Dodaj do ulubionych

Czy warto wykupić dodatkową gwarancję na VW???

IP: 213.77.125.* 20.03.03, 10:39
Kończy się mi gwarancja producenta. Dostałem propozycję wykupienia na
dodatkowe dwa lata gwarancji za 1999 zł lub na rok 1499 zł. Prosze o opinie.
W moim przypadku chodzi o VW czyli - symbol niezawodności ?? :). Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: macra Re: Czy warto wykupić dodatkową gwarancję na VW?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 15:32
      tak, kupujac VW tez kierowalem sie synonimem niezawodnosci. zdawalem sobie
      sprawe z konsekwencji jakie plyna z kupna samochodu uzywanego ale... troche sie
      zawiodlem! jeszcze pol roku temu pewnie pomyslalbym ze to naciaganie klienta,
      bo przeciez zeby utrzymac gwarancje bedzisz musial serwisowac go w ASO co
      dodatkowo podnosi koszty! przekalkuluj wszystko dwa razy, przespij sie z tym i
      podejmij decyzje. duzo zalezy od stanu tecznicznego pojazdu, od tego ile
      jezdziesz, etc.! pozdrawiam
      • Gość: mac1 Re: Czy warto wykupić dodatkową gwarancję na VW?? IP: 213.77.125.* 21.03.03, 10:44
        Gość portalu: macra napisał(a):

> tak, kupujac VW tez kierowalem sie synonimem niezawodnosci. zdawalem sobie
        > sprawe z konsekwencji jakie plyna z kupna samochodu uzywanego ale... troche
        sie
        >
        > zawiodlem! jeszcze pol roku temu pewnie pomyslalbym ze to naciaganie klienta,
        > bo przeciez zeby utrzymac gwarancje bedzisz musial serwisowac go w ASO co
        > dodatkowo podnosi koszty! przekalkuluj wszystko dwa razy, przespij sie z tym
        i
        > podejmij decyzje. duzo zalezy od stanu tecznicznego pojazdu, od tego ile
        > jezdziesz, etc.! pozdrawiam

Właśnie z tym śpię. Te koszty przeglądów + gwarancja to w sumie ok. 4000 zł, a
        to z kolei 10% wartości auta. Troche dużo. A chyba założę klime poza ASO, i
        utraciłbym gwarancję. Pzdr.
      • vwpassat No właśnie... 21.03.03, 15:20
        z jednej strony zawodnością teraz VW nie grzeszy z drugiej strony wykupienie za
        2000 zl dodatkowej gwarancji "nie gwarantuje", że oszczędzisz na tym, bo
        naprawy w ASO to zupełnie inny "cennik". Z drugiej strony w zależności od tego
        co się zepsuje po gwarancji może okazac się pryszczem w kosztach eksploatacji,
        ale także może okazac się prawdziwą zmorą. Przykład ? Wymiana panela
        Climatronic w serwisie to znaczny wydatek jeśli nie masz gwarancji, pomimo że
        na czarnym rynku można go kupić za 1/4 ceny. Zeby jeszcze tylko pasował. A
        zepsuć się to może zawsze, mój panel nie działał prawidłowo od początku, ale
        przekonałem się o tym dopiero kiedy nastały jesienne słoty i temperatura spadła
        na tyle, że klima nie musiała być włączana. Wymiana była w ramach gwarancji ale
        co się stanie jeśli "znowu się popsuje" i topo gwarancji ?
        Moja recepta, to nie dopłacać 2 kzł do gwarancji (co w moim przypadku jest
        niecałe 5% wart. auta) a w razie wypadku skorzystać z usług "prywatnych
        importerów" (nie mylić ze złodziejami).
        • vwpassat sory za błąd... 21.03.03, 15:24
          vwpassat napisał:
          > Moja recepta, [...] (co w moim przypadku jest niecałe 5% wart. auta)
          2,5%, walnąłem sie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka