Dodaj do ulubionych

Zmiana biegów i obroty

29.09.06, 12:56
Właśnie zaczynam jeździć po odebraniu prawka stąd moje pytanie do
doświadczonych kierowców Wszystko chrzani mi się ze
zmianą biegów. Przy jakich obrotach (ok. 3000???) powinno się zmieniać biegi?
Pamiętam, że instruktor mi mówił, że jak ruszam z jedynki to przy ok. 3000 a
poźniej przy trochę mniejszych. Jak to w końcu jest? Poza tym gdy zmianiam
bieg z 1 na 2 to trochę mi żabkuje... czemu tak się dzieje? z góry dzięki za
sugestie:)
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Zmiana biegów i obroty 29.09.06, 13:02
      przy jakich chcesz .. ja czasem zmieniam przy 2000 a czasem przy 6500.
      nie ma zadnej zasady oprocz tej, ze nalezy dostosowac sie do sytuacji na drodze.
      Inaczej bedzie w czasie jazdy boczna droga na dzialke, a inaczej jak w czasie
      wyprzedzana ciezarowki okaze sie, ze przed nia jeszcze jakis dostawczy jedzie.
    • crannmer Re: Zmiana biegów i obroty 29.09.06, 18:12
      oscaros napisał:

> Właśnie zaczynam jeździć po odebraniu prawka stąd moje pytanie do
      > doświadczonych kierowców Wszystko chrzani mi się ze
      > zmianą biegów. Przy jakich obrotach (ok. 3000???) powinno się zmieniać biegi?
      > Pamiętam, że instruktor mi mówił, że jak ruszam z jedynki to przy ok. 3000 a
      > poźniej przy trochę mniejszych. Jak to w końcu jest?

Poza podna wyzej zasada o braku sztywnych zasad nalezy pamietac o jednym:
      zeby tak zmieniac, coby obroty _po_zmianie_ byly adekwatne do predkosci,
      obciazenia (np. nachyleniem jezdni, obciazeniem ladunkiem itp.) i zamierzanego
      przyspieszenia.

> Poza tym gdy zmianiam
      > bieg z 1 na 2 to trochę mi żabkuje... czemu tak się dzieje? z góry dzięki za
      > sugestie:)

1. troche wysokia predkosc przy zalaczaniu 2. biegu utrudnia na poczatku
      wsprzeglenie bez szarpniecia.

2. przy wsprzeglaniu dobrze jest dodajac lekko gazu wyrownac obroty silnika do
      wlasciwych dla wkladanego biegu i predkosci.

MfG

C.
      • zgryzliwy1 Re: Zmiana biegów i obroty 01.10.06, 02:56
        crannmer napisał:

> > Poza tym gdy zmianiam
        > > bieg z 1 na 2 to trochę mi żabkuje... czemu tak się dzieje? z góry dzięki
        > > za sugestie:)

> 2. przy wsprzeglaniu dobrze jest dodajac lekko gazu wyrownac obroty silnika do
        > wlasciwych dla wkladanego biegu i predkosci.

pomyliles z redukcja
        • crannmer To elementarne, Watsonie 01.10.06, 10:56
          zgryzliwy1 napisał:

> > 2. przy wsprzeglaniu dobrze jest dodajac lekko gazu wyrownac obroty
          > > silnika do wlasciwych dla wkladanego biegu i predkosci.
          >
          > pomyliles z redukcja

Nic nie pomylilem. Nie pisalem o miedzygazie, tylko o lekkim podniesieniu
          obrotow, cytuje samego siebie, "do wlasciwych dla wkladanego biegu i predkosci".

Jesli rozpedzi sie tak, ze po wlozeniu wyzszego biegu i wsprzegleniu obroty beda
          w okolicach 2500..3000, a do zmiany biegow noga byla zdjeta z gazu, to
          wsprzeglenie bedzie polaczone z szarpnieciem. Aby tego szarpniecia uniknac,
          trzeba wczesniej gazem wyrownac obroty. Onego wyrownania wielu kierujacych nie
          stosuje, co objawia sie szarpaniem podczas wsprzeglania. Inna mozliwosc to zbyt
          wczesne puszczenie gazu przed wysprzegleniem.

