Dodaj do ulubionych

auto oszczędne

09.10.06, 10:09
Witam :)
na początku zaznaczam, że skorzystałam już z wyszukiwarki i mimo to
rozpoczynam watek :)
Chciałabym was prosić o poradę. Doszłam do wniosku, że potrzebne mi jest
oszczędne auto, którego zadaniem będzie dowożenie mnie do pracy. Dystans dom-
praca jest niewielki, około 6 km, tylko że taka krótkodystansowa jazda raczej
ekonomiczna nie jest, prawda?
Jakie auto mogłabym kupić za około 15 tys. pln, które przede wszystkim byłoby
tanie w eksploatacji?
Obserwuj wątek
    • nautilus.pompilius Re: auto oszczędne 09.10.06, 10:24
      Za tę kasę możesz przez 20 lat jeździć komunikacją miejską. A jest to cena
      samego auta, nie licząc kosztów. Jeśli ekonomia jest na pierwszym miejscu, to
      tylko autobus.
      • mmmonisia Re: auto oszczędne 09.10.06, 10:36
        niby tak, ale problem w tym, że do samego przystanku autobusowego (który jest
        daleko) idę tyle czasu, ile zajmuje mi cała podróż samochodem do pracy. a
        jeszcze trzeba poczekać na autobus i dojechać nim, a autobus jedzie dłuższą
        trasą niż ja samochodem. więc na pierwsze miejsce wysuwa się tutaj czas.
    • do.ki Re: auto oszczędne 09.10.06, 10:33
      Lepiej dla wszystkich, poczynajac od Ciebie, bedzie gdy ten krotki odcinek
      bedziesz pokonywac rowerem.
    • mmmonisia Re: auto oszczędne 09.10.06, 10:38
      Kochani!
      Ja nie pytałam o altermatywę dla samochodu. Ja pytałam, jaki samochód.
      • trypel Re: auto oszczędne 09.10.06, 10:42
        Jeśli tylko do takich dojazdów to tylko mały benzynowy silnik. Ja bym wszedł w
        jakieś matiza czy sc. Parę km dziennie nie musisz oczekiwać komfortu ani osiągów
        tylko żeby dojechać z A do B i żeby na głowę nie padało :)
        A przebiegi miesięczne rzędu 500 km pozwolą Ci cieszyć się autkiem przez długie
        lata... No i ubezpieczenie nie będzie bolesne
      • do.ki Re: auto oszczędne 09.10.06, 10:49
        > Ja nie pytałam o altermatywę dla samochodu. Ja pytałam, jaki samochód.

Przeciez odpowiadam: zaden. Skoro czas jest wazny, to przeciez 6 km szybciej
        przebedziesz wskakujac na rower niz wyciagajac auto z garazu, a potem je parkujac.
        • mmmonisia Re: auto oszczędne 09.10.06, 11:01
          Do-ki, ja uwielbiam rower - naprawdę! ale wiosną, latem, po lesie a
          przynajmniej po ścieżce rowerowej w mieście. Niestety na mojej trasie dom-praca
          ścieżki nie ma i nie będzie w ciągu najbliższych lat. Są za to ruchliwe ulice,
          po których jeżdżą tiry. Wąskie i zatłoczone w godzinach szczytu chodniki, na
          których parkują samochody lub pędzą ludzie. Uwierz - to żadna przyjemność, tym
          bardziej, że zbliża się jesień i zima. Niestety nie mogę sobie pozwolić na to,
          żeby przychodzić do pracy brudna i zmoknięta.
          Nie trzeba mnie przekonywać do roweru, chętnie z niego korzystam, ale
          rekreacyjnie i weekendowo. Powróćmy więc do tematu samochodu.
          • do.ki Re: auto oszczędne 09.10.06, 11:24
            > Uwierz - to żadna przyjemność, tym
            > bardziej, że zbliża się jesień i zima.

Nie chodzi o jazde dla przyjemnosci, tylko o jazde do pracy. My (cala rodzina)
            korzystamy z rowerow przez caly rok, takze jesienia i w zimie, na takich
            dystansach. Moje dziecko jezdzi do przedszkola/szkoly rowerem odkad skonczylo 4
            lata- caly rok szkolny. Odwozenie samochodem trwaloby dluzej- korki.

> Niestety nie mogę sobie pozwolić na to,
            > żeby przychodzić do pracy brudna i zmoknięta.

Jest odziez ochronna, a w pracy mozna chyba wziac prysznic?

> Powróćmy więc do tematu samochodu.

W takim przypadku odpowiedz brzmi: to wszystko jedno. "Oszczednosc" przy tak
            malych przebiegach to mit. Kup co ci pasuje (czyli czym ci sie dobrze jezdzi, co
            bedzie wygodnie zaparkowac, w czym bedziesz miec dosc miejsca). Koszty
            eksploatacyjne nie beda roznic sie znaczaco, zwlaszcza w stosunku do ceny calego
            przedsiewziecia.

Jest jeszcze jedno rozwiazanie, ktorego na pewno nie wzielas pod uwage, a ktore
            tez ma sporo sensu: dwukolowy pojazd silnikowy, czyli skuter lub lekki motocykl.
    • hipohondryk1 Re: auto oszczędne 09.10.06, 11:39
      Przede wszystkim coś z ręcznym ssaniem. Automatyczne nie zdąży się wyłączyć na
      tej trasie (ewentualnie na koncowce jazdy), nawet mały silnik będzię pożerał
      ogormne ilości paliwa. Nie opłaca ci się, jeśli idzie o ekonomię, natomiast
      jeśli idzie o czas i komfort (nie czekasz na przystanu w deszczu i śniegu) to ma
      swoje zalety. Ręczne ssanie sam wyłączysz wcześniej, przy odpowiedniej regulacji
      poradzi sobie na zimno bez ssania, ale nie licz, że przy -20 wyłączysz zaraz po
      ruszeniu i nie zgaśnie.
      • zgryzliwy1 ssij ......recznie !!!! 10.10.06, 01:04
        pytanie :
        tanie w eksploatacji?

odpowiedz :
        Przede wszystkim coś z ręcznym ssaniem.

teraz to juz nic mnie tu nie zdziwi
    • ktbb Re: auto oszczędne dla Ciebie 09.10.06, 11:40
      to taksówka.
      Dlaczego: dziennie 12km czyli miesięcznie 250km.
      Na te krótkie dystanse dowolne nawet małolitrażowe będzie palić z 8l benzyny
      (~30gr/km), dodaj amortyzację (spadek wartości Twojego auta) 66gr(zakładam
      2tys/rok przy Twoim dystansie to tylko 3kkm /rok) dodaj ubezpieczenie ( tu
      oczywiście może być 500zł może być 2000 zalezy co kupisz i czy chcesz AC, znowu
      16-66gr. To główne wydatki. Parkingi może średnio np. 5zł dziennie (licze więc
      5/12km = 40gr/km)
      Razem: 1,6 zł za kilometr. Sprawdź jaka jest stawka za km i pomyśl, że to nie
      Ty płaczesz jak ktoś wgniecie /zadrapie /ukradnie Twoje auto. Że to nie Ty
      wymieniasz olej, wycieraczki kradzione kołpaki, opony zimowe /letnie itd, itp.
      Przy takich przebiegach moim zdaniem auto się totalnie nie opłaca, a juz nowe
      na pewno nie ma podstaw ekonomicznych. Musi chodzić Ci o coś innego. Np. że
      lubisz jeździć autem, tez kiedy stoisz w korkach, nie denerwujesz się kiedy
      ktoś trąbi, zajezdża Ci drogę, wpadasz w dziury, płacisz mandat akurat Ty za
      65/50 tam gdzie wszyscy jeżdżą 80/h itd.
      Jak nie chcesz taksówką - jedź czasem metrem, autobusem, w lecie rowerem czym
      się da. Odległość w sam raz.
      Pozdrawiam. Przemyśl to. Sam (20 lat za kółkiem, siedmiocyfrowy przebieg od
      dawna) też bym tak chciał pracować. A najlepiej 3km. Chodziłbym pieszo.
    • baartur Re: auto oszczędne 10.10.06, 08:36
      Witam,
      Na takie krótkie dystanse to proponuje kupić autko w benzynie jezeli chodzi o
      mnie to polecam Nissana Micrę 1.0 ekonomiczny i trwały i mało pali ;)
    • dr.wal2 Re: auto oszczędne 10.10.06, 08:39
      mmmonisia napisała:
      Doszłam do wniosku, że potrzebne mi jest
      oszczędne auto, którego zadaniem będzie dowożenie mnie do pracy.

tanie w eksploatacji?

na krutkie trasy,z punktu "A" do punktu "B" - najlepiej cos trzycylindrowego
      np. "Fabia" 1,2 albo "Polo" 1,2 .
    • fredoo Re: auto oszczędne 10.10.06, 08:50
      Zdecydowanie Matiz lub Seicento.Nie korodują i są najtańsze w eksploatacji.
      • odin-2 Re: auto oszczędne 10.10.06, 15:39
        fredoo 10.10.06, 08:50
        Zdecydowanie Matiz lub Seicento.Nie korodują i są najtańsze w eksploatacji.
        .. ???, Matiz i Seicento naleza do aut samoutylizujacych sie ,- nie powinno sie
        pobierac oplaty ekologicznej przy ich imporcie/sprzedazy.

"fredoo" to byl dowcip roku,czy pozwolisz bym zglosil Twoja kandydature do
        ksiegi Quinessa jak "najwiekszy lgaz roku" ? .Pzdr.
    • rapid130 Re: auto oszczędne 10.10.06, 13:21
      Suzuki Swift 1.0.

Małe to to, baaaardzo plastikowe w środku, niezbyt wygodne, skłonne do
      parowania szyb, ale zwinne, bardzo sprawnie jeżdżące (jak na litrówkę), proste,
      a przez to niepsujące. I pali śmiesznie mało.

W trybie 6 km tam i z powrotem Swift nie będzie przekraczał 6,5-7 l/100 km w
      ruchu miejskim, nawet zimą.

Będziesz na niego kląć, gdy przyjdzie pojechać w dłuższą podróż (niski komfort
      resorowania, słabo wytłumione odgłosy toczenia). Ale wtedy bez problemu zmieści
      się w 5 l/100 km, a jak się troszkę postarasz nawet 4,5 l/100 km.

Seicento i Matizy będa palić średnio o 1 l/100 km więcej).
      Jedynym godnym rywalem Swifta 1.0 w kategorii "ekonomiczność" jest dla niego
      Daewoo Tico.

Tylko znaleźć kilkuletniego zadbanego Swifta wystawionego do sprzedaży jest
      trudno. Są jeszcze zbyt dobre, żeby właściciele chcieli się ich pozbywać.
      • kaqkaba Re: auto oszczędne 10.10.06, 13:30
        > Będziesz na niego kląć, gdy przyjdzie pojechać w dłuższą podróż (niski komfort
        > resorowania, słabo wytłumione odgłosy toczenia). Ale wtedy bez problemu zmieści
        >
        > się w 5 l/100 km, a jak się troszkę postarasz nawet 4,5 l/100 km.
        >
        > Seicento i Matizy będa palić średnio o 1 l/100 km więcej).

Oj. Przepraszam. Moje SC na trasie (Katowice- Mielno) zeszło poniżej 5l/100km. A
        w normalnej jeździe mieszczę się w 6l/100km
        • rapid130 Re: auto oszczędne 10.10.06, 17:14
          kaqkaba napisał:

> w normalnej jeździe mieszczę się w 6l/100km

No to niewiele się pomyliłem. Średnie zużycie paliwa dla Swifta, notowane z
          ponad 70 tys. km wynosi dokładnie 5,23 l/100 km. Przy normalnej jeździe ;)

Rekord niechlubny 6,2 l/100 km (wściekła zima, zaspy, odcinki 5-30 kilometrów).
      • do.ki wielka mi oszczednosc 10.10.06, 16:30
        > Seicento i Matizy będa palić średnio o 1 l/100 km więcej).

No to policzmy: 12 km dziennie, razy nawet 365 dni w roku (w koncu w niedziele
        trzeba autem do kosciola, nie?) razy nawet 4 zl za litr. Otrzymujemy zawrotna w
        skali roku kwote 175 zl.

Jaki tu jest sens gadania o "oszczednym aucie"?
    • grogreg Re: auto oszczędne 10.10.06, 13:25

Dla 6km warto kupowac samochod?
      • ktbb Re: auto oszczędne 10.10.06, 15:52
        > Dla 6km warto kupowac samochod?

Zrobiłem ~5 postów wyżej analizę dlaczego nie i dlaczego to nie ma nic
        wspólnego z ekonomią, ale jak widać autorka już zdecydowała.
        Będzie kolejna skoda/mikra powiększać korki.
      • rapid130 Re: auto oszczędne 10.10.06, 17:18
        grogreg napisał:

> Dla 6km warto kupowac samochod?

Nie oszukujmy się. ;))))
        3/4 samochodów w Polandzie ma nieszczęsny żywot -> jeździ sobie po kilka-
        kilkanaście kilometrów, "do roboty i z powrotem".

Nie warto budować obwodnic w niedużych miastach. Według nieoficjalnych
        statystyk kilku zaprzyjaźnionych urbanistów aż 70-90 % aut poruszających się po
        ulicach takich miasteczek, to autochtoni kursujący na odcinkach do 2 km od domu
        (!). Ludki muszą się ponownie nauczyć chodzić pieszo. Wtedy korków nie będzie ;)
        • des4 Re: auto oszczędne 11.10.06, 07:45
          rapid130 napisał:

, "do roboty i z powrotem".
          >
          > Nie warto budować obwodnic w niedużych miastach. Według nieoficjalnych
          > statystyk kilku zaprzyjaźnionych urbanistów aż 70-90 % aut poruszających się
          po
          >
          > ulicach takich miasteczek, to autochtoni kursujący na odcinkach do 2 km od
          domu

Bredzisz kolego, podobnie jak twoi" zaprzyjaźnieni urbaniści". Chyba nigdy nie
          jechałeś np. przez Radzymin lub Białobrzegi z czasów "przedobwodnicowych", a
          teraz możesz przejechać się chociażby do Garwolina, Jarosławia, Ropczyc,
          Bochni, Wojnicza....
    • misza36 Re: auto oszczędne 10.10.06, 18:03
      golf 3 tdi auto osczedne
      • mmmonisia Re: auto oszczędne 11.10.06, 08:39
        dziękuję za dyskusję i porady, szczególnie te wymieniające konkretne marki :)
        jestem wdzięczna za wszystkie opinie
        • ktbb Re: auto oszczędne 11.10.06, 17:22
          Mam nadzieję, że o kalkulacji taksówki też przeczytałaś.
          MOjej żony nie przekonałem, więc nie mam dużej nadziei że logiczna kalkulacja
          pomoże Ci podjąć właściwą decyzję. koszty, których nie widać, tak naprawdę
          będądecydować. To że ktoś Ci powie czy auto pali 5l ropy czy 8l benzyny nie
          będzie najistotniejsze.
          A te inne koszty poczujesz w kieszeni...
    • milkaa55 Polecam Nissana Micrę! 11.10.06, 19:17
      Micra zdecydowanie! Będziesz zachwycona! Wierz mi, bo jeździłam różnymi
      samochodami, a Micra zawsze była bez zarzutu i mało paliła! Ważne tylko, abyś
      kupiła z pewnego źródła. Ja kupiłam z salonu 2-letnią. Miała ksiażkę i
      faktycznie po latach wyszło, że nikt nic przy niej niczego nie majstrował i
      przebieg wykazany przy zakupie był autentyczny. Pozdrawiam, milka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka