sodipodi 28.09.06, 13:38 Witam Chcialbym kupic samochód który miałby szybkie przyspieszenie, jaki to ma być diesel common reil, tdi, czy benzyna a jezeli benzyna to jaki fsi czy tradycyjny pozdr sodipodi Link Zgłoś Obserwuj wątek
conveyor Re: przyspieszenie 28.09.06, 13:56 Musisz sobie kupic lambargini albo inne bmw, one maja najszybsze przyspieszenie. Link Zgłoś
sodipodi Re: przyspieszenie 28.09.06, 14:22 Bez jaj naprawde zalezy mi na tej informacji a w tych klockach to raczej laik jestem Link Zgłoś
tiges_wiz Re: przyspieszenie 28.09.06, 14:30 ma miec jak najmocniejszy silnik przy jak najmniejszej masie 200 KM przy 2 tonach to wcale duzo nie jest byle 130 KM w aucie 1 tonowym bedzie lepsze, jezeli chodzi o przyspieszenie. Wiec najlepiej zeby to byl kompletny golas. Link Zgłoś
sodipodi Re: przyspieszenie 28.09.06, 14:48 Ok ale jak mam 2 takie same samochody tzn 200km przy jak najmniejszej masie to jaki wybrać benzyne czy diesla Link Zgłoś
tiges_wiz Re: przyspieszenie 28.09.06, 14:51 nie beda mieli tej samej masy .. silnik diesla jest ciezszy .. lepiej wiec benzyne bo bedzie lzejsza. Link Zgłoś
sodipodi Re: przyspieszenie 28.09.06, 15:14 No a ten osławiony moment obrotowy w dieslu i jak benzyna to jaka fsi zmienne fazy rozrządu Link Zgłoś
tiges_wiz Re: przyspieszenie 28.09.06, 15:20 o jezu ... nie ma znaczenia czy moc bierze sie z momentu czy z obrotow moc=moment*obroty to jak z wielobloczkiem .. albo musisz miec pare w rekach, albo dlugi sznurek i wieksze przelozenie .. efekt koncowy bedzie ten sam. Po drugie niski maksymalny moment obrotowy jest o tyle niekorzystny, bo maskuja go przelozenia. Ciagniesz do 4500 obr, redukcja, spada do 2500 a maks moment masz przy 1800. Czyli 130 KM, to bedzie 130 KM i tyle. Beda niewielkie roznice w przebiegu krzywej. Wazne jest jednak to co masz na kolach, a po drodze jest jeszcze przekladnia glowna i skrzynia biegow. A teraz zagadka: moc pradu=napiecie*natezenie wiec lepiej bedzie grzalo 10A i 10V, czy 1A i 100V? Link Zgłoś
notmyself Re: przyspieszenie 28.09.06, 15:45 tiges_wiz napisał: > o jezu ... nie ma znaczenia czy moc bierze sie z momentu czy z obrotow > moc=moment*obroty > > to jak z wielobloczkiem .. albo musisz miec pare w rekach, albo dlugi sznurek > i wieksze przelozenie .. efekt koncowy bedzie ten sam. > > Po drugie niski maksymalny moment obrotowy jest o tyle niekorzystny, bo > maskuja go przelozenia. Ciagniesz do 4500 obr, redukcja, spada do 2500 a maks > moment masz przy 1800. > > Czyli 130 KM, to bedzie 130 KM i tyle. Beda niewielkie roznice w przebiegu > krzywej. > > Wazne jest jednak to co masz na kolach, a po drodze jest jeszcze przekladnia > glowna i skrzynia biegow. > > A teraz zagadka: moc pradu=napiecie*natezenie > wiec lepiej bedzie grzalo 10A i 10V, czy 1A i 100V? Ja tylko polece koledze, ścisłe wyjaśnienie co determinuje przyspieszenie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=47146221&a=47443797 Kolega tiges_wiz zawsze przyspiesza używając mocy maksymalnej (i chyba tylko on na świecie) i zawsze pisze to równanie które zupełnie nic nie wnosi w kwestii przyspieszenia. Zaś silnik benzynowy modyfikuje rezając "mapę wtrysku" (czyżby chodziło of GDI?). I raczej żadna argumentacja tego nie zmieni. Więcej już w tym temacie nie napiszę, bo chyba wszystko co możliwe zostało powiedziane w podlinkowanej dyskusji :) Link Zgłoś
tiges_wiz Re: przyspieszenie 28.09.06, 15:52 oczywiscie ze przyspieszam w okolicach mocy maksymalnej (5500), to do daje mi 6 sekund na trzecim biegu od 80-120 km/h, a nie 10 na czwartym (2500 obr). Link Zgłoś
tiges_wiz mala errata 28.09.06, 15:53 2500 to jest u mnie 15 sekund na 5-tym biegu od 80-120 Link Zgłoś
sum_tzw_olimpijczyk Re: przyspieszenie 28.09.06, 16:14 > A teraz zagadka: moc pradu=napiecie*natezenie > wiec lepiej bedzie grzalo 10A i 10V, czy 1A i 100V? Z tego co wiem, to nietrafiony przykład :D "Grzeje" się wartością prądu, tak więc 1A przy 100V to będzie nic w stosunku do 10A przy 10V :) Link Zgłoś
tiges_wiz Re: przyspieszenie 28.09.06, 18:24 tak naprawde te dwa uklady beda musialy miec rozny opor (zgodnie z prawem oma), wiec trzeba by bylo zrobic doswiadczenie ;) Link Zgłoś
tiges_wiz czy aby na pewno nie to samo? 28.09.06, 18:59 (jurka pamietam zawsze ;) ) R=U/I pierwszy przypadek R=1 om drugi przypadek 100V/1A = 100 om wiec przy takim samym drucie, ten drugi musialby byc 100x dluzszy ;) mamy wiec albo 10A na np 1 cm, albo 1A na 1m. ktory zestaw bedzie lepszy? :D Link Zgłoś
sum_tzw_olimpijczyk Re: czy aby na pewno nie to samo? 28.09.06, 19:05 Jurka pamiętasz?:) Kurna, jak ktoś przy mnie mówi o Jurku i elektrotechnice, to od razu mi się przypominają pewne lekcje, z Jurkiem właśnie :) Link Zgłoś
notmyself Re: przyspieszenie 28.09.06, 14:49 Nowy? Używany? Generalnie, uturbiona benzyna o przyzwoitej pojemności (dboże 4x4). Potem należytej wielkości turbo, fmic, wtryski, zakucie dołu, rezanie głowicy, wydech, wałek, sprzęgło, soft. I wtedy mozna powiedzieć ze masz "szybkie przyspieszenie" :) Link Zgłoś
sagaris1 Re: przyspieszenie 28.09.06, 15:12 tylko patrząc na parametry zwróć uwagę na wielkość i przebieg momentu obrotowego, bo to przede wszystkim moment będzie decydował, czy samochód będzie żwawy czy nie. Link Zgłoś
tiges_wiz Re: przyspieszenie 28.09.06, 15:21 to lepiej miec 100 nM przez 4000 obr czy 50 nM przez 8000 obr? a jak w drugim przypadku zastosujesz przekladnie 2:1 to co sie stanie? Link Zgłoś
sodipodi Re: przyspieszenie 28.09.06, 15:27 O matko to za ciężkie jak dla mnie i dalej nie wiem co wybrac Link Zgłoś
tiges_wiz Re: przyspieszenie 28.09.06, 15:32 co lubisz ... do jazdy normalnej nie ma znaczenia do wyscigow benzyniak, bo lzejszy sa tez benzyniaki o nisko polozonym momencie obrotowym, jezeli nie lubisz redukowac. Link Zgłoś
notmyself Re: przyspieszenie 28.09.06, 15:36 Nikt Ci konkretnie nie doradzi - nie wiadomo jaką kasę chcesz przeznaczyć, czy szukasz użwyki czy nowego, itp. W zasadzie nic :) Link Zgłoś
sodipodi Re: przyspieszenie 28.09.06, 15:58 Najpierw chce wiedziec co kupic a potem bede sie martwił o kase;)Dalej nie wiem czy benzyne czy diesla , chce poprostu szybko wyprzedzac (kiedys było gorąco) Jak załaduje rodzine to nie chce rozpędzać sie jak mół itd. I nie chodzi mi w tej chwili o konkretny model tylko o rodzaj silnika, potem bede sie martwił jaką do tego dobrać bude. Dodam też, ze koszty eksploatacji tez beda miec znaczenie Link Zgłoś
ramonka27 Re: przyspieszenie 28.09.06, 16:08 U mnie na pasie startowym się jeden ostatnio rozpier...ł. Wiózł własnie rodzinę i z prędkości 230km/h skończyła mu się nagle droga a zakrętu z takiej prędkości nie wyrobił. Polecam 5,7 HEMI - powinno wystarczyć Link Zgłoś
sagaris1 Re: przyspieszenie 28.09.06, 16:12 Jeżeli koszty eksploatacji mają znaczenie i robisz powyżej 20tys. rocznie, to kup t-diesla. Przelicznik jest mniej więcej taki (dokładnie liczyłem to przez ostatni rok), że przez 20tys. km zarabiasz na dieslu około 2000PLN. Szczególnie jeżeli chcesz kupić używany, opłaca się brać diesla (tylko dokładnie sprawdź w jakim jest stanie), bo róznica w cenie jest mniejsza niż przy nówce. Jeżeli mówimy o klasie kompakt, to kazdy diesel, który ma powyżej 230Nm będzie nieźle przyspieszał. Delikatnie muśniesz pedał gazu i samochód rwie do przodu. Przy benzynie może być inaczej. Zależy od przebiegu i wielkości momentu. Może być tak, że będziesz musiał ciągnąć do bardzo wysokich obrotów. Czyli jezeli benzyna, to albo z dużą pojemnością albo z dużym turbo. W obydwu przypadkach możesz liczyć się z wirami w baku. Link Zgłoś
sodipodi Re: przyspieszenie 28.09.06, 16:25 Dzieki za wszelkie rady napewno się przydadzą dodam ze dla mnie szalona prędkośc to 120 km/h zależy mi tylko na szybkim przyspieszeniu pozdr sodipodi Link Zgłoś
notmyself Re: przyspieszenie 28.09.06, 16:31 sodipodi napisał: > Dzieki za wszelkie rady napewno się przydadzą dodam ze dla mnie szalona > prędkośc to 120 km/h zależy mi tylko na szybkim przyspieszeniu > > pozdr > > sodipodi To kup mocne TDI, a po gwarancji podjedź do odpowiedniej firmy z Bielska B :) Za przyzwoite pieniądze zrobią ci fajne przyspieszenie z każdego biegu. Za nieco większe pieniądze, będziesz ze swiateł wciągał jedną dziurką 95% aut. Link Zgłoś
tiges_wiz Re: przyspieszenie 28.09.06, 18:21 jak 120 km/h maks, to kupic diesla i wsadzic tam przekladnie glowna z benzyniaka. mozna bedzie nabawic zwichniecia nadgarstka przyz mianach biegow, ale przyspieszenie bedzie zacne :P Link Zgłoś