To sa sprawy elementarne i jesli zgryzliwy sie czegos takiego czepia, to niech
          lepiej poczeka, az wytrzezwieje.

MfG

C.
          • mobile5 Re: To elementarne, Watsonie 01.10.06, 12:14
            Wszystko też zależy jak szybko wysprzęglasz, zmieniasz bieg, na jakich obrotach
            zmieniasz i jak szybko silnik schodzi z obrotów. Tak że szarpnięcie może być i
            hamujące i przyspieszające.
          • zgryzliwy1 Re: To elementarne, Watsonie 02.10.06, 03:55
            crannmer napisał:

piszesz elaboraty dla zmylki ?

uwazasz ,ze zmiana biegu w gore wymaga podniesienia/wyrownania obrotow

> 2. przy wsprzeglaniu dobrze jest dodajac lekko gazu wyrownac obroty"

> Nie pisalem o miedzygazie, tylko o lekkim podniesieniu obrotow, cytuje samego
            siebie, "do wlasciwych dla wkladanego biegu i predkosci"

to ja sie pytam dlaczego chcesz podnosic(!) obroty skoro wiadomo ze po
            wrzuceniu WYZSZEGO biegu obroty musza byc nizsze ?
    • polam5 Re: Zmiana biegów i obroty 29.09.06, 18:46
      To zalezy od techniki jazdy.
      Jak chcesz jezdzic jak taksowkarz w Tokyo (oczeczedzac benzyne ale niekoniecznie
      silniki skrzynie biegow) to mozesz zmieniac na jak najwyzszy i jak najszybciej
      aby sie tylko silnik nie dusil. Az serce boli jak oni wrzucaja na 4 czy 5 przy
      30 km/godz. a na kazdych swaitlach wylaczja silnik. Cos widocznie w tym jest bo
      te taksowki maj po 250 -300 km przejechanych (zdzilwilbym sie gdyby to bylo na
      jednym silniku)

Najbardziej wlasciwe aby jak najszybciej sie rozpedziec to jest przestudiowac
      krzywa momentu obrotowego dla tego modelu i silnika (kazde auto ma inny wykres
      obrowv vs. moment) i zmieniac w okolicach najwyzszego.
      A w zyciu to sie tego trzeba nauczyc aby znalezc wlasciwy punkt gdzie silinik
      sie nie dlawi a i auto ma wzglednego "kopa". Np w moim aucie (dosc sportowy
      charakter)najwyszy moment obrotowy jest w okolicach max obrotow (ponad 7000 RPM)
      wiec nie moge zmieniac przy takich obrotach w czasie normalnej jazdy po ulicy
      (chyba ze jaks Honda chce sie scigac sh.... ) i normalnie robie to ok 3 - 4 tys
      Obr/min. Wszytko zalezy jaki to jest samochod i jaki silnik.
      Jak "zabkuje" i auto ma maly silnik to chyba zmieniasz na troche za niskich
      obrotach (zakladam ze sprzeglo jest pelno sprawne) i moment obrotowy jest zbyt
      niski.
      "Practice makes perfect"

oscaros napisał:

> Właśnie zaczynam jeździć po odebraniu prawka stąd moje pytanie do
      > doświadczonych kierowców Wszystko chrzani mi się ze
      > zmianą biegów. Przy jakich obrotach (ok. 3000???) powinno się zmieniać biegi?
      > Pamiętam, że instruktor mi mówił, że jak ruszam z jedynki to przy ok. 3000 a
      > poźniej przy trochę mniejszych. Jak to w końcu jest? Poza tym gdy zmianiam
      > bieg z 1 na 2 to trochę mi żabkuje... czemu tak się dzieje? z góry dzięki za
      > sugestie:)
      • dewulot1 Re: Zmiana biegów i obroty 29.09.06, 19:24
        Jak w Twoim samochodzie najwyzszy moment obrotowy wystepuje dopiero w okolicy
        najwyzszych obrotow to moze powinienes sobie ustawic zaplon i zawory.
        • tiges_wiz Re: Zmiana biegów i obroty 29.09.06, 20:25
          free.of.pl/t/tiges/mm/moment2.jpg
          wykres momentu jakiejs japonskiej wiertarki ...
          masz jakies pytania?
          • dewulot1 Re: Zmiana biegów i obroty 29.09.06, 20:41
            Jak widac na tym wykresie, najwiekszy moment jest przy jakichs siedmiuset
            obrotach.
            • tiges_wiz Re: Zmiana biegów i obroty 29.09.06, 21:20
              bo na dole obcielo ze trzeba tam x10 dac.
              na na swoim liczniku mam skale od 0 do 8.
          • do.ki Re: Zmiana biegów i obroty 30.09.06, 11:37
            tiges_wiz napisał:

> free.of.pl/t/tiges/mm/moment2.jpg
            > wykres momentu jakiejs japonskiej wiertarki ...
            > masz jakies pytania?

Pytan nie mam, za to z tego wykresu wynika, ze nie ma wiekszej roznicy kiedy
            zmienisz bieg, pod warunkiem, ze po zmianie silnik bedzie robil 4000 rpm lub
            wiecej. I to dotyczy tylko przyspieszania. Jesli juz osiagnelismy zadana
            predkosc, to juz calkiem wszystko jedno kiedy wlaczysz najwyzszy bieg.

W normalnym ruchu nie zawsze trzeba wykorzystywac pelna dynamike samochodu, nie
            zawsze mozna, a nawet, powiem wrecz, nie zawsze sie chce.
        • polam5 Re: Zmiana biegów i obroty 29.09.06, 22:09
          Zaplon elektroniczny - nic sie nie ustawia (chyba zeby chipa przeprogramowac) a
          zawory ustawima co 15 tys ale moment obrotowy jak byl tak jest :))

dewulot1 napisał:

> Jak w Twoim samochodzie najwyzszy moment obrotowy wystepuje dopiero w okolicy
          > najwyzszych obrotow to moze powinienes sobie ustawic zaplon i zawory.
          • dewulot1 Re: Zmiana biegów i obroty 29.09.06, 22:44
            > zawory ustawima co 15 tys

Powiedz im ze za te pieniadze i w dzisiejszych czasach to samochod powinien
            miec samoczynna regulacje luzu na zaworach :)

• tiges_wiz Re: Zmiana biegów i obroty 30.09.06, 00:21
              tu sie z toba zgodze, bo hydrauliczne popychacze to ja juz mam w samochodzie
              sprzed dekady ;)
              • polam5 Re: Zmiana biegów i obroty 30.09.06, 00:32
                A ja nie mam hydraulicznych popychaczy i wcale mi to nie przeszkadza - nie o to
                chodzi chyba? Samochod nie ma wad tylko jest tak zrobiony i tak ustawiony
                specjalnie aby miec max torque w okolicy ma obrotow.. Ma to dobre i zle strony -
                zalezy kiedy i dka kogo. Kazdy sobie tak robi jak lubi. I nawet jest fajnie
                kiedy mozesz cisnac na gaz a auto im szybciej jedzie tym czuje sie mocniejsze.
                Ciekawe tylko dlaczego od razu komentarze ze cos jest nie tak jak komus nie
                pasuje do wlasnego obrazka? Obrazkow jest duzo i to ze teraz sa hydrauliczne
                popychacze to nie znaczy ze to dyskwalifikuje auto pod kazdym wzgledem... Ja bym
                sie nie zamieniul na takie z hydraulicznymi z wielu wzgledow - np bo to nie jest
                auto zeby wozic tesciowa do kosciola (chociaz mozna swobodnie ale na ten cel mam
                inne) ale to juz inny temat.

tiges_wiz napisał:

> tu sie z toba zgodze, bo hydrauliczne popychacze to ja juz mam w samochodzie
                > sprzed dekady ;)
                • tiges_wiz Re: Zmiana biegów i obroty 30.09.06, 07:24
                  nie oburzaj sie tak ;) jak widzisz sam pokazalem wykre hondy civic 160 KM wyzej
                  z momentem bardzo wysoki ;) idealny uklad do wyscigow ;)
                  • mobile5 Re: Zmiana biegów i obroty 30.09.06, 09:08
                    tiges_wiz napisał:
                    idealny uklad do wyscigow ;)

...bo kierowca nie musi się zastanawiać, czy przyspieszać mocą, czy momentem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka