Dodaj do ulubionych

Dacia Logan

23.10.06, 17:22
Czy oplaca sie kupowac takie autko? :)Moi rodzice chca sobie kupic samochod i
mysla o nowym samochodzie...ale nie wiem czy to nie jakis szajs:) Sorka za
moje dyletanctwo ale jakos nie moge skojarzyc Dacii z jakas dobra marka...:)
Ale moze ktos ma jakies doswiadczenia z tym autkiem i moze powiedziec czy
warto kupic...
Pozdrowionka!
Obserwuj wątek
    • mceurytos Re: Dacia Logan 23.10.06, 17:47
      Powiem tak - samochód nie jest mega ekstra ale pomimo moich obaw spotykam się
      tylko z pozytywnymi opiniami. Szczególnie przy tej cenie. Zbyt piękny to on może
      nie jest, w środku luksusów też nie ma, no ale za taką cenę masz nowy samochód
      na gwarancji !!!
      Jeżeli potrzebny jest wam duuuuuży samochód za małą cenę nic nie znajdziecie w
      tak korzystnej cenie.
      • anitasz30 Re: Dacia Logan 24.10.06, 10:39
        dzieki:) Mialoby byc to autko dla starszego pana, ktory bedzie spokojnie
        jezdzil wiec nie zalezy mu na jakichs super osiagach itp. Wazne tez ze jest
        duze :) Do tej pory mamy VW II 15 letniego i niestety coraz z nim gorzej...tyle
        kasy co trzeba w niego co chwila wkladac - to juz dawno mogloby byc nowe
        autko...Z tego co wiem to Dacia nalezy teraz do grupy Renault...a o Renault tez
        juz sobie poczytalam na tym forum wiec nadal mam watpliwosci :) Wiem , ze
        najlepsze - jesli chodzi o niezawodnosc sa "japonczyki" :) ale przy wyborze
        glowna role odgrywa teraz cena...Nowy samochod za niecale 30.000 zl jest
        kuszacy:) Tylko zeby nie trzeba bylo z nim za czesto bywac w roznych
        zakladach :)
        Pozdrowionka!
        • nautilus.pompilius Re: Dacia Logan 24.10.06, 11:19
          Powyższe wymagania powinno spełnić bez problemu.
        • pack3t Re: Dacia Logan 24.10.06, 13:17
          radzę tobie- dobrze się zastanów. Technika Renault często zawodzi, poza tym auto
          nie jest zbyt trwałe.

A co będzie jak skończy się gwarancja?
          • mceurytos Re: Dacia Logan 24.10.06, 14:05
            pack3t, weź mnie nie rozbrajaj. Widać, że nie miałeś doświadczenia z samochodami
            Renault i rozpowiadasz takie głupoty.
            • pack3t Re: Dacia Logan 24.10.06, 14:12
              Dobra. Dla ciebie może i głupoty ale zobaczymy co będzie się działo przy
              przebiegu 80-90 tysięcy km. Prędzej czy później rozsypie się.
          • pieniacz Re: Dacia Logan 24.10.06, 14:12
            > auto nie jest zbyt trwałe.

skad wiesz pajacu?
            • pack3t Re: Dacia Logan 24.10.06, 14:13
              od twojej matki
              • pieniacz Re: Dacia Logan 25.10.06, 15:22
                a to dziwne, bo nikt z mojej rodziny z zadnym palantem o tym nie gadal
    • misza36 Re: Dacia Logan 24.10.06, 14:11
      powiem tak nie oplaca sie z tego co wiem to najtansza wersja to chyba cos kolo
      31 000 zl , ktora nie posiada absolutnie nic za 42 000 masz astre 2 z abs klima
      amnulana alektryka radiem, poduszkami. a teraz sprobuj sobie to dokupic w
      loganie poduszki 2000 abs podonbnie elktryka 1000 rqadio tez i wyjdzie ci
      prawie to samo a samochod masz o klase gorszy nie tylko jakosciowo lepiej
      plaicic miesiecznie t 100 zl na raty naprawde , jezeli juz zdecydowali sie na
      nowy samochod koniecznie
      • seth11 Re: Dacia Logan 24.10.06, 16:27
        misza36 napisał:

> powiem tak nie oplaca sie z tego co wiem to najtansza wersja to chyba cos
        kolo
        > 31 000 zl , ktora nie posiada absolutnie nic za 42 000 masz astre 2 z abs
        klima
        >
        > amnulana alektryka radiem, poduszkami. a teraz sprobuj sobie to dokupic w
        > loganie poduszki 2000 abs podonbnie elktryka 1000 rqadio tez i wyjdzie ci
        > prawie to samo a samochod masz o klase gorszy nie tylko jakosciowo lepiej
        > plaicic miesiecznie t 100 zl na raty naprawde , jezeli juz zdecydowali sie na
        > nowy samochod koniecznie

Misza nie pier. Jeżeli za Thalię alize można dać 33.900 z blokadą skrzyni, to
        za Logana na pewno mniej. Trzeba tylko negocjowac:)
      • gosc82 Re: Dacia Logan 25.10.06, 08:36
        Hehe... to idz i kup Astre za 42 000 !!! :) Zapomniales doliczyc ubezpieczenie
        2500 PLN + Lakier 1600 PLN i jeszcze kilka pierdulek... wyjdzie ok 50 000 :(
    • grogreg Re: Dacia Logan 24.10.06, 15:01
      Abstrachujac od modelu wozu.
      Gwarancja to wcale nie jest dopust Bozy.
      Gdy skonczyla sie gwarancja na moj woz to prawie sie upilem ze szczescia.

Jest taki wybor wozow uzywanych. Warto rozwazyc i te opcje.
      • anitasz30 Re: Dacia Logan 24.10.06, 20:36
        widzisz...problem z autkami uzywanymi jest taki, ze nigdy tak naprawde nie wiesz
        co kupujesz...zwlaszcza jak czlowiek sie nie zna - to mozna mu kit wcisnac...tak
        bylo wlasnie z tym pierwszym golfem...niby od znajomych i niby w rewelacyjnym
        stanie...a od poczatku trzeba bylo do niego dokladac...niby 5 lat pojezdzil ale
        co pare miesiecy bylo cos do wymiany...teraz rodzice tez chcieli uzywany
        samochod - ale znalezlismy wlasnie oferte Logana i sie zastanawiamy :) Bo skoro
        za 5-6 letni uzywany samochod trzeba dac ok. 20.000 zl i tez nie wiadomo co sie
        kupi to chyba lepiej troche dolozyc i kupic autko moze nie najwyzszej klasy -
        ale nowe...
        pozdrowionka!
        • grogreg Re: Dacia Logan 25.10.06, 12:48
          Problem w tylko w tym, ze przy nowym tez nie masz pewnosci.
          • anitasz30 Re: Dacia Logan 25.10.06, 14:32
            teoretycznie tak...ale mimo wszystko wieksza pewnosc mam przy zakupie nowego
            samochodu :)
            • grogreg Re: Dacia Logan 25.10.06, 15:24
              Ale i drozsza.
    • chris62 Re: Dacia Logan 24.10.06, 16:35
      W Rumunii na pewno bo tam kosztuje 5 tys. Euro.
      W Polsce z taką ceną zniszczyłby Pandę wiec mafia się postarała i kosztuje 7
      tys. Euro i więcej.
      Ale i tak jak porównać to nie ma konkurencji gdy weźmiesz pod uwagę gabaryty
      auta i moc silnika.
      Pamiętaj że najsłabsze Skody Fabie są mniejsze a silnikie 1,2 HTP to muły nawet
      przy najsłabszym Loganie.
      Taniość auta to nie tylko zakup ale też i serwis.
      Technologie w Loganie to renówki z lat 95-98 czyli silniczki 8 zaworowe
      sprawdzonej serii Energy które były jużw Renault 19 o mocy 80 KM i w Megane 75 KM.
      Silnik 1,6 90 KM jest dużo mocniejszy a spala tyle samo co 1,4.
      Ogólnie te silniki cechuje niskie spalanie jak na tą pojemność i moc.
      W megance 1,4 70 KM potrafiłem przejechać ponad 1000 km bez tankowania (bak 60l)

Części są tanie jak do niemieckich autek dużo zamienników.

Oczywiście można pomyśleć o czymś używanym ale rozpatrując fabrycznie nowe auta
      trudno znaleźć coś konkurencyjnego.
      Może FIAT Albea choć nie wiem ile kosztuje lub jak na miejscu specjalnie nie
      zależy to można póść w maluszka Pandę byle dzieci tym nie wozić bo tylne
      siedzenia są w strefie zgniotu.
      • programistajava Re: Dacia Logan 24.10.06, 20:11
        > Może FIAT Albea choć nie wiem ile kosztuje lub jak na miejscu specjalnie nie
        > zależy to można póść w maluszka Pandę byle dzieci tym nie wozić bo tylne
        > siedzenia są w strefie zgniotu.
        Wersja full wypas 41000PLN bez negocjacji plus kredyt na b.dobrych warunkach.
    • misza36 Re: Dacia Logan 24.10.06, 16:42
      znowu bredzisz najtansza dacia logan z silnikiem 1.6 kosztuje 33 300 zl silnik
      90 km z polowy lat 90 astra 2 stoi u mnie w miescie w salonie za 43 000 zl ,
      teraz sobie dokup to wszystko co ma astra i ci wyjdzie drozej od niej a
      samochod o 2 klasy gorszy, tandetne plastki ohudne wnetrze , duzo pali i czesci
      by renault moje gratulacje , jezeli megane ma wyzsza jakosc od tego to rewelacja
      • seth11 Re: Dacia Logan 24.10.06, 21:22
        misza coś ty się tak uwalił tej astry? Za logana z tym samym wyposazeniem zapłaci przynajmniej 10.000pln mniej. Logan full wypas na maxa 35.000zl
      • chris62 Re: Dacia Logan 25.10.06, 08:36
        misza36 napisał:

> znowu bredzisz najtansza dacia logan z silnikiem 1.6 kosztuje 33 300 zl silnik
        > 90 km z polowy lat 90 astra 2 stoi u mnie w miescie w salonie za 43 000 zl ,

A mając 43 tys zobaczysz, że w innym salonie stoi za 47 tys jeszcze coś lepszego
        i tym sposobem dojdziesz do aut za 500 tys. PLN
        Jak ktoś ma 30 tys na auto to ma 30 i musi w tym liczyć ubezpieczenie i inne
        wydatki związane z zakupem auta .
        W przypadku zakupu używki trzeba jeszcze dokalkulować koszty doprowadzenia auta
        do stanu używalności czyli około 20% ceny auta żeby można było jako tako
        spokojnie jeździć.

Wyposażenie kosztuje nie każdemu jest potrzebne dzięki temu może kupić auto
        taniej i po prostu jeździć.
        To tylko kwestia czemu toczydło ma służyć - w Polsce często priorytetem jest
        przysłowiowy szpan.
    • sandomingo1 Re: Dacia Logan 24.10.06, 21:08
      jeśli rodzice są w stanie zgodzić się na prostotę i siermiężność i nie
      przeszkadza im że auto zostało zrobione po najniższym koszcie to polecam im ten
      samochód. Za te pieniądze nie kupią nic lepszego - podkreślam za te , bo zaraz
      ktoś wyskoczy że wystarczy dorzucić 10 lub 20 tys i można miec cos lepszego tej
      wielkości.

Narzekania posiadaczy Logana są na jakość wykończenia, skrzynię biegów oraz
      wyciszenie a raczej jego brak.
      • robert888 Re: Dacia Logan 24.10.06, 21:23
        a może jakiegoś jaguara z 97 roku sobie obstalują. Zapakują gaz, torbe na rydze
        na pake i jeszcze troche grosza na leniwe w mlecznym zostanie.
        • gazeciarz Fiat Albea Fresh czy Dacia Logan Ambiance Plus ??? 25.10.06, 09:00
          Jako alternatywę dla Logana proponuję wziąć pod uwagę dużo ładniejszego Fiata
          Albeę. Za 31100pln auto ma wspomaganie kierownicy co dla starszej osoby jest
          chyba istotne. Poza tym poduszkę powietrzną kierowcy i układ zapobiegający
          blokowaniu się kół podczas hamowania czyli ABS. Ma też centralny zamek, lampkę
          kontrolną informującą o niezamkniętych drzwiach i reflektory halogenowe a Logan
          w wersji Ambiance Plus za 31900 jest tych trzech ostatnich udogodnień
          pozbawiony. Moszę przyznać że Logan ma za to 3 lata gwarancji i komplet opon
          zimowych gratis a Albea jest chyba mniej przestronna we wnętrzu. Szczegóły na
          stronach www.dacia.pl/ i www.fiat.pl /warto zajrzeć bo jest sporo
          danych/. Życzę udanego wyboru i dużo zadowolenia z nowego auta. Mnie nie stać
          na nowe :-(
      • programistajava Re: Dacia Logan 25.10.06, 08:53
        Ja kupilem Nowa ALbe i sobie chwale jak z jakoscia to po 100000tys bede mogl
        dopiero cos powiedziec, Logan mi sie po prostu nie podobal. Pojezdzijcie po
        salonach pomacajcie opbejzyjcie ponegocjujcie, Logan to nie jedyne auto na rynku
        w tym przedziale cenowym. Wybierzcie to co jest dla was nakoptymalniejsze.
        co do ocen to poczytaj na testy.autocentrum.pl/oceny_aut/index.html
        • carnivore69 Re: Dacia Logan 25.10.06, 08:59
          Optymalne wystarczy.

Pzdr.
    • bzik17 Re: Dacia Logan 25.10.06, 12:53
      Czytałem (kilka/kilkanascie miesiecy temu)ze koszt pierwszego przegladu wynosi
      znacznie ponad 1000 zl.,wiec troche drogo jak na taki samochod.
    • adamczyks Re: Dacia Logan 26.10.06, 21:42
      to ja moze kilka slow
      mam logana - 21000km przejechalem od lipca zeszlego roku.
      To co moge powiedzec to auto jest solidne i tanie - absolutnie nie ma w nim
      luksusow ale do wozenia sie sprawdza mnie i rodziny. szczegolnie polecam 1.5dci
      a jesli finansowo slabiej to 1.4 silnika 1.6 8v nie warto brac - ekonomia i
      stosunkowo maly przyrost mocy - juz lepiej 1.6 16v 115koni ale wtedy to juz cena
      rosnie do 38.000 jak za dci.
      Mam kolegow ktorzy juz maja po 50tys przebiegu i na samochod nie narzekając,
      tylko przeglady. Koszty przegladow - wg. faktur z aso to 89zl przy 15tys okolo
      450 zl po 30tys najdroższy jest przegląd po 60 - glowny bo wtedy robia rozrząd
      wymieniaja wszstkie plyny itp...
      czasami pojawiaja sie jakies pirdoly typu np piszczace wycieraczki, zapchanie
      dysz spryskiwacza - ale to aso robia to bardzo szybko. IMHO serwis reno jest oki
      - moim zdaniem lepszy od fiatowskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka