skrzynia, ale to tak na marginesie plus 1litr oleju kosztuje 20aud(x2.3pln)x4l +filter +uszczelka.Producent zabrania dotykania bo to jest praktycznie nie wykonalne w domowych warunkach, nawet na zaslepce rurki na miarka(miarka jest narzedziem w serwisie) -ONLY MB SERVCE CENTRE!!!, po prostu dbaja o wlasna kieszen
              • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 13:31
                1adarek napisał:
                Producent zabrania doty
                > kania bo to jest praktycznie nie wykonalne w domowych warunkach, nawet na zasle
                > pce rurki na miarka(miarka jest narzedziem w serwisie) -ONLY MB SERVCE CENTRE!!
                > !, po prostu dbaja o wlasna kieszen

NIE! Nawet serwis tam nie zagląda . NIE MA POTRZEBY .
                • 1adarek Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 13:35
                  To nie to ze nie ma potrzeby -to jest "troszke bardziej" skomplikowane niz wymiana oleju w silniku. Bez komentarza
                  • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 13:39
                    1adarek napisał:

> To nie to ze nie ma potrzeby -to jest "troszke bardziej" skomplikowane niz wymi
                    > ana oleju w silniku. Bez komentarza

O co Ci qxwa chodzi ?
                    Nie ma opcji zwanej "wymiana oleju w skrzyni biegów" . Serwis twierdzi że tego
                    sie nie praktykuje a klient nawet nie ma mozliwości sprawdzenia czy ten olej tam
                    jest czy juz go nie ma. Co ma do tego stopień komplikacji ????????????
                    • 1adarek Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 13:44
                      habudzik napisał:

> 1adarek napisał:
                      >
                      > > To nie to ze nie ma potrzeby -to jest "troszke bardziej" skomplikowane ni
                      > z wymi
                      > > ana oleju w silniku. Bez komentarza
                      >
                      > O co Ci qxwa chodzi ?

To ty masz problem...
                      > Nie ma opcji zwanej "wymiana oleju w skrzyni biegów" . Serwis twierdzi że tego
                      > sie nie praktykuje a klient nawet nie ma mozliwości sprawdzenia czy ten olej ta
                      Nie jest to standartowa czynnosc serwisowa -ale moze byc wykonana na zyczenie klienta
                      > m
                      > jest czy juz go nie ma. Co ma do tego stopień komplikacji ????????????
                      • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 13:51
                        1adarek napisał:

> > O co Ci qxwa chodzi ?
                        >
                        > To ty masz problem...

Nie , to Ty go masz .

> > Nie ma opcji zwanej "wymiana oleju w skrzyni biegów" . Serwis twierdzi że
                        > tego
                        > > sie nie praktykuje a klient nawet nie ma mozliwości sprawdzenia czy ten o
                        > lej ta
                        > Nie jest to standartowa czynnosc serwisowa -ale moze byc wykonana na zyczenie k
                        > lienta

Jednak Producent NIE PRZEWIDUJE WYMIANY OLEJU a serwis sie tego trzyma .
                        Producent NIE PRZEWIDUJE SPRAWDZANIA POZIOMU OLEJU a serwis sie tego trzyma . Na
                        ządanie klienta zrobia wszystko ale nie jest to wymagane i o tym piszemy .
                        • polam5 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 18:36
                          Tak juz z czystej ciekawosci. Ile samochodow z automatyczna skrzynia posiadales
                          i jak dlugo? A moze masz nawet lata praktyki w expolatacji i obsludze bo nie
                          sadze ze tylko mowisz to na podstawie przeczytanej instrukcji?? Nikt nie
                          dyskutuje co jest napisane w instrukcji i ze serwisy sie tego trzymaja ale co
                          sie powinno rozwazyc jesli chce sie utrzymac auto w dobrym stanie nie tylko do
                          100 czy 150k ale o wiele dluzej. Czy nie zauwazyles ze nawet w systemie
                          zywienia nas samych co troche mamy calkowicie rozbiezne zalecenia.. Kiedys
                          mowino nie uzywac soli bo szkodzi - teraz juz nie bo sol jest potrzebna (w
                          umirkowanych ilosciach oczywiscie). Kiedys mowiono jajka z zwlaszcza zoltka to
                          gwarantowany zawal serca - a teraz sie wycofuja i mowia cos zupelnie odwrotnego.
                          Tak ze aby miec opinie co naprawde jest dobre - trzeba poczekas jakis czas. No
                          wiec i w przemysle samochodowym jak jeden cymbal czy drugi zeby dostac premie
                          wymyslil ze taniej bedzie wyprodukowac sprzynie bez wymiany oleju i filtra bo
                          byle tyko dozyly do konca gwarancji no a potem wiecej sie ich sprzeda po
                          grarancji a do tego uzytkownik dostanie auto gdzie nic nie trzeba robic - uzyc
                          i wyrzucic. Czy to znaczy ze mamy to tak brac na slepo?? Moze tak kiedys bedzie
                          ale wtedy auto musi byc jak telefon komorkowy - jak sie bedzie trzymalo tego
                          samego producenta to sie dostanie za darmo co 2 lata nowe a to do smieci.
                          Moja prywatna opinia jest ze pomimo ze producent nie zaleca wymiany oleju i
                          filtra - to olej sie powinno sprawdzac (nie ma precika do sprawdzania ale jest
                          kurek wlewu na boku skrzyni) i zmieniac - czasem warto odkrecic 24 sruby i zdjac
                          miske ( a tam zobaczysz ze jest filter i to brudny)nawet jak sie zaplaci 500 bo
                          skrzynia kosztuje $2500 + wymiana. uff.....chyba tema zamkniety?? :))
                          • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 19:31
                            polam5 napisał:

> Tak juz z czystej ciekawosci. Ile samochodow z automatyczna skrzynia posiadales
                            > i jak dlugo?

To nie ma znaczenia . Posiadac na własność nie posiadałem co nie oznacza że nie
                            jeździłem .

A moze masz nawet lata praktyki w expolatacji i obsludze bo nie
                            > sadze ze tylko mowisz to na podstawie przeczytanej instrukcji?? Nikt nie
                            > dyskutuje co jest napisane w instrukcji i ze serwisy sie tego trzymaja ale co
                            > sie powinno rozwazyc jesli chce sie utrzymac auto w dobrym stanie nie tylko do
                            > 100 czy 150k ale o wiele dluzej.

Ale dyskutujesz z zaleceniem producenta samochodu który twierdzi że ::::
                            kupujesz samochód , jeździsz nim 15-20 lat , robisz 500 tys. i nie zaglądasz do
                            skrzyni ani razu . Tak twierdzi Mercedes i jego samochody pokonuja takie
                            dystansy co do tego nie ma wątpliwości .

Czy nie zauwazyles ze nawet w systemie
                            > zywienia nas samych co troche mamy calkowicie rozbiezne zalecenia.. Kiedys
                            > mowino nie uzywac soli bo szkodzi - teraz juz nie bo sol jest potrzebna (w
                            > umirkowanych ilosciach oczywiscie). Kiedys mowiono jajka z zwlaszcza zoltka to
                            > gwarantowany zawal serca - a teraz sie wycofuja i mowia cos zupelnie odwrotnego

Bo jesli chodzi o nasz organizm to raczej cieżko go przetestować faszerujac
                            jajkami czy sola po to by zobaczyć czy przeżyje się czy nie . W przypadku
                            pojazdów można to zrobić i odnieść sukces.

> .
                            > Tak ze aby miec opinie co naprawde jest dobre - trzeba poczekas jakis czas.

No myśle że większość producentów ma ten czas za sobą , nie pojawili sie 20-30
                            lat temu i skrzynie automatyczne dawno potrafia robić .

No
                            > wiec i w przemysle samochodowym jak jeden cymbal czy drugi zeby dostac premie
                            > wymyslil ze taniej bedzie wyprodukowac sprzynie bez wymiany oleju i filtra bo
                            > byle tyko dozyly do konca gwarancji no a potem wiecej sie ich sprzeda po
                            > grarancji a do tego uzytkownik dostanie auto gdzie nic nie trzeba robic - uzyc
                            > i wyrzucic.

No i niby Mercedesy dozywaja do końca gwarancji jedynie ???? No chyba troche
                            przesadzasz .

Czy to znaczy ze mamy to tak brac na slepo??

Tak a wtedy mniej bedzie awarii bo tylko producent wie co zrobił w swoim produkcie.
                            • polam5 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 19:53
                              Hm. Brzmi to logicznie ale podobnie jak brzmial moj nastoletni syn ktory znal
                              zycie tylko z ksiazek i swiecie wierzyl z to co napisane.. az poszedl do pracy i
                              kupil sobie wlasne auto za wlasne pieniadze i wlasne wydaje na naprawy. Teraz
                              jak pracuje i widzi co sie robi, jak sie robi a co sie pisze to mowi "ojciec -
                              ty jednak miales wiele racji" - wymiana oleju to maly koszt a ogromy "swiety
                              spokuj". Absolutnie MB przejedzaja 500k - ale nie wszytkie i wiemy tak
                              niewiele o tych z najnowszymi zaleceniami. Jakos MB nie daje gwarancji na 500k?
                              czy 15-20 lat?? Czyzby sami nie wierzyli w to co mowia??. Najlepsze gwarancje
                              daje Hundai (100k mil albo 10 lat) a ciagle jest uwazane za sredniej
                              niezawodnosci auto. A tak na marginesie to ostatnio na rynku amerykanskim oceny
                              jakosci MB i BMW spadly delikatnie mowiac "na pyszczek" - ciekawe czy to ma cos
                              wspolnego z zaleceniami w instrukcjach?. A dla ciekawostki to mam znajomego
                              ktory pracuje w servisie dealerowskim BMW - i on zmienia olej w automacie gdzie
                              w isnstrukcji napisane "no maitanance required".. niemadry jakis czy co?
                              • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 10:46
                                polam5 napisał:

> Hm. Brzmi to logicznie ale podobnie jak brzmial moj nastoletni syn ktory znal
                                > zycie tylko z ksiazek i swiecie wierzyl z to co napisane.. az poszedl do pracy
                                > i
                                > kupil sobie wlasne auto za wlasne pieniadze i wlasne wydaje na naprawy.

Nie porównuje się samochodu kupionego przez człowieka zaraz po szkole z
                                samochodem za >100k .

Teraz
                                > jak pracuje i widzi co sie robi, jak sie robi a co sie pisze to mowi "ojciec -
                                > ty jednak miales wiele racji" - wymiana oleju to maly koszt a ogromy "swiety
                                > spokuj".

Tak , ale w samochodach w których trzeba wymieniać . W tych w których nie trzeba
                                to nie trzeba więc nie trzeba.

Absolutnie MB przejedzaja 500k - ale nie wszytkie i wiemy tak
                                > niewiele o tych z najnowszymi zaleceniami.

Ty moze i nie wiesz .

Jakos MB nie daje gwarancji na 500k?

Nikt tyle nie daje ale MB tyle połyka .
                                Najlepsze gwarancje
                                > daje Hundai (100k mil albo 10 lat) a ciagle jest uwazane za sredniej
                                > niezawodnosci auto.

Tu nie chodzi o to kto ile daje gw . tylko ile auta przejeżdżają km .

• iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 18:07
                                  habudzik napisał:

> Nie porównuje się samochodu kupionego przez człowieka zaraz po szkole z
                                  > samochodem za >100k .

a to dlaczego?Czemu wg Ciebie jedno wyklucza drugie?????
                                  • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 18:15
                                    iberia30 napisała:

> habudzik napisał:
                                    >
                                    > > Nie porównuje się samochodu kupionego przez człowieka zaraz po szkole z
                                    > > samochodem za >100k .
                                    >
                                    > a to dlaczego?Czemu wg Ciebie jedno wyklucza drugie?????
                                    >

Bo samochód człowieka który dopiero co skończył szkołe to raczej prosty i tani
                                    a w takim olej się wymienia z pewnoscią . Nowoczesne samochody nie zawsze tego
                                    wymagają .
                                    • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 18:28
                                      habudzik napisał:

> Bo samochód człowieka który dopiero co skończył szkołe to raczej prosty i
                                      tani a w takim olej się wymienia z pewnoscią . Nowoczesne samochody nie zawsze
                                      tego wymagają .

dobrze, ze uzyles slowa raczej....nie generalizuj, bo czesto pozory myla.
                                      • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 18:43
                                        iberia30 napisała:

> habudzik napisał:
                                        >
                                        >
                                        > > Bo samochód człowieka który dopiero co skończył szkołe to raczej prosty i
                                        >
                                        > tani a w takim olej się wymienia z pewnoscią . Nowoczesne samochody nie
                                        zawsze
                                        >
                                        > tego wymagają .
                                        >
                                        > dobrze, ze uzyles slowa raczej....nie generalizuj, bo czesto pozory myla.

No przecież nie generalizuje . Pierwszy samochód w życiu to zwykle jakiś stary
                                        używany ledwo jeżdżący . Pewnie że nie zawsze tak jest ale o tym chyba nikomu
                                        nie trzeba przypominać , a moze jednak ?
                                        • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 19:02
                                          naprawde jestes taki glupi czy tylko udajesz?
                                          sam od razu przyjales zalozenie , ze ten czlowiek kupil barahlo, pytanie czemu?
                                          Bo sam zaczynales od takiego?Innego wytlumaczenia nie widze.
                                          • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 19:36
                                            iberia30 napisała:

> naprawde jestes taki glupi czy tylko udajesz?

A to Twoja piękna kultura wypowiedzi ?

> sam od razu przyjales zalozenie , ze ten czlowiek kupil barahlo, pytanie
                                            czemu?
                                            > Bo sam zaczynales od takiego?Innego wytlumaczenia nie widze.

Znowu przekrecasz moje słowa . Nie pisałem że dziadostwo czy szmelc. Poddałem
                                            tylko w wątpliwość by ktoś po szkole , w pierwszej pracy zarabiał na nowy
                                            samochód z nowoczesną skrzynią auto. Zdarza się tak , oczywiście ale nie jest
                                            to czeste .
                                            • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 19:39
                                              habudzik napisał:

> Znowu przekrecasz moje słowa .

???? czyzby???

>Nie pisałem że dziadostwo czy szmelc. Poddałem
                                              > tylko w wątpliwość by ktoś po szkole , w pierwszej pracy zarabiał na nowy
                                              > samochód z nowoczesną skrzynią auto.

no wlasnie, dlaczego tak Cie to dziwi, ze ktos zaraz po szkole nie moze jezdzic
                                              SUPER HIPER NOWYM AUTEM a ASB???????????????Po co zagladasz komus w
                                              kieszen?????
                                              • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 19:44
                                                iberia30 napisała:

> no wlasnie, dlaczego tak Cie to dziwi, ze ktos zaraz po szkole nie moze
                                                jezdzic
                                                >
                                                > SUPER HIPER NOWYM AUTEM a ASB???????????????Po co zagladasz komus w
                                                > kieszen?????

Nie pisałem że nie może tylko że nie jest to nagminne ani nawet częste . Trafia
                                                się czasami .
                                                • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 20:20
                                                  niemniej jednak na dzien dobry zalozyles, ze akurat w tym przypadku akurat jest
                                                  po twojemu-czytaj auto nie nowe itd.
                                                  • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 20:46
                                                    iberia30 napisała:

> niemniej jednak na dzien dobry zalozyles, ze akurat w tym przypadku akurat
                                                    jest
                                                    >
                                                    > po twojemu-czytaj auto nie nowe itd.

Nie . Na dzien dobry załozyłem że zwykle są to tanie i słabe samochody nie
                                                    majace nic wspólnego z nowoczesnością . Moze powinniśmy zapytać się ojca tego
                                                    chłopaka czy to był Nowiotki Mecedes z 7G -Tronikiem lub BMW ze swoja 7
                                                    stopniową skrzynka czy może coś innego
                                                  • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 20:51
                                                    habudzik napisał:

> Moze powinniśmy zapytać się ojca tego
                                                    > chłopaka czy to był Nowiotki Mecedes z 7G -Tronikiem lub BMW ze swoja 7
                                                    > stopniową skrzynka czy może coś innego .

moze uzyj liczby pojedynczej panie ciekawski.Mnie zwisa czym jezdzi, tylko na
                                                    przyszlosc, nie przyjmuj za pewnik swoich domyslow bo sie mozesz kiedys srogo
                                                    przejechac.
                                                  • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 20:53
                                                    A to już nie Twoja sprawa . Poczekaj az wypowie sie tatuś synka który kupił
                                                    sobie po szkole auto .
                                                  • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 21:02
                                                    habudzik napisał:

> A to już nie Twoja sprawa .

to sie zdecyeduj bo raz piszesz tak a raz smak.

>Poczekaj az wypowie sie tatuś synka który kupił
                                                    > sobie po szkole auto .

nie bede czekac, bo mnie to nie interesuje.EOT.
                                                  • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 21:10
                                                    iberia30 napisała:

>
                                                    > >Poczekaj az wypowie sie tatuś synka który kupił
                                                    > > sobie po szkole auto .
                                                    >
                                                    > nie bede czekac, bo mnie to nie interesuje.EOT.
                                                    >
                                                    Skoro Cię nie interesuje to skąd wiesz że nie mam racji . Ja bym tam poczekał i
                                                    się dowiedział które z nas ma racje.
                                                  • mike68 Re: a możesz mi streścić Wasz dialog ?? 28.09.06, 21:18
                                                    przecież nie będę tego wszystkiego czytał bo rano wstaje !!!
                                                  • habudzik Re: a możesz mi streścić Wasz dialog ?? 28.09.06, 21:23
                                                    B.prosze .
                                                    Mercedes i BMW twierdzą że w ich skrzyniach nie zachodzi potrzeba wymiany oleju
                                                    ( o ile nic się nie dzieje )
                                                    natomiast w linku Iberii mozna wyczytać że facet podważa tą opinie . Widocznie
                                                    inż. Mercdesa i BMW powinni udać się na korki do tego gościa.
                                                  • iberia30 Re: a możesz mi streścić Wasz dialog ?? 28.09.06, 21:28
                                                    habudzik napisał:

> B.prosze .
                                                    > Mercedes i BMW twierdzą że w ich skrzyniach nie zachodzi potrzeba wymiany
                                                    oleju( o ile nic się nie dzieje )

> natomiast w linku Iberii mozna wyczytać że facet podważa tą opinie .
                                                    Widocznie inż. Mercdesa i BMW powinni udać się na korki do tego gościa.

zacytuj gdzie facet tak wlasnie napisal, gdzie uzyl sformulowania :"ze w
                                                    skrzyniach, ktore sa MB czy BMW nalezy olej wymieniac".
                                                    Ja sie nie doczytalam, ale moze niedokladnie czytalam-nikt nie jest idealny
                                                    oprocz habudzika.
                                                  • habudzik Re: a możesz mi streścić Wasz dialog ?? 28.09.06, 21:33
                                                    Facet napisał że niektóre serwisy ( BMW i MB nie zalecaja przecież ) nie
                                                    zalecaja wymiany oleju i tym samym wprowadzaja w błąd klienta. Oznacza to ni
                                                    mniej ni wiecej tylko tyle że serwis MB i BMW nie zalecający wymiany wprowadza
                                                    w błąd .
                                                  • iberia30 a możesz mi streścić Wasz dialog ??a po co? 28.09.06, 21:26
                                                    mike68 napisał:

> przecież nie będę tego wszystkiego czytał bo rano wstaje !!!

nic nie straciles:-))))))))))))))
                                                  • mike68 Re: a rozumiem,coś w rodzaju brazylijskich seriali 29.09.06, 13:18
                                                    więc przeczytam dopiero koniec jak wątek spadnie ze 3 strony w tył
                        • devote Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 00:30
                          jeszcze jak mialem poprzedni samochod zapytalem dilera aby zmienic olej przy
                          przebiegu 50k mil.facet mi powiedzial ze nawet nie maja aparatury do wymiany
                          oleju w skrzyni bo nie trzeba zmieniac.jak skrzynia nawala to tylko do
                          wymiany.nawet diler nie naprawia skrzyn.

automat moze nawalic po 5k mil i co?to bedzie wina oleju? nie,jesli jest jakas
                          wada w skrzyni lub jak ktos zle obchodzi sie z automatem to awaria pewna.

jak bedziesz obchodzil sie ze skrzynia tak jak karze producent to bedzie
                          sluzyla dlugo i bezproblemowo.trzeba tylko robic to co zaleca producent.

najczesciej automaty psuja sie z powodu nieumiejetnego obchodzenia sie z
                          automatem.najwiekszy blad jest gdy ludzie zmieniaja z R na D bez calkowitego
                          zatrzymania sie wozu.potem pretensje ze sie psuje.
                          • polam5 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 01:44
                            A wiec mamy w koncu decyzje experta - mozemy zamknac to forum i czytac
                            instrukcje....
                            Wiesz co to znaczy diler (dealer )?? Sprzedawca. i wiesz jaka jest rola
                            sprzedawcy? sprzedawac jak najwiecej. "Diler" jeszcze robi najwieksze peniazki
                            na naprawach? No wiec czy cos Ci to mowi? Np ze w jego interesie jest
                            sprzedawac i naprawiac. Jakby tak kazde auto jezdzilo do 500k bez napraw to
                            niestety byloby kiepsko....Kapish??? Oj za moich czasow to wiedzielismy ze to
                            co napisane oficjalnie to nie mozna temu 100% wierzyc - trzebe bylo poczytac te
                            mniej oficjalne bumagi aby sie prawdy dowiedziec....widac czasy sie zmienily....

devote napisał:

> jeszcze jak mialem poprzedni samochod zapytalem dilera aby zmienic olej przy
                            > przebiegu 50k mil.facet mi powiedzial ze nawet nie maja aparatury do wymiany
                            > oleju w skrzyni bo nie trzeba zmieniac.jak skrzynia nawala to tylko do
                            > wymiany.nawet diler nie naprawia skrzyn.
                            >
                            > automat moze nawalic po 5k mil i co?to bedzie wina oleju? nie,jesli jest jakas
                            > wada w skrzyni lub jak ktos zle obchodzi sie z automatem to awaria pewna.
                            >
                            > jak bedziesz obchodzil sie ze skrzynia tak jak karze producent to bedzie
                            > sluzyla dlugo i bezproblemowo.trzeba tylko robic to co zaleca producent.
                            >
                            > najczesciej automaty psuja sie z powodu nieumiejetnego obchodzenia sie z
                            > automatem.najwiekszy blad jest gdy ludzie zmieniaja z R na D bez calkowitego
                            > zatrzymania sie wozu.potem pretensje ze sie psuje.
                            • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 10:54
                              polam5 napisał: Oj za moich czasow to wiedzielismy ze to
                              > co napisane oficjalnie to nie mozna temu 100% wierzyc - trzebe bylo poczytac te
                              > mniej oficjalne bumagi aby sie prawdy dowiedziec....widac czasy sie zmienily...

Oj zmieniły sie . Kiedys Twoje 'nioficjalne bumag' nakazywały wymieniać łańcuch
                              rozrzadu a teraźniejsze 'bumagi' twierdzą ze łańcuch jest dożywotni .
                              • polam5 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 17:59
                                Zgoda - sa dozywotnie. Pytanie gdzie chcesz miec koniec tego zywota? Ja nie
                                wymienilem lancucha ale ustrojstwo do naprezania wymienilem i jak bede sie
                                grzebal w okolicy to i lancuch wymienie. Amen
                                • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 18:02
                                  polam5 napisał:

> Zgoda - sa dozywotnie. Pytanie gdzie chcesz miec koniec tego zywota?

Wtedy gdy cały samochód bedzie miał wartość złomu w nim zawartego

Ja nie
                                  > wymienilem lancucha ale ustrojstwo do naprezania wymienilem i jak bede sie
                                  > grzebal w okolicy to i lancuch wymienie. Amen

Mozesz sobie i po kazdym tankowaniu wymieniać łańcuch ale nie pisz że to jest
                                  konieczne .

• devote Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 00:21
              habudzik napisał:

> Sa pojazdy w których płyn chłodzący wymienia sie co 15 lat. Inny płyn inne
              > materiały

15 to moze nie ale te nowe rozowe plyny chlodnicze nalezy zmieniac co 10 lat
              w instrucki mojego wozu pisze ze zmiana plynu chlodniczego co 10 lat a plyn
              hamulcowy co 2 lata
        • odin-2 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 11:50
          Autor: literka_m
          Data: 27.09.06, 08:37
          odin nie badz taki pewny. jak juz pisalem sa skrzynie, gdzie filtr jest
          wbudowany na stale, wiec go nie wymienisz - jaki jest sens wymieniania oleju i
          aostawiania starego filtra ?

"wszystko co zamontowano mozna zdemontowac" qvestia czasu , lokalu,checi -
          wiedza przyjdzie sama,moze byc ksiazkowa.
          Zakladajac ze nie masz czasu ani checi na "grzebanie" sie w aucia,-wybierz
          najprostsze rozwiazanie :wyssaj stary ojej "sugaczka" ,reczne sa do kuupienia w
          wszystkich auto-sklepach,nastepnie zalej dobrym olejem - najlepiej z additivem
          zapobiegajacym pierzchnieniu uszczelek i w razie koniecznosci uszczelniajacym
          jest wiele produktow m/in: "STP® Engine Stop Leak"
          link
          www.stp.com/oil_stop.html

REJUVENATES SEALS AND GASKETS

STP® Engine Stop Leak is formulated to help:

Stop minor oil leaks
          Rejuvenate seals and gaskets
          Fortify oil with viscosity enhancer

Over time, normal engine operation can lead to oil leaks. These occur because
          heat can cause oil seals and gaskets to shrink, dry out and crack

Try the complete line of STP® Oil Additive Products: Oil Stabilizer, Regular
          and 4-Cylinder Oil Treatment and Smoke Treatment.

DIRECTIONS: Add entire bottle to oil. Run engine for 15 minutes. Drain at
          normal oil change interval. If leaks persist beyond 1,000 miles, mechanical
          repairs may be required. Consult a trained mechanic.

Pzdr.

Ps: nadchodza dlugie jesienne/zimowe wieczory ,aach jak przyjemnie w
          garazu,auto na tym kozysta i zgoda malzenska rowniez, Malzonka ma TV
          tylko dla siebie i swoich seriali ....

• polam5 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 27.09.06, 18:44
            No nie , jak juz cos robic to robic dobrze albo wogole...
            Nie wiem czy wiesz ale nawet po zdjeci miski tylko 1/3 oleju sie wyleje...reszta
            jest w tzw "torque converter" i aby sie tego pozbyc trzeba by rozebrac cala
            skrzynie? No wiec wyssac mozna moze polowe tego so sie wyleje po zdjeciu miski
            i jak sie nie zmieni filtra to zawracanie glowy. Jedynie ma sens zdajc miske i
            wylac co sie da (ja zostawiam otwrta przez noc i wtedy "wykapie" jeszcze ok
            litra), zmienic filter , zalozyc miske z powrotem , zalac nowym plynem (nie jest
            to takie proste i zwykle robi sie to na pracujacym aucie aby wlac ok litra
            wiecej niz do poziomu korka wlewu )wiec to chyba robota dla serwisu ktory "wie
            co robi". Potem wypuscic ten olej jeszcze raz (tym razem prze kurek na dnie
            skrzyni) i jeszcze raz napelnic.
        • devote Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 00:08
          literka_m napisał:

> odin nie badz taki pewny. jak juz pisalem sa skrzynie, gdzie filtr jest
          > wbudowany na stale, wiec go nie wymienisz - jaki jest sens wymieniania oleju
          i
          > aostawiania starego filtra ?

zgadza sie

mialem 2000 Bora VR6 z automatem 01M (4 biegowy) producent nie mowi nic o
          wymianie oleju.filtr jest tuz pod miska wiec nie ma problemu dla tych ktorzy
          chca zmienic

teraz mam 2005 Golfa GTI 1.8T tiptronic i tutaj filtr jest wbudowany gleboko w
          skrzyni.zciagajac miske nawet nie zobaczysz filtra.producent zapewnia ze nie
          trzeba zmieniac oleju.aby wymienic filtr trzeba rozebnrac skrzynie.skrzynia ta
          nie jest niemiecka a japonska firmy Aisin.
          • polam5 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 01:51
            Absolutna racja. Rady aby wymieniac ten olej nie sa dla wszystkich ale tylko dla
            tych co chca jedzic autem dlugo i nie ryzykowac wymiany skrzyni po 100 czy 150k.
            A Ci co nie lubia jezdzic starymi autami i tak wymienia auto wczesniej wiec
            wtedy instrukcja jest najlepsza rzecza pod sloncem.

devote napisał:

> literka_m napisał:
            >
            > > odin nie badz taki pewny. jak juz pisalem sa skrzynie, gdzie filtr jest
            > > wbudowany na stale, wiec go nie wymienisz - jaki jest sens wymieniania ol
            > eju
            > i
            > > aostawiania starego filtra ?
            >
            > zgadza sie
            >
            > mialem 2000 Bora VR6 z automatem 01M (4 biegowy) producent nie mowi nic o
            > wymianie oleju.filtr jest tuz pod miska wiec nie ma problemu dla tych ktorzy
            > chca zmienic
            >
            > teraz mam 2005 Golfa GTI 1.8T tiptronic i tutaj filtr jest wbudowany gleboko w
            > skrzyni.zciagajac miske nawet nie zobaczysz filtra.producent zapewnia ze nie
            > trzeba zmieniac oleju.aby wymienic filtr trzeba rozebnrac skrzynie.skrzynia ta
            > nie jest niemiecka a japonska firmy Aisin.
            • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 11:13
              polam5 napisał:

> Absolutna racja. Rady aby wymieniac ten olej nie sa dla wszystkich ale tylko dl
              > a
              > tych co chca jedzic autem dlugo i nie ryzykowac wymiany skrzyni po 100 czy 150k

No brednie piszesz o jakis skrzyniach starych rupieciach . Nowoczesne skrzynie
              nie wymagaja absolutnie opieki ze strony serwisu , nie mówiac juz o opiece
              kierowcy . Nie rozebrałem nigdy 7G-Tronic ale w niej nie mozna ponoć wymienić
              oleju nawet gdybyś chciał ( i to samo dotyczy tego automatu w BMW ) no chyba że
              ja rozbierzesz na czynniki pierwsze . Jeszcze by tego brakowało żeby producent
              najszybszej cywilniej skrzyni ( BMW ) dopuszczał jakiekolwiek nieprofesjonalne
              działania z strony takich mechaniorów jak Ty czy inny pan Henio . Zapamietaj -
              takie cacka są idiotoodporne .
              • niknejm Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 29.09.06, 16:50
                habudzik napisał:

> No brednie piszesz o jakis skrzyniach starych rupieciach . Nowoczesne skrzynie
                > nie wymagaja absolutnie opieki ze strony serwisu , nie mówiac juz o opiece
                > kierowcy . Nie rozebrałem nigdy 7G-Tronic ale w niej nie mozna ponoć wymienić
                > oleju nawet gdybyś chciał ( i to samo dotyczy tego automatu w BMW ) no chyba
                > że
                > ja rozbierzesz na czynniki pierwsze . Jeszcze by tego brakowało żeby producent
                > najszybszej cywilniej skrzyni ( BMW ) dopuszczał jakiekolwiek nieprofesjonalne
                > działania z strony takich mechaniorów jak Ty czy inny pan Henio . Zapamietaj -
                > takie cacka są idiotoodporne .

Prawda jest taka, że bez wymiany oleju w skrzyni, pada ona zazwyczaj po 150-
                250kkm. Co producent uznaje za moment właściwy, aby wymienić całą skrzynię (i
                dać zarobić ASO). :-) Jeśli więc jest techniczna możliwość wymiany oleju i
                filtra - warto to zrobić, jeśli zależy nam na długowieczności skrzyni. A jeśli
                nam na tym nie zależy, lub nie ma technicznej możliwości wymiany - cóż, mówi
                się trudno.

Pzdr
                iknejm
                • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 30.09.06, 07:57
                  niknejm napisał:

> Prawda jest taka, że bez wymiany oleju w skrzyni, pada ona zazwyczaj po 150-
                  > 250kkm. Co producent uznaje za moment właściwy, aby wymienić całą skrzynię (i
                  > dać zarobić ASO). :-)

To też chyba nie jest tak bo np BMW twierdzi że ten ich nowy silnik V10 ma
                  żywotność 250-300tys.km co w jezyku potocznym oznacza spokojnie drugie tyle (
                  zakładajac poprawna eXpoatacje ). Jesli zatem uznaja skrzynie zdolną do 250tys.
                  to mysle ....co mysle .
    • sopocianin Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 06:29
      Pisze jesze raz - nie wierzyc "znawcom", sprawdzic w instrukcji serwisowej.
      Co do nowoczesnych Meroli - w niektorych sie olej w automacie wymienia
      (Sprinter czyli Transporter, 2004). I niestety, nie da sie tego zrobic
      u "zlotej raczki" - potrzebne jest oprzyrzadowanie. Innych modeli Merca nie
      znam.
      Co do innnych plynow- to samo. Niedawno zlapalem "zlata raczke" jak mi chcial
      dolac "power steering fluid" do zbiornika wspomagania kierownicy, gdzie na
      pokrywce bylo napisane "ATF Only" , czyli "tylko plyn do automatycznych
      transmisji".
      • dr.wal2 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 07:35
        habudzik 27.09.06, 13:22 + odpowiedz

dr.wal2 napisał:

> Wymieniac olej ?,czy tez nie wymieniac ? ,pytanie godne Hamleta
        > ale skoro dobry Dexron III lub odpowiednik "koszuli" nie kosztuje,
        > jest latwo zmienic samemu ,to po co ryzykowac ? -nawet jezeli skrzynia ma
        > trudny do wymiany filter to przeciez sa rowniez skrzynie bez filtra ,,,
        > wiec wymiencie bez wymiany filtra.

"To może zróbmy tak : pomimo że obecnie dostajemy 12 lat gw na blache , co roku
        zdrapujmy lakier i malujmy samochód na nowo . Po cholere mamy ryzykować że tak
        jak w Hondach po 1.5 roku pojawi się rdza ? "
        __________________________________________________________________________

minimum 90 % nowych aut w ciagu swego pierwszego polrocza ,mimo 12-to letniej
        gwarancji zostaje oddawane na spec.antykorozyjne warsztaty by naprawde
        nierdzewiec :-
        www.dinitrol.com/index.php?id=44&L=1
        by nastepnie na innym warsztacie otrzymac tzw.lack protektio :-
        www.ditec.se/tv/play.php?id=1
        przycisnij/wybierz:" Ditec lackkonservering "

teraz rozumiesz dlaczego nawet 20-to letnie auta z tzw.zachodu "skarpeta"
        niezalatuja?. Pzdr.
        • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 12:05
          dr.wal2 napisał:

>
          > minimum 90 % nowych aut w ciagu swego pierwszego polrocza ,mimo 12-to letniej
          > gwarancji zostaje oddawane na spec.antykorozyjne warsztaty by naprawde
          > nierdzewiec :-

Borku , no nastepny "sprawny" . Czy tu naprawde są uzytkownicy którzy w ciagu
          pierwszego półrocza oddali swoje auto na "specjalne antykorozyjne warsztaty"?????
          Co to Qrwa jest i kto to??? Skąd go wytrzasneliście ?????
          • dr.wal2 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 12:12
            habudzik napisał:

> dr.wal2 napisał:
            >
            > >
            > > minimum 90 % nowych aut w ciagu swego pierwszego polrocza ,mimo 12-to let
            > niej
            > > gwarancji zostaje oddawane na spec.antykorozyjne warsztaty by naprawde
            > > nierdzewiec :-
            >
            > Borku , no nastepny "sprawny" . Czy tu naprawde są uzytkownicy którzy w ciagu
            > pierwszego półrocza oddali swoje auto na "specjalne antykorozyjne
            warsztaty"???
            > ??
            > Co to Qrwa jest i kto to??? Skąd go wytrzasneliście ?????

"Skąd go wytrzasneliśmy ?????" ja zaden unikat,tylko w skandynawi
            takich "borków" jest ok. miljona rocznie,w pn.angli i szkoscji,dolicz canade i
            pn.stany , to na moje "oko" okolo trzy miljony "nowych borków" corocznie -
            to sa fakta a nie marzenia nocne ... !

• habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 28.09.06, 12:20
              A mówisz o tym wyimaginowanym "pasie rdzy"
        • crannmer Minimum 99 % aut 28.09.06, 12:28
          dr.wal2 napisał:

> minimum 90 % nowych aut w ciagu swego pierwszego polrocza ,mimo 12-to letniej
          > gwarancji zostaje oddawane na spec.antykorozyjne warsztaty by naprawde
          > nierdzewiec :-

Nie wiem, jakiego rynku ma dotyczyc ta rewelacja. Wiem natomiast, ze na jednym z
          wazniejszych i najwiekszych rynkow 99 % samochodow (albo i wiecej) nie jest ani
          w pierwszym polroczu, ani nigdy indziej oddawane do warzstatu antykorozyjnego.
          Ani tego rodzaju prace nie sa wykonywane standardowo przez firmowy warsztat.

> teraz rozumiesz dlaczego nawet 20-to letnie auta z tzw.zachodu "skarpeta"
          > niezalatuja?. Pzdr.

Nie zalatuja, bo w bezwypadkowym samochodzie firmy znajacej sie na rzeczy
          wystarcza fabryczna konserwacja.

MfG

C.
          • skyddad Re: Minimum 99 % aut 28.09.06, 19:10
            To zadna rewelacja to standart w skandynawi.Dotyczy w zaleznosci od szerokosci
            i wysokosci geograficznej.Na polnocy w ogole sie nie zabezpiecza aut gdyz jak
            jest caly czas ponizej -25C to sie nie uzywa soli i auta wogole tak jak w afryce
            nie rdzewieja.Natomiast srodkowa i poludniowa Szwecja stosuje temn system ktory
            swietnie sie spisuje mimo ze auto jest juz zabespieczone fabrycznie.Na rynek
            skandynawski standart aut zabespieczone antykorozyjnie na zime.
            Takie ustanowiono rutyny aby poprawic bezpieczenstwo na drogach.Klimat
            skandynawski potrzebuje 3 lata aby zrobic sito z niezabezpieczonego Fiata lub
            Franzuzika.Zreszta dzisiaj widac imnportowane BMW z Niemiec jak po paru latach
            blachy zniego oblatuja,gdyz nie przechodzil tego zabespieczenia.
            Pzdr.Sky.
            • crannmer Re: Minimum 99 % aut 28.09.06, 19:19
              skyddad napisał:

> To zadna rewelacja to standart w skandynawi.

Byc moze w Skandynawii. Ale polwysep skandynawski to taki maly skansen, drobny
              ulamek calego rynku samochodwego Europy. I egzotyczne skandynawskie praktyki
              nijak maja sie do reszty zycia.

> skandynawski potrzebuje 3 lata aby zrobic sito z niezabezpieczonego Fiata lub
              > Franzuzika.

Niezabezpieczone sa moze Ople i Fordy, a nie Fiaty i francuzy.

MfG

C.
              • skyddad Re: Minimum 99 % aut 28.09.06, 20:11
                Jeszcze w tym czasie jak pracowalem a to bylo AD2002 przyjechala do firmy
                R-Megane,trzeba bylo zmienic wszystkie przewody hamulcowe gdzy byly skorodowane
                i nie przeszly juz kontroli rocznej i zaspawac dziure w podlodze.Auto bylo
                szescioletnie tylko zabezpieczone fabrycznie.Zewnatrz jak nowka.O Fiatach nie
                bede wspominal,gdyz rece opadaja.
                Pzdr.Sky.
                • mobile5 Re: Minimum 99 % aut 28.09.06, 20:19
                  Przewody hamulcowe też zabezpieczaliście antykorozyjnie?
                  • robert888 Re: Minimum 99 % aut 28.09.06, 20:57
                    w skandynawii stosują DOT5, a więc leją do układu czysty Bitex. Działa jak
                    diabli. Ech ci drwale.
                    • mobile5 Re: Minimum 99 % aut 28.09.06, 21:13
                      robert888 napisał:

> w skandynawii stosują DOT5, a więc leją do układu czysty Bitex. Działa jak
                      > diabli. Ech ci drwale.
                      A jacy pomysłowi. Szacuneczek.
                  • skyddad Re: Minimum 99 % aut 28.09.06, 21:00
                    Po wymianie wszystkich metalowych przewodow,znajdujacych sie pod
                    spodem,natryskuje sie specjalna masa.Daje to gwarancje paru lat bezpiecznej jazdy.
                    Przewody sa wykonane z stopu miedzi i niklu ale pod wplywem silnego dzialanbia
                    wody zmieszanej z sola korozja wystepuje na laczach ktore sa tylko
                    galwanizowane.mimo ze to kawal grubego metalu ale znika blyskawicznie.Mamy bloto
                    z sola od listopada praktycznie do polowy kwietnia.Po prostu inna strefa
                    geograficzna jak w Polsce.Maszyny sypiace dozuja dokladnie rowno.Tutaj sie
                    niezaluje pieniedzy na odsniezanie i usuwanie chemniczne sniegu w miastach i na
                    autostradach.Dlatego auta antyczne i sportowe drogie nie jezdza zima.
                    Pzdr.sky.
    • cracovian W hamerykanskiej '94 Corolli... 29.09.06, 00:14
      ...moja zona (wtedy przyszla) spalila skrzynke po 85 tys. mil. Bez wyciekow,
      bez rajdow, ale z powodu braku serwisu co 60 tys. Pierwsza zmiana jest
      najwazniejsza i zazwyczaj to robie @ 30K.

W moim Trooperze (ta sam skrzynia GM co jest w Omedze i Z3) polecaja wymiane
      dopiero przy 105 tys. mil - problem w tym, ze bez serwisu na forum edmunds.com
      ludzie skrzynki tracili wlasnie ok. 80 tys.
      • dr.wal2 rostregistret - rejestr rdzy 29.09.06, 11:19
        robert888 28.09.06, 20:57
        Ech ci drwale.
        ____________________________________________________________________________

www.vibilagare.se/
        www.vibilagare.se/rostregistret.asp

powyzej linki do jedynego w EU calkowicie przez konsumentow redagowanego
        czasopisma motoryzacyjnego-zadnego "kitu" i reklamy.

• pytamsie W Oplu wymieniałem raz w roku olej w automacie 29.09.06, 17:19
      i po 500000 km automat chodzi jak szwajcarski zegarek . Dlatego osobiście radzę
      wymieniać .
      • pytamsie Aha no i silnik nigdy nie był remontowany ,a 29.09.06, 17:21
        przecież ma już 500000 km .Na dowód dawałem tu na forum filmik z przyspieszenia
        0-200 km/h. Zapewniam ,że wiele ten samochód przeżył.
    • a-ndrzej Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 29.09.06, 20:50
      Oczywiscie ze wymieniac. W trzyletnim ML pierwsze co zrobilem po zakupie, to
      wymienilem oleje w silniku i skrzyni. Zrobil to serwis zajmujacy sie
      automatami. Gdybyc zobaczyl ile mikroskopijnych opilkow przyczepione bylo do
      magnesu, nawet bys nie pytal. W instrukcji nikt nie napisze ze auto potrzebuje
      wiecej zachodu niz inne, bo to zburzy strategie marketingową producenta. Jak
      wiadomo teraz do wszystkich leje sie tylko paliwo i jezdzi przez dwa pokolenia.
      Nie ma oleju ktory przez kilka lat (ciagle grzejąc się i stygnąc) nie zmieni
      swoich wlasciwosci. W kazdym automacie jaki mialem olej wymieniany byl co 40k
      km. Jak dotad nigdy nie mialem zadnej awarii. Teraz czekac tylko az jakas firma
      napisze ze zmian oleju w SILNIKU nie nalezy wykonywac nigdy w zyciu. Nie mam
      watpliwosci ze wkrotce to nastapi.
      • iberia30 ale Habudzik i tak w to nie uwierzy 29.09.06, 21:02
        jeszcze gotow jest napisac, ze:
        *pewnie sam masz warsztat zajmujacy sie serwisem asb
        * pewnie to moje inne wcielenie :-)))))))
        • habudzik Re: ale Habudzik i tak w to nie uwierzy 30.09.06, 09:51
          iberia30 napisała:

> jeszcze gotow jest napisac, ze:
          > *pewnie sam masz warsztat zajmujacy sie serwisem asb
          > * pewnie to moje inne wcielenie :-)))))))

Nie , gotów jestem napisać że śmieszą mnie wypowiedzi amatorszczyków którzy
          twierdzą że gigantyczne koncerny nie mają pojęcia o warunka w jakich pracuje
          automatyczna skrzynia.

Oto cytat z Twojego linku :
          "[...]W tym miejscu pokutuje słaba znajomość zasady pracy automatycznej skrzyni
          biegów i brak praktycznego zastosowania wiedzy na temat materiałoznawstwa. "

Z tej wypowiedzi wynika że ci którzy nie zalecaja wymiany słabo sie znają na
          automatach i nie wiedzą nic na temat materiałów . No przecież to śmieszne .
          Facio powinien naprawde pojechać do koncernu BMW czy MB i " nauczyć " ich tam
          jak działa automat .
          • iberia30 Re: ale Habudzik i tak w to nie uwierzy 30.09.06, 11:26
            powtarzam Ci :teoria swoje praktyka swoje, czy nigdy nie spotkales sie z tym,
            ze teoretycznie jakiejs czesci sie nie wymienia w aucie a w praktyce okazuje,
            sie ze jednak jest inaczej?Czy dla Ciebie wszystko jest czarne i biale??Zero
            szarosci???
            Po prostu rozbraja mnie to TWOJE slepe zaufanie do producenta-takie to dziwne,
            ze ktos jednak ma inne zdanie?Nie potrafisz pogodzic sie z tym, ze jesli ktos
            uwaza inaczej to wcale nie oznacza, ze jest kretynem????Pamietaj nikt nie jest
            nieomylny , a zatem producent tez.
            • habudzik Re: ale Habudzik i tak w to nie uwierzy 30.09.06, 12:40
              iberia30 napisała:

> powtarzam Ci :teoria swoje praktyka swoje, czy nigdy nie spotkales sie z tym,
              > ze teoretycznie jakiejs czesci sie nie wymienia w aucie a w praktyce okazuje,
              > sie ze jednak jest inaczej?

Znasz taka sytuacje w której teoretycznie ( w instrukcji ) części się nie
              powinno wymieniać a w praktyce nie wykonanie tego powoduje usterki ????

Czy dla Ciebie wszystko jest czarne i biale??Zero
              > szarosci???

Nie .Dla mnie wszystko jest jasne .

> Po prostu rozbraja mnie to TWOJE slepe zaufanie do producenta

Na kims musimy polegać skoro sami nie znamy się na tym na tyle by podejmować
              decyzje . Nie napiszesz chyba że domorosły mechanik wie więcej o skrzyni niz
              ten kto ja zaprojektował , testował i wykonał . Nie napiszasz chyba że
              domorosły mechanior wie więcej o materiałach niż ten kto je użył do wykonania.

-takie to dziwne,
              > ze ktos jednak ma inne zdanie?

A czy to takie dziwne że ufam wykonawcy ???

Pamietaj nikt nie jest
              > nieomylny , a zatem producent tez.

Na całym swiecie jeździ miliony samochodów w których nie wymienia sie ( na
              polecenie producenta ) oleju i działaja prawidłowo a do tego cieszą sie b.
              dużą renomą .

• iberia30 Re: ale Habudzik i tak w to nie uwierzy 30.09.06, 12:44
                amen.
                • habudzik Re: ale Habudzik i tak w to nie uwierzy 30.09.06, 12:45
                  Cor az krótsze zdania piszesz .
      • dr.wal2 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 30.09.06, 07:41
        robcie jak chcecie,ale przy sprzedazy zdobadzcie sie na odrobine odwagi
        cywilnej i honor swoj odkurzcie - poinformujcie ew.nabywce waszego ayta czy
        olej w skrzyni byl wymieniany i przy jakim przebiegu.

POLAK - CHONOR - OJCOWIZNA
      • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 30.09.06, 09:42
        a-ndrzej napisał:

> Oczywiscie ze wymieniac. W trzyletnim ML pierwsze co zrobilem po zakupie, to
        > wymienilem oleje w silniku i skrzyni. Zrobil to serwis zajmujacy sie
        > automatami.

Wcale sie nie dziwie że wymienili w serwisie który zajmuje sie automatami . Oni
        też chcą żyć .

Gdybyc zobaczyl ile mikroskopijnych opilkow przyczepione bylo do
        > magnesu, nawet bys nie pytal. W instrukcji nikt nie napisze ze auto
        potrzebuje
        > wiecej zachodu niz inne, bo to zburzy strategie marketingową producenta.

Jakoś w toYocie piszą że nawet reczna wymaga wymiany oleju i nie burzy to
        strategiii. Uważasz że rozwalenie skrzyni nie zburzyłoby bardziej wizerunku
        marki ? Wiele samochodów jeździ bez wymiany i nic sie nie dzieje , wizerunek
        marki nie cierpi , użytkownik zadowolony a skrzynie moga pokonać 500tys km.

Jak
        > wiadomo teraz do wszystkich leje sie tylko paliwo i jezdzi przez dwa
        pokolenia.
        >
        > Nie ma oleju ktory przez kilka lat (ciagle grzejąc się i stygnąc) nie zmieni
        > swoich wlasciwosci.

Olej w skrzyni nie jest tak exploatowany jak ten w silniku .
        • iberia30 Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 30.09.06, 11:27
          habudzik napisał:

>> Olej w skrzyni nie jest tak exploatowany jak ten w silniku .

napisal znafca tematu...buhahahahaha.
          • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 30.09.06, 12:43
            iberia30 napisała:

> habudzik napisał:
            >
            > >> Olej w skrzyni nie jest tak exploatowany jak ten w silniku .
            >
            > napisal znafca tematu...buhahahahaha.

A jest ???
          • wallenrode Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 30.09.06, 12:47
            włączę się do tej ciekawej rozmowy między habudzikiem i izydą i jako również
            nie jeżdżący autamatem sprawdziłem w książce obsługi i naprawy mercedsa 190`91
            i podziele się inforamcjami by w końcu zakończyć spór:

olej w skrzyni automatycznej wymienia sie tak samo jak w mechanicznej i proszę
            też zapamiętać że wymienia się także filtr oleju w tej że skrzyni!

i w tym modelu olej wymienia się co 60tyś.km. a w ciezkich warunkach nawet co
            30tyś.km.

niestety - kazdy olej się zużywa tak samo jak w silniku w tylnym moście czy
            olej od przekładni kierowniczej.

pzdr.
            • wallenrode ale błąd..upssss 30.09.06, 12:48
              ps.iberią30 a nie izydą jak napisałem....

przepraszam Iberia30.
            • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 30.09.06, 12:49
              A dokładnie tak . W 190 z 91 roku najpewniej się wymienia . W obecnie
              produkowanych już nie.
              • wallenrode Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 30.09.06, 12:50
                w najnowszych nie wiem.

• habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 30.09.06, 12:55
                  wallenrode napisał:

> w najnowszych nie wiem.

W najnowszych to nawet nie ma jak tego zrobić . Myśle że to celowe działanie po
                  to by nikt tam nie zaglądał bo obecne skrzynie które pracują w samochodach
                  legitymujących się 1000Nm są wybitnym dziełem inzynierii. Po co ma byle
                  ochlaptus tam zaglądać ?

• wallenrode Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 30.09.06, 12:52
                ale czy skrzynię z 98 można nazwać konstrukcją nową? czyli autora wątku.
                • habudzik Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 30.09.06, 12:57
                  wallenrode napisał:

> ale czy skrzynię z 98 można nazwać konstrukcją nową? czyli autora wątku.

Jego nie . Dlatego toYota zaleca wymiane .
                  • wallenrode czyli jak dlamnie 30.09.06, 13:00
                    wszystko jest okey.

w standartowych konstrukcjach się wymienia a w najnowszych się niezaleca czy
                    nawet nienależy.

cóż skoro tak piszesz to czmu nie miałbym ci nie uwierzyć.

• habudzik Re: czyli jak dlamnie 30.09.06, 13:04
                      wallenrode napisał:

> wszystko jest okey.
                      >
                      > w standartowych konstrukcjach się wymienia a w najnowszych się niezaleca czy
                      > nawet nienależy.
                      >
                      > cóż skoro tak piszesz to czmu nie miałbym ci nie uwierzyć.

Najśmieszniejsze że to nie jest moja opnia . Ja tylko cytuje .

• wallenrode Re: czyli jak dlamnie 30.09.06, 13:18
                        okey okey :)

• a-ndrzej Re: Olej w automatycznej skrzyni - wymieniac czy 30.09.06, 16:07
          W Mercedesach klasy M roczniki 2001-2004 jedna z najczęstszych awarii bylo
          wlasnie uszkodzenie skrzyni. W egzemplarzu ktory kupilem skrzynia jest
          wymieniona przy przebiegu 91k km. Na szczescie gosc zalapal sie jeszcze na
          gwarancje, bo znam dwoch ktorzy sie nie zalapali. Koszt prawie 20000PLN.
          Znamienne ze byly to wlasnie skrzynie ktore w teorii nie wymagaja zadnego
          serwisu. Pewnie zawsze juz bede jezdzil automatem i na 100% zawsze bede
          wymienial olej.Olej wymieniam rowniez np. w mostach, co w teorii tez nie jest
          konieczne. Podobno wino im starsze tym lepsze, ale olej niekoniecznie.
          Tu nie trzeba zadnej filozofii, pomysl tylko przez chwile rozsadnie. Samochody
          są w Polsce eksploatowane przez kilkanascie lat, czy wg. Ciebie jest na swiecie
          olej zachowujacy swe wlasciwosci przez taki okres? Otoz takiego oleju nie ma,
          choc prawdą jest ze olej w skrzyni pracuje pod mniejszym obciazeniem niz w
          silniku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka